Reeds eind april heeft Fortuna een oefenpartner gestrikt voor de voorbereiding op het seizoen 1992 – 1993. Niemand minder dan de Spaanse recordkampioen Real Madrid komt naar Sittard om het tijdens de jaarlijkse open dag op te nemen tegen Fortuna. De Spaanse topclub, die wordt getraind door Leo Beenhakker, organiseert een trainingskamp in het Belgische Herentals en zien in de Sittardenaren een prima tegenstander.


Tickets zijn (hoe curieus!) o.a. te koop in Kerkrade en Maastricht

Maar omdat Real Madrid in de competitie geen vlekkeloos parcours aflegt (het eindigt tweede, op één punt van eeuwige rivaal FC Barcelona), de bekerfinale verliest (in eigen huis met 0-2 van stadgenoot Atlético Madrid) en in de halve finale van de UEFA Cup door Torino wordt uitgeschakeld, zijn Beenhakkers dagen geteld. ‘Ik zal je nooit ontslaan, maar je moet wel ieder jaar iets winnen’, zo fluisterde de voorzitter van Real Madrid ‘Don Leo’ in bij zijn aantreden. Exit Beenhakker dus.

Beenhakkers opvolger, Benito Flores, heeft heel andere ideeën en zegt het trainingskamp in Herentals af. Het dreigen met een schadeclaim laat de Madrilenen koud en dus gaan de Sittardenaren op zoek naar een andere tegenstander.

En die wordt al gauw gevonden in Real Sporting de Gijón. Óók ‘koninklijk’, maar natuurlijk niet met de naam en faam van ‘De Koninklijke’ uit Madrid. Een blik in de prijzenkast zegt voldoende. Daar waar ‘Real’ uit Madrid recent haar prijzenkast heeft laten uitbouwen, volstaat in Gijon nog altijd de vitrinekast die ze jaren geleden bij Emly kochten.

Qua prijzenkast vallen beide clubs onmogelijk met elkaar te vergelijken

En dat verschil in ‘naam’ scheelt natuurlijk toeschouwers, al komen toch nog 2.000 toeschouwers kijken naar de oefenwedstrijd.

Zoek de 10 verschillen

En die toeschouwers zien Fortuna op een 0-2 achterstand komen, maar Richard Sneekes en Raphaël Losada trekken de stand weer gelijk. Toch doen twee late treffers van Joakim Nilsson Fortuna uiteindelijk de das om. Eindstand 2-4.