Fortuna neemt dit jaar deel aan de eerste editie van het Plus Prof Toernooi, dat wordt georganiseerd bij AFC ’34 uit Alkmaar. De andere deelnemers zijn HFC Haarlem, AFC ’34 en De Graafschap.

3 Augustus 2007

Fortuna wint eerste editie Plus Prof Toernooi

De Graafschap 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 27. Cornelia 0-1; 43. Powel 1-1; 58. Derksen 1-2; 62. Tarvajärvi 2-2; 70. Heinrichs 2-3.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Op den Kamp, Grabovac, Vanek, E. Güvenç (Simone), Bouhadan (Schreurs), Van Driel, Derksen, Heinrichs, Cornelia (46. Olondo)
Toeschouwers: 300
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): –

Op woensdag 1 augustus vinden de eerste wedstrijden plaats. Fortuna klopt Eersteklasser AFC ’34 met 0-3 en plaatst zich zo voor de finale. Tegenstander in die finale wordt De Graafschap, dat zich na strafschoppen ontdoet van Haarlem.Na een mislukte tankpoging rijden we om half vier de A76 op met als doel het 240 kilometer verderop gelegen Alkmaar. Ondanks een redelijk drukke A2 en een korte opstopping op de A9 van Amsterdam naar Alkmaar, verloopt de heenreis in een prima tempo. Ruim een uur voor aanvang van Fortuna’s wedstrijd, die om half acht begint, melden we ons aan de poorten van het complex van AFC ’34.

Monumentale ingang van het AFC ’34-complex

We begroeten een aantal reeds aanwezige Fortunezen en spoeden ons dan naar de eetkraam, alwaar de Goodyearcommissie voor de eerste keer in dit nieuwe seizoen haar witte jassen aantrekt. Persoonlijk kies ik voor een portie saté. Voor € 4,50 krijg ik een bakje met daarin 3 stokjes saté, genoeg satésaus, een schijfje tomaat, komkommer en augurk, enkele stukjes stokbrood en een aantal stukjes kroepoek.

Haute cuisine in de kop van Noord-Holland

Dit ziet er niet slecht uit! De saté is goed te eten. Mijn mede-redactielid heeft dan al een broodje hamburger op, dat ook niet slecht was. We besluiten nog een rondje te nemen. Ik neem nu het broodje hamburger, hij gaat voor het broodje BBQ-worst. Het kan ermee te maken hebben dat we na de lange rit flinke honger hebben gekregen, maar het smaakt allemaal best goed. Een Goodyear-ster zit er echter niet in. De vriendelijke dame van de catering vraagt ons namelijk of we curry of ketchup bij de hamburger willen. Iets typisch Hollands en daar zijn we niet blij mee. Jammer, maar helaas. We moeten streng blijven, ook in het nieuwe seizoen.

De mafiose loterij laten we aan ons voorbij gaan

Op naar het veld voor de wedstrijd waarvoor we gekomen zijn. AFC ’34 en Haarlem spelen de laatste minuten van hun wedstrijd uit. Haarlem wint met 1-2 en wordt zo derde in dit toernooi. Een toernooi dat overigens goed is georganiseerd: leuke ploegen, een goede accommodatie en voldoende sponsoren. Het publiek kan er echter nog niet echt warm voor lopen. Op woensdag waren er maximaal vijfhonderd toeschouwers aanwezig, nu lijken dat er nog minder te zijn. In totaal staan en zitten er zo’n driehonderd belangstellenden rondom het veld, hiervan een dertigtal afkomstig uit Sittard en omstreken.

Fortuna start vandaag in de volgende opstelling: Christianen; El Hammouchi, Grabovac, Op den Kamp, Vanek; E. Güvenç, Heinrichs, Van Driel; Cornelia, Derksen, Bouhadan.

Bij De Graafschap zien we de topscorer van de Jupiler League van het afgelopen seizoen, Berry Powel. Verder zien we dat oud-Fortunees Joos Volmer laatste man en aanvoerder is en dat oud-Fortuna-coach Han Berger technisch directeur is bij de Doetinchemmers.

Nadat de verplichte foto’s met de kaasdragers zijn gemaakt, kan de wedstrijd beginnen. Tot halverwege de eerste helft is de wedstrijd in evenwicht. Aan beide kanten wordt er af en toe fel de duels ingegaan. Scheidsrechter Van Dongen laat de kaarten op zak en houdt het bij verbale waarschuwingen.In de 23e minuut krijgt Fortuna een corner. Derksen trekt van de eerste naar de tweede paal, precies waar de voorzet van Van Driel terecht komt. De inzet van Derksen is echter te zacht en belandt in de handen van Jim ‘Jimbo’ van Fessem. Drie minuten later is het wel raak. Heinrichs komt aan de rechterkant goed door en zet laag en hard voor. Cornelia staat weer op de juiste plaats en kan van dichtbij de 1-0 binnen schieten.

Op de positie van rechtsbuiten kan Cornelia in deze voorbereiding niet echt potten breken. Maar telkens als hij een kans ziet en naar het centrum kan trekken, is hij gevaarlijk. Op die manier scoorde hij eerder al tegen Cercle Brugge en Hapoel Petach Tikva.De Graafschap zet nu aan, maar tot echt grote kansen leidt dat niet. Vlak voor rust is er dan ineens een onoplettendheid in de Sittardse verdediging. Powel komt op zestien meter oog in oog met Christianen en rondt koelbloedig af. Een slecht moment voor een tegentreffer.

In de rust trappen twee Superboertjes een balletje met levende legende Dave Bus

Na de thee zet De Graafschap aan, maar die storm gaat vrij snel liggen. Fortuna ontworstelt zich aan de druk en zet in de 57e minuut zelf druk op de verdediging van de blauw-witten. Olondo, in de rust ingevallen voor Cornelia, komt zo in balbezit en snelt langs Van Peppen. Die trekt aan de noodrem waarna Van Dongen naar de stip wijst: strafschop. Derksen schiet deze feilloos binnen, waardoor we weer op voorsprong komen.

DJD neemt zijn aanloop…

De Graafschap gaat nu verder met druk zetten en Fortuna laat zich terug zakken. Binnen tien minuten na de 2-1 zet Tarvajärvi de gelijkmaker alweer op het scorebord. Hij draait eenvoudig weg van Grabovac en schiet de bal langs Christianen in de hoek.

De wedstrijd komt nu weer meer in evenwicht en Fortuna komt er enkele keren aardig uit. Het is na wederom goed druk zetten dat het derde Sittardse doelpunt valt. Leon Hese wordt op de helft van Fortuna stevig aangepakt door El Hammouchi. De bal komt bij Olondo die een goede pass op Heinrichs geeft. Heinrichs blijft oog in oog met Van Fessem rustig en tikt de 3-2 tegen de touwen. De spelers en technische staf van De Graafschap zagen blijkbaar een duidelijke overtreding op Hese en laten dat verbaal blijken. Met name trainer Jan de Jonge ‘fokt’ zich langs de kant behoorlijk op. Scheidsrechter Van Dongen wijst De Jonge terecht en laat de wedstrijd uitspelen.

Fortuna houdt de laatste twintig minuten stand en wint zo de eerste editie van het Plus Prof Toernooi.Van Fortuna-zijde een aardige wedstrijd waarin fel op de bal werd gejaagd en veerkracht werd getoond nadat De Graafschap twee keer langszij kwam. Zo hebben de laatste drie oefenwedstrijden een mooie opsteker gevormd met overwinningen op Cercle Brugge, AFC ’34 en De Graafschap. Het spel is nog niet altijd even fraai en een aantal spelers kampt nog met lichte blessures, maar een week voor de competitie ziet het niet slecht uit. Te vrezen voor een tegenstander in de Jupiler League hoeven we sowieso niet. Vrijwel geen enkele ploeg heeft een ‘super-selectie’ en onder druk voetballen kan ook vrijwel niemand in deze divisie. Aan trainer Henk Wisman de taak om het eerste team, maar zeker ook de nummers twaalf tot en met achttien in de selectie, fris en scherp te houden.

Als we om kwart voor tien de ring bij Alkmaar oprijden, is het al een stuk aangenamer op de Nederlandse wegen. De terugreis verloopt naar wens en om half één rijden we onze woonplaats weer binnen.