Na de even spectaculaire als onverwachte overwinning maandagavond op Jong Ajax mag Fortuna het vanavond proberen op verplaatsing bij Cambuur. Uiteindelijk houden de Sittardenaren een puntje over aan de ontmoeting in het hoge noorden. De ploeg van Sunday Oliseh komt in de eerste helft op voorsprong, maar ziet de gastheren in de tweede helft langszij komen. Toch is er reden voor enige voorzichtige positiviteit. Fortuna blijft ondanks het veldoverwicht van de Friezen goed gecontroleerd spelen en had met iets meer geluk wellicht ook nog met drie punten huiswaarts kunnen keren.


10 februari 2017

Fortuna knokt zich naar punt in Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 20. Stokkers 0-1, 55. Barto 1-1.
Opstelling: Santos; Braun, De Regt, Dautovic (85. Purzycki), Ospitalieri; Vlijter (56. Khalouta), Hadzhiev, Dianessy, Schuurs; Stokkers, Van Hout (46. Saddiki).
Toeschouwers: 7.133
Scheidsrechter: Dhr. S. Mulder
Geel (Fortuna): Vlijter, Saddiki

De overwinning op Jong Ajax van afgelopen maandag zorgt voor een enigszins euforische stemming binnen de geledingen van de Sittardse club. ‘Eindelijk gaat het in de straten van Sittard weer eens over Fortuna’, orakelt Nederlands beste voetballer aller tijden daags na de zege op de talentenploeg van de hoofdstedelingen. Bij de achterban valt vooral de nodige terughoudendheid te constateren. Natuurlijk heeft iedereen genoten van de manier waarop de Fortunezen zich terugknokten in de wedstrijd, maar tegelijkertijd is er het besef dat die ene zwaluw nog lang geen zomer maakt. Hoe dan ook, ditmaal eens geen reden tot gezeik over Fortuna. Die rol neemt Patricia Paay de afgelopen dagen met verve over.

Om 15.00 uur vertrekt er vanaf het Fortuna-stadion een bus met aan boord 34 getrouwen richting Friesland. Ook ditmaal ontbreken weer enkele van de bekende gezichten vanwege werk, verjaardagen of andere verplichtingen. Ook niet van de partij is Pablo, die deze week kreeg te horen dat hij 18 maanden stadionverbod tegemoet kan zien plus een flinke boete. Als klein ruggensteuntje wordt er een inzamelingsactie georganiseerd onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’.

Een kleine twee uurtjes later wordt er halt gehouden bij een tankstation ter hoogte van Arnhem. Dit tot ongenoegen van Dominique die hartstochtelijk pleit voor een bezoekje aan de McDonald’s. Mij bevalt de keuze overigens prima en een baguette met gehakt en gesmolten kaas plus twee satékroketten later is mijn honger dan ook gestild. Terug bij de bus hebben nog zo’n anderhalf uur voor de boeg alvorens we in Leeuwarden zullen arriveren.

Tegen 19.15 uur draait de bus de parkeerplaats van het uitvak bij het Cambuur-stadion op. Eigenlijk veel te vroeg om de vrieskou in te duiken en we opperen dan ook om in plaats daarvan nog even in de warme bus te blijven hangen en een biertje te nuttigen. Een half uurtje later is het dan toch tijd om ons richting vak te gaan begeven. Daar besluit ik om eerst maar eens de catering te gaan proberen. De puntzak met frieten lijkt een prima optie, maar al bij de eerste hap besef ik me daar vergist in te hebben. De frieten zijn met de meest positieve benadering hooguit lauw noemen en verdwijnen dan ook al snel in de afvalemmer.


Het was beter geweest te kiezen voor een hamburger met ajuin

Sunday Oliseh heeft zijn elftal noodgedwongen op één plaats gewijzigd ten opzichte van afgelopen maandag. De bestbetaalde speler uit de Jupiler League, Emrah Başsan is niet fit genoeg om te spelen. Zijn vervanger is Djibril Dianessy die tegen Jong Ajax met twee doelpunten één van de hoofdrollen voor zich opeiste. In het centrum verkiest Oliseh opnieuw voor Emir Dautovic in plaats van Luc Mares en op het middenveld blijkt Jorrit Smeets nog niet voldoende hersteld van de slijmbeursontsteking bij zijn achillespees. Perr Schuurs is zijn vervanger. Ook Jordie Briels is vanavond nog afwezig vanwege een voetblessure. In de spits krijgt Finn Stokkers wederom de voorkeur boven Sjoerd Ars. Het volledige elftal van de Sittardenaren luidt als volgt: Santos; Braun, De Regt, Dautovic, Ospitalieri; Hadzhiev, Schuurs, Dianessy, Vlijter, Stokkers en Van Hout.


Ook het uitvak warmt zich op

Daar waar iedereen vanaf de aftrap een furieus jagend Cambuur verwacht is het vooral Fortuna dat in de openingsfase van zich laat spreken. De eerste kans is dan ook voor de Sittardse ploeg. Een schot van Dianessy kan door Cambuur sluitpost Zeinstra echter onschadelijk gemaakt worden. Uitstel van executie zal enkele minuten later blijken als Fortuna een hoekschop krijgt toegewezen. De voorzet van Ospitalieri wordt door de Cambuur verdediging weggewerkt, maar de bal komt voor de voeten van Roald van Hout. Deze trekt voor en vind het hoofd van Dianessy. Zijn kopbal verdwijnt via de vingertoppen van Zeinstra tegen de deklat. Uit de rebound is het vervolgens Dautovic die van dichtbij kan inkoppen. Wederom is het echter Zeinstra die nu op de lijn redding brengt en de bal weet weg te tikken. Helaas voor hem is Finn Stokkers er vervolgens als de kippen bij om de bal in derde instantie wel binnen te koppen, 0-1.


Finn Stokkers heeft weer toegeslagen

Alweer het derde doelpunt van Stokkers in evenzoveel wedstrijden. De van Sparta overgekomen spits laat vooralsnog een prima indruk achter. Voorlopig lijkt de jongeling de concurrentiestrijd met Ars in dan ook zijn voordeel te hebben beslist.


Dolle vreugde na de snelle voorsprong

Na de achterstand schakelt Cambuur een tandje bij en neemt meer en meer het initiatief de Sittardenaren daarmee steeds verder terugdrijvend op eigen helft. De eerste kans is voor Tissoudali die op een dieptepass van Schilder de bal aan weet te nemen en vervolgens Santos passeert. Ferry de Regt brengt vervolgens redding op zijn inzet.


Kamen Hadzhiev vecht verbeten duels uit

Even later is het Hoefdraad die de bal op de rand van de zestien meter in ontvangst neemt. Hij probeert een opening te vinden maar wordt opgevangen door twee man van Fortuna. Via het been van een Fortuna-speler komt de bal vervolgens voor de voeten van Tissoudali, die de bal vervolgens net over het doel van Santos lepelt.


Ook Ferry de Regt staat achterin weer zijn mannetje

Vlak voor rust is het Santos die Fortuna op de been houdt. Een voorzet van Hoefdraad bereikt Barto, die de bal tussen twee Fortunezen weet door te tikken op Tissoudali. Zijn schot wordt door de Portugese doelman van Fortuna onschadelijk gemaakt. Even later fluit scheidsrechter Mulder voor rust. De Sittardse ploeg mag dus met een onverwachte maar daardoor zeker niet minder prettig aanvoelende voorsprong de kleedkamers opzoeken.


Hebben we eindelijk een waardige opvolger voor Ferhat Kaya in huis?

Na de rust verandert er weinig aan het spelbeeld. Cambuur blijft onverdroten op zoek naar minimaal de gelijkmaker, maar voorlopig blijft Fortuna goed georganiseerd voetballen en loeren op die ene kans via de counter. Die kans komt er na acht minuten spelen in de tweede helft als de bal terecht komt bij Stokkers. Deze neemt de bal aan en schiet vanuit de draai richting Cambuur doel. De bal verdwijnt  enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

Enkele minuten later komt Cambuur dan toch op gelijke hoogte. Een dieptepaas van Schilder wordt door Dautovic volledig verkeerd beoordeeld en Barto kan de bal daardoor ongehinderd aannemen. De Cambuur aanvaller tikt de bal vervolgens langs de uitgekomen Santos en kan de bal daarna in het verlaten doel schuiven.

Cambuur ruikt bloed na de gelijkmaker en gaat op zoek naar meer. Fortuna wordt daarbij steeds verder teruggedrongen op de eigen helft en de thuisploeg creëert zich tal van voornamelijk halve kansen. Een van de beste kansen is op een voorzet van Jordy van Deelen. Tissoudali weet te ontsnappen aan de aandacht van zijn bewaker en kan op twee meter van het doel vrij inkoppen. Met een geweldige reflex weet Santos de bal echter nog van de doellijn te tikken.


Christopher Braun lijkt zijn vorm te hebben hervonden

Naarmate de tijd verstrijkt begint de thuisploeg wanhopiger te worden. Fortuna maakt daar handig gebruik van door daar waar mogelijk wat tijd te rekken of een denkbeeldig gevalletje van kramp te laten behandelen. Een schoonheidsprijs zal het niet opleveren, maar niemand in het uitvak die daarom zal malen.


Finn Stokkers komt juist te laat om gevaarlijk te worden

Uiteindelijk houdt scheidsrechter Mulder het voor gezien en zo pakt Fortuna een onverwacht puntje in Leeuwarden. Een prima weekje dus voor de ploeg van trainer Sunday Oliseh die in korte tijd een hechte ploeg lijkt te hebben gesmeed. Iets wat zijn voorganger Ben van Dael maar niet scheen te lukken. Alhoewel er natuurlijk ook sprake is geweest van een serieuze kwaliteitsinjectie gedurende de afgelopen transferperiode.


Sjoerd Ars complimenteert Ferry de Regt met zijn optreden

Na afscheid genomen te hebben van de spelers begeven we ons naar de bus voor de lange terugreis richting Sittard. De tijd volbreng ik met het drinken van een paar biertjes, slapen, nog een biertje drinken, luisteren naar de verhalen van Dominique en ‘Mossel’, slapen en nog meer verhalen aanhoren van het illustere tweetal. Om 01.45 uur bereiken we het Fortuna-stadion, waar we snel afscheid nemen van onze medereizigers. Een kleine twintig minuten later lig ik in bed, maar plots word ik gestoord door een telefoontje van Michel. Mijn reisgenoot is zijn sleutel kwijtgeraakt en komt zodoende niet binnen. Nader onderzoek wijst uit dat hij die sleutel is vergeten in mijn auto. Eind goed, al goed dus. Snel neem ik afscheid en duik weer mijn warme nest in.

Bijna twaalf uur onderweg geweest voor een wedstrijd in de Jupiler League. Cambuur uit hoort er ook bij. De slapende reus is weer ingedommeld.