Voor de derde keer achter elkaar weet Fortuna in eigen huis te winnen. Heracles, de verrassende nummer vier van de ranglijst, wordt met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. De ploeg heeft een penalty van Diemers nodig om de ban te breken, maar is in het vervolg van de wedstrijd sterker en slagvaardiger dan de tegenstander. Na Diemers weten ook Stokkers en El Messaoudi het net te vinden. Dankzij de overwinning klimmen we naar de negende plaats op de ranglijst.

24 november 2018

Ruime overwinning op Heracles

Fortuna Sittard 3 Heracles 0

Doelpuntenmakers: 17. Diemers 1-0, 32.Stokkers 2-0, 63. El Messaoudi 3-0.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Pinto (78. Ospitalieri); Rodríguez, Diemers, El Messaoudi (73. Smeets); Semedo (85. Vidigal), Stokkers, Lampros.
Toeschouwers: 7.545.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): –

Konden we drie weken geleden nog in een aangename herfstzon naar het stadion, vandaag trappen we na een druilerige dag om kwart voor negen in een miezerige regen af. Het weer heeft gevolgen voor de toeschouwersaantallen, want de tribunes zijn beduidend minder bezet dan we gewend zijn dit seizoen. De sfeer lijdt daar overigens niet onder, want die is ook vanavond weer prima.

Bij Fortuna zien we de nodige wijzigingen in de opstelling. Op het middenveld krijgt Ahmed el Messaoudi, de laatste wedstrijden bankzitter, de voorkeur boven Lars Hutten. Mark Diemers neemt de rol van Hutten over, El Messaoudi speelt samen met José Rodriguez meer controlerend. Achterin krijgt Branislav Ninaj in het centrum de voorkeur boven Kai Heerings. Maar het meest opvallend is de basisplaats voor Clint Essers, die de voorkeur krijgt boven Alessandro Ciranni. Verder starten dezelfde spelers als twee weken geleden in Venlo.

Mark Diemers speelt weer een prima wedstrijd

Beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd. Fortuna heeft de eerste minuten veel balbezit, maar weet geen openingen in de defensie van de tegenstander te vinden. Heracles probeert de handige buitenspelers Kuwas en Peterson in stelling te brengen, maar ook dat wil niet echt lukken. Pas na negen minuten zien we een eerste doelpoging. Peterson trekt van links naar binnen, maar zijn schot gaat ruim langs het doel van Aleksei Koselev. Fortuna meldt zich enkele minuten later. Diemers heeft op het middenveld een knappe actie in huis en stuurt vervolgens Lazaros Lamprou diep. Lamprou schiet vanaf de rand van het penaltygebied op goal, maar de bal eindigt recht in de handen van keeper Blaswich.

Een paar minuten later mogen we de eerste corner van de wedstrijd nemen. De bal van Diemers wordt meteen weggekopt, maar Essers wint het duel op het middenveld en speelt Finn Stokkers in de voeten aan. Een Heracliet zet hem de voet dwars, maar de wegspringende bal komt terecht op de punt van de schoen van Rodriguez. De bal vliegt in een boogje over de verdediging van Heracles heen. Ninaj is als enige alert en probeert de bal te controleren en de uitkomende doelman te passeren. Het controleren van de bal lukt niet helemaal, want de bal springt ver van zijn voet af. En ook het passeren van de doelman mislukt: wanneer Ninaj er bijna langs is, krijgt hij een duwtje. De nogal kolderieke aanval levert daarmee een fortuinlijke, maar terechte strafschop op. Diemers gaat achter de bal staan en schiet hem hard en feilloos boven de keeper in de linkerhoek: 16e minuut, 1-0.

Diemers schiet weer een penalty binnen

Na de tegengoal probeert Heracles direct iets terug te doen. Het meeste gevaar komt daarbij van de naar binnen trekkende Kuwas, van wie veel acties echter in schoonheid stranden. In de 20ste minuut houdt hij het een keer simpel en speelt hij na een kapbeweging meteen Peterson in. Die is van links naar binnen getrokken, heeft Essers al afgeschud en passer nu ook Wessel Dammers alsof hij er niet staat. Vervolgens schiet hij in de draai op goal. Koselev heeft het gevaar echter op tijd onderkend, verkleint het doel door uit te komen en keert het schot van Peterson.

Na die kans begint een nogal rommelige fase, waarin Heracles de overhand heeft, maar geen kansen weet te creëren. Fortuna krijgt meer ruimte, maar doet daar weinig mee. Pas na een half uur zien we de eerste goede aanval. Lamprou krijgt de bal op links, haalt de achterlijn en geeft een voorzet. Bij de tweede paal komt Stokkers inlopen, maar een verdediger kopt de bal over de achterlijn. Het levert ons de tweede corner van de wedstrijd op, opnieuw van rechts. Deze keer legt Diemers de bal zo’n beetje op de punt van het doelgebied. Rodriguez verlengt de bal met zijn achterhoofd naar de tweede paal. Daar komen Lamprou en Stokkers inlopen. De eerste gaat onderuit, de tweede weet behendig zijn been tegen de bal te zetten. Die vliegt onhoudbaar voor de keeper en verdedigers in het doel: 32ste minuut, 2-0.

Stokkers is behendig…

… en weet de bal in het doel te werken

In het restant van de eerste helft is Fortuna duidelijk de bovenliggende partij. Heracles probeert de achterstand te verkleinen met schoten van Duarte en Peterson, maar de eerste schot heeft Koselev klemvast en het tweede gaat ruim naast. Aan de andere kant is Fortuna een paar minuten na de 2-0 dichtbij een volgende treffer. Een dieptepass van Rodriguez wordt bijna opgepikt door Lisandro Semedo, maar een verdediger kan nog net redding brengen. Een paar minuten later heeft Semedo een mooie pass op Stokkers in huis, maar de aanval wordt afgefloten voor buitenspel.

Fortuna speelt in deze fase sterk, speelt de bal goed rond en zet nog een paar behoorlijke aanvallen op. Semedo is daarbij de opvallendste man op het veld, soms met geslaagde, soms met minder geslaagde acties. Een goede voorzet van rechts kan door de keeper net voor Stokkers uit de lucht worden geplukt. Een paar minuten later loopt hij zich vast na een veelbelovende rush. Maar Essers herovert de bal en legt af op Rodriguez. Diens schot van buiten het penaltygebied vliegt echter bij de linkerbovenhoek naast het doel. We gaan dus rusten met 2-0.

Stokkers oefent zijn duikkunsten

In de tweede helft probeert Heracles-trainer Wormuth de bordjes te verhangen met een dubbele wissel. Heracles wil offensief beginnen, maar Fortuna weigert de controle over de wedstrijd uit handen te geven. We worden weliswaar vaker dan voor rust teruggedrongen, maar houden zelf ook voldoende balbezit. De eerste kans is na vijf minuten voor ons. Heracles probeert uit te verdedigen, maar Dammers komt goed voor zijn man en geeft direct een harde bal over de grond naar Diemers. Diemers loopt een paar meter met de bal, ziet de op rechts vrijstaande Semedo over het hoofd en geeft lost een schot in de linkerhoek, dat door de keeper gered wordt.

Daarna wordt Heracles een paar keer achter elkaar gevaarlijk. Eerst vliegt een voorzet vanaf onze rechterflank voorlangs het doel, even later trekt Peterson weer eens naar binnen om een schot te lossen. Bij iedere poging lijkt de Zweed het doel echter verder te missen. Het spel golft nu op en neer. Na een mislukte aanval over rechts onderschept Essers de bal op het middenveld. Hij speelt af op El Messaoudi, wiens schot over het doel gaat. Wellicht was een pass op links, waar Lamprou met zijn armen staat te zwaaien, beter geweest. Een paar minuten later, we zijn een uur onderweg, krijgt de Griek alsnog zijn kans. Daaraan gaat goed werk van Semedo vooraf, die op rechts diep wordt gestuurd door Diemers en de bal teruglegt. Lamprou controleert de bal en lost daarna met zijn mindere linkerbeen een schot dat hard genoeg is om de keeper serieuze problemen te bezorgen.

El Messaoudi schiet op goal…

… terwijl Lamprou iets anders in gedachten had

Fortuna zet de jacht op de beslissende derde goal nu op volle kracht voort. Semedo verovert de bal op de eigen helft en stoomt op over de rechterflank. Wanneer hij zich vast dreigt te lopen, geeft hij de bal aan Diemers. Diemers passt meteen op Lamprou. Die wil een actie maken, maar heeft even ruzie met de bal. Hij is daarom gedwongen om terug te leggen op El Messaoudi. Dankzij zijn balaanname creëert de Marokkaanse Belg ruimte voor een schot. Vanaf de rand van het zestienmetergebied plaats hij de bal zuiver in de linkerhoek: 63ste minuut, 3-0.

Nu is het wel raak voor El Messaoudi

Daarmee lijkt de zaak inderdaad beslist. Heracles probeert wat terug te doen, maar die pogingen krijgen wat plichtmatigs. Al krijgen de Tukkers met een goede kopbal van Dalmau (die knap gered wordt door Koselev) en een inzet na een corner (van de lijn gehaald door Essers) nog twee behoorlijke kansen.

Ook Fortuna wordt in het laatste kwartier op de counter regelmatig gevaarlijk. De kansen gaan vooral naar Semedo, die de koelbloedigheid voor het doel van vorig seizoen momenteel helaas mist. De eerste keer geeft Lamprou een goede voorzet. Semedo staat recht voor het doel, maar raakt de bal helemaal verkeerd. De tweede keer wordt hij van rechts diep gestuurd. Een verdediger dwingt hem om vanuit een moeilijke hoek te schieten. Semedo aarzelt over de juiste keuze en produceert een rollertje. De derde keer schudt hij na een fraai dieptepass van Rodriguez twee verdedigers van zich af en probeert hij de bal langs de keeper te schieten. Die kan met zijn arm redding brengen.

Semedo moet afhaken…

… zijn vervanger Vidigal bereidt de laatste kans van de wedstrijd voor

Daarna gaat Semedo geblesseerd naar de kant. André Vidigal vervangt hem. Eerder zijn Jorrit Smeets en Marco Ospitalieri al in het veld gekomen voor El Messaoudi en Michael Pinto. Vidigal staat aan de basis van de laatste kans van Fortuna. Hij drijft de bal op en legt dan breed op Lamprou. Lamprou heeft opnieuw een mooie voorzet in huis. Stokkers kopt bij de tweede paal in, maar de keeper houdt de bal met een knappe reflex tegen. Het blijft dus 3-0. Een verdiende overwinning, die ons op ruime afstand van de degradatiezone netjes in de middenmoot brengt.