Fortuna wint met 4-1 van Excelsior en neemt daarmee weer wat meer afstand van de zestiende plaats. De ruime cijfers vertellen niet het hele verhaal van de wedstrijd, want Excelsior heeft in lange fasen het betere van het spel. Fortuna toont zich voor de goal echter een stuk slagvaardiger. En dan met name Lazaros Lamprou, die met twee doelpunten voor rust een belangrijk aandeel heeft in de overwinning.

10 februari 2018

Lamprou helpt Fortuna op weg naar zege

Fortuna Sittard 4 Excelsior 1

Doelpuntenmakers: 13. Lamprou 10, 33. Lamprou 2-0, 55. Messaoud 2-1, 64. Diemers 3-1, 90. Novakovich 4-1.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ramírez, Rodríguez, Ospitalieri; Balić (88. El Messaoudi), Diemers, Smeets; Semedo (90. Hutten), Novakovich, Lamprou (83. Dembélé).
Toeschouwers: 8.479.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Ciranni, Rodríguez.

Het is zondagmiddag, iets na twaalven. Er is maar één vraag die Sittard bezighoudt. Waar is Rob Goossens? Prins Rob I van de Marotte was vandaag met alle plezier het veld op gestapt om de aftrap te verzorgen bij de voetbalclub uit zijn geliefde Sittard, maar andere verplichtingen hebben hem genoopt deze traditionele afspraak uit zijn agenda te schrappen. De Flaarisse uit Geleen hebben hun prioriteiten beter op orde: Prins Bas I is op tijd zijn bed uitgekomen om de aftrap te verrichten. Hulde!

Minder oplettende volgers van Fortuna zullen zich ook hebben afgevraagd waar Wessel Dammers, Kai Heerings, Branislav Ninaj, Michael Pinto en Clint Essers zijn gebleven. En wat er is gebeurd met de kicker uit Würzburg, die nog geen anderhalve week geleden in een Fortuna-shirt op de foto stond. Inderdaad, we missen vandaag zes verdedigers. Daardoor mogen de Italo-Belgen Alessandro Ciranni en Marco Ospitalieri vandaag als rechts- en linksback in de basis starten. In het centrum lijkt José Rodriguez, van origine middenvelder, inmiddels een vaste waarde. Naast hem heeft Ruben Ramirez de voorkeur gekregen boven Mahamadou Dembélé. Het is voor Ramirez zijn eerste basisplaats sinds zijn komst afgelopen zomer.

We spelen vandaag met drie middenvelders, Andrija Balic, Mark Diemers en Jorrit Smeets. Lars Hutten en Ahmed el Messaoudi moeten dus op de bank beginnen. Voorin zien we de rentree van Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou op de flanken. Andrija Novakovich begint in de spits, Finn Stokkers is geblesseerd.

De wedstrijd wordt gespeeld in omstandigheden die niet echt optimaal te noemen zijn. Het is met bakken naar beneden gekomen, waardoor het veld doorweekt is. Op sommige plaatsen rolt de bal amper. Bovendien staat er een stormachtige wind, die ook tijdens de wedstrijd gepaard gaat met veel regen.

We zien beide doelen, dus de wedstrijd gaat door

De openingsfase is voor Excelsior, dat al na een paar minuten een eerste grote kans krijgt. Balic lijdt balverlies, de bal gaat naar onze rechterflank, er volgt een voorzet, maar Messaoud raakt de bal niet echt lekker en Aleksei Koselev kan redden met zijn voet. Even later heeft El Hamdaoui een goede actie in huis, maar zijn voorzet is te hard. De twee Marokkanen doen de eerste tien minuten nog een paar keer van zich spreken, onder andere met een hard schot van El Hamdaoui dat net naast gaat. Maar Fortuna komt geleidelijk aan ook wat beter in de wedstrijd. Balic heeft een mooie actie op het middenveld in huis en probeert Novakovich te bereiken, maar dat lukt net niet.

Maar het wordt wel duidelijk dat niet alleen Fortuna, maar ook Excelsior achterin de nodige ruimte weggeeft. Na twaalf minuten onderschept Balic de bal op het middenveld. Hij passt naar Diemers, die snel breed speelt op Lamprou. Die trekt ongehinderd door zijn directe tegenstander naar binnen en lost vervolgens van een meter of achttien een schot op doel. De bal vliegt tussen twee verdedigers door kansloos voor keeper Damen in de rechterbovenhoek: 13de minuut, 1-0.

Lamprou weet wat er gebeuren gaat

Nr. 97 viert feest met Nr. 99

Het is een schitterende goal van Lamprou, die de laatste wedstrijden voor de winterstop uit de basis is gesukkeld, maar vandaag nadrukkelijk van zich doet spreken. De goal is een domper voor Excelsior. De rood-zwarten blijven weliswaar goed combineren, maar hebben moeite een einde te breien aan hun aanvallen. En dat probleem verergert naarmate de eerste helft vordert. Onze gelegenheidsverdediging blijft daardoor redelijk overeind.

Aan de andere kant proberen wij met een vrije trap van Ciranni (ruim naast) en een schot van Balic (net naast na een mooie aanval over rechts) voor gevaar te zorgen. Maar veel heeft het niet om het lijf. Totdat Excelsior een handje toesteekt en de bal tijdens het uitverdedigen recht in de voeten van Lamprou speelt. Die staat op een meter of twintig van het doel. Deze keer ziet hij geen ruimte voor een schot, maar wel voor een solo. Hij gaat het penaltygebied binnen, dreigt buitenom te gaan, kapt dan naar binnen en schiet dan over de grond zuiver in de verre hoek. De keeper is opnieuw kansloos: 33ste minuut, 2-0.

Doelpunt nummer twee is een feit

Zo staan we na ruim een half uur op een comfortabele voorsprong, terwijl Excelsior toch echt het betere van het spel heeft. In de slotfase van de eerste helft zet Excelsior nog eens aan voor een offensief, dat een paar corners oplevert. De eerste corner leidt tot een kopbal over het doel, de tweede tot een hevige Twitter-discussie over de VAR. Maar Isitan Gün meldt zich niet in die discussie en we mogen dus aannemen dat de VAR zijn werk deze keer naar behoren heeft gedaan. Aan de andere kant mag Diemers nog een vrije trap nemen. Vanuit een moeilijke hoek schiet hij direct op doel, maar de keeper brengt in de korte hoek redding.

De veldheer onder de voetbalzigeuners

In de rust verplettert Fos de Vos Forzi in een dance battle. Nu hebben wij niet veel op met dance battles en ook Fos de Vos kan ons verder gestolen worden. Maar deze nederlaag voor de wanstaltige ridder zonder paard die zichzelf Forzi durft te noemen, weten we wel te waarderen. Eerst heeft dit in werkelijkheid Fortunior hetende heerschap the real Forsi een mes in de rug gestoken en hem het mascotteschap ontfutselt, zes jaar later waagt hij het ook nog eens er met zijn naam vandoor te gaan. Je zou haast gaan vermoeden dat Hans Erkens in dat pak rondloopt…

Ospi is back

De tweede helft begint meteen met een grote kans voor Fortuna. Ospitalieri onderschept de bal op het middenveld, Lamprou geeft een slimme steekpass op Diemers. Die kan van dichtbij inschieten, maar de keeper weet nog net een voetje tegen de bal te krijgen. Ook daarna blijft Fortuna sterker spelen. Ons middenveld durft iets meer druk te zetten dan voor rust, waardoor we meer op de helft van de tegenstander spelen. Maar na een tijdje sluipt er ook wat nonchalance in de ploeg. Edwards gaat er vanaf onze linkerflank vandoor. Hij begint aan een solo die hem centraal in ons penaltygebied brengt en verrast Koselev bijna met een schot over de grond. Onze Moldavische goalie laat de bal eerst door zijn handen glippen, maar krijgt hem net voor de doellijn klemvast.

Even later bevindt het spel zich alweer voor de andere goal. Diemers wordt aangespeeld door Semedo, maar daarna tegen de grond gewerkt. De bal ligt rechts van het doel zo’n beetje op de punt van het strafschopgebied. Ospitalieri meldt zich en draait de bal over de muur net naast de paal. We zijn nog een minuut verder of Excelsior zet een aanval op. Op onze rechterflank ligt de nodige ruimte. Linksback Burnet krijgt de bal in de kluts langs Ciranni en geeft een voorzet. Messaoud mag tussen drie verdedigers intikken: 54ste minuut, 2-1.

Een natte bedoening

De tegengoal komt hard aan bij Fortuna, dat even volledig van de kaart is. Een paar minuten later begaat Smeets een overtreding op het middenveld. Uit de vrije trap belandt de bal bij de tweede paal, vanwaar hij wordt teruggelegd voor het doel. Fortes kopt over. Weer een paar minuten later komt Messaoud oog in oog met Koselev. Onze doelman wint het duel. Dat kan niet lang goed gaan op deze manier.

Maar gelukkig herstelt Fortuna zich langzamerhand. We komen weer wat meer in balbezit. Semedo probeert een actie te maken op rechts, maar wordt net op tijd gestuit. Even later krijgt hij een herkansing, wanneer Diemers hem met een korte steekpass diep stuurt. Semedo haalt de achterlijn en probeert Novakovich bij de tweede paal te bereiken. De keeper onderschept de pass met de hand. Maar de bal rolt voor de voeten van de inlopende Diemers. Die twijfelt niet en schiet binnen: 64ste minuut, 3-1.

Diemers heeft de bevrijdende treffer gemaakt

Daarna heeft Fortuna de wedstrijd lange tijd onder controle, zonder overigens zelf gevaarlijk te worden. Maar in het laatste kwartier merken we dat sommige spelers niet heel erg veel wedstrijdritme hebben. Het uitverdedigen wordt slordiger en daarmee roepen we de problemen over onszelf af. Met nog een kwartier te gaan kan Eckert vrij inkoppen. Koselev krijgt nog een hand tegen de bal, die daarna tegen de paal vliegt en vandaar veilig in de handen van onze sluitpost valt. Vijf minuten later verdedigt Ospitalieri wild door het midden uit. De bal komt voor de voeten van opnieuw Eckert. Koselev brengt met een knappe reflex redding op diens schot.

Semedo is de bal kwijt

Even daarvoor had Semedo de 4-1 moeten maken. De naar links uitgeweken Portugees speelt zichzelf op links knap vrij, kan de bal in de verre hoek leggen, maar schiet ruim naast. Daarna volgen er wissels. Man of the match Lamprou gaat naar de kant, Dembélé komt de verdediging versterken. En Balic, die weliswaar een aantal keer gevaarlijk balverlies lijdt, maar over het algemeen zowel verdedigend als opbouwend een goede indruk nalaat, wordt vervangen door El Messaoudi.

De belangrijkste wissel vindt echter plaats bij Excelsior. Daar komt Hadouir, ooit de favoriete speler van Prins Rob I van de Marotte Zitterd, de laatste tien minuten het spel maken. En dat doet hij met verve. Hij komt de ene na de andere bal opeisen bij zijn verdedigers. In de 90ste minuut komt hij de bal zelfs opeisen bij zijn keeper. Die geeft de bal gedwee af en ziet vervolgens hoe Hadouir die vanuit het eigen strafschopgebied in een mooie omtrekkende beweging gaat opdrijven naar het middenveld. Maar wanneer hij de middenlijn zo ongeveer bereikt heeft, begeven zijn krachten het. Hadouir gaat erbij liggen. Novakovich raapt de bal op, legt terug op El Messaoudi en spurt zelf naar voren. Hij krijgt de bal diep aangespeeld, speelt zijn man uit en schiet vanaf de punt van het doelgebied in de verre hoek: 90ste minuut, 4-1.

Daarmee zit het erop. In blessuretijd probeert de voor Semedo ingevallen Hutten Novakovich nog te bereiken met een voorzet, maar dat mislukt. Het blijft bij 4-1 en daarmee zijn we voldoende beloond. We winnen van een directe concurrent en klimmen daarmee naar de negende plaats. De afstand tot de twee onderste plaatsen is inmiddels ook in punten behoorlijk. De afstand tot plaats 16 is vier punten. Evenveel als de afstand tot plaats vijf.