Fortuna maakt zich op voor een rentree in de eredivisie. Niet degraderen is het devies. Fortuna bevond zich tweemaal eerder in die positie en slaagde telkens ruimschoots. Fortuna is nooit een heen-en-weer geweest. Hopelijk blijft dat zo.


In het seizoen 1981/1982 eindigde Fortuna Sittard tweede achter kampioen Helmond Sport: voldoende voor promotie. Trainer Frans Körver maakte dat seizoen gebruik van achttien spelers, van wie veertien regelmatig (minstens tien duels) speeltijd kregen. Met gemiddeld precies twee punten per duel (driepuntensysteem), was het elftal van Körver Fortuna’s zwakste promotie-elftal.

In de zomer richting eredivisie was het opvallend rustig in Sittard. Geen van die veertien spelers vertrok; Körver haalde er slechts twee nieuwe spelers bij: Chris Dekker en Ralf Augustin (de laatste zou achteraf ook nog een miskoop blijken). Fortuna ging de eredivisie in met slechts acht spelers die ooit op het hoogste niveau hadden gespeeld (minstens tien duels).

Tegen veler verwachting in, kwam Fortuna nooit in de problemen en eindigde zelfs in het linkerrijtje: plek acht met gemiddeld 1,29 punt per duel.


Promotie-seizoen (1981/1982)

  • Selectie (minstens tien duels) (14): Jaap van den Berg, Jo Bux, Mario Eleveld, Nico Hanssen, Wim Koevermans, René Maessen, Krsto Mitrovic, Huub Pfennings, Tini Ruys, Gerrie Schrijnemakers, Huub Smeets, Wilbert Suvrijn, Theo van Well en Hans Zuidersma
  • Rangschikking: tweede plek
  • Gemiddeld aantal punten per duel: 2,00

Tussenseizoen (zomer 1982)

  • Vertrokken (0): –
  • Aangetrokken (2): Ralf Augustin en Chris Dekker

Eredivisie-seizoen (1982/1983)

  • Spelers met ervaring op hoogste niveau (minstens tien duels) (8): Ralf Augustin, Jaap van den Berg, Chris Dekker, Krsto Mitrovic, Tini Ruys, Gerrie Schrijnemakers, Huub Smeets en Hans Zuidersma
  • Rangschikking: achtste plek
  • Gemiddeld aantal punten per duel: 1,29

In het seizoen 1994/1995 eindigde Fortuna Sittard als kampioen in de eerste divisie: voldoende voor promotie. Trainer Pim Verbeek maakte dat seizoen gebruik van twintig spelers, van wie veertien regelmatig speeltijd kregen. Met gemiddeld 2,18 punten per duel, was het elftal van Verbeek Fortuna’s sterkste promotie-elftal.

In de zomer richting eredivisie verloor Fortuna twee sterkhouders: Maurice Rayer en Fuat Usta. Verbeek haalde er vijf spelers voor terug, van wie vier een directe versterking moesten worden: Jürgen Dirkx, Robert Roest, Ruud Kool, Mark Burke (en wellicht op Ruud Kool na, die een moeilijk eerste seizoen draaide, dat ook bleken te zijn). Fortuna ging opnieuw de eredivisie in met slechts acht spelers die ooit op het hoogste niveau hadden gespeeld.

Opnieuw hield Fortuna Sittard zich staande in de eredivisie, alhoewel moeizamer dan in 1982/1983. Fortuna eindigde dertiende met gemiddeld 0,91 punt per duel.


Promotie-seizoen (1994/1995)

Tussenseizoen (zomer 1995)

Eredivisie-seizoen (1995/1996)*

* Fortuna Sittard contracteerde Roberto Lanckohr en Michael Jeffrey in de winterstop, terwijl Raphael Losada in de winterstop vertrok.


In het seizoen 2017/2018 eindigde Fortuna Sittard als tweede achter kampioen Jong Ajax: voldoende voor promotie. Trainers Sunday Oliseh en Claudio Braga maakten dat seizoen gebruik van 21 spelers, van wie twaalf zestien regelmatig speeltijd kregen; twee meer dan voorheen (en Todd Cantwell haalde de tien niet). Het elftal pakte gemiddeld 2,05 punten per duel, minder dan in 1994/1995; meer dan in 1981/1982.

In de zomer richting eredivisie verloor Fortuna vijf spelers, onder wie wellicht Fortuna’s beste speler: Perr Schuurs. René Eijer haalde er elf spelers voor terug, van wie zes er waarschijnlijk onmiddellijk moeten staan (Alessandro Ciranni, Mark Diemers, Ahmed el Messaoudi, Branislav Ninaj, Andrija Novakovich & Alexei Koselev). Fortuna gaat de eredivisie in met elf spelers die ooit op het hoogste niveau hebben gespeeld; meer dan voorheen.


 Promotie-seizoen (2017/2018)

Tussenseizoen (zomer 2018)

Eredivisie-seizoen (2018/2019)


Gaat Fortuna er dus net als die vorige twee keer inblijven? Wie het antwoord op die vraag weet, kan goed geld verdienen bij de wedkantoren. De bovenstaande statistieken blijven in ieder geval het antwoord schuldig. Het enige wat je er uit kunt opmaken is de toename in spelersmutaties tussen seizoenen. Geen nieuws, dat is een globaal fenomeen; Fortuna is geen uitzondering.

Wil je vandaag eigenlijk wel weten of Fortuna er voor de derde maal in slaagt degradatie na promotie af te wenden? Als je het antwoord op die vraag vandaag wist, dan kon dit seizoen aan de lijst 2002-2017 toegevoegd worden van seizoenen zonder wedstrijdspanning.

Precies, het gaat weer eens ergens over. De voorbereiding zit erop, zaterdag komt met rasse schreden naderbij. De druk komt erop. Niets mooier dan dat. Come on Sittard!

Riccardo Welters