Tegen middenmoter AGOVV gaat Fortuna vol passie op zoek de winst. Een onverdiende tegentreffer, een afgekeurd doelpunt én een gemiste strafschop konden het geloof in een overwinning deze keer niet breken. Fortuna toont karakter en wordt in the dying seconds beloond met drie punten. Met dank aan Zarko Grabovac. Maar de ware held van de avond is Wasiu Taiwo, die onder grote druk een penalty van ongekende schoonheid aflevert.

24 November 2006

Fortuna toont karakter, Taiwo gevoel voor esthetiek

Fortuna Sittard 2 AGOVV Apeldoorn 1
Doelpuntenmakers: 29. Mertens 0-1; 62. Taiwo 1-1; 93. Grabovac 2-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Dassen, Grabovac, Van Driel, El Hammouchi, Simone E., Güvenc (86. Bouhadan), Garritsen, Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 2.650
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Dassen

Na een kansloze afgang tegen De Graafschap mag Fortuna een week later voor eigen publiek op zoek naar revanche. Tegenstander AGOVV staat laag in de middenmoot en mag dus tot de tegenstanders gerekend worden tegen wie Fortuna punten moet pakken. Het belang van een overwinning is groot. Bij winst blijft de onderkant van de middenmoot in zicht, bij verlies is de strijd om de rode lantaarn geopend. Ook trainer Körver weet dat er veel op het spel staat. Om de spelers lichamelijk en geestelijk perfect geprepareerd aan de aftrap te krijgen, heeft hij een hoogtestage in Epen ingelast.

Bij Fortuna ontbreekt Daniël Voigt vanwege een blessure. Zijn plaats wordt ingenomen door die andere routinier, Ronald Dassen. Sjors Paridaans is weer fit, maar begint op de bank. Zarko Grabovac lijkt zich daarmee definitief in de basis gespeeld te hebben. Dassen en Grabovac worden geflankeerd door Serdal Güvenc op rechts en Mels van Driel op links. Verder geen verrassingen. Arjen Christianen komt terug van een schorsing en staat weer op doel. Het middenveld wordt gevormd door Angelo Simone, Rachid El Hammouchi, Emmo Güvenc en Koen Garritsen. Voorin moeten Cedric Olondo en Wasiu Taiwo voor het gevaar zorgen.Fortuna gaat vanaf de start op zoek naar de openingsgoal. Het ambitieniveau van tegenstander AGOVV ligt wat minder hoog. De Geheelonthouders beperken zich tot verdedigen en komen de eerste twintig minuten de middenlijn amper over.

Na 16 jaar gaat Jan Michels eindelijk een duel aan met iemand die kleiner is dan hijzelf.

Een rij voor ons is samen met de wedstrijd de uitzending van Nederland Kiest begonnen. De analisten – die zich later in de wedstrijd overigens ook als voetbaldeskundigen ontpoppen – proberen de betekenis van de verkiezingsuitslag te duiden. En dan met name die van de winst van de SP. Gaat dit de hele wedstrijd zo door? Gelukkig grijpt Zarko Grabovac na elf minuten en 35 seconden in. Hij staat na een hoekschop helemaal vrij op de vijfmeterlijn en kan de bal vrij inschieten. Maar helaas, Grabovac raakt de bal niet goed en zijn schot wordt door de verdediging van AGOVV voor de doellijn gekeerd.

El Hammouchi voert oorlog met Kooijman

Na de grote kans voor Grabovac volgen nog enkele behoorlijke kansen, onder meer voor Emmo Güvenc en Wasiu Taiwo. Maar de openingstreffer blijft uit. Dat baart zorgen, vooral omdat AGOVV nu ook af en toe aanvallende aspiraties toont. En jawel, na 29 minuten is het raak. De achterhoede van Fortuna grijpt niet kordaat in bij een aanval over links, waardoor Dries Mertens vrij kan inschieten. Dries Mertens? De jury van de Van der Padt-trofee kijkt naar de getuige-deskundige. Is dit een nominatie waard? De geruchtenmachine werkt op volle toeren, maar ook nu blijft de jury gesloten als een oester. We hebben een Bjørn Oostra nodig om dit bastion te slechten, zoveel is zeker.

Een paar minuten later tikt AGOVV bijna de twee-nul binnen, wanneer Van Driel zich op links te makkelijk laat wegzetten. Opnieuw Mertens zet vervolgens Grabovac kinderlijk eenvoudig weg. Zijn lob over Christianen lijkt in het doel te verdwijnen, maar Serdal Güvenc brengt acrobatisch redding op de doellijn.

Die bal is voor Dassen!

Fortuna ontsnapt aan een hopeloze achterstand en stroopt vervolgens de mouwen op. Met het nodige opportunisme trekt de ploeg de laatste tien minuten ten aanval. Even denken we de gelijkmaker binnen te hebben, wanneer Wasiu Taiwo een voorzet vanaf rechts van Olondo hard achter Van der Gouw tegen de touwen schiet. Maar de scheidsrechter keurt de goal af vanwege buitenspel. Fortuna blijft aandringen, maar de verdiende gelijkmaker valt voor rust niet meer.

Ook na rust gaat Fortuna onverdroten op zoek naar de gelijkmaker en ook nu resulteert dat in een aantal grote kansen. Onder meer voor Rachid El Hammouchi, die na een lange rush vrij voor Van der Gouw komt, maar onvoldoende kracht en zuiverheid in zijn schot weet te leggen.

Weer werk voor Van der Gouw

Een paar minuten later heeft Angelo Simone pech, waneer zijn schot vanaf een meter of twintig op de paal eindigt. We krijgen langzamerhand het gevoel dat de bal er vandaag niet in mag. Totdat Mels van Driel in de 63ste minuut na een vrije trap van Garritsen de afgeslagen bal oppikt. Onze aanvoerder gaat het strafschopgebied in, haalt de achterlijn en geeft vervolgens een perfecte voorzet af. Tussen een paar tegenstanders in weet Wasiu Taiwo binnen te koppen. De 1-1 staat op het scorebord.

Van Driel leidt weer een aanval in

Na deze treffer komt AGOVV ineens een stuk beter in de wedstrijd. De Apeldoorners krijgen drie goede kansen, maar slechte afwerking en een paar knappe reddingen van Christianen voorkomen dat Fortuna opnieuw op achterstand komt.

Olondo kwam er niet aan te pas

Fortuna verschijnt intussen nog maar spaarzaam voor de goal van Van der Gouw. Maar Wasiu Taiwo weet het tij te keren. Hij begint aan een solo, die zoals gebruikelijk in niets lijkt te eindigen. Om de een of andere reden laten de AGOVV’ers hem toch oprukken tot in het strafschopgebied. Daar besluit Taiwo te struikelen over het been van Jan Michels; scheidsrechter Van der Roest, die samen met zijn grensrechters overigens een bedroevend niveau weet te halen, fluit voor strafschop.

Het slachtoffer heet Taiwo

Aan Taiwo de taak de strafschop te nemen. Dat kan op meerdere manieren. De meest eenvoudige is een hoek uitkiezen en bal vervolgens hard en in rechte lijn in te schieten. De kans op succes is in die gevallen vrij groot. Enige risico is dat de bal net niet ver genoeg de hoek in gaat; wanneer de keeper de juiste hoek gekozen heeft, kan hij de bal in dat geval immers nog keren. Mooiere varianten zijn de lepe bal door het midden, de bal met gesloten ogen hard tegen de touwen, de effectbal en de bal met schijnbeweging.

Voor de mindere goden zijn deze varianten doorgaans niet weggelegd, omdat zij het nodige technisch vermogen vragen. Twee van deze varianten combineren, is voor iemand uit de Jupiler League al helemaal van een buitengewone orde. Dus zien wij met grote bewondering toe hoe Wasiu Taiwo eerst met een lichaamschijnbeweging Van der Gouw de verkeerde hoek instuurt om de bal vervolgens met veel effect een meter naast de goal te schieten.

Goed, penalty gemist, maar een kniesoor die daar op let. Ondanks de druk van medespelers, supporters en trainer, die allen slechts het materiële genoegen van een goal nastreven, heeft Wasio Taiwo het aangedurfd een penalty van ongekende schoonheid af te leveren. Daarmee heeft hij een plaats verworven temidden der onsterfelijke oerestheten die de club in zijn lange geschiedenis heeft gekend (de andere onsterfelijken zijn Arthur Hoyer en Rapha Losada). Voorwaar een historische gebeurtenis!

Na een penalty van ongekende schoonheid doen aardse zaken als winnen of verliezen er eigenlijk niet meer toe. Laat ik volledigheidshalve toch nog maar even melden dat Fortuna diep in blessuretijd de verdiende zege binnenhaalt. Op links haalt invaller Brahim Bouhadan de achterlijn. Zijn voorzet bereikt de volledig vrijstaande Zarko Grabovac die als een ware pinchhitter de bal hard in de lege goal schiet. De derde thuiszege is niet met goed voetbal, maar wel met veel karakter binnengesleept.

Grabovac heeft de pinch gehit

Mels bedankt zijn fans

Champions League gewonnen?

Laten we aan die overwinning voor het verdere verloop van de competitie overigens maar niet teveel conclusies verbinden.