We zijn weer terug op aarde. Waar iedereen vol bewondering sprak over de promovendus die tijdens de winterstop in de middenmoot bivakkeerde, heeft De Graafschap Fortuna laten zien dat van freewheelen geen sprake mag zijn. ‘De Superboeren’ toonden aan dat Fortuna momenteel beschikt over een ontstellend zwak centraal verdedigingsduo en zonder versterking centraal achteraan een loodzware tweede seizoenshelft tegemoet gaat. Maar als ook het middenveld een snipperdag neemt, Diemers niet thuis geeft en de spitsen maar wat rondsjokken zijn de meer dan 500 meegereisde supporters de verliezers van de dag. Slechter kun je na de winterstop niet herbeginnen…


20 januari 2019

Wanvertoning

De Graafschap 5 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 27. Serrarens 1-0, 30. Serrarens 2-0, 43. El Jebli 3-0, 55. El Messaoudi 3-1, 66. Serrarens 4-1, 73. El Jebli 5-1.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Niňaj, Heerings, Pinto; Hutten (46. Lamprou), Rodríguez, El Messaoudi, Diemers (77. Smeets); Novakovich, Stokkers (46. Dobos).
Toeschouwers: 12.304.
Scheidsrechter: S. Mulder.
Geel (Fortuna): Diemers, Ciranni, Niňaj, Rodríguez, Heerings.
Rood (Fortuna): –

Na een welgekomen winteronderbreking trapt dit weekend de vaderlandse voetbalcompetitie weer af. Het gros van de Eredivisionisten trekt naar de zon om in warmere oorden te werken aan de conditie en tip-top in orde weer aan de start te staan voor de tweede helft van het seizoen 2018-2019.

Ook voor de supporters is de wedstrijd tegen De Graafschap de eerste wedstrijd van 2019. Fortuna speelt weliswaar een oefenwedstrijd, maar doet dat in Alicante. Het verliest met 0-1 van de Belgische koploper KRC Genk, maar verliest vooral kapitein Wessel Dammers. Dammers verdraait tijdens het duel zijn knie en scheurt de voorste kruisband van zijn rechter knie af. Het herstel zal maanden duren; Dammers mist de rest van het seizoen en het begin van het seizoen 2019-2020 halen is niet waarschijnlijk.

Een vervanger voor Dammers is nog niet gearriveerd. De Sloveense doelman Ažbe Jug heeft weliswaar een verbintenis onderschreven en de Albanese aanvaller Agim Zeka traint mee, maar daarbij is het vooralsnog gebleven. In de media circuleren nog de namen van Ivan Franjić en Andrija Balić, maar beide hebben hun opwachting in de Westelijke Mijnstreek nog niet gemaakt.

Daardoor heeft niet iedereen rotsvast vertrouwen in de tweede seizoenshelft. Misschien goed om wat vertrouwen te tanken in Via Limburg, het Limburgse huis-aan-huis-blad waar periodiek een fervent Fortuna-supporter aan het woord komt. Deze week de beurt aan John Lemmens, die al 60 jaar bij Fortuna Sittard komt.

John vertelt hoe hij 60 jaar geleden bij de club terecht is gekomen en nog steeds komt! Maar de gememoreerde 60 jaar hadden er zomaar 51 kunnen zijn geweest. Maar gelukkig, de door de Stuurgroep Topvoetbal Limburg voorgestelde fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard ketst af. Daar is ook John blij mee.

Toen ik vijftig werd heb ik van mijn vrouw en dochter een blauwe steen gekregen met daarin het Fortuna-logo gegraveerd. Dit staat midden in onze tuin op een sokkel. Tijdens de fusie lag er een zwarte sjaal met brandende kaarsjes op. Gelukkig is het nooit zover gekomen en kijk eens waar we nu staan.

Maar bovenstaande passage is mijn inziens toch enigszins bezijden de waarheid. Want, waren het niet John en zijn dochter die op de eerste rij zaten tijdens de persconferentie van datzelfde Sporting Limburg? Of zaten ze daar uit protest? Nee, ‘Het Heerenveen van het Zuiden’, dat moest Sporting Limburg worden en dat is toch veel beter dan Fortuna’s geploeter in de Eerste Divisie?


Kan John even inbinden?

Leuk te lezen dat John nog altijd een seizoenkaart heeft en zichzelf als Fortuna-supporter beschouwt, maar laat dan wel dat hypocriete geklets achterwege, want mocht Sporting Limburg er zijn gekomen, dan was hij aan het woord gekomen in de rubriek ‘Sporting Limburg door de ogen van…’ en had hij ongetwijfeld verklaard fan te zijn geweest van het eerste uur. En dat had ik wél zonder enige twijfel geloofd. Maar gek opkijken mogen we er niet van. Want Johns voorliefde voor ‘FC Limburg’ heeft er altijd al gezeten, zo vertrouwde wijlen Harald mij ooit al eens toe. En ook aan Harald heb ik nooit getwijfeld.

Ondanks dat de club nog geen slag heeft geslagen tijdens de wintermercato reizen toch meer dan 500 fans af naar De Achterhoek. En dat we dat doen voor een wedstrijd in de Eredivisie lijkt al een eeuwigheid geleden. Het stamt nog uit de tijd dat Eric Viscaal en spitsbroeder Ali Ibrahim er samen een nogal losbandig seksleven op nahielden. Althans, dat werd destijds gesuggereerd in en door het uitvak.

Trainer René Eijer beschikt praktisch over dezelfde namen als tijdens Fortuna’s laatste thuisduel tegen FC Groningen. Het enige probleem dat de technische staf moet oplossen is het wegvallen van Wessel Dammers. Tijdens de warming-up wordt duidelijk welke mouw de heren Eijer, Hofland en Aelbrecht aan de situatie hebben gepast. Amadou Ciss is op stap met Senegel O20 en is evenmin beschikbaar. Achter de naam van Lisandro Semedo staat een vraagteken.

In doel speelt vanmiddag Alexei Koşelev. Rechtsback speelt Alessandro Ciranni met naast zich Branislav Niňaj en Kai Heerings. Linksback is de nieuwe kapitein Mica Pinto. Verdedigende middenvelder is vandaag José Rodríguez, samen met Lars Hutten. Linkshalf van dienst is Ahmed el Messaoudi. Vanmiddag moet Mark Diemers de spitsen Finn Stokkers en Andrija Novakovich van passes voorzien.

Met bovenstaande opstelling denkt de technische staf De Graafschap zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. Maar daar ziet het de eerste 10 seconden van de wedstrijd niet naar uit. De Graafschap speelt de bal namelijk direct richting Delano Burgzorg en die sleept meteen een corner uit het duel met Branislav Niňaj. Die corner levert niks op, maar Heerings zorgt ervoor dat de Mohamed el Jebli meteen wéér een corner mag trappen. Met andere woorden: we staan vanaf seconde één onder druk!


Meer dan 500 supporters zien Fortuna dramatisch starten

Maar na enkele minuten weet Fortuna zich toch een keer te tonen. Halverwege het speelveld wordt Mark Diemers onderuitgeschoffeld door een ex-ploegmaat en mag een vrije trap nemen. Zijn idee om de bal in één keer op doel te trappen is niet eens zo’n slecht idee, want Hidde Jurjus kan er met veel moeite een corner van maken. En ook die corner trapt Diemers. De bal bereikt Finn Stokkers, maar diens schot(je) is veel te zwak waardoor Jurjus de bal kan klemmen.


Finn Stokkers in duel met Jordy Tutuarima

Na een kleine tien minuten gaat Niňaj weer aan zijn tegenstander hangen. Tot zware overtredingen leidt dat doorgaans nooit, maar het tekent eens te meer dat de Slowaak zelden een situatie meester is. Het levert De Graafschap een vrije trap op. En dat is niet de eerste. Doordat de technische staf voor twee centrale spitsen kiest, liggen de vleugels open en kunnen de backs van De Graafschap veel meters pakken. Het resultaat hiervan is dat vooral rechtsback Leeroy Owusu constant over El Messaoudi heendendert en de ene na de andere gevaarlijke voorzet mag trappen.


Azor Matusiwa stopt Mark Diemers in zijn broekzak

Ook als El Jebli gaat trappen is het opletten geblazen. En dan blijkt pas hoe node Wessel Dammers wordt gemist. Want naast een prima verdediger zet hij ook de verdediging neer. Die kijkt slechts toe als El Jebli de bal vanaf rechts voor doel trapt. Iedereen mist de bal; zelfs Fabian Serrarens weet de bal haast onbegrijpelijk naast het doel te koppen.


Delano Burgzorg is een geseling voor de Sittardse defensie

Van de reuzekans voor Serrarens heeft niemand iets geleerd aan Sittardse zijde. Want onze linkerkant ligt weer volledig open en al combinerend bereiken Leeroy Owusu en Furdjel Narsingh driekwart van het speelveld waarna Narsingh de bal voorzet. Serrarens weet waar de bal landt en trapt ‘m achter de kansloze Koşelev.

Amper vijf minuten later voltrekt zich hetzelfde tafereel, maar dan vanaf Fortuna’s rechterzijde. Burgzorg geeft voor en Serrarens trapt ‘De Superboeren’ naar 2-0. We kijken elkaar in het uitvak aan en weten één ding heel zeker: de score gaat vandaag hoog uitvallen.


José Rodríguez heeft niks in te brengen op het middenveld

Het strijdplan van vandaag pakt volledig verkeerd uit. Er lijkt helemaal niets te kloppen bij Fortuna. De bal bereikt nooit de spitsen, het middenveld heeft geen grip op de tegenstander met als resultaat dat het centrale verdedigingsduo constant in duel moet en haar tegenstander nooit de baas is. Meest schokkend vind ik de houding van Mark Diemers. Enkele weken geleden mompelde hij op tv nog ondeugend over ‘interesse van andere clubs’, maar als je het niet eens kunt opbrengen om je tegenstander achterna te zitten bij balverlies zal die interesse vrij vlug verflauwen.


Mark Diemers speelde zwaar ondermaats

Gelukkig heeft Fortuna nog een uur de tijd om nog iets van de wedstrijd te maken, maar dat lijkt niet te lukken. Het is vooral De Graafschap dat het spel dicteert waarbij vooral de lichtvoetige Mohamed el Jebli ongrijpbaar blijkt. Hij zet constant de aanvallers aan het werk, die op hun beurt erg genadig zijn voor de Sittardenaren.


Ook Andrija Novakovich lukt niets vanmiddag

Vlak voor rust denkt Kai Heerings op zijn gemak te kunnen uitverdedigen. Een mannetje schaduwen lukt nog wel, maar ondanks dat Dammers geen wereldvoetballer is, neemt de kapitein in dit soort situaties meestal het voortouw. Niet vandaag. Heerings leidt balverlies en probeert dat met een tackle te corrigeren. Het resultaat van Heerings’ drieste actie is dat El Jebli vanaf ‘rand 16’ het doel van Koşelev onder vuur mag nemen. En als zijn aanvallers het laten afweten, trapt de spelmaker de bal zelf wel in doel: 3-0.


Oei, oei, oei…

Tijdens de rust is het aardig stil in het uitvak. In het kleedlokaal zal het iets minder stil zijn… In ieder geval zien we Lazaros Lamprou en Áron Dobos warmlopen. De technische staf heeft het niet aangedurfd om de open zijkanten al eerder te bezetten en laat Finn Stokkers en Lars Hutten in de kleedkamer achter.


Ook Larazos Lamprou kan het tij niet keren

Na rust lijkt Fortuna iets van haar werklust te hebben hervonden. Duels worden weer aangegaan, er wordt weer druk op de bal gezet en meteen wordt duidelijk dat er van De Graafschap niet verloren hoeft te worden. maar wat te doen aan een 3-0 achterstand?

Lamprou wordt op pad gestuurd, maar zijn voorzet bereikt geen teamgenoot. Dan maar via een hoekschop proberen gevaar te stichten. Diemers tikt de bal naar Lamprou en zijn voorzet wordt door Ahmed el Messaoudi in doel gekopt. Het geeft de stand een ietwat draaglijker aanzien: 3-1.


Ahmed el Messaoudi kopt de bal achter Hidde Jurjus

Zowaar iets dat het waard is om te noteren. Normaal gesproken kriebel ik heel wat pagina’s vol, maar niet vandaag. Een schrijver dient quasi emotieloos een wedstrijd te beleven om zo dicht mogelijk bij de feiten te blijven, maar dat is vandaag onmogelijk. Ondanks dat het zojuist 3-1 is geworden dringt een flinke kater zich op.


Het leek soms wel op futsal bij Ahmed el Messaoudi

Want de 3-1 is slechts het resultaat van een korte opflakkering. De Graafschap is nauwelijks onder de indruk en laat het spel aan Fortuna. Daardoor kan het naar hartelust counteren en dat is ideaal voor spelers als Serrarens, El Jebli, Burgzorg en (later) Van Mieghem.

Met ruim een uur op de klok bereikt bij één van zo’n counters Burgzorg dubbele doelpuntenmaker Serrarens. Hij neemt de bal aan, ziet Koşelev te ver voor zijn doel staan en trapt de bal in de kruising: 4-1. En tóch denkt niemand dat de weg naar beneden is ingezet. Je kunt altijd wel een keertje een mindere dag hebben en ‘De Superboeren’ liggen ons nu eenmaal niet! In het uitvak denkt men aan een off day, terwijl de buren denken dat vandaag het Eredivisieschap wordt veiliggesteld.

Ja, lalalalala,
Lalalalala,
Jala-lalalalalaaa,
Zij gaan degraderen…

Ondertussen probeert een deel van de selectie via het zoeken van Novakovich nog iets van de wedstrijd te maken. Ballen worden onder de voet aangenomen, spelers proberen hakballetjes uit en spelen elkaar de bal toe via puntertjes. Het moet lijken op ZVV Awt Gelaen, maar neigt eerder naar ZVV Auwe Wieve.

De Graafschap is er in ieder geval niet van onder de indruk. Want naast El Messaoudi’s doelpunt wordt Fortuna alleen nog maar gevaarlijk als Diemers een één-twee met Novakovich aangaat. Diemers trapt hard op doel, maar Jurjus redt gevat. En dan vlagt de grensrechter ook nog voor buitenspel…


Áron Dobos debuteert tijdens een vreselijke wedstrijd

In de slotfase wandelt El Jebli nog maar eens door de verdediging en zet 5-1 op het scorebord. Moet er nog iets aan het verslag worden toegevoegd? Nee, het is vandaag gewoon helemaal niks. We kunnen blij zijn niet wekelijks tegen De Graafschap te moeten voetballen, al zal de technische staf geschrokken zijn van het vertoonde spel. De rest van de competitie ingaan met dit centrale verdedigingsduo lijkt Russische roulette en versterking is aangewezen. Ook op rechtsachter is het lek nog niet boven, al kun je elkaar natuurlijk nooit sterker maken als je zó ver van elkaar verdedigt.

De spelers hebben drommels goed in de gaten dat ze zwaar door het ijs zijn gezakt en enkele bieden hun excuses aan. Chapeau!


Mica Pinto excuseert zich bij het uitvak

Als we in de bus willen stappen staat plots Alexei Koşelev op de parking en geeft summier commentaar op de wedstrijd van vanmiddag. Allemaal leuk en aardig, maar we hebben meer aan een goede wedstrijdinstelling. Hoe dan ook: werk zat nog voor de technische staf en woensdag de kans om beterschap te tonen. De opdracht is niet simpel, want tweemaal in één seizoen winnen in De Kuip is, op Feyenoord na, weinig clubs gegeven.

Eenmaal terug in de bus keert al gauw de goede luim terug. Zeker als blijkt als de chauffeur de Nederlandstalige CD heeft vervangen door een Engelstalige die duidelijk beter in de smaak valt. Ook de door de bus wandelende kilometervreter tovert een glimlach op ons gezicht. Doelstelling dit seizoen is handhaven in de Eredivisie en dat win of verlies je niet vanmiddag.

Eenmaal terug in Sittard stappen we in onze auto, hetgeen ook de spelers doen. En er valt geen onvertogen woord. Het Nederlandse record ‘spelersbus opwachten’, dat sinds afgelopen seizoen in handen is van NEC, verhuist voorlopig niet naar Sittard.

COYS,

Michel Hennen