De wedstrijd die misschien wel afgelast had moeten worden, wordt door een gelukkige treffer van Gavin Vlijter in het voordeel van Fortuna beslist. Als we het geglibber en geglij over het gladde en besneeuwde veld even buiten beschouwing laten, speelde Fortuna bij vlagen best aardig voetbal en creëerde meerdere kansen. Dat het allemaal niet hoogstaand was en dat tegenstander Achilles weinig imponerend speelde, doet er even niet toe. De vurig gewenste overwinning kwam er en dat is alles wat telt.


13 januari 2017

Oliseh start met kostbare overwinning

Achilles ’29 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 58. Vlijter 0-1.
Opstelling: Santos; Braun, De Regt, Schuurs, Ospitalieri; Van Hout, Hadzhiev, Smeets, Dianessy; Vlijter, Khalouta (57. Purzycki).
Toeschouwers: 800
Scheidsrechter: dhr. Martens
Geel (Fortuna): Khalouta, Dianessy, Van Hout
Rood (Fortuna):

Dat Fortuna een roerige winterstop achter de rug heeft, is wel een heel zwaar understatement. Ben van Dael werd ontslagen en opgevolgd door Sunday Oliseh. Tini Ruijs kwam de technische staf versterken. Frank Wiafe selecteerde zelf alvast door en vertrok terug naar zijn oude club FC Lienden. Daarvoor in de plaats werden inmiddels al drie nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Emrah Başsan werd gehuurd van Galatasaray, Miguel Santos kwam over van Port Vale en vandaag werd ook Sjoerd Ars vastgelegd. Hij komt over van het Hongaarse Haladas FC. Tussendoor werden er ook nog twee oefenwedstrijden gepland (Helmond Sport en EVV) maar die werden beide ook weer afgelast. Onze club is op zijn zachtst gezegd dus flink in beweging.

Over het doorgaan van de wedstrijd van vanavond bestond de hele ochtend onduidelijkheid. Door het winterse weer was het veld van Achilles met sneeuw bedekt. Doordat men het veld schoon zou vegen en het vandaag lange tijd droog zou blijven en de zon voorzichtig doorbrak, werd om 13 uur na de veldkeuring besloten dat de wedstrijd door kon gaan. Goed nieuws voor de 250 Fortunezen die Fortuna vandaag achterna wilden reizen om de eerste verrichtingen van de groen-gelen onder het bewind van Oliseh te aanschouwen.

Zelf reis ik vandaag eens niet met de bus van het Supporters Collectief mee, maar maak gebruik van de uitnodiging om mee te gaan op het dagje uit van een andere groep fanatiekelingen. Die trip begint al om 14 uur. En ondanks het feit dat het we met een een erg bont gezelschap reizen, zal er de hele dag geen enkele wanklank vallen. Een ludieke loterij op de heenreis levert nog het mooie bedrag van €430 op voor de Stichting KIKA. Dat de passagiers van deze bus het hart op de juiste plaats hebben, is een ding dat zeker is. Als ik dan toch iets minder positiefs moet noemen, is dat het feit dat Dennis ziek was en helaas niet mee kon vandaag.

Omstreeks vier uur zet de vriendelijke chauffeur ons op het pleintje bij het gemeentehuis van Groesbeek af. De goedbedoelde poging van enkele fans om een jonge niets vermoedende dame een zalig nieuwjaar te wensen, wordt door haar helaas niet op waarde geschat. Aangezien het tamelijk guur weer is en iedereen nog goede dorst heeft, wordt snel de warmte van café De Comm opgezocht. Onder het genot van een aantal koude Warsteiners genieten we van de muziek (die we wel telkens zelf uit moeten kiezen) en de zang- en danskwaliteiten van een aantal niet nader te noemen personen.  Om het feest helemaal compleet te maken worden er zelfs een aantal ballonnen opgeblazen!

Volgens afspraak meldt de chauffeur zich om 18 uur weer om ons richting stadion te brengen. En dan niet meteen naar het stadion zelf, maar eerst naar het café De Linde. Dat ligt direct naast het sportcomplex van Achilles en de uitbaters waren zo vriendelijk om vanaf 18 uur hun deuren te openen voor de meegereisde Fortuna-fans. Een actie die zeker gewaardeerd wordt en qua omzet ook vast en zeker rendabel is geweest. Steeds meer bekende gezichten druppelen het café binnen en laten zich de pintjes goed smaken. Tot kwart voor acht blijft het gezellig druk, daarna verlaat iedereen de zaak om het uitvak op te zoeken.

Eenmaal buiten blijkt dat er alsnog een flinke sneeuwbui is gevallen. Scheidsrechter Martens heeft ondanks de laag sneeuw die weer op het veld ligt besloten dat er toch gespeeld kan worden, uiteraard wel met een oranje bal. Als we de nieuwe rubriek De scheids op deze website mogen geloven, zou de aanwezigheid van meneer Martens de kans op een goed resultaat nog wel eens kunnen vergroten. We zullen zien!


Geen probleem, voetballen maar!

Niet alleen Fortuna kende een onrustige winterstop, ook in Groesbeek gebeurde er van alles. Enkele spelers werden uit de selectie gezet, waarvan het geval van oud Fortuna-proefspeler Thijs Hendriks nog wel het meest schrijnend was. Hendriks kreeg op oudejaarsavond te horen dat zijn aanwezigheid bij het eerste niet meer gewenst is. Stank voor dank na meer dan tien jaar trouwe dienst. In de afgelopen week werden nog even vier nieuwe spelers aangetrokken, waaronder oud MVV- en Roda-speler Antonio Stankov. Het papierwerk van de nieuwelingen is echter nog niet in orde waardoor ze niet aan de aftrap zullen verschijnen.

Oliseh heeft besloten de basisopstelling zoals die in de laatste wedstrijd van 2016 op papier stond eens flink door elkaar te rammelen. Maar liefst zeven van de elf plekken worden door anderen ingevuld. In het geval van Jordie Briels heeft hij geen keus: Jordie is na zijn vijfde gele kaart geschorst. Van der Helm, Dautovic, Askovski, Junior en Purzycki verhuizen naar de reservebank. Meest opvallende wissel is in mijn ogen echter die van Luc Mares. Voor mij een van de weinige lichtpuntjes in de eerste seizoenshelft. Hij wordt vervangen door een van de andere lichtpuntjes: jongeling Perr Schuurs. Daarnaast is het opvallend dat nieuwe keeper Miguel Santos na slechts enkele trainingen al meteen in de basis start. Het zegt waarschijnlijk veel over het vertrouwen van de technische staf in Paul van der Helm en Leon ter Wielen. De hele basisopstelling ziet er nu als volgt uit: Miguel Santos; Braun, De Regt, Schuurs, Ospitalieri; Van Hout, Hadzhiev, Smeets, Dianessy; Vlijter en Khalouta. Nieuwelingen Ars en Başsan zijn nog niet speelgerechtigd.

Achillles lijkt in de eerste fase van de wedstrijd beter om te kunnen gaan met de moeilijke veldomstandigheden. Nadat Santos eerst een schot van Eef van Riel nog vrij makkelijk kan vangen, zou hij even later kansloos zijn geweest als Mark Raterink zijn hoofd fatsoenlijk tegen de bal had gezet. Oulad Omar stuurt de bal na ruim twintig minuten spelen perfect naar de geheel vrijstaande Raterink, maar die vergeet gelukkig om te knikken en laat de bal langs zijn hoofd en tevens langs het doel van Santos glijden.


Eigenlijk de perfecte omstandigheden voor Kamen

Fortuna komt naarmate het einde van de eerste helft nadert iets beter in de wedstrijd. Jorrit Smeets speelt Gavin Vlijter in het strafschopgebied aan. Die glipt langs zijn tegenstander en ziet zijn voorzet aangetikt worden door een Groesbeekse verdediger. Daardoor loopt de bal net langs de mee opgekomen Djibril Dianessy. De hierop volgende hoekschop van Roald van Hout wordt door captain Ferry de Regt een dikke meter langs de verkeerde kant van de paal geschoten.

In de laatste minuten voor de pauze zijn beide ploegen nog heel dicht bij de openingstreffer. Eerst wordt Vlijter door een prima steekpass van de goed spelende Smeets gelanceerd. Vlijter kan alleen op doelman Robbert te Loeke af maar wordt net als hij wilt gaan schieten bijgehaald door Mark Raterink. Die kan het schot van Vlijter voldoende blokken om een treffer te voorkomen. Achilles zet even later bijna de 1-0 op het scorebord wanneer een voorzet van Kenny Elders vanaf links over Santos heen waait en op de lat belandt. Gezien de kansen die beide ploegen hebben gehad, is het verrassend  dat de rust met 0-0 wordt bereikt.


Sunday ziet dat het beter moet 

In de tweede helft zien we een ander Fortuna. Er wordt meer gecombineerd, achterin worden vrijwel geen kansen weggegeven en voorin worden meerdere kansen gecreëerd. Het gaat te ver om te zeggen dat Fortuna de wedstrijd domineert, maar de voorsprong die we na een uur spelen nemen is zeker niet onverdiend te noemen. Dat we daarbij voor 100% worden geholpen door Achilles-doelman Te Loeke nemen we graag voor lief.

Na een geblokt schot van Van Hout komt de bal op links bij Smeets terecht. Ook zijn voorzet wordt aangeraakt en vliegt daardoor metershoog de lucht in. De bal daalt bij de eerste paal en zou heel eenvoudig door Te Loeke gevangen moeten kunnen worden, er is namelijk niemand die hem hindert. Om onverklaarbare reden laat hij de bal echter uit zijn handen vallen. Gavin Vlijter kan zijn geluk haast niet geloven en hoeft de bal van een halve meter maar in te tikken. Fortuna’s eerste treffer van de avond en van het kalenderjaar 2017 is tevens Vlijters eerste treffer in het eerste elftal.


Vlijter is de gevierde man

Fortuna trekt zich gelukkig niet terug en gaat op zoek naar een tweede doelpunt. Dat komt er bijna wanneer een voorzet van Van Hout bij de tweede paal Dianessy bereikt. Djibril legt de bal onder druk breed op de ingevallen Adrian Purzycki. Te Loeke is nu wel bij de les en gooit zich voor de vlijtige Pool op de bal. Niet veel later noteren we een goede kans voor Smeets. Vanaf rechts dribbelt hij tussen Elders en Oulad Omar door. Zijn lage schot wordt helaas met de voet gepareerd door Te Loeke.


Te Loeke is Purzycki te snel af

Een deel van de Fortuna-fans vermaakt zich ondertussen met Achilles-speler Barry Beijer. De verdediger, waarvan ik na een wedstrijd gezien te hebben niet het idee kreeg dat ik de nieuwe Gerard Pique aan het werk heb gezien, laat zich graag een beetje opjutten. Een handgebaartje richting uitvak maakt de wisselwerking alleen maar mooier. Een beetje over en weer plagen moet kunnen en Barry pakt dat gelukkig sportief op. Dat blijkt als hij na de wedstrijd in de kantine met enkele Fortunezen een biertje drinkt en een praatje maakt.

De wedstrijd loopt langzaam ten einde en de eerste uitoverwinning van dit seizoen zit er aan te komen. In de hele tweede helft heb ik eigenlijk geen echte kans voor de Groesbekers gezien. Dat zou eventueel door mijn alcoholconsumptie kunnen komen, maar ik vrees dat het toch meer aan de aanvallende machteloosheid van de ploeg van Eric Meijers ligt. Fortuna blijft daarentegen aardig voetballen en maakt eerder aanspraak op de 0-2 dan dat Achilles de 1-1 zou verdienen.

Nog twee keer komt Fortuna in de buurt van die bevrijdende 0-2. Een diepe bal van Purzycki bereikt Van Hout. Die omspeelt Elders, maar ziet zijn schot in het zijnet belanden. Het laatste wapenfeit is voor Ferry de Regt. Vanuit een hoekschop eindigt zijn kopbal op het dak van het vijandelijke doel. De 0-2 zal er dus niet meer komen, de 1-1 echter gelukkig ook niet. De 0-1 overwinning betekent niet alleen de eerste overwinning van Sunday Oliseh als trainer in Sittardse dienst, het betekent ook de eerste uitoverwinning van het seizoen en de eerste zege na een periode van drie maanden zonder driepunter.


Lachende en opgeluchte gezichten na de wedstrijd

Tevreden met de uitslag bedanken spelers en supporters elkaar. Hierna glibbert iedereen voorzichtig door de sneeuw en modder richting parkeerplaats alwaar de warme bus op ons staat te wachten. De sfeer in de bus is uiteraard prima en na een korte tussenstop worden we even na twaalf uur veilig in de Westelijke Mijnstreek afgezet.

Het gat met de degradatieplek lijkt nu groot genoeg. Het gat met de plekken boven ons is echter ook nog aanzienlijk. Meer dan elke wedstrijd een goed resultaat proberen te behalen kunnen we niet doen. Met de genoemde versterkingen neemt ook de concurrentie in de groep toe. Hopelijk draagt dat bij aan betere prestaties op het veld. Indien de weergoden niet tegensputteren, staat voor volgende week de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma. Hopelijk zetten we dan de lijn van vanavond voort. Tot dan!