Voor het eerst speelde Fortuna Sittard een wedstrijd in de Jupiler League op het veld van Achilles ’29 en verzuimde er de derde overwinning op rij te pakken. In een eerste helft waarin het veld onbespeelbaar leek legden de Sittardenaren de tegenstander haar wil op, maar dat spelbeeld draaide 180 graden in het tweede deel. Uiteindelijk bleek dat Fortuna het in de eerste helft al af had moeten maken en kwam daardoor nog onnodig in de problemen. Toch mag men niet geheel ontevreden zijn, want met een clean sheet stapt men weer de bus in en dat is toch al iets. Door de halve uitschuiver komt er wel meer druk te liggen op de komende wedstrijden en het is de vraag hoezeer Boessens ploeg hiermee kan omgaan…


14 februari 2014

Fortuna doet zichzelf tekort

Achilles ’29 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen, Janssen, Kis; Voorn, Vlug (68. Briels), De Boer; Nepomuceno (68. Amoah), N’Koyi, Khalouta.
Toeschouwers: 900
Scheidsrechter: E. Boot
Geel: –
Rood: –

Vrijdag 14 februari 2014, Valentijnsdag. Het einde van de week nadert en aldus tijd voor Fortuna. Nadat we na de winterpauze op zaterdagnamiddag acte de présence gaven op De Vijverberg spelen we nu weer ‘gewoon’ op vrijdagavond om 20.00 uur op verplaatsing. Eindelijk, want alhoewel we al vergevorderd zijn in het seizoen 2013/2014 en al iets gewoon zijn, voetballen op andere tijdstippen dan vrijdagavond 20.00 uur blijft vreemd.

Vandaag ook een ijkpunt in de clubhistorie. Fortuna gaat vandaag een allereerste maal het voetbal beleven op Sportpark De Heikant van het Groesbeekse Achilles ’29. En misschien zorgen de Sittardenaren daar wel voor de derde winst buitenshuis van het seizoen. Een overwinning is hard nodig wilt de club voeling houden met het rijtje clubs dat strijdt om een plekje in de Play Offs.

Het lijkt erop dat trainer/coach Willy Boessen zijn elftal juist op tijd op de rails heeft gekregen voor de laatste sprint richting diezelfde Play Offs. De trainer die Fortuna op het einde van het seizoen zal verlaten wil zo hoog mogelijk eindigen en vanzelfsprekend door de grote poort vertrekken.

Daar waar het hem afgelopen seizoen lukte om met een afgeroomde selectie ten opzichte van het seizoen voordien zich te plaatsen voor de Play Offs, bestaat die mogelijkheid er dit seizoen wederom.

Niet alleen Boessen vertrekt, hetzelfde geldt voor Gevaro Nepomuceno en Patrick N’Koyi. Beide spelers gaan hun heil zoeken in de Roemeense Liga 1 en de kans is niet onbestaande dat ook Abdelaziz Khalouta naar de Karpaten vertrekt. De Venlonaar is al op gesprek geweest en ruikt geld. Logisch ook, wie zou zijn hattrick nu niet verzilveren?

In het (recente) verleden haalden diverse Fortuna-bestuurders de term ‘Fortuna-opleidingsclub’ van stal, maar dat we mogelijkerwijs preferred provider worden van FC Petrolul Ploieşti, dat had zelfs ik niet kunnen bevroeden. We kunnen trainer Cosmin Contra alleen maar feliciteren met zijn neusje voor talent. Het zal er in ieder geval niet voor zorgen dat hij wordt geroyeerd uit onze eregalerij en een omgevingsverbod krijgt opgelegd voor onze Viskoem.

De technische staf zal het waarschijnlijk allemaal worst wezen. Zij willen alleen maar winnen van de rode lantaarn en zullen het sterkste elftal het veld insturen. Na het champagnevoetbal tegen Telstar is er geen enkele reden iets te wijzigen aan de basisopstelling.

Fortuna gaat van eigen kracht uit en is dat aan haar historie verplicht. Te vaak heb ik de afgelopen weken moeten lezen dat Boessen zich ging aanpassen aan tegenstanders door bijvoorbeeld Ramon Voorn als hangende rechtsback te posteren (FC Oss) of dat Fortuna moeite heeft met tegenstanders die spelen met een ruit op het middenveld (FC Den Bosch) of met twee spitsen (Telstar). Indien iedereen fit is heeft Fortuna een prima selectie die capabel is om in het linker rijtje te spelen en handel daar dan ook na, zo is mijn wijze raad.

En dus verdedigt Ferhat Kaya het doel, Neemt Jonathan Hendrickx de rechter- en Kevin Kis de linkerflank verdedigend voor zijn rekening. Het solide centrale duo heet Timothy Dreesen en Roel Janssen.

Op het middenveld komt Jeffrey Vlug steeds beter aan voetballen toe en levert de tegenstander steevast de ballen in bij Yoann de Boer en kapitein Ramon Voorn. De voorhoede wordt gevormd door ons ‘Roemeense trio’ Gevaro Nepomuceno, Patrick N’Koyi en Abdelaziz Khalouta.

Met deze wetenschap beginnen we aan de bus- en autocombi naar het Gelderse Groesbeek. Ondanks dat we heel veel seizoenen met veel plezier met de bus reizen, kiezen we vandaag voor de autocombi. En omstreeks 16.30 uur beginnen we eraan. Halte één is het CZ-bureel aan de Sittardse Wilhelminastraat alwaar Ralf de ticketten oppikt. In Venray dienen deze te worden verstrekt aan eenieder die beschikt over een geldig omwisselbiljet. En dus zetten we koers naar halte twee.

Dat is een fluitje van een cent, ware het niet dat we ons een beetje verpinnen qua tijdsplanning. En dus rijden we nog een rondje extra om exact om achttien punt nulnul uur te arriveren op de parking te Venray. In waarlijk hondenweer zorgen we ervoor dat iedereen wordt voorzien van een geldig toegangsbewijs en sluiten vervolgens zelf achteraan de rij aan om richting Groesbeek te tuffen.

Eenmaal de autosnelweg te hebben verlaten zien we dat het nog een tiental kilometers is richting het Gelderse plaatsje. Het complex van Achilles ’29 ligt even buiten het stadje en zonder veel problemen bereiken we de parking. Door de hevige regenval is deze omgeturnd in een oppervlakte modder, maar dat niet alles 100% zou zijn geregeld, daar hadden we voorzichtig al een beetje rekening mee gehouden. In dit verband moeten we overigens eerst voor onze eigen deur vegen; de parking parallel aan de vakken C, D en E van het Offermans Joosten Stadion is kwalitatief niet veel beter.

Eenmaal binnen blijkt het uitvak véél te klein voor het aanwezige aantal Fortuna-supporters. Slim als men is heeft met het buffervak geopend, zodat toch iedereen een droog plekje kan vinden op de piepkleine overdekte staantribune. Is dit profvoetbal anno 2014 onwaardig? Voor Nederlandse begrippen is dit eerder ongezien, maar mochten we dit in het buitenland aantreffen dan zou de romantiek eraf druipen.

We zien in ieder geval dat Willy Boessen woord heeft gehouden en dezelfde 11 spelers het veld instuurt als tegen Telstar. Aangezien programmaboekjes niet zijn voorzien is het gissen naar de opstelling van Achilles. Het is dus niet duidelijk of er voormalige Fortunezen op het wedstrijdblad staan, al ontwaren we in de dug-out wel wannabe-PSV-boegbeeld François Gesthuizen en onder nummer 10 speelt wannabe-Fortunees Thijs Hendriks.

achilles03

Hevige regenval in Groesbeek

Als scheidsrechter Boot de wedstrijd op gang fluit vangt ogenblikkelijk een ruime studieronde aan. Het veld is door de regen schier onbespeelbaar geworden, want de bal rolt vooral centraal op het middenveld nauwelijks.

Maar na ruim een kwartier komt de wedstrijd dan toch een beetje op gang. Abdelaziz Khalouta, die de afgelopen periode zijn goede vorm weer te pakken heeft verovert de bal op het middenveld en stuurt linksbuiten Gevaro Nepomuceno diep. De aanvaller is veel sneller dan rechtsback Tim Verhoeven en snijdt naar binnen. Helaas rolt zijn schot langs de verkeerde kant van de paal, waardoor het 0 – 0 blijft. Niet veel later wordt de doelman wederom op de proef gesteld als Kevin Kis van ruime afstand uithaalt. Met moeite kan zijn schot worden gekeerd.

Fortuna dreigt de Gelderlanders in deze fase te overlopen, want als Ramon Voorn vallend een pass in de diepte geeft gaan wederom alle alarmbellen rinkelen. Ook nu is het Nepomuceno die de achterlijn haalt en de bal aan de tweede paal legt. Daar staat Khalouta klaar om voor een voorsprong te zorgen, maar de bal kan ternauwernood nog worden weggekopt door een verdediger van Achilles.

Terwijl het onophoudelijk blijft gieten en de toestand van het veld zienderogen achteruit gaat ontspint zich een amusant schouwspel. Fortuna heerst, staat verdedigend goed en geeft aldus weinig weg. Het creëren van kansen blijft echter een moeilijk verhaal, waardoor pas na een half uur de doelman écht het onderste uit de kan moet halen. Vanaf 25 meter schiet N’Koyi de bal staalhard richting doel en met een uiterste krachtsinspanning weet hij de bal uit de kruising te tikken.

Het schot van N’Koyi kan op goedkeuring rekenen bij de aanwezige Fortuna-fans en op de tonen van Simon & Garfunkels Mrs. Robinson worden de Sittardenaren aangemoedigd.

Ondertussen kabbelt de klok richting rust als Achilles een corner weet af te dwingen. Dat levert zowaar gevaar op als Migiel Zeller de bal op de lat kopt. Gelukkig geen doelpunt, waardoor de ruststand blijft steken op 0 – 0.

In de rust is het tijd om na te denken over het onderdeel ‘Thank God it’s Friday’. Daar waar ik eerst dacht dat Achilles wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien, kom ik bedrogen uit.

Qua away-support gaan we voor de volle mep. Iets meer dan 200 fans zijn naar Gelderland afgezakt. Een mooie prestatie!

Het stadion stelt bitter weinig voor. Verder dan drie punten wil ik toch niet gaan. Interactie met thuisfans? Eerlijkheidshalve zag ik alleen wat mensen op de hoofdtribune zitten die zich comateus vergaapten aan de Sittardse profvoetballers. Gezang heb ik al helemaal niet gehoord, dus met twee punten komen de Groesbekenaren heel goed weg.

Moet er nog iets gezegd of geschreven worden over de catering? Allez, vooruit dan. De twee supporters die achter mij staan kopen in de rust een broodje bal en kwakken er de inhoud van een zakje mosterd op. De bal dampt behoorlijk en het broodje lijkt vers, maar de bal lijkt als twee druppels water op de bal die jarenlang bij AGOVV werd verkocht. Ik wil geen vergelijking maken met de ‘stoute ballen’ van Veendam, maar van een delicatesse is geen sprake. Het zou me al bij al niks verbazen als de ballen die nog in de Apeldoornse frigo lagen zijn verhuisd naar Groesbeek. Punten? Twee dan maar?

Over de randvoorwaarden wil ik het eigenlijk niet eens hebben. Doordat het ‘hoofd kaartverkoop’ is opgenomen in het ziekenhuis lukte het Achilles niet om voor toegangskaarten te zorgen. De kaartverkoop eindigde dan ook in één grote bende. Zijn er programmaboekjes voorzien? Vast niet. En ruimte om een spandoek op te hangen is er ook al nauwelijks. Drie punten voor de stewards dan maar?

Na de overpeinzingen naast ons neer te hebben gelegd maken we ons op voor de tweede helft. Als het Fortuna lukt om de lijn door te trekken moet een doelpuntje er toch wel inzitten. Maar het lijkt erop dat de Sittardenaren van een koude kermis thuiskomen.

Achilles pakt de zaken helemaal anders aan en speelt flink naar voren. De eerste helft kwamen de Gelderlanders zonder schadelast door en gaan proberen in ieder geval één punt thuis te houden.

Grote man is linksbuiten Freek Thoone. De Limburger speelt een beetje zoals ex-Graafschapper Anco Jansen. Rond de middenlijn ontvangt hij de bal en probeert zich vervolgens al kappend en draaiend een weg richting doel te verschaffen. Thoone staat stevig in zijn schoenen en heeft steeds de overhand tegenover weltergewicht Jonathan Hendrickx.

achilles04

Moeilijke omstandigheden voor iedereen

Een tiental minuten in de tweede helft wordt het pas écht billenknijpen als Achilles een eerste corner afdwingt. De bal wordt weggewerkt door Yoann de Boer, maar vanaf de hoek van het strafschopgebied vuurt Achilles een schot af. Door een woud van benen eindigt de bal weliswaar in Ferhat Kaya’s handen, maar dit mag zeker een waarschuwing zijn.

Doordat het in de rust is gestopt met regenen is het veld weer wat opgedroogd en vooral Achilles lijkt daar baat bij te hebben. Daar waar Khalouta in de eerste helft tussen de linies liep en keer op keer gevaarlijk was, ligt hij nu bij Tim Verhoeven aan de ketting. Daarnaast steunt de rechtsbuiten zijn rechtsback nauwelijks, waardoor Thoone keer op keer de kans krijgt om Hendrickx kopzorgen te bezorgen. Toch is zijn kappen en draaien niet bijster effectief, want verder dan wat ballen wegstompen hoeft Kaya niet te gaan.

Om weer wat meer grip op de wedstrijd te krijgen wisselt Boessen Jeffrey Vlug voor Jordie Briels en Nepomuceno voor Patrick Amoah. Daar waar Amoah in zijn hart al afscheid heeft genomen van de club, zet Briels zijn beste beentje voor en probeert het spel wat beter te verdelen. Maar als zijn passing op Hendrickx dan wat onzuiver is, komt dat ook niet zo van de grond.

Toch lukt het een kwartier voor tijd dan eindelijk om eens een goede voorzet af te leveren waar spits N’Koyi iets mee kan. De bal landt mooi aan de verste paal, maar een verdediger van Achilles is goed meegelopen en voorkomt de 0 – 1 van de Congolees.

Even later komt Fortuna goed weg. Een voorzet wordt door Remon van Bochoven richting doel gekopt, maar Ferhat Kaya tikt de bal juist over de deklat.

Met nog enkele minuten op de klok gooit Fortuna alle schroom van zich af en gaat bijna wanhopig op zoek naar een voorsprong. Doordat de Sittardenaren een beetje het hoofd verliezen leveren inzetten van Hendrickx, N’Koyi, Amoah en Khalouta niks op waardoor het 0 – 0 blijft.

De wedstrijd kende twee gezichten. In de eerste helft deed Fortuna wat het wilde maar vergat te scoren. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Achilles drong aan, speelde met passie, maar wist geen doelpunt te maken.

achilles02

Een wegemeend applaus voor de away support

Nadat de spelers elkaar en het arbitrale trio de handen hebben geschud is het voor de spelers tijd om het uitvak te bedanken voor de vocale steun. Ondanks dat ik denk dat ze alles hebben gegeven, leeft dat gevoel niet bij iedereen. Vooral Patrick N’Koyi ligt onder vuur en wordt ter verantwoording geroepen. Het levert een gênant tafereel op dat me doet terugdenken aan de 6 – 1 nederlaag bij FC Dordrecht uit het seizoen 2005/2006. Destijds verloren we week na week, waren overal kansloos en liep ieders emmer over. Wat volgde was een scheldkanonnade richting Thomas Daumantas en Mels van Driel cs., maar zo ver heen als destijds zijn we momenteel toch niet? Ik zou dan de wijze woorden van een gekend burgemeester uit een grensgemeente willen aanhalen: rust aan de bal.

achilles01

Patrick N’Koyi weet het ook niet meer

Nadat de storm weer is gaan liggen verlaat iedereen met een normale hartslag het uitvak en zoekt auto of bus op. Nadat spandoek en punt zorgvuldig zijn opgeborgen beginnen we weer aan de strooptocht door het Groesbeekse bos. Doordat we verstoken blijven van overstekend wild en ook geen ruiters te paard tegenkomen rijden we zonder brokken de autosnelweg op om weer richting provinciegrens te trekken.

Na een korte stop bij een tankstation hervatten we onze reis weer en arriveren juist voor het verstrijken van Valentijnsdag onze hometown. Volgende week is er weer een wedstrijd, eentje die echt gewonnen moet worden, wil Fortuna in de race blijven voor een ticket dat recht geeft op deelname aan de Play Offs.

Resumé ‘Thank God it’s Friday‘:

A) Resultaat: 1 punt x 3 punten = 3 punten
B) Away support: 10 punten
C) Stadion: 3 punten
D) Thuisfans: 2 punten
E) Catering: 2 punten
F) Randvoorwaarden: 3 punten

Eindtotaal: 23 punten!

COYS,

Michel Hennen