Afgelopen week overleed Dik Wessels, de man die projectontwikkelaar VolkersWessel uitbouwde en die de voetbalwereld vooral kent vanwege zijn financiële inspanningen om FC Twente van de ondergang te redden. Echter, de man speelde ook een rol bij het behoud van Fortuna Sittard begin deze eeuw. Een reconstructie.

 

 


We gaan terug naar de start van het jaar 2005. Fortuna Sittard heeft zojuist een crediteurenakkoord gesloten. In ruil voor kwijtschelding van 16,5 miljoen euro schuld, zal de club onmiddellijk het restant van de schuld (3,5 miljoen euro) uitbetalen. Er is maar één manier waarop Fortuna aan het benodigde geld kan komen: verkoop van het stadion en de exploitatierechten onder en rondom het stadion. Daar hangt de club dus een prijskaartje van 3,5 miljoen euro aan.

Dat bedrag wordt realistischer als de gemeente akkoord gaat met een mogelijke bestemmingsplanwijziging in februari 2005. Fortuna onderhandelt met projectontwikkelaars 3W en Wessels BV, maar komt niet tot een akkoord. De projectontwikkelaars willen het stadion niet kopen.

In de zomer lanceren de leden van de raad van commissarissen van Fortuna Sittard het plan het stadion zelf te kopen. Twee nieuwe projectontwikkelaars Jongen BV en Meulen BV zijn bereid de benodigde 3,5 miljoen op tafel te leggen, maar opnieuw klapt de deal omdat de leden van de raad van commissarissen er niet in slagen de financiering van het stadion rond te krijgen.

In december is er een nieuwe deal in de maak waarbij ontwikkelaars Jongen BV en Meulen BV zowel het stadion als de exploitatierechten onder en rondom het stadion overnemen, maar ze willen slechts 2,5 miljoen euro betalen: 1 miljoen euro te weinig. De impasse is compleet; het crediteurenakkoord staat op instorten.

En dan, in feburari 2006, is daar ineens VolkersWessels, dat via dochteronderneming Jongen BV al aan tafel zat, dat de impasse doorbreekt door een extra miljoen euro op tafel te leggen. Wat bezielde VolkersWessels om het stadion te kopen? Past het zijn eigen bedrijfsmotto toe: ‘wie (ver)bouwt op eigen grond, verdient dubbel’? Of hielp VolkersWessels de gemeente Sittard-Geleen uit een netelige positie in de hoop daar op enig moment een leuke geste voor terug te krijgen elders in de stad?

Het betekende in ieder geval dat Fortuna Sittard het crediteurenakkoord kon uitvoeren, waardoor een onmiddellijk faillissement werd afgewend.

Voorlopig dan toch. Drie jaar later onderhandelt Fortuna met Roda JC over een fusie, omdat de club zogenaamd geen bestaansrecht heeft. De mannen van Trots op Fortuna denken daar anders over en vinden Dik Wessels aan hun zijde. Hij koopt het stadion op eigen titel van zijn eigen bedrijf VolkersWessels (en—belangrijk—gaat akkoord met een fors lagere huur). Hij gaat ook mede garant staan voor een lening van 400.000 euro die Fortuna overeind houdt.

Hij rechtvaardigde die beslissing later alsvolgt: “Die reddingsactie kwam puur voort uit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Aan de ene kant vond ik dat een voetbalclub met zo’n grote historie niet naar de Filistijnen mocht gaan, aan de andere kant beleven veel mensen in de regio, ook de werknemers van mijn werkmaatschappijen, veel plezier aan de club.”§

In december 2013 eindigt de relatie tussen Wessels en Fortuna Sittard. De Fitland groep neemt dan het stadion over van Wessels. Veel plezier heeft Wessels nooit aan het stadion beleefd. Op het moment van verkoop had Fortuna bijvoorbeeld een huurachterstand van circa 950.000 euro (die Wessels de club kwijtschold) en de ontwikkeling van de stadionomgeving verliep ook tergend langzaam.

Begin dit jaar schatte het blad Quote het eigen vermogen van Dik Wessels op vier miljard euro. In dat perspectief bezien, was de aankoop van het Fortuna stadion een kleinigheid. Wel een kleinigheid die Fortuna in leven hield. Was Fortuna er zonder hem niet meer geweest? Dat weet je nooit, maar geholpen heeft hij zeker.

Dik Wessels stierf afgelopen dinsdag op 71-jarige leeftijd.

Riccardo Welters


§ Voor het gehele interview met Dik Wessels over Fortuna Sittard, ga naar: vanderleymedia.nl.