Fortuna komt in een weinig enerverende oefenwedstrijd tegen BVV Barendrecht niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Ondanks een vroege rode kaart komen de groen-gelen op een 0-2 voorsprong. Die wordt later in de wedstrijd door twee afstandsschoten teniet gedaan door de Tweede Divisionist. En daarmee eindigt Fortuna’s voorbereiding op het nieuwe seizoen. Of we klaar zijn voor de eredivisie? Dat staat nog in de sterren geschreven.

31 juli 2018

Reserves overtuigen niet in Barendrecht

Doelpuntenmakers: 13. Ciss 0-1, 34. Stokkers 0-2, 44. Monster 1-2, 72. Martijn 2-2.
Opstelling eerste helft: Koot; Ciranni (82. Rau), Ramírez, Braun, Ospitalieri; Kojic, Hutten, Ciss (62. Vlijter), Vidigal (82. Ghislan), Stokkers, Dobos (46. Mells)
Toeschouwers: 350
Scheidsrechter: ?
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): 26. Ramirez

Als (voor zover bekend) laatste oefenwedstrijd brengt Fortuna vanavond een bezoek aan BVV Barendrecht. De club waar Finn Stokkers in de jeugd zijn eerste voetbalstappen zette, komt uit in de Tweede Divisie. In die klasse eindigde de club afgelopen seizoen netjes als vierde. Afgelopen seizoen speelde ook oud-Fortunees Richard Stolte voor de Barendrechters.

Na mijn eerste werkdag na een zwaar verdiende vakantie programmeer ik om klokslag vijf uur de Dierensteinweg nummer 6 in Barendrecht in de navigatie van mijn auto. Een minuut later zwaaien de autodeuren open voor mijn dorpsgenoten inclusief koelbox, waarna de reis kan beginnen. De navigatie leidt ons keurig om de file tussen Tilburg en Breda, via Den Bosch naar Barendrecht toe. Zo arriveren we netjes twintig minuten voor de aftrap bij sportpark De Bongerd.

We treffen een volwaardig complex aan, dat alleen al aan negentien seniorenteams onderdak biedt. Na een korte inspectie van de tribune en de businessruimte ga ik op zoek naar de whereabouts van Stolte. Ik besluit een lokale supporter te vragen waarom hij niet op de opstelling staat. De man denkt te weten wie ik bedoel en vermoedt dat hij naar Katwijk is vertrokken. Even later bedenkt hij zich dat het tóch om een andere speler gaat. Hij betrekt een andere supporter in de vraag. Die zegt de naam Stolte wel iets, maar weet ook niet waar hij speelt. En datzelfde geldt voor supporter drie en vier die zich in de zoektocht mengen. Ik besluit het maar op te geven, niet wetend of en waar Richard Stolte tegenwoordig nog voetbalt.

Op de opstelling hebben we inmiddels gezien dat René Eijer en Kevin Hofland vandaag de spelers opstellen die afgelopen zaterdag niet in de basis startten tegen Bayer Leverkusen. Dat betekent dat Rowen Koot het doel verdedigt. De verdediging wordt verder gevormd door Ospitalieri, Braun, Ramírez en Ciranni. Op het middenveld staan Kojic, Hutten en Ciss opgesteld. De aanval bestaat uit Dobos, Stokkers en Vidigal.

Kojic en Vidigal starten vandaag in de basis

Na vijf minuten spelen leidt balverlies van Alessandro Ciranni het eerste gevaar in. Bas Mourits waagt een poging van ruim veertig meter, maar mikt daarbij enkele meters te hoog. Fortuna probeert van achteruit op te bouwen, maar het is duidelijk dat deze elf spelers niet echt op elkaar ingespeeld zijn. Barendrecht beperkt zich voornamelijk tot verdedigen op de eigen helft en probeert bij vlagen druk te zetten.

In de dertiende minuut zorgt de eerste serieuze aanval van Fortuna meteen voor de openingstreffer. Lars Hutten dribbelt richting het centrum en speelt Stokkers aan. Die legt de bal breed op André Vidigal. De hoge voorzet van Vidigal vliegt over keeper Nick van der Ploeg en enkele verdedigers heen en valt precies op de voet van Amadou Ciss. Van twee meter afstand tikt hij de bal eenvoudig in het doel.

Ciss heeft Fortuna op 0-1 gebracht

Ook ons centrale duo achterin is nog niet helemaal aan elkaar gewend. Christopher Braun probeert enkele minuten na de 0-1 balverlies te voorkomen door een felle tackle in te zetten. Gelukkig eindigt niemand deze charge met een blessure. Halverwege de eerste helft is er weer dreiging van de thuisploeg. Een hoekschop van aanvoerder Danny Monster kan door Jeffrey Aarts vrij ingekopt worden. Hij raakt de bal echter verkeerd waardoor het voorlopig 0-1 blijft.

Het spel speelt zich vooralsnog in een gezapig tempo af. De meest opvallende momenten zijn enkele breedtepasses op Ciss. Hij staat als een Indiaan met zijn hand tegen de zon in te kijken waar de bal blijft, maar mist deze tot twee keer toe volledig. Het leidt tot enig gelach op de tribune, duidelijk mensen die zelf nog nooit tegen de zon in hebben gevoetbald…

Er staan zesentwintig minuten op de klok als Rubén Ramírez besluit de tackle van Braun nog eens dunnetjes over te doen. Nou ja, dunnetjes… Nadat hij de bal iets te ver voor zich uit speelt, vliegt hij met een keiharde tackle richting bal én tegenstander. In Zuid Amerika kom je hier misschien nog mee weg, bij een Nederlandse scheidsrechter wordt dit echter gewoon met een directe rode kaart bestraft. Dat weet Ramírez nu dus ook. Zo moeten we nog ruim een uur overbruggen met een man minder. Lazar Kojic neemt de plek achterin over van Ramírez.

Ondanks de man minder blijft Fortuna meer balbezit houden. Dat leidt een kleine tien minuten na de rode kaart ook tot de 0-2. Een voorzet op Stokkers wordt in eerste instantie weggekopt, maar vervolgens niet voldoende weggewerkt waardoor Vidigal op de rand van de zestien de bal verovert en richting korte hoek schiet. Van der Ploeg redt, maar heeft de bal niet klem. Stokkers is er als eerste bij en schiet de bal tegen de touwen.

Amper een minuut na de treffer van Stokkers roept Barendrecht om een strafschop. Spits Delano a Cohen draait weg bij Kojic, waarbij laatstgenoemde hem vasthoudt. De spits probeert alsnog af te ronden maar schiet naast. De arbiter wuift de roep om een penalty resoluut weg. Barendrecht blijft de laatste tien minuten voor rust echter meer vooruit voetballen. Een minuut voor rust wordt de bal halverwege onze helft rondgespeeld en belandt bij Danny Monster. Die legt de bal klaar voor zijn sterke linker en mag vrij uithalen. De bal vliegt buiten bereik van Koot laag in de lange hoek. Met deze 1-2 stand gaan we even later ook de pauze in.

Áron Dobos kwam de eerste helft totaal niet in het spelbeeld voor. Hij wordt in de rust dan ook gewisseld voor George Mells. Nadat we aandachtig de mooie presentatiegids van afgelopen seizoen hebben doorgebladerd, kan de tweede helft beginnen.

George prepareert zich voor zijn invalbeurt

Waar het tempo in de eerste helft al niet bijster hoog lag, lijkt dat in de tweede helft vooralsnog alleen maar lager te worden. De eerste noemenswaardige actie laat ruim tien minuten op zich wachten. Stokkers begint net over de middenlijn aan een rush richting strafschopgebied. Hij eindigt zijn actie met een schot dat wordt geblokt door een Barendrechtse verdediger en een hoekschop oplevert. Finn krijgt daarbij een tikje tegen zijn enkel, maar kan verder spelen. Wie even later niet verder kan spelen is Amadou Ciss. Hij lijkt zijn hamstring te blesseren en moet worden vervangen. Gavin Vlijter neemt zijn plaats in.

Amadou kan niet verder

De wedstrijd kabbelt voort zonder dat we vaak op hoeven te veren van onze stoel. Fortuna laat vanavond vrij weinig zien. Dat zal deels te maken hebben met de gedeeltelijke fantasie-opstelling, maar ook van deze groep spelers mogen we wel wat meer verwachten. Barendrecht ruikt bloed en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Met nog twintig minuten op de klok komt die er dan ook.

De spits van Barendrecht wordt via een hoge bal ingespeeld. Hierbij lijken Kojic en Braun ieder een eigen plan te hebben zonder de spits aan te pakken. Deze kan daardoor afleggen op de ingevallen Rowendley Martijn. Die twijfelt niet en haalt met links hard en zuiver uit in de korte hoek. Koot kan er niet bij en de stand is 2-2.

Doordat er aan beide kanten nog een aantal keer is gewisseld, wordt het spel alleen maar rommeliger. Veel passes komen niet aan en acties worden niet begrepen. Aan Fortuna-zijde komen Tom Ghislain en Sander Rau in de laatste tien minuten nog in het veld voor Vidigal en Ciranni.

Topoverleg tussen onze Belgische backs

De laatste twee wapenfeiten van de wedstrijden komen op naam van Vlijter. Eerst probeert hij tevergeefs een strafschop te versieren. Even later klopt hij de verdediging van Barendrecht op snelheid, maar legt de bal vervolgens net niet goed genoeg breed. De toegekende hoekschop wordt door Marco Ospitalieri richting eerste paal gedirigeerd. Daar duikt Stokkers op om de bal door te spelen. Bij de tweede paal is Mells meegelopen, maar zijn poging gaat over het doel. Daarmee eindigt de wedstrijd in een gelijkspel.

En zo waren we getuige van een weinig verheffende oefenpot waarin de spelers die in eerste instantie niet op een basisplaats lijken te hoeven rekenen een kans kregen. Of de technische staf veel wijzer is geworden, weet ik niet. Dat Ramirez iets aan zijn tackles zal moeten gaan doen, is echter wél duidelijk geworden. Met die wetenschap verlaten we Barendrecht om even na de klok van elf uur het thuisfront weer te bereiken.