CAN 2021. Tot voor kort niemand die wist wat het was of zich ermee bezig hield. Maar zie, ineens, na maandenland aan de zijlijn te hebben gestaan, stapt Lisandro Semedo in het vliegtuig naar Praia en staat iedereen op zijn achterste benen…


Het is 23 december als bondscoach van het Kaapverdiaanse nationale voetbalelftal Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ de namen van 26 spelers bekendmaakt die namens Kaapverdië uitverkoren zijn de eilandengroep te vertegenwoordigen tijdens CAN 2021, de Coupe d’Afrique des Nations 2021.

De eindronde zou aanvankelijk in 2021 worden gehouden, maar wordt vanwege de heersende COVID-19 pandemie verschoven naar de winter van 2022. Het gastland is Kameroen.

Terug naar de Kaapverdiaanse selectie. Fortuna Sittard-aanvaller Lisandro Semedo is één van de 26 geselecteerden. Gezien zijn staat van dienst voor de ‘Tubarões Azuis’ (Blauwe Haaien) is dat allesbehalve verrassend.

Vanaf oktober 2019 (toen Semedo debuteerde tijdens een oefeninterland tegen Togo) tot nu kwam Semedo achtmaal voor Kaapverdië uit, waarin hij éénmaal scoorde.

Dit seizoen moet Semedo echter noodgedwongen alle WK-kwalificatiewedstrijden (waarbij Kaapverdië plaatsing voor het WK in Qatar misloopt) aan zich voorbij laten gaan. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 21/22 sluit Semedo aan bij de selectie van trainer Sjors Ultee (na oefeninterlands met Kaapverdië) en loopt tijdens de eerste trainingsweek een dusdanig zware enkelblessure op dat een operatie noodzakelijk is. Zijn herstel wordt geschat op enkele maanden.

De blessure van Semedo is een fikse streep door Fortuna’s rekening. De club zit namelijk verlegen om fondsen om spelers te kunnen toevoegen aan de smalle selectie en aangezien Semedo’s contract in de zomer afloopt, is hij bij uitstek een speler die de geldlade van de penningmeester moet vullen.

Maar niet getreurd, zo rond de winterstop moet de aanvaller weer blessurevrij zijn. En warempel, het is half december als Lisandro Semedo invalt tijdens het bekerduel met PSV. Hij is terug voetballer!

Na het bekerduel in Eindhoven speelt Fortuna nog thuis tegen FC Utrecht en in de Johan Cruyff Arena tegen Ajax, maar tijdens de wedstrijd met FC Utrecht blijft Semedo 90 minuten op de bank zitten, terwijl hij het duel in de hoofdstad mist wegens ziekte.

Effectieve speeltijd in Fortuna’s hoofdmacht dit seizoen: 19 officiële minuten en 4 minuten blessuretijd maken 23 minuten. Is Semedo wedstrijdfit? Natuurlijk niet.

Hetzelfde geldt voor Ajacied Mohammed Kudus, die uitkomt voor Ghana. Ajax’ trainer Erik ten Hag zegt het volgende over de mogelijke deelname van Kudus aan CAN 2021: ‘Het is zeer aannemelijk dat hij hier blijft. Hij is in anderhalf jaar tijd vier keer geblesseerd geweest. Hij raakte de laatste keer ook weer geblesseerd bij de nationale ploeg. Tja, als je aan een toernooi als de Afrika Cup wilt meedoen, moet je niet alleen blessurevrij zijn, maar ook wedstrijdfit. Dat laatste is hij natuurlijk absolúút niet.’

Fortuna en Ajax moeten met hetzelfde gevoel zitten als FC Bayern München in 2010. In de aanloop van het WK in 2010 raakt Arjen Robben geblesseerd aan zijn hamstring tijdens een oefeninterland van het Nederlands XI-tal tegen Hongarije. Kan er een streep door zijn WK-deelname?

Nou nee, want Robben, die kunnen we toch niet missen in Zuid Afrika? Nee, Robben móét mee, zo is de publieke opinie.

Redder in nood is fysiotherapeut Dick van Toorn, die bekend staat om zijn onorthodoxe behandelmethoden. Het lukt Van Toorn om Robben klaar te stomen voor het WK.

Robben valt in tijdens het laatste pouleduel en speelt vervolgens mee tot in de finale. Nog altijd spreekt men over de teen van Iker Casillas, die Spanje in de reguliere speeltijd een achterstand bespaart als Wesley Sneijder Robben alleen voor de Spaanse doelman zet.

Het blijft 0-0, waarna Nederland pas tijdens de verlengingen voor de Spaanse Armada buigt en voor een derde maal een WK-finale verliest.

Robben wilde ongetwijfeld heel graag naar het WK toe, net zoals Semedo het een eer vindt om Kaapverdië te vertegenwoordigen tijdens een eindronde.

Semedo vindt het ongetwijfeld ook een eer om voor Fortuna uit te komen, de club die hij helpt promoveren naar de Eredivisie, hij wordt verkozen tot speler van het jaar in de Jupiler League tijdens het seizoen 17/18, maar merkt ook dat Eredivisie toch lastiger is.


Lisandro Semedo mag een Gouden Stier in ontvangst nemen

Gebukt onder het torenhoge verwachtingspatroon lukt het Semedo veel minder goed om wedstrijden voor Fortuna te beslissen. Vooral aan het voorjaar van 2019 zal Semedo vol afgrijzen terugdenken.

Tijdens het uitduel met Willem II is het bijna rust als Andrija Balić in het strafschopgebied aan een arm rukt. Scheidsrechter Martens kan niets anders dan Balić uitsluiten.

Trainersduo René Eijer en Kevin Hofland zet de scheve situatie recht door vlak voor rust Semedo te wisselen voor Ahmed el Messaoudi.

Een week later wordt het nog gekker. José Rodríguez hoekt zijn tegenstander tijdens een corner tegen de grond. Dat zag iedereen en dus kan de Spanjaard inrukken. Maar na 37 minuten zit ook de wedstrijd voor Semedo erop. Hij wordt vervangen door Lars Hutten.


José Rodríguez heeft vernietigend uitgehaald

De week nadien vergrijpt Branislav Niňaj zich aan Mike van Duinen. De verdediger zoekt het kleedlokaal op en trekt in zijn kielzorg Semedo mee. Want hij gokt erop dat hij wel eens het kind van de rekening kan worden. Goed ingeschat! Semedo out, Alessandro Ciranni in.

Maar het kan nog erger. Fortuna heeft steeds gehoopt om Semedo te kunnen verkopen, maar is daarin nimmer geslaagd. En dus wordt wat anders gepoogd: we stallen Semedo in het buitenland.

Dat zal voor de Kaapverdiaan een hard gelag zijn. Van speler van het jaar en publiekslieveling naar een Kretens uitstalkraam. Na een goed seizoen bij OFI Kreta peinst Semedo er ook niet over om terug te keren naar Sittard-Geleen. Hij wilt zijn carrière voortzetten in Griekenland of elders, waarbij spelen in de Premier League altijd een droom blijft. Maar terug naar Fortuna? Nou nee.

Lisandro Semedo in actie namens OFI Kreta

En toch komt het ervan. Het lukt wederom niet om Semedo te verkopen, waardoor de aanvaller genoodzaakt is aan te sluiten bij Fortuna. Immers, contract is contract.

Semedo weet onder Kevin Hofland geen basisplaats af te dwingen. Hij start soms als basisspeler, maar doorgaans mag hij proberen een scheve situatie recht te zetten als invaller.

Ondertussen is Fortuna dusdanig weggezakt dat de club besluit afscheid te nemen van Hofland en uiteindelijk Sjors Ultee aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer. Iets wat ook Semedo doet opleven. Hij keert terug op zijn vaste plek als rechtsbuiten en sluit het seizoen af met 9 doelpunten en 5 assists.


Lisandro Semedo heeft toegeslagen bij Sparta

Semedo beleefde een droomseizoen in de Jupiler League en ook afgelopen seizoen speelde de aanvaller uitstekend, maar de tussenliggende twee seizoenen kon hij nooit op 100% vertrouwen rekenen in Sittard-Geleen. Ongetwijfeld door uiteenlopende redenen.

Afgelopen zomer, als Europa wordt geconfronteerd met de Delta-variant van het COVID-19 virus, wordt het EK in 10 verschillende landen gespeeld. In sommige landen achter gesloten deuren, maar in Hongarije wordt voor 55.662 toeschouwers Hongarije tegen Portugal afgewerkt.

Engeland spant wat dat betreft de kroon. Het Engelse elftal speelt het gros van haar wedstrijden op een uitverkocht Wembley en haalde nota bene de finale. De UEFA oefent druk op Boris Johnson uit door te dreigen de finale naar de Hongaarse Puskás Aréna te verplaatsen, maar Johnson beschikt over weke knieën en geeft zijn fiat om ook de finale met publiek af te werken.

En juist nu zijn het de Britse clubs die geen spelers willen afstaan aan Afrikaanse landen, vanwege het gevaar op COVID-19 besmettingen. Zeker nu de Delta-variant is verdrongen door de Omikron-variant, waarover nog veel minder bekend is.

Na onderhandelingen tussen wereldvoetbalbond  FIFA en de Confederation of African Football (CAF) is besloten dat clubs spelers pas op 3 januari hoeven vrij te geven, zodat ze nog kunnen uitkomen tijdens de eerste speelronde van 2022.

Afrikaanse landen die zich prepareren voor CAN 2021? Who cares?

Ondertussen wordt in het befaamde zalencomplex Alexandra Palace het WK Darts gehouden. Avond na avond puilt de zaal van ‘Ally Pally’ uit met feestende dartsfans, terwijl in de perszaal journalisten op anderhalve meter van elkaar met mondkapjes op hun verhalen tikken. Maar ja, als je eenmaal zegt ‘dat het klaar is met Corona’, dan is er geen weg meer terug. Iets met ‘Keeping up Appearances’.

Momenteel zijn alle landen in volle voorbereiding op CAN 2021. Maar ook zij ontkomen niet aan de COVID-19 pandemie. Links en rechts testen spelers positief en dat voorspelt een grillig verloop van het toernooi.

Een streep door het toernooi zetten? Werd er afgelopen zomer een streep door het EK gezet? Of staat het WK in Qatar op losse schroeven? In een wereld waarin het grote geld regeert zijn dat stupide vragen.

Ik wens iedereen een gelukkig 2022 en hoop dat iedereen gevrijwaard blijft van COVID-19 perikelen. En wens Lisandro Semedo veel succes tijdens CAN 2021.

Michel Hennen