Terwijl heel Australië in spanning de verrichtingen van het nationale cricket team gade slaat in zijn gevecht met Engeland om ‘the Ashes’, ging ik verder op mijn zoektocht naar Australische sportbeleving. Ik belandde bij de Sydney Swans: Australian Football.

 

 

 


Na mijn uitstapje naar Rugby League staat nu een uitstapje naar Australian Football op het programma. Bij het Rugby League duel dat ik volgde ging het er toch een beetje gezapig aan toe op de tribunes. De centrale vraag luidt: hangt daar een andere sfeer dan bij Rugby League?

Om dat uit te vinden trok ik naar Sydney, waar de Sydney Swans het opnamen tegen de Melbourne Kangeroos. Een duel tussen twee subtoppers uit de Australian Football League. De Swans werken hun thuisduels af in de SCG, de Sydney Cricket Ground en dat brengt ons meteen bij een andere grote Australische sport: cricket. Dat cricket hier – in tegenstelling tot in Nederland – een grote sport is, blijkt wel uit de capaciteit van de SCG. Er zijn 43.562 stoeltjes in dit stadion en die zijn allemaal gevuld als het nationale team hier een wedstrijd afwerkt!


Wat een schitterende Pavilion!

Hierboven zie je de zogenaamde Pavilion die elk cricket stadion heeft. Het zou onbeleefd zijn om het in het Nederlands te vertalen met de kleedkamers, maar zoiets is het wel! Het stadion werd in 1877 gebouwd (ja, cricket is een oude sport….). Een cricketveld is overigens geen rechthoek, maar een cirkel. De SCG bestaat uit allerlei losse tribunes, die lukraak rond het veld lijken te zijn gegooid.


De ‘O’Reilly stand’ in volle glorie!

Maar goed, er wordt hier ‘s zomers dus niet alleen cricket gespeeld, de Sydney Swans spelen hier ook Australian Football. Voordat we overgaan tot het duel, even snel een overzicht van de belangrijkste regels. We hebben twee teams van elk 18 spelers (met een doorsnede van circa 180 meter is een Australian Football veld ook een stuk langer dan een Europees voetbalveld).

Hieronder zie je voor de ‘Bradman stand’ vier palen staan. Trap of gooi je de bal tussen de middelste twee palen, dan krijg je zes punten. Gaat de bal tussen de eerste en tweede of tussen de derde en vierde paal door dan scoor je één punt.


De ‘Bradman stand’ in de schaduw!

Resteert de vraag: hoe krijg je de bal in de buurt van de palen zodat je een poging tot scoren kunt wagen? Nou, je mag er met de bal naartoe lopen of de bal overgooien naar een teamgenoot, maar beide zijn niet echt aan te raden. Wie namelijk de bal heeft, is vogelvrij verklaard en kan (hardhandig) bezoek verwachten van de tegenstander….

Nee, het beste is de bal over te trappen. Als een teamgenoot de bal vervolgens vangt, is er even rust. Die speler mag namelijk niet aangevallen worden. En zo kun je dus het snelste opschieten richting vijandelijke doel.Prima, tot zoverre de spelregels. Er zullen er vast nog veel meer zijn, maar als je dit weet, kun je de sport prima volgen.

Zoals wellicht al blijkt uit bovenstaande foto’s, spelen de Swans in het rood. De Kangeroos spelen in het blauw. In het publiek zit iedereen weer doormekaar. Alhoewel, erg veel Kangeroo support is er niet te vinden.

Vlak voordat de spelers het veld opkomen, worden op het veld twee grote spandoeken opgezet. Op onderstaande foto staat het spandoek van de Kangeroos. Elke Australian Football wedstrijd begint zo. Als de spelers het veld op komen, worden ze geacht door dat spandoek heen te lopen (en het dus kapot te maken).


Het Kangeroo spandoek zal omwaaien voordat de spelers er doorheen lopen: een veeg teken voor het verloop van de wedstrijd?

Als de spelers op het veld staan en de acht (!!) scheidsrechters er ook klaar voor zijn, kunnen we beginnen aan een duel van viermaal 30 minuten. Het stadion zit goed vol met 34.975 toeschouwers, maar het duel is dus niet uitverkocht.

Net als het Rugby League duel tussen de Newcastle Knights en de Melbourne Storm heb ik opnieuw een eenzijdig duel uitgezocht. De Swans blijken vandaag een maatje te groot voor de Kangeroos die al snel op een hopeloze achterstand geraken. Spannend zal dit duel dus niet worden….

Wat valt er op aan het spel? Nou, bijvoorbeeld de manier waarop een inworp genomen wordt. Dat doen de spelers namelijk niet, maar een scheidsrechter, zoals je op onderstaande foto kunt zien. De scheidsrechter onderaan in de foto staat met zijn rug naar het veld en zal de bal achterwaarts het veld ingooien. En daar waar de bal neerkomt, is het dan ‘vrouwen en kinderen eerst’ en ontstaat een stevig gevecht om de bal. Net zoals andere Australische sporten gaat het er dan stevig aan toe, maar het blijft wel fair.


Zo kun je dus ook een inworp nemen!

Hoe zit het met de sfeer op de tribunes bij Australian Football? Nou, vrij beroerd. Opnieuw geen strijdliederen, maar af en toe een mager ‘Sydney’ als de voorsprong weer eens is uitgebouwd. Bij een score komen er wel de nodige vlaggen en étendards boven tafel, maar dat lijkt toch allemaal vrij geregisseerd door de club. Nee, ook dit is vooral een kijksport voor het gezin. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wie van echte voetbalsfeer houdt, moet hier niet zijn.


De fans vinden het geweldig!

Na het tweede kwart onderwerp ik de snackbar aan een test. De Goodyear commissie kan hier rustig te werk gaan zonder het risico te lopen herkend te worden. We gaan voor één van de twee soorten worsten die verkrijgbaar zijn. De worst blijkt helemaal niet van slechte kwaliteit te zijn en de hoeveelheid uien die erbij geleverd wordt, zorgt ervoor dat de Goodyear Commissie een traantje van geluk moet wegpinken. Helaas is het broodje van beroerde kwaliteit. Desondanks scoren de Swans een ruime voldoende.


Niet aangebrand en royaal met uien. Zo mogen we het graag zien!

Na het tweede kwart worden er op het veld allerlei mini-wedstrijden gespeeld tussen jeugdteams. Alles in het teken van de jeugd (en de ouders en dus het gezin) bij het spel betrekken. Dat staat hier voorop. Het spel moet gezinnen naar het stadion trekken en dat lukt voorbeeldig.


De kids doen hun stinkende best, maar het lijkt nergens op….

In het derde kwart dooft de wedstrijd langzaam uit. De Kangeroos kunnen het tij niet meer keren en dus is er qua spanning helemaal niets te beleven. In het Europese voetbal zal dat niet zo snel gebeuren en dat heeft alles met de puntentelling te maken. In ons voetbal kan het wel eens gebeuren dat een team onverdiend wint, omdat één treffer al genoeg kan zijn om een duel te winnen. Hier wordt zo vaak gescoord dat je simpelweg niet onverdiend kunt winnen. Maar ja, als één team sterker is dan het andere, dan is een duel ook snel voorbij. En dat hoeft in ons voetbal niet het geval te zijn. Europese duels blijven lang spannend, omdat er weinig gescoord wordt.

Goed, wat zijn dan de verschillen tussen Australian Football en Rugby League? Naast het veld zijn de verschillen klein; op het veld vrij groot. Bij Rugby gaat het vooral om macht en kracht; bij Football heb je ook een dosis atletisch vermogen nodig. Probeer maar eens zo’n ei te vangen als dat over een afstand van een metertje of vijftig hoog door de lucht in jouw richting komt met een verdediger hijgend in je nek. Dat valt niet mee! Knap om te zien dat sommige spelers dat toch lukt!

Na 120 minuten staan de eindcijfers op het bord. De Swans hebben met 101-64 gewonnen en daar valt helemaal niets op af te dingen. De weinige Kangeroo supporters die aanwezig waren hebben dat waarschijnlijk niet meegemaakt. De meeste van de weinige bluenoses die er waren, waren bij het eindsignaal alweer op weg naar huis.

En dat doe ik dan ook maar. Het was lekker zitten in het winterzonnetje in Sydney in de SCG en Australian Football is zeker geen onaardige sport. Maar als neutrale supporter ben je mooi in de aap gelogeerd als er geen twee gelijkwaardige teams op het veld staan. Ik zal hier zeker nog eens terugkomen, maar dan om een cricketduel te bekijken. Cricket? Jazeker, dat is helemaal geen verkeerde sport!

Riccardo Welters