Vier speeldagen voor het einde heeft Fortuna tegen de nummer achttien NAC maar één opgave: winnen. Erg overtuigend gaat het niet, maar uiteindelijk slaagt de ploeg van René Eijer in die missie. Mark Diemers is met twee treffers de gevierde man. Dankzij de 2-1 overwinning nemen we zoveel afstand van plaats zestien, dat een langer verblijf in de eredivisie verzekerd lijkt. Alle complimenten aan de technische staf en de spelersgroep, die ondanks een moeizaam verlopende tweede seizoenshelft niet in paniek zijn geraakt en punten zijn blijven sprokkelen waar dat mogelijk was.

21 april 2019

Ook volgend seizoen eredivisie!

Fortuna Sittard 2 NAC Breda 1

Doelpuntenmakers: 39. Diemers 1-0, 80. Diemers 2-0, 90 + 1. Te Vrede 2-1.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj, Heerings, Pinto; El Messaoudi, Smeets (73. Ciss), Balić (80. Hutten), Diemers; Novakovich (34. Stokkers), Lamprou.
Toeschouwers: 10.266.
Scheidsrechter: P. van Boekel.
Geel (Fortuna): El Messaoudi.

Het is zondagmiddag half drie. Nadat De Graafschap ten onder is gegaan in Venlo en Excelsior tegen Willem II niet verder is gekomen dan een gelijkspel, krijgt Fortuna voor goed gevulde tribunes de kans om zich ruim voor het einde van de competitie vrijwel zeker veilig te spelen. Bij een overwinning groeit de kloof naar de zestiende plaats tot zeven punten. Met nog drie wedstrijden voor de boeg lijkt dat genoeg om zeker te zijn van rechtstreekse handhaving in de eredivisie. Tegenstander NAC vecht zo’n beetje voor zijn laatste kans. De Brabanders staan vier punten achter de nummer zeventien en maken bij een overwinning dus weer kans om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Het stadion zit goed vol

De opstelling van Fortuna is vergeleken met het thuisduel vorige week tegen VVV op één plaats gewijzigd. Branislav Ninaj keert terug van een schorsing en neemt centraal achterin de plaats over van Ruben Ramirez. René Eijer en Kevin Hofland houden dus vast aan de 4-2-3-1-formatie, waarmee we een week geleden het eerste kwart van de wedstrijd aardig voor de dag kwamen, maar die steeds minder leek te functioneren naarmate de wedstrijd vorderde. Er is opnieuw geen basisplaats voor Lisandro Semedo.

Sfeer op de FRS

Zoals vaak in thuiswedstrijden wil Fortuna de tegenstander vanaf de aftrap onder druk te zetten. Doordat NAC in balbezit niet heel erg zeker is, slagen we in die opzet. We proberen de eerste vijf minuten een paar keer spits Andrija Novakovich te bereiken, maar dat lukt telkens net niet. En dat blijft de eerste tien minuten het beeld van de wedstrijd. Fortuna neemt initiatief, maar slaagt er niet in gevaarlijk te worden. Daarna komt NAC wat beter in de wedstrijd, maar ook de Bredanaars weten geen kansen te creëren. De eerste doelpoging zien we naar ruim een kwartier, wanneer Diemers links voor het doel wegdraait en kan schieten. De bal gaat echter ver naast.

Vijf minuten later krijgt NAC de eerste grote kans van de wedstrijd. Bij een corner is aanvoerder Koch eerder bij de bal dan Aleksei Koselev, maar de kopbal gaat naast. Enkele minuten later volgt de eerste grote kans voor Fortuna. Een diepe bal van Michael Pinto valt achter de verdediging. Diemers rent er samen met Andrija Balic achteraan. De laatste realiseert zich net op tijd dat hij buitenspel staat en laat de bal aan Diemers. Die haalt de achterlijn, trekt naar binnen, zou breed kunnen leggen op Balic, maar besluit hard in de korte hoek te schieten. De bal eindigt op de paal.

Artistieke aanname van Balic

Fortuna neemt hierna weer een overwicht, maar de wedstrijd speelt zich lange tijd vooral op het middenveld af. Bij Fortuna loopt vrijwel alles over Diemers. Doordat Balic er niet aan te pas komt en Ahmed el Messaoudi het spel vrijwel altijd naar het centrum verlegt, krijgt Lazaros Lamprou op rechts bovendien nauwelijks een bal aangespeeld. Een doorslaand succes kunnen we de nieuwe formatie dus niet echt noemen. Fortuna wordt bovendien met twee vervelende blessures geconfronteerd. Jorrit Smeets kan na behandeling gelukkig verder spelen, al houdt hij duidelijk last. Andrija Novakovich moet na 34 minuten wel naar de kant. En dat betekent dat Finn Stokkers eindelijk weer eens een kans krijgt.

De noodgedwongen wissel pakt niet slecht uit. Stokkers is een stuk actiever dan de Amerikaan, waardoor de middenvelders de bal voorin wat sneller kwijt kunnen. Fortuna zet de tegenstander daardoor weer wat meer onder druk. In de 37ste minuut krijgt Lamprou de bal op rechts aangespeeld. NAC staat met veel spelers achter de bal. Lamprou trekt vanaf de zijlijn naar binnen, speelt twee man uit, zoekt de combinatie met El Messaoudi en dribbelt dan het strafschopgebied in. Hij ziet geen ruimte om te schieten, besluit dus verder te dribbelen en merkt vervolgens tot zijn grote vreugde dat verdediger Palmer-Brown zijn been uitsteekt. Lamprou gaat op de grond liggen, hoort het fluitje van de scheidsrechter en balt zijn vuisten: penalty!

Lamprou wil langs Palmer-Brown…

…maar die weigert de doorgang

Aan Diemers de taak het buitenkansje te benutten. Onze spelmaker moet lang wachten, doelman Van Leer doet nog een beetje vervelend, maar wanneer Van Boekel eindelijk fluit, schiet Diemers de bal in aan de linkerkant hoog tegen de touwen: 39ste minuut, 1-0.

Diemers schiet de penalty feilloos binnen

NAC zal nu meer uit zijn schulp moeten kruipen. Misschien kan Fortuna profiteren van de ruimte die daardoor ontstaat. Maar voor rust zien we alleen nog een schot van NAC, dat zelfs niet in de buurt komt van het doel van Koselev.

In de tweede helft gaat NAC inderdaad wat offensiever spelen. De eerste goede actie is nog van Fortuna. Lamprou speelt zichzelf goed vrij, maar zijn voorzet wordt onderschept. Maar na een minuut of tien doet ook NAC van zich spreken. Bij een corner wordt spits Te Vrede bij de tweede paal helemaal vrij gelaten. Hij wil de bal in één keer inschieten, maar raakt hem helemaal verkeerd. Daar ontsnappen we aan de gelijkmaker.

Diemers toont zich weer

Daarna volgt een fase waarin Fortuna nadrukkelijk op jacht gaat naar een tweede doelpunt. Na een goede aanval zet Smeets de bal voor bij de eerste paal, maar Stokkers komt net te laat. Daarna volgt een reeks hoekschoppen, waarvan de laatste resulteert in een schot van Smeets naast het doel. Aan de andere kant ontsnapt Te Vrede weer aan de aandacht van onze verdediging. De spits verprutst de kans en wordt bovendien teruggefloten wegens buitenspel.

Fortuna blijft nu aandringen. Met nog een kwart wedstrijd te gaan, verovert El Messaoudi de bal op het middenveld. Hij speelt de naar links uitgeweken Stokkers aan en rent in de richting van het doel. Hij krijgt de bal terug bij de eerste paal, maar kopt over het doel. Een paar minuten later zet opnieuw El Messaoudi Stokkers met een handige steekpass vrij voor het doel. Het schot van Stokkers mist echter overtuiging en kan door Van Leer gered worden.

Onze aanvoerder verdedigt uit

De 2-0 blijft dus uit en dat breekt ons bijna op. Met nog twintig minuten te gaan, wordt Korte diep gestuurd. Hij kan breed leggen op Te Vrede, maar gaat voor zijn eigen kans. In eerste instantie Koselev en in tweede instantie Ninaj weten hem echter te stoppen. Met nog een kwartier te gaan, is Korte er opnieuw vandoor. In een sprintduel heeft hij geen partij aan Ninaj. Hij haalt de achterlijn en legt terug op Ilic. Die lijkt vanaf de rand van het penaltygebied raak te schieten. Maar na een fantastische zweefduik weet Koselev de bal op de valreep met een vuist weg te stompen.

Het is nog maar de vraag of we dit nog een kwartier volhouden op deze manier. Jorrit Smeets gaat geblesseerd naar de kant, voor hem komt Amadou Ciss. En tien minuten voor tijd komt Lars Hutten Andrija Balic vervangen. Op jacht naar de gelijkmaker geeft NAC inmiddels steeds meer ruimte weg op het middenveld. Daarvan moeten we zien te profiteren. En dat lukt ook. Tien minuten voor tijd counteren we met vier spelers. De bal komt op links bij Lamprou terecht. Die legt terug op Diemers. Diemers blijft uitermate koel. Op de rand van het penaltygebied zoekt hij rustig een hoek uit, hij legt de bal goed en schiet daarna onberispelijk binnen: 80ste minuut. 2-0.

Diemers heeft de 2-0 gemaakt

Het voelt als de beslissing. NAC is na de 2-0 niet meer in staat potten te breken. Fortuna spant zich ook niet meer bovenmatig in. Lamprou schiet na een solo recht in de handen van de keeper, daar blijft het bij. Maar enig concentratieverlies breekt ons toch nog op. Vroeg in blessuretijd incasseren we een onnodige treffer. Te Vrede krijgt na een diepe bal alle tijd om aan te nemen en te draaien en schiet de bal vervolgens langs Koselev in de hoek: 90ste minuut, 2-1.

Maar bij NAC ontbreekt zelfs de moed voor een wanhoopsoffensief. De zenuwen van de supporters worden de laatste drie minuten dus niet meer op de proef gesteld: het blijft 2-1, de buit is binnen. Fortuna heeft gedaan was het moest doen om een zenuwslopend eind van de competitie te voorkomen. Er is gewonnen van NAC. We zijn nog niet helemaal veilig, maar de kans lijkt uitermate klein dat De Graafschap en Excelsior ons nog voorbij streven op de ranglijst.

De punten zijn binnen!

Zoals zo vaak na de winterstop speelde Fortuna ook vandaag geen geweldige wedstrijd. Er werden weinig kansen gecreëerd en achterin was het bij vlagen erg wankel. Maar het is het hele seizoen al een kwaliteit van Fortuna geweest dat het niet veel kansen nodig heeft om te scoren. En Diemers en Lamprou zijn iedere wedstrijd wel in staat om voor een paar gevaarlijke momenten te zorgen. Zo ook vandaag. En waar de kwalitatief matige achterhoede uit de ene na de andere afstraffing om de oren heeft gekregen, zijn we in eigen huis nauwelijks tegen zeperds aangelopen. Dat pleit voor de mentaliteit van de spelers, maar zegt ook iets over de technische staf. Die is ondanks een dramatische reeks uitwedstrijden rustig gebleven en is er ook in geslaagd die rust over te brengen op het elftal. Mede daardoor zijn we in staat geweest in eigen huis de punten te halen die ons verzekeren van nog een seizoen eredivisie. En dat is voor Fortuna een prima prestatie.