In 2009 en in 2016 leek het er meermaals op dat Fortuna Sittard de mijlpaal van vijftig seizoenen betaald voetbal zo kort voor de meet niet zou halen. Met dank aan zelfoverschatting (Stuurgroep Topvoetbal Limburg), incompetentie (KNVB), financiële hulp (van onder andere de supporters) en daadkracht (Isitan Gün), heeft Fortuna het gered. De vijftigste editie is begonnen!

 


Vorig jaar was het zonnig en warm, vandaag regenachtig bij een temperatuur van 16C. Een man of honderd heeft de regen getrotseerd en meldt zich rond 10.00uur bij het kunstgrasveld van VV Sanderbout.

Tien minuten later meldt de spelersgroep zich er ook evenals de technische staf. Hoofdtrainer Sunday Oliseh heeft slecht nieuws voor de spelers, want we beginnen met een duurloop van circa veertig minuten.


Oliseh instrueert zijn manschappen

Dat geeft dan een mooi beeld van wie er in de zomerstop te veel tijd heeft doorgebracht bij de barbecue. De schade beperkt zich tot twee spelers. Keeper Job van de Walle en – we vermoeden – tester George Mells moeten na verloop van tijd lossen. Gelukkig kunnen ze zich een tijdje verschuilen achter de traditionele kruitdampen die het veld omzomen.


Voigt en Facenna houden de stopwatch erbij

Met Mells hebben we een van de zes testers genoemd. Naast Mells zijn ook Germain Kouadio, Daniele Zotti, Lisandro SemedoEric Cummins en Ajdin Mujagic aanwezig.

Van de selectiespelers missen we alleen Vitor Saba. Ziek, geblesseerd, vlucht gemist of op weg naar de uitgang? We weten het niet. Djibril Dianessy en Perr Schuurs – de mannen aan wie getrokken wordt – zijn wel aanwezig.

Na de duurloop, volgen er enkele strek- en rekoefeningen, onder leiding van de nieuwe assistent-trainer Alexander Voigt. Ook de andere assistenten, Sieb Dijkstra en Gino Facenna, zijn erbij.


Voigt doet elke oefening voor

Dat duurt een minuut of tien en dan houdt Sunday Oliseh ermee op: de eerste training zit erop. Vanmiddag gaat het verder.


Einde training

Dit alles gadegeslagen door de leiding van Fortuna Sittard, onder wie voorzitter Isitan Gün, directeur voetbal Mustafa Aztopal (op zijn eerste werkdag) en directeur sportieve zaken Charly Chudik.

De kop is eraf: het vijftigste seizoen is van start!