Na vier stevige nederlagen op rij moet Fortuna tegen directe concurrent Emmen winnen om niet nog verder in de degradatiezorgen te belanden. De ploeg begint fel aan de wedstrijd en komt al na een minuut op voorsprong. Die vroege goal legt het fundament voor een verdiende 3-1 overwinning. De afstand tot de zestiende plaats groeit daarmee weer tot vier punten. Belangrijker nog is de manier waarop Fortuna vanavond speelt: sober en geconcentreerd in de verdediging en op het middenveld, doelgericht voorin. Dat geeft vertrouwen voor de laatste acht wedstrijden van het seizoen, waarin we nog veel tegenstanders uit de onderste helft van de stand zullen tegenkomen.

15 maart 2019

Slagvaardig Fortuna wint van Emmen

Fortuna Sittard 3 FC Emmen 1

Doelpuntenmakers: 2. Lukic (eigen doelpunt) 1-0, 18. Semedo 2-0, 45. Novakovich 3-0, 90. Niemeijer 3-1.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj, Heerings, Pinto; Rodríguez, Diemers (85. Hutten), Smeets (57. Balić); Semedo (83. Ciss), Novakovich, Lamprou.
Toeschouwers: 10.232.
Scheidsrechter: Makkelie.
Geel (Fortuna): Heerings, Semedo.

Het is vrijdagmorgen zeven uur. De koffie is ingeschonken, de boterhammen voor de middagpauze zijn gesmeerd, eindelijk tijd om te zien welke opstelling de verslaggever van Dagblad De Limburger uit de hoge hoed getoverd heeft voor de degradatiekraker van Fortuna tegen FC Emmen. Maar aan die opstelling kom ik helemaal niet toe. Mijn aandacht wordt namelijk volledig weggetrokken door een grote kop in de rechterbovenhoek van de krantenpagina. “Van der Luer moet zijn bek houden.” Het staat er echt. “Van der Luer moet zijn bek houden.” Inderdaad. Hulde aan Robert Molenaar, die na dertig jaar eindelijk eens hardop zegt wat iedereen al die tijd al bij zichzelf gedacht heeft.

”Van der Luer moet zijn bek houden.” Na zo’n krantenkop kan de dag eigenlijk al niet meer kapot. Maar een nederlaag tegen Emmen zou de glans er toch wel een beetje vanaf halen. En gezien de vorm waarin Fortuna verkeert, mogen we er niet zomaar van uit gaan dat we deze partij niet zullen verliezen. Temeer daar Emmen traditioneel niet tot onze favoriete tegenstanders behoort. In vergelijking met de wedstrijd tegen Ajax een week geleden is het vanavond door Kevin Hofland gecoachte elftal op twee plaatsen gewijzigd. Kai Heerings en Lisandro Semedo komen in de ploeg in plaats van Ahmed el Messaoudi en Andrija Balic. We spelen dus weer 4-3-3. Bovendien begint José Rodriguez weer op het middenveld. Het lijkt mij de meest voor de hand liggende opstelling, waarin op rechtsback Calvin Mac-Intosch na iedereen kan spelen op de positie die hem het beste past.

Heerlijk voetbalweer

De tribunes zijn ondanks het slechte weer heel behoorlijk gevuld. Zelfs op Zuid zit vanavond meer publiek dan het gebruikelijke kluitje mensen. De sfeer zit er dus goed in en wordt tot ongekende hoogten opgevoerd door Cyrille Niël, die een hartverscheurende vertolking van Zitterd Allein ten gehore brengt. Wanneer hij het derde couplet van de Sittardse bluesklassieker inzet, wordt hem op gezag van de KNVB en FoxSport door enkele ordebewakers hardhandig de microfoon ontnomen, maar het effect is al gesorteerd: het volledige elftal van Emmen staat in rigor mortis, wanneer scheidsrechter Danny Desmond Makkelie voor de aftrap fluit.

Fortuna zet zijn geheime wapen in

Fortuna, daarentegen, wacht volledig opgeladen op het eerste fluitsignaal, klaar om zowel het gras als de tegenstander op te vreten. Mark Diemers peert de bal direct naar voren, waar Semedo onder luide aansporing van de Ricksen-tribune meteen voor het eerste gevaar zorgt. Emmen kan dat gevaar nog afwenden, maar krijgt de bal niet van eigen helft af. Fortuna probeert het nog een keer, nu door het centrum. Diemers dwingt nog binnen de minuut de eerste corner af. Hij legt de bal zelf vanaf links achterin het doelgebied. Branislav Ninaj kopt naar het doel. Zijn inzet is onbereikbaar voor keeper Scherpen, maar kan nog net door een verdediger van de lijn worden gekopt. De bal valt via de lat voor de voeten van de alerte Mac-Intosch, die de bal via het been van een tegenstander over de doellijn frommelt: 2e minuut, 1-0.

Novakovich houdt opruiming op de lijn…

… en Mac-Intosch slaat toe

Na het gebruikelijke VAR-geneuzel moet FC Emmen het spel hervatten met een aftrap. De rood-witten willen de opgelopen schade meteen herstellen en nemen een overwicht. Fortuna staat in het centrum redelijk goed opgesteld, maar geeft de tegenstander wel veel gelegenheid voor voorzetten vanaf de flanken. Gelukkig blijft het gevaar daaruit beperkt. Maar we krijgen niet het gevoel dat dit de hele wedstrijd goed zal gaan. Na dik tien minuten is een voorzet vanaf onze linkerflank een keer op maat en wordt het meteen heel gevaarlijk. De Leeuw kopt bij de tweede paal vanaf een meter of tien in de bovenhoek. De bal lijkt over de lijn te gaan, maar Aleksei Koselev kan er nog net zijn vingers tegen krijgen en de bal tegen de lat tikken. Een safe uit de buitencategorie.

Gelukkig blijft het bij die ene grote kans. Emmen heeft veel balbezit en het spel speelt zich voornamelijk af op onze helft, maar onze verdediging wordt niet weggespeeld. Aan de andere kant zijn we zelf op de counter overigens ook nog niet gevaarlijk geweest. Na dik een kwartier, na een slechte corner van Emmen, proberen we weer eens een aanval op te zetten, maar Semedo wordt nog ruim voor de middenlijn aangetikt. Mac-Intosch neemt de vrije trap. Hij geeft een diepe bal op Andrija Novakovich, die doorkopt op Semedo. Die is uit de rug van zijn tegenstander weggesprint en krijgt daardoor een vrije schietkans. De hoek is moeilijk, maar Semedo ziet dat doelman Scherpen in de korte hoek de nodige ruimte laat. Hij schiet de bal onhoudbaar voor de doelman vlak langs de paal binnen: 18e minuut, 2-0.

Semedo trapt de bal in de korte hoek…

… en is eindelijk weer eens de gevierde man

Zo wordt slecht verdedigingswerk goed afgestraft door Semedo, die na heel lang eindelijk weer eens scoort. Hopelijk is daarmee de ban gebroken en kan hij in het vervolg van de competitie nog wat doelpunten meepikken. De tweede tegengoal komt bij Emmen hard aan. De ploeg van Lukkien probeert nog steeds het spel te maken, maar lijkt het geloof op een goed resultaat kwijt te zijn. Aan de andere kant gaat Fortuna na de tweede goal juist vrijer spelen. De ploeg durft wat eerder druk te zetten, wat regelmatig tot balverlies van Emmen leidt. We verschijnen daardoor ook vaker voor het doel van de tegenstander.

Smeets speelt weer een goede partij

Dat leidt in de 35ste minuut tot een volgende kans. Lamprou neemt de bal aan en legt direct breed in de loop van Michael Pinto. Onze linksback maakt een rush langs de zijlijn en speelt dan de naar links uitgeweken Semedo aan. Die laat op de rand van het penaltygebied zijn tegenstander met een fraaie schijnbeweging zijn hielen zien. Vervolgens probeert hij de bal in de verre hoek te plaatsen. Het schot gaat echter naast. Even later haalt Heerings na een onstuimige tackle een onnodige gele kaart, die hem een schorsing oplevert. De bal ligt ook nog op een gevaarlijke plaats, maar het schot van Jansen komt niet verder dan de muur.

De laatste vijf minuten voor rust trekt Fortuna het initiatief volledig naar zich toe. Emmen lijdt achterin een paar keer knullig balverlies en moet dat compenseren met lichte overtredingen. Uit een vrije trap van Diemers lijkt Ninaj bijna raak te koppen, maar Scherpen redt en bovendien is er gevlagd voor buitenspel. Fortuna blijft druk zetten en mag nog een paar corners nemen. De tweede daarvan neemt Diemers in de tweede minuut van de blessuretijd. De bal wordt weggekopt, maar opgevangen door Lamprou. Die geeft een steekpassje op Jorrit Smeets. Smeets dribbelt het strafschopgebied in, speelt zijn tegenstander uit, wacht even met zijn voorzet en legt de bal dan perfect op het hoofd van Novakovich, die van een meter of tien bij de eerste paal zuiver binnenkopt: 45ste minuut, 3-0.

3-0 na een goede voorbereidende actie van Smeets

Na rust krijgen we een helft sans histoire. Emmen is machteloos, Fortuna hoeft niet meer. De eerste kansjes na rust zijn voor Fortuna, maar Semedo en Lamprou missen het doel. Na dik tien minuten moet Smeets naar de kant met een hopelijk niet al te zware blessure. Balic vervangt hem. Het hoogtepunt van de tweede helft volgt halverwege. Diemers mag weer eens een corner nemen. Hij legt de bal bij de eerste paal. Na een duel rolt de bal terug naar de zijkant van het strafschopgebied. Diemers komt ingelopen en krult de bal in één tijd over de doelman heen in de verre hoek. Een prachtige goal. Maar helaas gooit het VAR-geneuzel roet in het eten. Diemers en het stadion hebben het feestje al lang en breed gevierd en Emmen staat klaar om af te trappen, wanneer het doelpunt alsnog wordt afgekeurd voor buitenspel.

‘VAR says no’

Tien minuten later slaat de VAR nog eens toe, deze keer ten faveure van Fortuna. Bij een snelle counter draait Novakovich weg van zijn tegenstander, die hem vervolgens neertrekt. Novakovich had vrije doorgang naar het doel, maar Makkelie houdt het op geel. Totdat de VAR hem vraagt de situatie nog eens te beoordelen. Na het zien van de beelden geeft Makkelie Bijl alsnog rood. In het laatste kwartier gebeurt er verder niet veel meer. Amadou Ciss en Lars Hutten komen in het veld voor Semedo en Diemers en Fortuna zet nog een paar aanvallen op, die niet meer tot echte kansen leiden.

De overwinning mag gevierd worden

Bovendien sluipt er ook wat nonchalance in de ploeg. Zo spelen we de bal een minuut lang onder aanmoediging van het publiek rond, maar eindigt dat met balverlies op een moment dat het middenveld volledig uit positie staat. En zo laten we in blessuretijd Emmen te gemakkelijk een aanval opzetten over onze rechterflank. Via Jansen belandt de bal uiteindelijk voor de voeten van Niemeijer, die recht voor het doel mag inschieten: 90ste minuut, 3-1.

Een overbodige goal, die mag dienen als een waarschuwing dat Fortuna niet het niveau heeft om zich nonchalance of concentratieverlies te permitteren. Maar verder is het niet meer dan een smetje op een uitstekende avond, waarop Fortuna er op het juiste moment stond. Hopelijk kunnen we daar over twee weken een vervolg aan geven en in Tilburg tegen Willem II ook buitenshuis weer eens goed voor de dag komen.