Na twee nederlagen op rij en met de hete adem van Almere City FC in de nek kent Fortuna tegen Sparta eigenlijk maar één opdracht: winnen. En dat doet de ploeg van Dusseldorp uiteindelijk met overtuiging. Het wordt 3-1, maar de uitslag had gezien de verhoudingen in de tweede helft nog ruimer kunnen uitvallen. Omdat Almere City FC verliest in Leeuwarden, bedraagt de afstand tot de laatste plaats weer vijf punten.

Belangrijke overwinning tegen Sparta

Fortuna Sittard 3 Sparta Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 16. John 0-1; 35. Caracciolo 1-1; 36. Voorn 2-1; 59. Caracciolo 3-1.
Opstelling: Wintjens, Liard, Ricksen, Thesker, Kotbani, Di Lallo (92. Mossaoui), Voorn, De Boer, Ribeiro, Caracciolo (78. Ojamaa), John (89. Grabovac).
Toeschouwers: 2.710
Scheidsrechter: Honig
Geel (Fortuna): Liard, Voorn

Carnaval is achter de rug, de grote finale van de Jupiler League begonnen. Met nog acht wedstrijden op het programma staat Fortuna op de voorlaatste plaats. We zijn slechts twee punten verwijderd van de rode lantaarn, dus het kon wel weer eens spannend blijven tot het einde van het seizoen.
In de wetenschap dat het beter moet dan in de laatste twee wedstrijden, heeft Wim Dusseldorp de carnavalsdagen gebruikt voor een paar stevige trainingen. En hij heeft zijn spelers een simpele boodschap meegegeven: schudt de angst van je af.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar Dusseldorp heeft wel gelijk. In de Jupiler League zijn scherpte, duelkracht en de wil om te winnen vaker van doorslaggevende betekenis dan de pure voetballende kwaliteiten. En angst is ook in de Jupiler League dus een slechte raadgever.

De tegenstander van vanavond, Sparta Rotterdam, is met hoge verwachtingen aan het seizoen begonnen, maar doolt inmiddels doelloos rond in de middelste regionen van het klassement van de Jupiler League. De Spartanen staan niet bekend om hun mentale weerbaarheid, dus er liggen zeker kansen. Daar staat dan wel tegenover dat de rood-witten onder de nieuwe trainer Jos van Eck de afgelopen week een frisse start hebben gemaakt met een 4-0 overwinning op FC Den Bosch. Het is zaak het broze vertrouwen in de kiem te smoren.

Trainer Dusseldorp kan vanavond geen beroep doen op de langdurig geblesseerden ShakisonHofstede enGarlisi, terwijl Mossaoui door ziekte niet de hele wedstrijd moet spelen. De plaats van de laatste wordt vanavond ingenomen door Anthony Di Lallo, die daarmee beloond wordt voor een aantal gedreven invalbeurten.
De opstelling op papier: WintjensGeenenDe Boer,TheskerLiardVoornRicksen, Di Lallo, RibeiroJohnen Caracciolo. Maar de warming-up gooit roet in het eten: als de spelers op het veld opkomen, ontbreekt Rick Geenen op het appèl.

Zijn vervanger is Badre Kotbani, die linksback speelt. Liard verhuist naar rechtsback. Verder blijkt direct na de start dat Dusseldorp eindelijk een einde heeft gemaakt aan het experiment met Ricksen op het middenveld. Ricksen staat weer in de verdediging, De Boer weer op het middenveld.

Fortuna start scherp aan de wedstrijd. De ploeg neemt het initatief en probeert via combinatievoetbal de weg naar het vijandelijke doel te vinden. Met name Di Lallo en Ribeiro zijn in de beginfase erg actief. Tot grote kansen leidt dat overigens niet. Di Lallo schiet vanuit een moeilijke hoek in de handen van Oscar Moens, naast Fernando Ricksen vanavond de tweede levende legende op het veld. Ribeiro krijgt op de rand van de zestien een betere kans, maar ook zijn schot is een eenvoudige prooi voor Moens.

We hebben dus het betere van het spel, maar na een kwartier gaan we keihard onderuit. Op onze rechterflank verliest Liard zijn directe tegenstander Joshua John even uit het oog. Die wordt met een knappe bal de diepte in gestuurd. Ricksen ziet het gevaar en komt vanuit het centrum naar de vleugel om het duel aan te gaan. Hij komt echter te laat en wordt eenvoudig gepasseerd door John. Omdat Liard en onze middenvelders in geen velden of wegen te bekennen zijn, kan John ongestoord ons strafschopgebied binnenrennen. Daar laat hij Wintjens kansloos met een schot in de verre hoek: 0-1.

De tegengoal komt als een keiharde klap. Fortuna is lange tijd het spoor helemaal bijster. Van enig aanvalsspel is helemaal geen sprake meer en ook verdedigend slaan we de ene flater na de andere. Met name Kotbani is het Noorden helemaal kwijt, met als bizar dieptepunt een bal die hij vanaf het middenveld blind richting eigen strafschopgebied trapt. In deze fase hebben we het geluk dat ook Sparta weinig potten kan breken. De Rotterdammers weten zich geen raad met de zeeën van ruimte die ze krijgen.

Daardoor kan Fortuna langzaam weer wat beter in de wedstrijd komen. En dat leidt tien minuten voor rust zelfs tot de gelijkmaker. Fortuna werkt aan een aanval, die eindigt in een afgeslagen schot. De bal komt daarna echter terecht bij Paddy John op de linkerflank. Die gaat zijn tegenstander voorbij, haalt de achterlijn en komt met een voorzet bij de eerste paal. Caracciolo is alert, komt voor zijn tegenstander en schiet in de draai op goal. Het schot is niet hard en lijkt daarom houdbaar voor Moens, maar de bal glijdt toch net tussen Moens en de paal in naar binnen: 1-1.

Die treffer komt uit de lucht vallen, maar wat deert dat? Fortuna krijgt er in ieder geval vleugels van, want nog geen minuut later zijn we alweer aan de volgende aanval bezig. Caracciolo krijgt de bal een meter of tien voor het strafschopgebied aangespeeld. Hij tikt de bal naar rechts in de loop van Ramon Voorn. Die rukt op naar de rand van de zestien, heeft de ruimte voor een schot en weet perfect het gaatje in de Sparta-defensie richting het doel te vinden. Hij plaatst de bal loepzuiver en onhoudbaar voor Moens in de verre hoek: 2-1.

Binnen twee minuten heeft Fortuna de wedstrijd op zijn kop gezet. In het restant van de eerste helft speelt Fortuna als herboren. De spelers geven hun tegenstander geen centimeter ruimte en spelen met een grote drang naar voren. Grote kansen blijven uit, maar als we deze lijn weten door te trekken in de tweede helft, zit er meer in het vat.

Bij de start van de tweede helft maakt een derde levende legende zijn opwachting op het veld. Bij Sparta moet Ricky van den Bergh, na Coocky Voorn de beste latjetrapper uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal, de meubelen gaan redden.
Sparta begint sterk aan de tweede helft en krijgt een paar kansen. De grootste is voor Godee, die echter wild naast schiet.

Fortuna krijgt het in deze fase bovendien aan de stok met scheidsrechter Honig. Deze geeft Liard een gele kaart omdat hij zonder zijn toestemming het veld in is gekomen na een blessure. Snel gegeven en nogal kinderachtig. Waarom een Sparta-speler een half uur later voor hetzelfde vergrijp geen gele kaart en vrije trap tegen krijgt, is helemaal onbegrijpelijk.

Vijf minuten na Liard ziet ook Ramon Voorn geel na een, weliswaar stevige, tackle op de bal. De scheidsrechter wil eerst laten doorspelen, maar geeft uiteindelijk op aanwijzing van de grensrechter vrije trap tegen en gele kaart. Het leidt tot de nodige commotie op vak C en het vuur slaat vanaf dat moment ook weer over naar de Fortunezen op het veld. De felheid van Voorn vindt navolging, de Spartanen worden nu over het hele veld opgejaagd.

Onder druk blijft er weinig over van Sparta. Fortuna ruikt zijn kans, met name John en Di Lallo stichten nu veelvuldig gevaar. John begint na een kwartier in de tweede helft aan een soloactie die hem naar het penaltygebied brengt. Hij ziet de ruimte tussen twee verdedigers en passeert hen, maar het been van één van hen maakt een einde aan de veelbelovende rush. Scheidsrechter Honig fluit voor penalty, Caracciolo mag het vonnis voltrekken. Onze spits schiet de bal hard en hoog tegen de touwen: 3-1.

Met de 3-1 op zak speelt Fortuna vol vertrouwen. Ricksen en Thesker hebben de zaken achterin onder controle, De Boer domineert het middenveld, Liard en de in de tweede helft sterk teruggekomen Kotbani belopen de flanken, Di Lallo, Caracciolo en John zorgen voor gevaar in de aanval. Het enige verwijt dat we de ploeg mogen maken, is dat er veel te weinig gedaan wordt met alle kansen. Onze aanvallers kiezen veel te snel voor het schot op doel en verzuimen de aanval tot het einde toe uit te spelen. En de meeste van die schoten zijn voor Moens gemakkelijk te houden, hoewel Di Lallo met een harde schuiver toch dichtbij een verdiende treffer was.

Di Lallo had die treffer alsnog kunnen maken, wanneer Caracciolo het hem gegund had om de tweede penalty van de wedstrijd te nemen. Tien minuten voor tijd stormt John opnieuw het strafschopgebied van Sparta binnen en opnieuw wordt hij neergelegd. Di Lallo vraagt of hij de strafschop mag nemen, maar Caracciolo is een echte spits en wil dus zelf voor de hattrick gaan. Dat is niet erg, maar dan moet je wel raak schieten. Caracciolo schiet echter hoog over en laat daarmee ondanks twee treffers enige twijfels over vorm en vertrouwen bestaan.

Het is het enige smetje op een verder perfecte avond voor Fortuna. Henrik Ojamaa vervangt Caracciolo, die onder verdiend applaus het veld afgaat. De Est krijgt nog een kans wanneer John de bal op rechts vanaf de achterlijn voorzet, maar kan de bal net niet binnenglijden. Een paar minuten voor tijd krijgt ook John een verdiend applaus. Zijn vervanger heet Zarko Grabovac en daarmee staat naast drie levende legenden ook nog eens een icoon in het veld. Na vier minuten blessuretijd, waarin Mossaoui de leeggespeelde uitblinker Di Lallo nog vervangt, fluit Honig voor het einde.

De buit is binnen, we hebben goede zaken gedaan. Almere City FC heeft kansloos verloren van Cambuur, dus we staan weer vijf punten voor. Als we de komende wedstrijd punten blijven sprokkelen, komt het klassebehoud heel dichtbij. En met de inzet en het spel van vanavond moet dat zeker mogelijk zijn.