Na een moeizame start komt Fortuna na de blessure van Timo Letschert beter in de wedstrijd. Persoonlijke fouten van Rota en Van Osch leiden echter volledig onnodig de 1-0 voor AZ in. Fortuna gaat daarna op jacht naar de gelijkmaker en wordt daarbij in het zadel geholpen door een rode kaart voor Ramon Leeuwin. Helaas voert Fortuna het tempo vervolgens niet genoeg op en is de passing in veel gevallen onvoldoende om het AZ écht moeilijk te maken. Door enkele reddingen van Bizot blijven de Alkmaarders overeind. Fortuna daarmee met lege handen achterlatend.

8 mei 2021

Fortuna doet zichzelf tekort in Alkmaar

AZ 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 29. Gudmondsson 1-0.
Opstelling: Van Osch; Rota (70. Hansson), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (82. Emmanouilidis), Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Van Osch

Na de keurige overwinningen op ADO Den Haag en FC Twente gloort er plots weer enige hoop op deelname aan de play offs in onze Fortuna-harten. Maar met onder andere een bezoek aan nummer drie AZ op het programma wordt dat zeker geen gemakkelijke opgave. In de afgelopen week worden de trouwe seizoenkaarthouders getrakteerd op een leuk presentje, te weten een set spelerskaarten met een persoonlijke boodschap van de spelers. Het enige jammere vind ik dat niet iedereen een bericht in zijn moederstaal heeft geschreven, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Mijn voorbereiding op deze wedstrijd begint met een bezoek aan de Meerssense markt. Terwijl ik van mijn laatste hapjes gyros geniet, zie ik uit mijn ooghoek niemand minder dan oud-Fortunees én oud-AZ-speler Bert van Marwijk de markt verlaten. Voor mij het signaal om ook langzaamaan huiswaarts te keren en me mentaal voor te bereiden op de een-na-laatste uitwedstrijd van het seizoen.

Bij de tegenstander van vanavond zijn Dani de Wit en aanvoerder Teun Koopmeiners geveld door Covid-19. Myron Boadu is niet fit genoeg om te starten en begint op de bank. Zijn vervanger Zakaria Aboukhlal is echter ook niet bepaald een prutser, dus van onderschatting zal en mag zeker geen sprake zijn.

Aan Fortuna-zijde past Sebastian Polter weer in het strijdplan van trainer Sjors Ultee. Zijn rentree gaat ten koste van Emil Hansson. Mickaël Tirpan is nog niet hersteld van zijn in de Kuip opgelopen blessure. Daardoor begint Lazaros Rota ook vandaag als rechtsback. Het treffen met de Alkmaarders is net iets specialer voor Ben Rienstra en Mats Seuntjens, beide heren waren in het verleden in dienst van de rood-witten.

Hopelijk heeft Patrick géén lijntje naar ZO-nws

Het mag geen verrassing heten dat de wedstrijd begint met een aanvallend AZ en een verdedigend Fortuna. Het baart wel enige zorgen dat Fortuna, wanneer het eenmaal in balbezit is, de bal nauwelijks in de ploeg weet te houden. Nog voordat er tien minuten gespeeld zijn, krijgen de geel-groenen echter een onverwachte time-out. AZ-verdediger Timo Letschert gaat na een kopduel met Lisandro Semedo door zijn enkel en blijft geblesseerd op de grasmat achter. Het duurt uiteindelijk vier minuten voordat hij verzorgd is en door de EHBO-ploeg van het veld is gedragen. Letschert kan niet verder en wordt vervangen door Ramon Leeuwin.

AZ lijkt even van slag na het uitvallen van Letschert en Fortuna lijkt juist iets meer aan voetballen toe te gaan komen. Enkele minuten na de Alkmaarse wissel gaat Semedo op rechts door. Zijn voorzet gaat hard voorlangs en kan achterin het strafschopgebied opgepikt worden door Seuntjens. Na een strakke inspeelbal op de meegelopen Rota loopt de aanval echter dood.

Ben in actie tegen een van zijn oude clubs

We zijn inmiddels halverwege de eerste helft en AZ is, ondanks het royale overwicht aan balbezit, niet verder gekomen dan afstandsschoten van Fredrik Midtsjø en Albert Gudmondsson. Een hoge voorzet van Jonas Svensson wordt nu bij de tweede paal door Calvin Stengs net naast de kruising naast Yanick van Osch gekopt. De volgende aanval komt van Fortuna. Een diepe bal van Martin Angha wordt door Seuntjens op waarde geschat. Hij is zijn tegenstander én de uitkomende keeper Marco Bizot te snel af, kopt de bal langs diezelfde Bizot en schiet vervolgens in het zijnet. Op dat moment heeft de grensrechter echter al gevlagd voor buitenspel. De herhaling laat zien dat het nog maar zeer de vraag is of dat een terecht vlagsignaal was.

Net op het moment dat het lijkt alsof Fortuna redelijk overeind kan blijven, maakt onze verdediging twee kostbare fouten. Na een diepe bal van Bruno Martins Indi loopt Jesper Karlsson kinderlijk eenvoudig weg uit de rug van Rota. Van Osch komt onnodig zijn doel uit en raakt Karlsson nadat deze de bal heeft breed gelegd. Penalty en geel voor Van Osch oordeelt scheidsrechter Van de Graaf en daar valt weinig op af te dingen. Een totaal onnodige actie van Yanick, maar tevens een verdedigende fout van Rota. De Griek meldt zich in de eerste helft weer een aantal keer bij Sittardse aanvallen maar dat lijkt op dit soort momenten wel ten koste te gaan van zijn verdedigende aandacht. Gudmondsson stuurt onze keeper naar de verkeerde hoek en tekent zo voor de 1-0. De speaker of een vooraf opgenomen bandje klatert vervolgens ‘Retteketteteket’ door het lege stadion. De lange coronaperiode heeft ook Alkmaar en omstreken duidelijk geen goed gedaan.

Van de Graaf kan niet anders dan naar de stip wijzen en Yanick op geel trakteren

Tien minuten voor rust noteren we Fortuna’s eerste schot op doel. Semedo’s inzet in de korte hoek mist echter de kracht om Bizot te verschalken. Enkele minuten later leidt Seuntjens uitzonderlijk balverlies op het middenveld. Karlsson kan er op links vandoor. Gehinderd door Martin Angha komt de Zweed toch tot een schot in de lange hoek. Van Osch tikt de bal met zijn vingertoppen naast het doel.

Een van de gevaarlijkste spelers aan AZ-kant is doorgaans Calvin Stengs. In de eerste helft wordt hij echter geen seconde uit het oog verloren en met rust gelaten door George Cox en diens collega’s. Dat frustreert Stengs zichtbaar. Vlak voor rust tikt hij duidelijk geïrriteerd Cox op zijn achillespees. Hij komt er met een waarschuwing vanaf, waar geel ook best mogelijk was geweest.

Calvin kende geen fijne avond en reageert zijn frustratie af op onze George

Wat verder in de eerste vijfenveertig minuten opvalt is dat Polter een allesbehalve succesvolle rentree kent. Hij zit volledig in de zak bij Martins Indi, wint vrijwel geen enkel duel en op de spaarzame momenten dat hij wél aan de bal komt, is de voortzetting doorgaans onthutsend zwak. Na vijf minuten blessuretijd eindigt de matige eerste helft in een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Na drie minuten spelen ontsnapt Semedo op rechts aan zijn tegenstander. De aanval loopt in eerste instantie door waarna er even later alsnog voor buitenspel wordt gevlagd. Volgens de regels een juiste beslissing maar dat wil niet zeggen dat het irritant is om telkens zo lang op een vlagsignaal te moeten wachten.

De volgende aanval is voor AZ. Op de rand van de zestien zet Rota zijn tegenstander van de bal. Die gaat daarbij tegen de grond en claimt een vrije trap. Scheidsrechter Van de Graaf wuift die claim echter weg en laat verder spelen. Tesfaldet Tekie krijgt de bal en stuurt Polter meteen met een prima diepe bal weg. Polter heeft alleen Leeuwin nog in zijn buurt en schermt de bal deze keer goed af. De Duitser lijkt zowaar op het doel van Bizot af te kunnen maar dan houdt Leeuwin hem vast en duikelt over hem heen. Van de Graaf is onverbiddelijk en toont Leeuwin meteen de rode kaart. Daar waar een ingreep van de VAR voor een mogelijke overtreding van Rota wordt verwacht, blijft deze uit. Misschien maar goed ook, anders was het eerst vasthouden van Polter aan het shirt van Leeuwin wellicht als overtreding gezien. Hier mogen we niet klagen met de arbitrage.

Leeuwin valt over Polter heen…

… en krijgt daarvoor de rode kaart

Bij de hieruit volgende vrije trap komt Bizot als een veredelde K1-vechter met zijn knie door de lucht aanvliegen en raakt daarbij onderweg Angha. Angha wordt aan zijn hoofd geraakt en gaat neer. Het blijkt geen reden voor een strafschop of de VAR om deze actie nader te bekijken.

De rollen zijn na de rode kaart volledig omgedraaid. AZ moet achteruit en Fortuna komt steeds meer in balbezit. De eerstvolgende kans is echter toch voor de thuisploeg. Een afstandsschot van Stengs gaat twee meter naast. Fortuna heeft nu wel meer balbezit maar de opbouw verloopt vaak te traag en te vaak komen zowel eenvoudige als diepe ballen niet aan. Halverwege de tweede helft probeert Seuntjens het daarom maar eens van afstand. Van ruim dertig meter probeert hij Bizot te verrassen met een harde dwarrelbal. Met alle moeite weet de AZ-goalie het schot tot hoekschop te verwerken.

Nu AZ steeds verder terug zakt, loopt Fortuna achterin in feite met een speler te veel rond. De wissel van Hansson voor Rota is dan ook goed te begrijpen. Rienstra zakt op het middenveld iets terug en Seuntjens gaat zich nu steeds meer in de as van het veld met de opbouw bemoeien. Direct na deze wissel zien we een prima actie van Zian Flemming. De vlijtige aanvaller haalt met links hard uit, maar ziet zijn poging op de vuisten van Bizot stranden.

Mats neemt de regie in handen

Diezelfde Seuntjens zet een minuut na de kans van Flemming hard en scherp voor. De bal lijkt op maat voor Polter, maar die zet zijn hoofd niet goed genoeg tegen de bal waardoor ook dit geen doelpunt oplevert. Fortuna heeft nu vrijwel constant balbezit maar tot echt grote kansen leidt het vooralsnog niet. Het lijkt erop dat we een ‘gelukje’ of standaardsituatie nodig gaan hebben om alsnog tot een gelijkmaker te komen.

Met nog iets meer dan tien minuten op de klok zet Polter in de zestien zijn tegenstander van de bal waarna een scrimmage voor het AZ-doel volgt. De bal belandt op rechts bij Semedo die het leer met een hoge voorzet terug in de doelmond pompt. Flemming probeert een spectaculaire omhaal, maar mist de bal. Deze eindigt bij Hansson, wiens schot geblokt wordt. De aanval is nog steeds niet over wanneer Roel Janssen enkele meters buiten het strafschopgebied de bal krijgt en zijn man uitkapt. Daarbij wordt hij aangetikt door Stengs. Van de Graaf kent een terechte vrije trap toe die door Flemming knap in de korte hoek wordt gedraaid. Met een uiterste inspanning weet Bizot de bal uit het doel te houden.

Zian legt aan voor de vrije trap

De tijd begint langzaamaan te dringen. Ultee brengt nu Dimitris Emmanouilidis voor Tekie in de hoop zo meer gevaar via de flanken of met de snelheid van de Griek te kunnen creëren. Fortuna zet AZ inmiddels volledig vast tegen het eigen strafschopgebied. Een schot van Hansson draait naar de rechterhoek maar wordt weer gepakt door Bizot. Die laat de bal in eerste instantie los maar herstelt dit net voordat Emmanouilidis bij de bal kan komen.

Wat in het laatste deel van de wedstrijd echt opvalt is de slordige passing. Met name voorzetten en diepe ballen komen erg vaak niet eens in de buurt van een medespeler. Zo zien we voorzetten van onder andere Angha, Cox en Van Osch over de achterlijn vliegen. Dit geeft AZ telkens tientallen seconden benodigde adempauze.

Ook Lisandro kon geen bres in de Alkmaarse verdediging slaan

Fortuna weet de Alkmaarse muur ook in de vijf minuten toegekende extra tijd helaas niet te slechten. Het is zelfs de thuisploeg die nog het dichtst bij een doelpunt komt. Nadat een bal van achteruit door een AZ-verdediger hard naar voren wordt gewerkt, zet invaller Jelle Duin Seuntjens net voor de middenlijn met een duwtje in de rug weg. Seuntjens is op dat moment Fortuna’s laatste man en verwacht een fluitsignaal voor de overtreding van Duin. Dat fluitsignaal blijft uit waarna de ex-MVV’er alleen op Van Osch af kan. Op links loopt Gudmondsson mee, maar Duin gaat voor eigen succes. Van Osch wacht echter goed en pareert de inzet van Duin met zijn voet. De bal valt alsnog voor de voeten van Gudmondsson, maar diens rebound wordt door Janssen geblokt. De hoekschop levert niks op maar datzelfde geldt voor Fortuna’s laatste poging om tot een aanval te komen.

En zo doet Fortuna zichzelf uiteindelijk tekort in het gerenoveerde AFAS-stadion. Na de rode kaart bleef de passing te onnauwkeurig en het tempo in het grootste deel van de wedstrijd te laag om AZ écht pijn te kunnen doen. En al was het bij vlagen met hangen en wurgen, de Alkmaarse defensie bleef overeind.

Met nog twee wedstrijden te gaan, lijkt de achtste plek en het daaraan gekoppelde recht op deelname aan de play offs ver weg. Maar we sluiten ons graag aan bij de woorden van aanvoerder Rienstra tegen de verslaggever van ESPN ‘Ik denk dat wij gewoon moeten blijven strijden‘.

Donderdag komt Vitesse op bezoek voor onze laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Nog één keer knallen in eigen huis en dan zien we wel waar het schip strandt. COYS!