Na een dramatisch slechte eerste helft en een maar iets minder slechte tweede helft kan Fortuna de zeventiende nederlaag van het seizoen bijschrijven. Koploper De Graafschap lijkt op vijftig procent van zijn kunnen te spelen, maar ook dat volstaat kennelijk om in Sittard een probleemloze overwinning te behalen. Degradatie komt daarmee akelig dichtbij voor Fortuna. Van de laatste vijf wedstrijden moeten er minstens twee gewonnen worden en dat wordt een zware opgave gezien het onvermogen om ook maar één behoorlijke kans uit te spelen.

12 Maart 2010

Druk neemt verder toe na kansloze nederlaag

Fortuna Sittard 0 De Graafschap 2
Doelpuntenmakers: 9. Bargas 0-1; 90. Sebens 0-2.
Opstelling: Wintjens, Simone, Verdonck (83. Kotbani), De Boer, Vanek,• Linssen, Nys, Voorn, Di Lallo (46. Rychlik), Traore (46. Gommans), • Grabovac.
Toeschouwers: 3.173
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Verdonck. Linssen, Grabovac

Voor de grote finale van het seizoen waarin Fortuna zich definitief in veiligheid moet spelen, staat er vanavond nog een wedstrijd op het programma waarin de druk geheel bij de tegenstander ligt. Althans volgens de voorbeschouwing op de officiële website van de club. Dat Fortuna nog acht tot negen punten moet halen uit de laatste zes wedstrijden van het seizoen en dat de bezoekers zich nog twee nederlagen kunnen permitteren voordat ze koploper-af zijn, zijn feiten die er kennelijk niet toe doen. Behalve Oss en Telstar zijn er in de Jupiler League geen clubs te vinden die de punten harder nodig hebben dan Fortuna en dat betekent ontegenzeggelijk dat de druk om te presteren bij Fortuna hoger is dan bij de tegenstander. Dat geldt volgende week in Maastricht en dat geldt vanavond tegen De Graafschap.

Op het affiche voor vanavond mag dan wel de trotse koploper van de Jupiler League staan, dat gegeven is geen aanleiding voor Sittard en omstreken om massaal naar de Trendwork Arena te gaan. Integendeel, in vergelijking met een week geleden is het vanavond een stuk minder druk. Wanneer ik de trap naar Vak C neem, lachen de blauwe kuipstoeltjes mij uitnodigend toe. Van tifosi en fansites tot en met Harrie Gommans is alles in de club aan slijtage onderhevig, maar de blauwe kuipstoeltjes zien er nog even stralend uit als ruim jaar tien jaar geleden bij de opening van het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard. We hebben altijd veel kritiek gehad op Jacq. Opgenoord, maar met deze investering in duurzaamheid heeft hij wat mij betreft zijn meesterschap bewezen!

Nadat ik mij traditiegetrouw op de bovenste rij gezet heb, fluit scheidsrechter Bossen al snel voor het begin van de wedstrijd. Op Van den Ouweland en Mboua (over wiens deelname aan het WK zo langzamerhand enige twijfels schijnen te bestaan) na beschikt Roger Reijners vanavond over een volledig fitte selectie. Daaruit heeft hij de volgende opstelling gedestilleerd: Wintjens; Simone, De Boer, Verdonck en Vanek; Di Lallo, Linssen, Nys en Voorn; Traore en Grabovac.

Gezien de precaire situatie waarin we ons bevinden, mogen we er vanuit gaan dat deze elf met het mes tussen de tanden van start zullen gaan. In die verwachting worden we in eerste instantie niet teleurgesteld, want al na veertig seconden gaat Linssen met een gestrekt been zijn tegenstander te lijf. Het levert hem een gele kaart op. Het voorbeeld van onze captain krijgt echter geen navolging. In de eerste zes minuten krijgt De Graafschap al drie gigantische kansen, die slechts dankzij nonchalance bij de superboeren en alert keeperswerk van Wintjens niet tot een doelpunt leiden.

Terwijl De Graafschap probleemloos combineert, is Fortuna in deze eerste helft geen enkel moment in staat de vrijstaande man te vinden, laat staan een aanval op te bouwen. Slechts Pieter Nys onderscheidt zichzelf. Eerst met een knappe doorkopbal en daarna met een slim steekpassje zet hij twee keer een aanvaller vrij voor de keeper. Beide keren weet Danny Wintjens echter redding te brengen. Diezelfde Wintjens weet in de tiende minuut ook redding te brengen wanneer rechtsbuiten Bargas door het hart van onze verdediging snijdt. Maar uit de daarop volgende corner is het toch raak. Fortuna krijgt de bal niet weg uit het strafschopgebied en verzuimt de vrijstaande Bargas te dekken. Die schiet vanaf een meter op vijftien. De bal wordt door De Boer van richting veranderd en vliegt onhoudbaar voor Wintjens in de goal: 0-1.

De voorsprong is voor De Graafschap het teken om het de rest van de wedstrijd wat rustiger aan te doen. En dat biedt Fortuna de kans om ook eens de aanval te zoeken. Dat gaat weliswaar met veel onkunde gepaard, maar een gebrek aan gretigheid mag onze spelers zeker niet verweten worden. Na precies een kwartier spelen staat Nico Vanek ergens halverwege de helft van De Graafschap klaar om de bal in te gooien. Na precies een kwartier spelen staat ook Ramon Voorn klaar om de bal in te gooien, maar dan vijftien meter dichter bij de middenlijn dan Nico. ‘Maar de bedoeling is goed,’ om met Evert ter Napel te spreken.

Behalve de dubbele ingooi van Vanek en Voorn valt er in aanvallend opzicht weinig te vermelden over Fortuna. Na twintig minuten levert Voorn een rollertje af dat een meter of twintig naast de goal over de achterlijn rolt. Het is onze eerste doelpoging. Afgezien van een schot in het zijnet van Vanek en een zogenaamd bekeken schot van Di Lallo dat naast gaat, voegt Fortuna daar in de eerste helft geen noemenswaardige feiten aan toe. Onze spitsen Grabovac en Traore komen door een gebrek aan handelingssnelheid helemaal niet in het verhaal voor, op de rechterflank speelt Di Lallo opnieuw een bijzonder matige wedstrijd en onze linkerflank is vanavond helemaal niet bezet.

Aan de andere kant krijgt De Graafschap op de counter een paar behoorlijke kansen, maar het ontbreekt de superboeren aan nauwkeurigheid in de afronding en bovendien staat Wintjens wederom enkele malen paraat. We gaan dus rusten met 0-1 en daarover hoeft Fortuna zich niet te beklagen.Roger Reijners gebruikt de rust om hard in te grijpen. Di Lallo en Traore blijven in de kleedkamer, Marcus Rychlik en Harrie Gommans zijn hun vervangers. Beide nieuwkomers dartelen als jonge veulens over het veld, hetgeen van de weer opgelapte oude krijger Gommans opmerkelijk genoemd mag worden. Ook de achterhoede van De Graafschap had zich kennelijk volstrekt niet ingesteld op een rennende Harrie, want de eerste vijf minuten na de thee is het Fortuna dat de gang van zaken bepaalt. Het offensief culmineert in een spectaculaire halve omhaal van Harrie, die keeper Terol dwingt om zowaar zijn handen te gebruiken om de bal tegen te houden. Een hoogtepunt waarmee we voorafgaande aan de wedstrijd geen rekening hadden durven houden.

Het kan echter niet blijven duren. Nadat Fortuna Terol tot zijn zware krachtproef heeft gedwongen, ebt het offensief weg. We blijven weliswaar een veldoverwicht houden, maar dat is vooral te danken aan het gebrek aan inspanning bij de Graafschap. Bovendien leidt dat veldoverwicht tot geen enkele uitgespeelde kans. Ook met Kotbani in plaats van Verdonck blijft ons voetbal zwaar onder de maat. De meeste kans op succes hebben we eigenlijk wanneer we de bal blind naar voren trappen, zodat Rychlik er achter aan kan rennen. Een paar minuten voor tijd stormt Rychlik na weer zo’n bal het strafschopgebied in. De Duitser besluit de bal vanaf een meter of vijftien vol op de linkerpantoffel te nemen. Helaas zijn de gele slofjes van Marcus geen wondersloffen, want de bal eindigt niet tegen de touwen, niet op de keeper, niet tegen lat of paal, niet tegen de boarding achter de goal, niet in de gracht, niet in de Noord-tribune, maar … over de linkerzijlijn.

Een doelpunt maken? Het zal niet voor vandaag zijn. De 0-2 die De Graafschap in blessuretijd op de counter maakt, doet er dan ook weinig meer toe. De aandacht op de tribune gaat intussen meer uit naar Emmen, waar Telstar ons dankzij een 2-1 voorsprong nog verder in de misère dreigt te storten. De opluchting is groot wanneer we horen dat Emmen toch nog de 2-2 heeft gemaakt en er is zelfs een korte jubelstemming wanneer duidelijk wordt dat Telstar alles uit handen heeft gegeven. De avond loopt dus niet uit op een
complete deceptie. Maar dat is niet bepaald aan Fortuna zelf te danken.