Tegen een niet bijzonder sterk Ajax verliest Fortuna uiteindelijk met 0-2. Achteraf heerst het gevoel dat er meer in had gezeten. Fortuna beperkt zich tot de achterstand vlak na rust namelijk vrijwel volledig tot verdedigen. Wanneer we daarna noodgedwongen ten aanval moeten trekken, blijkt Ajax achterin behoorlijk kwetsbaar. We krijgen een paar kansen, maar zien de wedstrijd tien minuten voor tijd door een tegengoal op de counter definitief verloren gaan. Jammer, maar gezien de spelverhoudingen in het eerste uur van de wedstrijd terecht.

29 september 2018

Te voorzichtig Fortuna doet zichzelf tekort

Fortuna Sittard 0 Ajax 2

Doelpuntenmakers: 49. Dolberg 0-1, 78. Ziyech 0-2.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ňinaj, Dammers, Ospitalieri; Rodríguez, El Messaoudi (80. Stokkers), Smeets, Diemers (60. Vidigal); Semedo (64. Lampros), Novakovich.
Toeschouwers: 12.004.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Smeets, Dammers, Rodríguez.

Eindelijk is Fortuna echt terug in de eredivisie. Goed, we hebben de landskampioen al op bezoek gehad, maar PSV is natuurlijk niet veel meer dan een wat meer uit de kluiten gewassen Helmond Sport. Zoals Feyenoord in essentie TOP Oss is. Maar vanavond komt Ajax op bezoek, de club die vanaf de Olympus neerkijkt op de ploeterende mieren die samen de rest van het Nederlandse voetballandschap vormen. De club waar spelers met nectar en ambrozijn worden grootgebracht op de hemelse velden van de Toekomst voordat ze in het naar de verlosser vernoemde heiligdom in Amsterdam Zuidoost op aarde landen om het mensenvolk te verblijden met hun lichtende verschijning. De club waar die spelers zonder uitzondering nog geen vijf minuten na hun entree op aarde al vereerd worden als de nieuwe verlosser tijdens een rituele dienst waarin de opperpriesters Jack van Gelder, Henk Spaan en Frits Barend de kudde plegen voor te gaan. De club waarvan de spelers de benaming Godenzonen niet uit misplaatste arrogantie dragen, maar simpelweg omdat ze Godenzonen zijn.

Sfeer in het uitvak…

Wel nu, die Godenzonen komen op 29 september 2018 op bezoek in Sittard. Dat ik dat als gewone sterveling mag meemaken! De Beste Middenvelder van Europa ontbreekt helaas door een lichte blessure, maar de Beste Verdediger van Europa staat vanavond wel in het veld. Gewoon in het Fortuna Sittard Stadion. Net als de Beste Tekortgedane Nummer Tien Of Hangende Rechtsbuiten Of Wat Is Eigenlijk Zijn Beste Positie van Europa. En dan ook nog Lasse Schöne, Daley Blind, Carel Eyting, Perr Schuurs…. Een jaar geleden was het nog volstrekt ondenkbaar dat een van deze grootheden in ons stadion zou acteren!

… en op de Ricksen-tribune

Respect is dus op zijn plaats en gelukkig beseft ook de technische staf van Fortuna dat. Ze laten dezelfde elf spelers als vorige week tijdens de spectaculaire 4-4 tegen Willem II spelen, maar hebben die spelers van tevoren op het hart gebonden dat Godenzonen het minste of geringste verdedigende foutje genadeloos afstraffen. Anders valt het spel van Fortuna in de eerste helft voor mij niet te verklaren. Fortuna speelt vanavond in een 4-4-2-formatie, waarbij één van de spitsen (Lisandro Semedo) ook nog de nodige verdedigende taken heeft, waarbij de vier middenvelders zich allemaal rond de as van het veld bewegen en de backs Alessandro Ciranni en Marco Ospitalieri amper in de gelegenheid komen om aanvallend iets te ondernemen. We zijn vleugellam en daardoor niet in staat aanvallend iets paraat te maken.

We beperken ons dus lange tijd tot verdedigen. Dat gaat overigens redelijk goed. Onder aanvoering van Wessel Dammers en Jorrit Smeets gaan we stevig de duels in en dat is niet helemaal conform de verwachtingen die ze bij Ajax van een fijne voetbalwedstrijd hebben. Het leidt naarmate de wedstrijd vordert tot steeds meer irritatie bij de Amsterdammers en dat is ook te merken aan hun spel. De eerste tien minuten van de wedstrijd worden we nog vastgezet op eigen helft en krijgt Ajax een paar kansen. Daarna begint Ajax slordiger te spelen en komen we zelf wat meer aan bal. Doordat de vleugels niet bezet zijn, moet echter iedere aanval door het drukke centrum worden opgezet en dat blijkt een te moeilijke opgave.

Wie heeft wie gevloerd?

Zo begint de wedstrijd langzamerhand tamelijk saai te worden. Ajax heeft meer balbezit en krijgt een paar kleine kansen, maar kan Aleksei Koselev niet echt in de problemen brengen. De grootste kans is halverwege de eerste helft voor Ziyech, maar diens schot wordt door onze Moldavische keeper goed gered. Pas de laatste vijf minuten zetten de Amsterdammers weer een offensief op. Daarbij geholpen door Ospitalieri, die zonder een tegenstander in de buurt de bal wild vanaf de rand van de zestien over de eigen doellijn trapt. De daarop volgende corner kan in eerste instantie worden uitverdedigd, maar uit de vervolgaanval wordt de bal gevaarlijk op de rand van het doelgebied gelegd. Gelukkig is er geen Ajacied in de buurt om in te schieten. Ospitalieri komt aansnellen en schiet de bal deze keer wild over het eigen doel. Gelukkig laat onze linksback zijn wilde periode daarna achter zich: de volgende bal schiet hij weliswaar weer buiten, maar wel in de gewenste richting. En daarna doen zijn voeten weer minder of meer wat Marco van hun verwacht.

El Messaoudi is Blind te slim af

Het offensief van Ajax leidt tot nog twee schoten van Ziyech, maar het eerste wordt geblokt door een verdediger en het tweede gaat naast. Het slotakkoord van de eerste helft komt van Fortuna. Het gevaar ontstaat niet helemaal toevallig doordat Semedo een keer op de vleugel wordt aangespeeld. Hij zoekt vanaf rechts zijn tegenstander op, haalt de achterlijn en legt terug. Bij het uitverdedigen komt de bal voor de voeten van Ahmed el Messaoudi. Die aarzelt niet en schiet direct in. Onana kan met de vuisten redding brengen. Het is een welkom levensteken na een eerste helft waarin we aanvallend wel heel weinig paraat hebben gemaakt.

In de rust lopen Sjaak Swart en Willy Dullens onder luid applaus arm in arm het veld op in de middencirkel en duet “Droomland” te zingen.

Na rust hopen we op een iets aanvallender Fortuna, maar het tegendeel is het geval. Ajax trekt het initiatief naar zich toe en doet dat deze keer met meer energie dan voor rust. En zelf lijden we op het middenveld enkele keren slordig balverlies. Er zijn nog geen vijf minuten gespeeld, wanneer een kaats op de middenlijn bij een tegenspeler belandt. De bal wordt doorgespeeld naar Tadic, die met een steekpass langs onze verdedigers de ingevallen Dolberg vrij voor Koselev zet. De Deen tikt de bal door de benen van de uit zijn goal snellende keeper: 49ste minuut, 0-1.

Dolberg troeft Ninaj af

Fortuna weet nu dat alleen tegenhouden geen zin meer heeft. Er zal meer op de aanval gespeeld moeten worden. Dat kwartje lijkt meteen gevallen, want al na twee minuten noteren we een eerste poging. Andrija Novakovich krijgt de bal op de achterlijn, trekt naar binnen, kapt nog een keer en ziet zijn schot vervolgens geblokt worden door een Ajacied. Het echte offensief komt echter pas op gang na twee wissels. Eerst wordt de vanavond onzichtbare Mark Diemers vervangen door André Vidigal, vijf minuten later komt Lazaros Lamprou de geblesseerd geraakte Semedo vervangen. De twee invallers gaan op de vleugels spelen, waardoor de veldbezetting een stuk logischer wordt.

De ongeslagen status van Rodriguez tegen Ajax staat op het spel…

We zetten nu meer druk en pakken Ajax op hun eigen helft aan. Smeets gaat daarbij voorop in de strijd en ziet geel wanneer hij Schöne neerhaalt, De Ajacied maakt overdreven veel misbaar en geeft Smeets een duw. Ook hij krijgt geel. En ook Dammers, die iets te resoluut tussenbeide komt, ziet geel. Ons offensief levert een paar hoekschoppen en een paar halve kansen (voor Lamprou en El Messaoudi) op. De eerste grote kans voor dient zich met nog een kwartier te spelen aan. José Rodriguez verovert de bal en speelt Lamprou aan. Hij krijgt de bal terug en speelt vervolgens in de diepte naar El Messaoudi. Die geeft de bal mee aan de naar binnen getrokken Lamprou. Die eindigt zijn rush met een schot dat Onana met moeite kan pareren. Vidigal probeert de aanval een vervolg te geven, maar staat buitenspel. Even later wordt Novakovich in de diepte aangespeeld. Hij trekt naar binnen, zet Blind opzij en legt breed op Vidigal. De Portugees sprint naar het doel en lost een schot, dat opnieuw onschadelijk gemaakt kan worden door de keeper.

… dus volgen er passende maatregelen genomen

Fortuna gaat nu volop op zoek naar de gelijkmaker, maar geeft daarbij onvermijdelijk meer ruimte weg. Na een verloren duel op het middenveld staan Dammers en Branislav Ninaj in het verdedigingscentrum niet erg goed opgesteld. Ze kunnen niet meer ingrijpen, wanneer een slimme steekpass Ziyech bereikt. Die staat helemaal vrij en schiet rustig binnen: 78ste minuut, 0-2.

Ook na die tegentreffer blijft Fortuna het proberen. Finn Stokkers komt El Messaoudi aflossen. Tien minuten voor tijd kan Vidigal nog een keer doorbreken op de rechts. Hij kan breed leggen op Novakovich, maar besluit voor eigen succes te gaan. Zijn schot is echter ongevaarlijk. Daarna ebt het geloof in een goede afloop langzaam weg. We proberen het wel, maar veel gevaar levert het allemaal niet op. In blessuretijd geeft Ciranni nog een goede voorzet op Nivakovich, wiens kopbal echter in de handen van de keeper valt. Daar blijft het bij.

Weer een net-niet moment

We verliezen dus met 0-2. Een resultaat waar we gezien de tactiek zelf om gevraagd hebben. Die tactiek was namelijk tot de eerste tegengoal helemaal gericht op verdedigen. En al kon de tegenstander niet imponeren, het is tamelijk illusoir te denken dat je tegen Ajax op de nul kunt spelen. Toen we na de achterstand aanvallender en met vleugelspelers gingen spelen, bleek Ajax achterin bepaald niet ongenaakbaar. Misschien had er meer in gezeten, wanneer Fortuna vanaf het begin met wat meer durf gespeeld had.