Afgelopen vrijdag werd een prachtige krul van Mark Diemers in de verre hoek afgekeurd vanwege buitenspel. Die beslissing van VAR Richard Martens was zowel terecht als onbevredigend.


We schrijven de 68ste minuut in het duel tegen FC Emmen. Mark Diemers neemt een corner. De bal keert via een Fortunees terug naar de zijkant van het veld, waar Diemers de bal opnieuw aanneemt. Hij dribbelt vervolgens richting doel en krult de bal prachtig in de verre hoek. Helaas gaat het feest niet door, want Diemers staat op het moment dat de bal in zijn richting rolde dichter bij de achterlijn van FC Emmen dan minstens twee Emmenaren en dat is buitenspel.

Regeltechnisch terecht; intuïtief niet, want welk oneigenlijk voordeel haalt Diemers uit zijn buitenspelpositie waarvoor hij teruggefloten wordt? Geen voordeel, maar zo zit de regel nu eenmaal in mekaar.

Een zoektocht in de voetbalgeschiedenis levert geen eenduidig beeld op wat betreft de beweegreden voor het invoeren van de buitenspelregel. De meest plausibele redenatie is dat de buitenspelregel is ingevoerd om te voorkomen dat aanvallers bij het doel van de tegenstander staan te wachten op een lange bal, om die binnen te trappen / koppen. Dat zou het spel en de tactiek inderdaad sterk veranderen. De buitenspelregel voorkomt dit.

Maar wacht even, de buitenspelregel zou dus moeten gelden als een speler van de aanvallende ploeg dichterbij het doel van de tegenpartij staat dan de op een na laatste tegenstander. Dat is de regel echter niet. Een speler staat buitenspel als hij/zij dichterbij de achterlijn staat van de tegenpartij dan de op een na laatste tegenstander.

Wellicht is die regel zo ingevoerd omdat ‘dichterbij de achterlijn’ makkelijker is te constateren dan ‘dichterbij het doel’. Voor ‘dichterbij de achterlijn’ moet een grensrechter namelijk een denkbeeldige rechte lijn trekken langs de laatste verdediger. Een aanvaller die voor die lijn staat, staat buitenspel. Voor ‘dichterbij het doel’ moet een grensrechter met een denkbeeldige passer een boog trekken met de passerpunt in het doel en de laatste verdediger als rand. Elke aanvaller die binnen die boog staat, staat buitenspel. Onmogelijk te constateren!

Het gevolg is dat we met de regel ‘dichterbij de achterlijn’ zijn opgescheept. Meestal werkt dat prima, maar soms ook niet. Diemers stond verder van het doel van FC Emmen af dan de meeste, zoniet alle, Emmenaren. En juist hij wordt teruggefloten vanwege een regel die beoogt een speler te beletten te dicht bij het doel van het tegenstander te staan!

Met de huidige technologie is de regel ‘dichter bij het doel’ overigens wel te constateren en dus in te voeren. Misschien toch iets om over na te denken.

Riccardo Welters