8 april 1995, een speciale datum. Niet alleen wint Fortuna die dag met 0-2 bij Cambuur Leeuwarden door doelpunten van Mark van Bommel en Raphaël Losada, maar introduceert ook chipsfabrikant Smith’s haar flippo’s. Smith’s? Inderdaad. Smith’s, de fabrikant van chips die zijn reguliere producten vanaf 2001 in de schappen heeft staan onder de naam Lay’s. En flippo’s, wat is dat dan? Nou ja zeg, dat is het grootste spaarsucces óóit in Nederland! Elk Nederlandse huishouden heeft wel een verzamelalbum voor de ronde schijfjes, zo groot als een Rijksdaalder, in de kast liggen.


Wie heeft ze niet verzameld?

En dus neemt de chipsconsumptie vanaf 1995 flink toe. Want iedereen wilt natuurlijk zijn verzameling flippo’s bij elkaar krijgen. En omdat iedereen flippo’s spaart, zullen kinderen hun ouders voornamelijk vragen om voor chips van Smith’s te kiezen. Want in die zakken zitten flippo’s. Voor concurrent Croky het sein om een list te verzinnen. Want wat staat boven de wet en overstijgt quasi alles? Juist, voetbal! Vandaar dat Croky haar eigen flippo’s op de markt brengt onder de naam ‘topshots’.

Het is oorlog met Smith’s, en dat is het al een tijd. Het is op deze markt, waarop wij de enige twee grote aanbieders zijn, ‘to kill or to be killed’. Door de flippo’s is ons marktaandeel in 1995 met 10 procent tot 23 procent gedaald, en duidelijk mag zijn dat we dat volume terug willen winnen. We hebben uit tien verschillende actievoorstellen voor topshots gekozen. Een kostbare oplossing, maar na onderzoek onder kinderen en huisvrouwen bleek deze het meest aan te slaan.‘, zo laat de commercieel directeur van Croky, Rob de Zwart, in De Volkskrant van 22 november 1995 optekenen.

En dus spaart iedereen plotseling achthoekige plastic plaatjes waarvan er per Eredivisieclub 11 beschikbaar zijn, van doelman tot linksbuiten. Hoe mooi is het dan dat Fortuna vanaf dit seizoen haar heroptreden maakt in de Eredivisie?!

Dus vanaf de tweede week van april worden alle pauzes gespendeerd aan het lopen naar de Edah en het kopen en eten van chips. Héél veel chips. Na verloop van tijd (en talloze zakken chips) kom je erachter dat Croky juist bij Fortuna weer een fout heeft gemaakt. Want Robert Roest is wel voorzien, maar zijn foto haalt het album niet. Zijn topshot is voorzien van een foto van linksback Willy Boessen.

Na de nodige zakken Croky en Nibb-it is ‘Fortuna’ compleet

En als Roest is verwisseld met Boessen, hoe zit dat dan met Boessen zelf? Nou, dat gaat ook niet goed, want de topshot van Willy Boessen is voorzien van de foto van Robert Loontjes. Door dit gegoochel is Loontjes uiteindelijk de enige speler die tweemaal in het album voorkomt! Want hij is zelf natuurlijk ook voorzien, als centrale middenvelder. Gek genoeg een positie die de rechtsback nooit bekleedt.

Al bladerend door het album kom je nogal wat (inmiddels) voormalig Fortunezen tegen. Spelers die destijds over ‘s lands velden renden met een verleden in de Westelijke Mijnstreek of de afgelopen jaren in Sittard hebben rondgelopen.

Deze oud-NEC’ers werken bij Fortuna in verschillende periodes

Maar niet alleen spelers van NEC vinden hun weg naar Sittard, ook spelers met een verleden bij Sparta spelen enkele seizoenen in het geel en groen.

Keukengigant Ben Mandemakers spreidt zijn vleugels uit tot in Spangen

Teneinde Fortuna krampachtig in de Eredivisie te houden geeft het duo Jules Coenen / Jacques Opgenoord structureel te veel geld uit aan veel te dure spelers. Momenteel is Isitan Gün nog immer bezig de problemen stammend uit die periode op te lossen.

Deze grootverdieners houden Fortuna een jaar in de Eredivisie

Maar Fortuna weet ook spelers met een voetbalverleden in het oosten aan de club te binden, zij het met wisselend succes.

Kledingfabrikant Hummel heeft een stevige poot aan de grond in Overijssel

Hoe dan ook, een dergelijk verzamelalbum blijft een mooi aandenken uit een seizoen dat al meer dan 20 jaar achter ons ligt.