Fortuna Sittard heeft vanavond het eerste oefenduel van het seizoen 15/16 gespeeld op het veld van VV Alverna. In een gelijkopgaande wedstrijd kregen beide teams de nodige mogelijkheden, maar bleef het uiteindelijk 1-1.

Trainer Peter van Vossen stuurt zijn op dit moment sterkste opstelling voor rust het veld in. Nieuw zijn in ieder geval Youri Loen en Gökhan Lekesiz. Ook Ted de Man staat in de basis, maar hij maakte reeds tegen De Ster zijn debuut. Niet van de partij zijn Niels Vets en Ferry de Regt.

Na 10 minuten doet zich pas een eerste mogelijkheid voor als Alverna Ferhat Kaya onder schot neemt. Maar de doelman hoeft niet in actie te komen, want de bal zeilt in de ballenvanger. Maar niet veel later is Alverna veel dichter bij de openingstreffer als Kaya de bal uit de kruising moet tikken.

Nadat iedereen is bekomen wordt Gökhan Lekesiz de diepte ingestuurd. De aanvaller schudt een verdediger van zich af, worstelt zich richting strafschopgebied, maar zijn schot is te slap om de doelman van Alverna te verontrusten. Het tweede schot komt van de voet van Muhammed Mert. Hij passeert eerst een tweetal verdedigers, maar ook zijn inzet is te slap.

Haast alle overige mogelijkheden zijn voor Jordie Briels, maar zijn twee schoten ketsen af op de doelpalen. Tevens krijgt hij nog een mogelijkheid geboden na een voorzet van Gavin Vlijter, maar als hij wil trappen, mist hij de bal.

Tijdens de eerste helft komt Lekesiz nauwelijks in het spel voor. Hij is bij twee acties betrokken, maar daarna stelt hij de Wijchense doelman nauwelijks op de proef. Vlak voor rust valt er dan toch een doelpunt als Danny Meijer een verdediger in de luren legt en vervolgens de bal langs Kaya in doel schiet. 1-0 voor Alverna.

Tijdens de rust wisselt Peter van Vossen Mert voor Bob Vankan, maar dat maakt niet zo veel verschil. Ondanks dat Vankan wél meeverdedigt en Mert niet, verandert het spelbeeld niet of nauwelijks. Joeri Schroyen haalt nog wel een keer de achterlijn, maar zijn voorzet belandt aan de tweede paal, terwijl Lekesiz bij de eerste paal opduikt.

Na een uur besluiten beide ploegen hun hele elftal te wisselen en ontstaat een rommelig duel. Aan Fortuna-zijde komen dan onder andere Glenn Daniëls en Donny de Groot in de ploeg. Maar deze twee ervaren krachten, aangevuld met spelers uit Jong Fortuna of A-jeugd plus Bob Vankan kunnen Alverna niet verontrusten. Fortuna heeft weliswaar een optisch veldoverwicht, maar voetbalt te weinig kansen bij elkaar.

Toch baart Aimane M’Rabet tweemaal opzien door allereerst zijn tegenstander op fraaie wijze uit te spelen en door later de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. En terwijl Fortuna in de slotfase nog ontsnapt aan een nieuwe achterstand, trapt Vankan in de slotseconden nog op doel. Maar de 1-1 tussenstand die dan op het bord staat, haalt ook de eindstreep. En zo eindigt het duel op 1-1.

Veel hebben we nog niet kunnen ontdekken aan het nieuwe Fortuna, maar dat is ook nog wat vroeg. Er zullen zeker nog spelers bijkomen (dat is onze hoop althans) en de voorbereiding is nog lang.