De 21e eeuw kenmerkt zich door een aaneenschakeling van financiële problemen. Om een einde te maken aan alle problemen komt de club (lees: Hans Erkens) op het lumineuze idee om aan de eigen problemen een einde te maken en à propos ook de problemen van buurman Roda JC op te lossen door vanaf volgend seizoen samen verder te gaan als Sporting Limburg. Het vehikel wordt ook nog eens financieel ondersteund door de provincie Limburg, dus dat zit wel snor.

Maar dat is buiten het actiecomité Trots op Fortuna (TOF) gerekend. Deze groepering negeert de fusiebesprekingen en bouwt gestaag aan een parallelle organisatie met als doel de club uiteindelijk over te nemen. Maar dat is niet eenvoudig en hiervoor is veel geld nodig. Sponsoren hebben de club de afgelopen jaren massaal de rug toegekeerd en hoe kom je dan nog aan voldoende middelen?

Onder leiding van TOF worden allerlei activiteiten op touw gezet om geld in te zamelen. De Westelijke Mijnstreek sympathiseert op grote schaal met TOF door maandelijks een vast bedrag over te maken naar hun rekening voor de duur van drie jaar. Maar er zijn ook mensen die het groter aanpakken, zoals John van Bommel. Hij is zelf druk met het opzetten van een loterij waarbij allerlei originele wedstrijdshirts zijn te winnen en legt de vraag bij zoon Mark neer of het niet mogelijk is om een benefietduel te spelen in Sittard met zijn huidige werkgever, FC Bayern München.

En waarom zouden de Zuid-Duitsers dat niet doen? Immers, ze hebben ook wel eens ‘ohne Gage’ bij FC St. Pauli gespeeld toen zij in een diepe financiële crisis zaten en waarom niet Fortuna een helpende hand toesteken? En dus strijken de Duitsers op Pinksterzondag in Sittard neer om het op te nemen tegen Fortuna.


Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk toeschouwers naar het stadion te lokken

De ongeveer 8.000 toeschouwers die op het duel zijn afgekomen zien dat een geblesseerde Mark van Bommel zich beperkt tot het nemen van de aftrap. Tijdens de eerste helft kan Fortuna de tegenstander aardig kan bijbenen, maar in de tweede helft wordt het klasseverschil in doelpunten uitgedrukt. De relatief onbekende U23-speler Thomas Müller zorgt na een klein uur voor 0-1 en in de slotfase zorgt José Sosa voor 0-2.

Altijd mooi om een aandenken te hebben aan de wedstrijd tegen FC Bayern München

En daarmee komt een einde aan een memorabele middag. De wedstrijd brengt de broodnodige centen in het laatje die Fortuna hard nodig heeft in haar overlevingsstrijd. Maar die weg voert allereerst via de Utrechter rechtbank, waar de club haar de door de licentiecommissie van de KNVB afgenomen licentie hoopt terug te krijgen.