Uitwedstrijden en Fortuna, het is dit seizoen tot dusverre nog geen onverdeeld succes te noemen. Ook vanavond gaat het weer faliekant mis met de Sittardse ploeg. Na een redelijke eerste helft, waarin men eigenlijk een 2-0 voorsprong had moeten nemen gaan we rusten met een 1-0 achterstand. Dat is nog te overzien, maar in de tweede helft zakt de ploeg van trainer Ben van Dael zwaar door de ondergrens. Collectief falen en persoonlijk geblunder helpen een dolend De Graafschap in het zadel. Na 90 minuten is een afgetekende 5-0 het resultaat. Niet bepaald een goede generale met het oog op de naderende derby tegen de sterrendragers uit Maastricht.


4 november 2016

Fortuna afgeschoten in Doetinchem

De Graafschap 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 41. Parzyszek 1-0, 71. Van Overbeek 2-0, 78. Ter Wielen (e.d.) 3-0, 80. Van Overbeek 4-0, 84. Lammers 5-0
Opstelling: Ter Wielen, Braun (88. Saddiki), De Regt, Mares, Askovski, Ospitalieri  (77. Vlijter), Kurt, Smeets, Briels, Torunarigha (53. Khalouta), Dianessy
Toeschouwers: 11.312
Scheidsrechter: Manschot
Geel (Fortuna): Kurt en Khalouta
Rood (Fortuna): –

Vandaag stappen 29 supporters in de bus die ons richting de Achterhoek zal vervoeren. Daarnaast zijn er naar verluidt 74 autokaarten verkocht, wat het totaal aantal meereizende Fortunezen op 103 brengt. Een beetje mager resultaat, zeker gezien er vrijwel geen restricties gelden met het oog op kaartverkoop en wedstrijdbezoek. Aan de andere kant zijn de behaalde resultaten in uitwedstrijden dit seizoen natuurlijk ook niet echt bevorderlijk voor de reislustigheid van de away support.

Over de heenreis is ditmaal weinig bijzonders te melden, of het moet al zijn dat Ralf, Ralf en Sander het Poolse Tyskie als nieuw bier kunnen inchecken op de bier-app Untappd.  Ruimschoots op tijd arriveren we op ‘De Vijverberg’. We zijn zelfs zo vroeg dat we verkiezen om eerst de bak Alfa van vers statiegeld te voorzien alvorens ons richting uitvak te begeven.

Na de slappe vertoning tegen RKC Waalwijk (dat Fortuna afgelopen week haar eerste thuisnederlaag bezorgde) oppert Ben van Dael om zijn team op enkele plaatsen te wijzigen. Roald van Hout is enkele weken uitgeschakeld met een blessure, Kamen Hadzhiev en Abdelaziz Khalouta beginnen op de bank. Hun vervangers zijn Marco Ospitalieri, Jorrit Smeets en Djibril Dianessy. Voor de volledigheid ziet de opstelling er als volgt uit: Ter Wielen, Braun, de Regt, Mares, Askovski, Ospitalieri, Kurt, Smeets, Briels, Torunarigha en Dianessy.


Het uitvak is maar matig gevuld

Daar waar iedereen vanaf het beginsignaal een getergd en fel jagend De Graafschap had verwacht is het tegendeel het geval. De Graafschap loopt na de magere resultaten dusverre niet over van zelfvertrouwen en wil blijkbaar niet in het mes lopen door blind naar voren te gaan lopen. De thuisploeg wacht derhalve rustig af en laat Fortuna het spel maken. Fortuna doet dat in de beginfase zeker niet onaardig en blijft vooralsnog makkelijk overeind.


Andrew Driver probeert Christopher Braun te passeren

In de twintigste minuut is het de Sittardse ploeg die de eerste grote kans van de wedstrijd weet te noteren. Na een misverstand in de Doetinchemse verdediging komt de bal via Dianessy voor de voeten van Ospitalieri. Die schiet tegen de uitkomende Graafschap doelman Filip Bednarek op. Uit de rebound komt de bal terecht bij Junior Torunarigha, die de bal vervolgens in een leeg doel kan schuiven. Helaas is er een groot verschil tussen kunnen en het daadwerkelijk ook doen. De veel te gehaaste Junior raakt de bal volledig verkeerd en schuift de bal een meter naast de doelpaal over de achterlijn.

Een minuut later is het wederom Fortuna dat gevaarlijk opduikt voor het vijandelijke doel. De voorzet van Jordie Briels weet Dianessy echter net niet te bereiken en keeper Bednarek brengt redding. Na een klein half uur is het voor de eerste keer de thuisploeg die voor gevaar zorgt. Een vrije trap van Dean Koolhof wordt door Leon ter Wielen over het doel getikt. De daaropvolgende corner levert geen gevaar op.


Jordie Briels werkt traditioneel hard

Enkele minuten later is het weer Torunarigha die de kans krijgt om de geel –groenen op voorsprong te zetten. Een hoge bal  wordt verkeerd beoordeeld door diens bewaker, waarna Junior aan de rechterkant vrij door kan lopen richting doel van De Graafschap. De Duits-Nigeriaanse spits heeft vervolgens de hoek voor het uitkiezen, terwijl afspelen op de meegelopen Dianessy ook een optie is.  Tot grote frustratie van de meegereisde aanhang is ook deze inzet van Junior echter weer veel te onnauwkeurig en verdwijnt de bal wederom over de achterlijn. Na een half uur had Fortuna dus met 2-0 kunnen, nee eigenlijk moeten voorstaan, maar blijft scoren een enorm manco voor de ploeg van Ben van Dael.


Okan Kurt wordt de weg versperd

De ongeschreven wetten van het voetbal kennende weet men dat als je zelf je kansen niet benut, het meestal een kwestie van tijd is voor de tegenstander dat wel doet. Schrijf je jezelf Fortuna Sittard, dan neemt de kans dat dit gebeurt nog eens met 80 procent toe. Waarom zou vrijdagavond 4 november 2016 daar een uitzondering op vormen? Precies, dat doet het natuurlijk niet en vier minuten voor rust komt de thuisploeg dan ook op voorsprong. Na een snelle uitbraak van De Graafschap komt de bal op rechts terecht bij Andrew Driver, die zich ontdoet van de verkeerd opgestelde Stefan Askovski en vervolgens voorgeeft op Piotr Parzyszek. De clubtopscorer van ‘De Superboeren’ laat zich dat buitenkansje niet ontnemen en schuift de bal koelbloedig binnen, 1-0.

Na de rust is er een compleet ander beeld. Gesterkt door de 1-0 voorsprong zet De Graafschap nu wel vroeg druk en blijft men doorjagen op de bal. Ook het thuispubliek ruikt nu bloed en gaat achter de ploeg staan. Fortuna moet steeds verder achteruit en heeft moeite met de bal in de ploeg te houden. Inmiddels is het pompen of verzuipen voor de manschappen van Ben van Dael. De Graafschap creëert nu aan de lopende band mogelijkheden. In de 71e minuut gebeurt het onvermijdelijke als Elvio van Overbeek zich kinderlijk eenvoudig ontdoet van Stefan Askovski en vervolgens beheerst binnentikt, 2-0.


Ook Ferry kon het tij niet keren

Even later is het helemaal over en sluiten als Comedy Capers met Fortuna Sittard een nieuw hoogtepunt(?) bereikt. Een inzet van De Graafschap verdwijnt tegen de paal. Ter Wielen draait zich om en wil de bal pakken. Helaas springt de bal tegen zijn voet en verdwijnt richting doellijn. Ter Wielen probeert de bal vervolgens nog met een duik voor de lijn tot stoppen te brengen. Aangezien bij De Graafschap iedereen begint te juichen, kent scheidsrechter Manschot een doelpunt toe. Dit zeer tot onvrede van Ter Wielen die beweert de bal voor de lijn gestopt te hebben. Hoe dan ook, het was weer een uiterst schlemielig moment van de keeper die gehaald werd om Ferhat Kaya te doen vergeten.


Leon en Luc proberen de scheidsrechter tevergeefs te overtuigen dat de bal niet over de lijn was

De Graafschap is nog nauwelijks uitgejuicht, Fortuna zeker niet uit-geprotesteerd, als de 4-0 al tegen de touwen hangt. Een schot van Van Overbeek laat Ter Wielen ditmaal volstrekt kansloos. Met nog tien minuten te gaan is het afwachten waarop de teller vanavond gaat eindigen. Fortuna zwalkt inmiddels over het veld zonder enige vorm van organisatie. De ondergrens is weer eens bereikt en wederom zakt men daar ook door.

Vier minuten later is het Jan Lammers die er nog een schepje bovenop doet en de 5-0 aantekent. Na deze treffer blijkt De Graafschap uitgeraasd te zijn. Wederom was Fortuna het perfecte medicijn voor een zwalkende ploeg op zoek naar vorm en vertrouwen. Wederom laat Fortuna het zwaar afweten in een uitwedstrijd. De tekortkomingen van deze selectie worden steeds duidelijker zichtbaar. Het werk dat er nog ligt voor eigenaar Isitan Gün en trainer Ben van Dael ook.

Guido Erens