Net als vorige week tegen AGOVV laat Fortuna ook deze wedstrijd het initiatief helemaal over aan de tegenstander. Ook deze keer pakt die keuze van Reijners niet goed uit. De uitslag van 1-2 doet misschien anders vermoeden, maar eigenlijk heeft Fortuna vanavond geen schijn van kans. Dat we niet tegen een hogere nederlaag aanlopen, heeft vooral te maken met een gebrek aan inspiratie bij Cambuur.

11 September 2009

Kansloze missie tegen Cambuur

Fortuna Sittard 1 Cambuur Leeuwarden 2
Doelpuntenmakers: 33. Jansen 0-1; 64. De Vries 0-2; 86. Voss 1-2.
Opstelling: Wintjens, Simone, Nys (56. Taktak), Grabovac, Öçal, Peljto (64. Garlisi), Voorn, Van den Ouweland, Di Lallo, Traore, • Rychlik (77. Voss).
Toeschouwers: 3.677
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Nys, Grabovac, Rychlik

In de zevende wedstrijd van het seizoen krijgt Fortuna troonpretendent SC Cambuur op bezoek. We onderhouden goede relaties met de club uit Leeuwarden, die het reislustige deel van onze aanhang vorig seizoen gratis toegang tot het uitvak heeft verschaft en onlangs nog een geblesseerde aavaller tijdelijk bij ons heeft gestald. Bovendien heeft de vriendelijke David Meul na een mooi seizoen in Sittardse dienst bij Cambuur een nog mooier plaatsje onder de lat gevonden. De goede relaties worden bestendigd met cake voor de 250 meegereisde Friese aanhangers. Het uitvak is vanavond dus goed gevuld. Verder zitten er zo’n 3.000 mensen op de tribunes.

Meul is nog steeds geliefd in Sittard…

Die hopen vanavond op wat meer scherpte bij Fortuna dan vorige week. De dramatische start tegen AGOVV heeft in ieder geval consequenties voor de basisopstelling gehad. Rick Geenen is na een matige start van het seizoen zijn basisplaats kwijtgeraakt. Marcus Rychlik neemt zijn plaats in. Verder mag Pieter Nijs starten in het hart van de verdediging. Daardoor had Abdülkerim Öcal eigenlijk naar de bank moeten verhuizen, maar door ziekte van Nico Vanek mag hij vanavond toch vanaf het begin meedoen.

De wijzigingen leiden tot de volgende opstelling: Wintjens op doel; Simone, Grabovac, Nijs en Öcal in de verdediging; Petljo, Voorn en Van den Ouweland op het middenveld; Di Lallo, Traore en Rychlik in de voorhoede. Dat oogt op papier allemaal iets aanvallender met nog maar één middenvelder vlak voor de voorhoede en met twee aanvallend ingestelde spelers op de flanken.

In de praktijk begint Fortuna echter even afwachtend en angstig aan de wedstrijd als vorige week tegen AGOVV. Cambuur mag op onze helft het spel maken, wij zijn niet in staat de bal in de ploeg te houden en zelf een fatsoenlijke aanval op te zetten. Gelukkig wordt er wel wat scherper gedekt en geduelleerd dan vorige week, zodat de tegenstander nog enige moeite moet doen om doorgang naar ons doel te vinden. En aan moeite doen lijken de voorwaartsen van Cambuur een broertje dood te hebben, want erg gedreven spelen de mannen van Menzo niet.

Niettemin krijgt Cambuur in de loop van de eerste helft een paar behoorlijke kansen. In de meeste gevallen staat Wintjens echter paraat. En in een ander geval, waar onze verdediging geheel is uitgespeeld, schiet Jeffrey de Visscher vanaf zeven meter tegen de lat. De rebound is voor Wintjens, die direct de enige goede aanval van Fortuna in de eerste helft inleidt.

…maar Wintjens doet zijn best hem te doen vergeten.

Hij bereikt met een verre uitgooi Di Lallo, die begint aan een rush vanaf eigen helft en ziet Traore vrij staan op de rand van het strafschopgebied. Onze spits krijgt de pass van Di Lallo echter niet onder controle, zodat een levensgrote kans aan onze neus voorbijgaat. Afgezien van een schot van Van den Ouweland in het zijnet, heeft Fortuna verder niks te bieden.

Van Boxel laat Traore achter

Omdat Cambuur ook niet bijster veel bij te zetten heeft, ziet het er niet naar uit dat de 0-0 snel van het bord zal gaan. Maar zoals wel vaker helpen we de tegenstander in het zadel. Gelegenheidsrechtsback Angelo Simone geeft een corner weg door een bal over de achterlijn te laten lopen die het laatst is aangeraakt door een medespeler. Cambuur-aanvoerder Jansen mag die corner vervolgens vrij inkoppen. En dat terwijl we toch genoeg mensen hadden om de dekking te verzorgen, want de positie bij de tweede paal, waar de kopbal van Jansen eenvoudig van de doellijn gekeerd had kunnen worden, is geheel onbezet gelaten. Het is dus 0-1. Doelpuntenmaker Janssen wordt enige minuten later overigens door Pieter Nijs terugbetaald met een ijsbeentje dat hem nog voor rust in de kleedkamer doet belanden.

Zelfs Mark de Vries deinst terug voor Angelo

Die rust zorgt voor een verbazingwekkend tafereel ter hoogte van de Noord-tribune. Daar mogen drie seizoenskaarthouders penalties nemen op Tom Grootaers. Dat is op zich niet zo bijzonder. Maar dat de leiding van dit vermaak in handen is van een United Tifoso en dat deze voor deze gelegenheid een pak met stropdas heeft aangetrokken, leidt op Vak C tot enige hilariteit. De ene Tifoso op de perstribune, de andere strak in het pak op het veld, quelle tristesse! Verder valt er in de rust niets te beleven, want de cheerleaders genieten nog steeds collectief zwangerschapsverlof.

In de tweede helft brengt Fortuna in aanvallend opzicht evenveel als in de eerste: helemaal niets. Het echte vermaak vindt vanavond plaats bij onze dugout. Wanneer Pieter Nijs met een blessure naar de kleedkamer verdwenen is, is een snelle wissel aangezegd. Reijners vraagt Rick Geenen zich gereed te maken, maar dat blijkt niet een-twee-drie geregeld. Geenen loopt eerst terug naar de bank en gaat daarna zelfs helemaal terug naar de kleedkamer, op zoek naar een shirt met het rugnummer 14. Zo’n shirt is blijkbaar niet snel gevonden, dus besluit Reijners om Taner Taktak in te laten vallen.

Rychlik komt op stoom

Maar niet alleen de Fortunezen in de dugout blinken uit in gepruts, ook het arbitrale trio kan er wat van. Voor de Oost-tribune staat een grensrechter die bij een uitgooi nooit zelf vlagt, maar altijd wacht op de beslissing van de scheidsrechter alvorens met zijn vlag naar links of rechts te wijzen. Wanneer hij zelf beslissingen moet nemen, gaat het dan ook vaker fout. Bijvoorbeeld wanneer Di Lallo doorbreekt op de rechts. Buitenspel wordt op het nippertje opgeheven door een verdediger in het centrum, maar voor de zekerheid vlagt de grensrechter toch maar.

De scheidsrechter heeft een beslissing genomen die weer eens tot onbegrip leidt

Zijn collega aan de andere kant ziet een paar minuten later geen enkele reden om te vlaggen, terwijl Mark de Vries toch echt buitenspel staat. De Vries profiteert van deze dwaling en schiet de 0-2 binnen. Zo is het arbitrale trio vanavond niet alleen irritant, maar ook nog van beslissende invloed op het resultaat.

Voorn jaagt Rustenburg op

Na de 0-2 probeert Reijners met twee aanvallende wissels (Garlisi en Voss voor Peltjo en Rychlik) nog iets van een wanhoopsoffensief op gang te brengen. Maar veel bijzonders levert dat niet op. Behalve dan een bijzonder artistieke actie van Abdülkerim Öcal, die ter hoogte van de middenlijn de bal in volle sprint in één keer doodlegt zonder daarvoor zijn sprint te onderbreken. Öcal stormt verder richting vijandelijk doel en komt er dan pas achter dat hij de bal is vergeten mee te nemen en dat die bal inmiddels is opgepikt door De Visscher.

Grabovac klem tussen Guyt en De Vries

Cambuur krijgt nu volop ruimte, maar doet daar afgezien van een schot van invaller Diaz tegen de winkelhaak niet al te veel mee. Een paar minuten voor tijd begint Cambuur zoals het een troonpretendent betaamt de wedstrijd professioneel uit te spelen. Na een fraai rondootje belandt de bal bij Leon Hese, die zich volledig vergrabbelt. Demba Traore krijgt vrij doorgang naar het doel van Meul en legt op tijd af op de vrijstaande Paul Voss. Die toont aan dat hij ook in echte wedstrijden kan scoren: 1-2.

Voss is sterker dan zijn tegenstander

De Anschlusstor brengt een kort slotoffensief op gang, waarvan twee corners het hoogtepunt vormen. De eerste neemt de onbeduidende Di Lallo en levert geen beter resultaat op dan opnieuw een corner. Iedereen van Fortuna staat in het strafschopgebied van de tegenstander klaar voor de tweede corner, die opnieuw door de onbeduidende Di Lallo genomen dreigt te worden.

Het is gezellig druk in het strafschopgebied van Cambuur…

Maar gelukkig ziet de grote Taktak op tijd het gevaar. Hij verwaardigt zich tot een sprintje vanaf de linkerkant van het veld helemaal naar de cornervlag in de andere hoek. De onbeduidende Di Lallo heeft in de gaten dat de Grote Meester van de Perfecte Trap van plan is deze corner zelf te nemen en maakt onmiddellijk plaats. De Grote Meester van de Perfecte Trap levert vervolgens een schitterende hoekschop af die slechts door toedoen van de gebrekkige kwaliteiten van zijn medespelers niet omgezet kan worden in een doelpunt.

…en Demba kan rekenen op een gastvrij onthaal

En zo eindigen we met 1-2. Een terechte nederlaag, omdat Fortuna vanavond aanvallend helemaal niets in te brengen had.