Na de uitwedstrijd van afgelopen vrijdag tegen FC Eindhoven heeft Fortuna de eerste helft van de competitie afgesloten. Als laatste, welteverstaan. Dat dat voor niemand tot enige vorm van tevredenheid mag leiden, is ook klaar en duidelijk. Bij deze zullen we dan ook een aantal bekende en nog niet eerder vermelde feiten de revue laten passeren.

Het sportieve vlak

Hoofdtrainer Henk Wisman kende een verrassend soepele voorbereiding op het seizoen, zeker als je naar de uitslagen van de oefenwedstrijden kijkt. Zo werd er gewonnen van verondersteld sterkere tegenstanders als Cercle Brugge en De Graafschap. Dat deze uitslagen bij lange na geen leidraad mogen zijn, laat ons de stand op de ranglijst van eerdergenoemde clubs in vergelijking met Fortuna zien.

Wisman koos ervoor om waar mogelijk een 4-3-3 systeem te kiezen. In de eerste periode leidde dit nog niet tot het gewenste resultaat. Er werd aardig gespeeld tegen RBC, FC Volendam en BV Veendam, maar de 4-1 nederlaag in Maastricht was er eentje die hard nadreunde en ook tegen Helmond Sport was het allesbehalve om van te juichen.

Door een blessure van Olondo en het matige functioneren van Bouhadan, besloot Wisman over te stappen naar 4-4-2 met de rentree van Cornelia als gevolg. Fortuna revancheerde zich met klinkende cijfers tegen AGOVV en speelde uit tegen FC Den Bosch een veronderstelde titelkandidaat bij vlagen helemaal zoek. Alleen tegen het lepe TOP Oss van voormalig Fortuna-trainer Hans de Koning wilde het niet lukken.

Inmiddels wist Flo Cornelia het net weer te vinden, hetgeen op een gegeven moment resulteerde in 7 treffers in 8 optredens. Tot dat moment was geen enkele speler in de Jupiler League effectiever. De goede lijn werd voortgezet tegen HFC Haarlem en ook RKC werd op een gelijkspel gehouden. ADO Den Haag en FC Den Bosch (KVNB beker) bleken vervolgens een maat te groot. Niets om van in paniek te geraken.

De negatieve ommekeer kwam echter in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Zowel eigen falen (Olondo, Derksen en Jacobs) als arbitrale dwalingen deden een 0-1 voorsprong in blessuretijd opgaan in een ontluisterende 2-1 nederlaag. Deze werd gevolgd door nog 4 opeenvolgende verliespartijen. Tegen FC Dordrecht en Stormvogels Telstar – twee al jaren technisch goed voetballende clubs – werd Fortuna afgerekend op scherpte en inzet, soms op schandalige wijze. FC Zwolle bleek een maat te groot, zeker qua doeltreffendheid. En afgelopen vrijdag bleek Fortuna het maar weer eens niet te hebben in het duel om de rode lantaarn tegen FC Eindhoven. Fortuna mocht dan het betere van het spel hebben, kansen werden er niet of nauwelijks gecreëerd. Door de bijkomende overwinning van FC Omniworld tegen ADO Den Haag ontving Fortuna alsnog het slotlicht.

De oorzaken

Voor aanvang van het seizoen 2007-2008 mocht Wisman de spelers Bas Jacobs, Ramon Voorn, Nico Vanek, Dirk-Jan Derksen, Rick Geenen, Sjors Lenssen en Yentl Heatubun aan de selectie toevoegen. Met name van de ervaren spitsen Derksen en Jacobs werd een en ander verwacht. Nog net voor het eerste competitieduel tegen RBC werd aan deze lijst Charlie van den Ouweland, ook een redelijk gevestigde naam op Eerste Divisie niveau, aan deze lijst toegevoegd. Gedurende de competitie kwam daarbij ook nog Roy Bejas van Roda JC 2.

Op papier was er een selectie waarmee in ieder geval gestreefd kon worden naar evenaring van de 15de plaats van vorig seizoen, hetgeen Wisman ook naar voren bracht. Al met al een voorzichtige doelstelling, maar gezien het verleden was er ook geen enkele aanleiding om hoger van de toren te blazen.

De praktijk leert ons echter dat zelfs de beoogde 15de plaats (even) uit beeld is. Derksen bleek niet meer de scherpe topschutter van weleer, getuige zijn slechts 5 doelpunten in 21 wedstrijden. Het lijkt erop dat de jaren voor hem toch echt zijn gaan tellen. Niet onopgemerkt is gebleven dat Derksen ook erg weinig bespeelbare ballen kreeg van zijn collega’s. Derksen is geen target man die je met lange halen moet aanspelen. Maar als dat dan toch gebeurt, vel je het vonnis over jezelf.

Jacobs kende een behoorlijke start met 3 doelpunten, maar deemsterde daarna zo ver weg dat hij zelfs is uitgekotst door een deel van de aanhang. Debet hieraan was grotendeels zijn alleszins matige spel en zeker zijn verbale gedrag jegens Ramon Voorn in de uitwedstrijd tegen Stormvogels Telstar. Het feit dat hij vervolgens met wijdse gebaar gebaren de support in het uitvak meende aan te zwengelen, was voor velen de spreekwoordelijke druppel. Het verdict moge dan ook duidelijk zijn: Spelers als Bas Jacobs horen niet bij Fortuna thuis.

In Charlie van den Ouweland hervond Wisman een protégé vanuit zijn periode bij FC Den Bosch. Hij werd dan ook gehaald om meer voetballend vermogen en diepgang in het spel te brengen, maar Van den Ouweland ging keer op keer ten onder in fysieke veldslagen op het middenveld, iets wat niet tot zijn geliefkoosde werk behoort. Toen Van den Ouweland zich aanpaste en meeging op inzet en strijd, koos Wisman uiteindelijk voor de teruggekeerde Heinrichs en Emmo Guvenc. Het goede recht van de trainer, sneu voor Charlie. Van den Ouweland kan ook zeker een meerwaarde vormen, maar dan zal Fortuna toch echt scherper en gecontreerder moeten gaan spelen, want alleen strijd en inzet vormen in de Jupiler League geen vrijbrief voor een wekelijks terugkerend positief resultaat.

De reeds eerder genoemde Ramon Voorn kwam door blessures en schorsingen in de basis. Hij deed het alleszins aardig, maar belandde op de tribune door een rode kaart tegen Stormvogels Telstar. Voorn heeft zeker pontentie om uit te groeien tot een vaste waarde, maar zal nog veel moeten leren. Bovendien zijn de plaatsen op het veelal driemans middenveld erg duur, getuige de reserveplaats van bijvoorbeeld Van den Ouweland.

Lichtpuntjes zijn daarentegen Nico Vanek en Rick Geenen. Vanek had een moeilijk begin tegen RBC, maar bleek daarna een vaste waarde. Fysiek is er in de Jupiler League geen enkele speler die Nico zal verontrusten. Specialiteit van het huis: Opkomen en langs dan wel door tegenstanders slalommen. Rick Geenen mocht zijn opwachting maken na falen van Raschid El Hammouchi op rechtsback. De 19-jarige Geleendenaar deed het zeer behoorlijk. Alleen thuis tegen FC Zwolle viel hij enigszins door de mand, maar vergeleken bij vele van zijn ervarener collega’s was dit slechts bijzaak. Rick is een solide rechtsback met een goede pass, behoorlijk in de opbouw in sterk voor het doel bij dode spelmomenten. Sjors Lenssen en Yentl Heatubun kwamen niet in aktie voor Fortuna 1.

Alles in beschouwing genomen mag men bij Fortuna zich echter eens goed afvragen of de seniorenscouting wel functioneert. Het is een publiek geheim dat Dirk-Jan Derksen goed door een deur kan met commissaris Sjra Philippen. Derksen was overbodig bij VVV en dus moest men hem iets bieden om te concurreren met clubs als FC Den Bosch en MVV. Dat werd een garantie dat Derksen na zijn spelersloopbaan ook bij Fortuna mag blijven werken. Een directiefunctie was daarbij zelfs een optie, aldus de spits tegen VI. Momenteel traint Derksen de spitsen van de Fortunajeugd. Al met al was het blijkbaar niet zo’n heel moeilijke opgave om Derksen binnen te halen.

Ook Jacobs was uitgerangeerd bij VVV en had bovendien weinig gespeeld door langdurige blessures. Een stap in het donker dus die voor andere clubs blijkbaar te riskant bleek. Ook geen al te zware opgave. Ramon Voorn was op een zijspoor bij MVV, einde contract zelfs. Nico Vanek was relatief onbekend en ook voor Charlie van den Ouweland bleek weinig andere concrete belangstelling, toen hij niet op een plek in de selectie van Roda JC hoefde te rekenen. Bovendien was laatstgenoemde als gezegd een bekende van Wisman. Wat mij verbaast, is bijvoorbeeld het feit dat een gekende spits als Fabio Caracciolo “slechts” bij FC Eindhoven aan de bak kon. Heeft men in Sittard-Geleen liggen slapen?

Ok, het is duidelijk dat er geen geld is voor een spits van het kaliber Günther Thiebaut, maar dit noemen wij toch een gigantische misser. Of nog eentje: Ook gezien bij FC Eindhoven, Tim de Meersman. Ook niet zomaar een naam. Nog vreemder wordt het als de Duitse doelman Jonas Sela na een proefperiode wordt afgetest. Sela gaat verder met testen bij MVV, volgens MVV-trainer Maaskant “Omdat een bepaalde stroming binnen Fortuna hem niet wilde”. De conclusie m.b.t. de scouting lijkt dan ook hard en duidelijk: Ons-kent-ons en zonder enig risico.

Trainer Henk Wisman is door de slechte resultaten ook verworden tot een boeman bij een steeds groter wordend deel van de aanhang. Dit is echter bezijden de waarheid. Wisman is dan wel hoofdverantwoordelijke voor de prestaties van het eerste elftal, maar een aantal spelers kan blijkbaar niet omgaan met de druk van een aantal opeenvolgende verliespartijen. Voeg daarbij de blessures en het vormverlies van erkende krachten als Cédric Olondo en Jürgen Heinrichs, Dirk-Jan Derksen die het net te weinig weet te vinden en een ronduit falende Bas Jacobs en de spoeling op aanvallend gebied wordt erg dun.

Vreemd is echter de tweede viool die Wisman klaarblijkelijk heeft uitgereikt aan topscorer Flo Cornelia. Toen Cornelia een basisplaats had, wist hij wel te scoren en werd er ook met regelmaat gewonnen. In de huidige situatie mag onze Antilliaanse topscorer het doen met invalbeurten. Wisman noch Cornelia maken er echter in de pers geen of nauwelijks woorden aan vuil. Gezien zijn doeltreffendheid verdient Cornelia in mijn ogen echter meer. Waarom Wisman daar niet aan wil, is mij dan ook een raadsel, maar wederom: Het goede recht van de trainer. Duidelijk is desalniettemin dat Cornelia de enige speler is die over een hoge mate van doeltreffendheid beschikt op dit moment.

Daarnaast is er ook dringend behoefte aan een leiderstype op het middenveld. Aanvoerder Mels van Driel is de absolute leider binnen de spelersgroep en werd door Wisman op het middenveld geposteerd. Van Driel kan op die positie echter geen potten breken en haalt opvallend vaak het einde van de wedstrijd niet. Jürgen Heinrichs speelde uit tegen FC Den Bosch een magistrale wedstrijd, maar voor het overige weet hij ook zelden de bakens te verzetten. Sterkhouder van afgelopen seizoen Raschid El Hammouchi werd tot back gebombardeerd, maar schiet daar door zijn matige startsnelheid tekort. De enige middenvelder die er al tijden bovenuit steekt, is Angelo Simone. Maar hij is nog te jong om een heel elftal te kunnen dragen. De enige hoop op sportieve verbetering is dus de terugkeer in de basis van Florencio Cornelia en een terugkeer naar de 4-4-2 spelvariant, aangezien ik niet geloof dat Fortuna in de aanstaande transfer window erin zal slagen om een leiderstype voor het middenveld te vinden.

De financiële spoeling lijkt nog steeds flinterdun en er zijn geen signalen op een snelle verbetering. Wisman zal de rit dus moeten voltooien met de huidige spelersgroep. In dat licht is het ook ronduit belachelijk dat hij steeds meer ter discussie is komen te staan. Vorig seizoen was er discussie over het vermeende hots-bots-klots-lange halen voetbal onder Frans Körver, nu is het weer niet goed nu Wisman het op een meer voetballende wijze probeert te brengen. Wisman zal zich wel een hoedje zijn geschrokken over de nog steeds geringe mentale weerbaarheid in de selectie. Maar in Sittard-Geleen als trainer goed doen, kan alleen gerealiseerd worden door prestaties en die blijven al een aantal weken uit.

De mimiek van Wisman na afloop van de dramatische nederlaag tegen FC Eindhoven liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Het is te hopen dat Wisman over deze periode heen komt en volhoudt. Wisman is een volstrekt ander type dan de redelijk narcistische Frans Körver en heeft geen behoefte aan veel aandacht uit de media. Daarnaast hamert hij op discipline en zorgt hij ervoor dat de vuile was in ieder geval niet op de verkeerde plaats terecht komt. In dat licht is het dan ook weinig verbazingwekkend dat er weinig tot geen negatieve berichtgeving naar buiten komt. En als er dan al iets doorheen sijpelt, valt hem dat ook niet aan te rekenen. Zoals het geval was met Raschid El Hammouchi. De Duitse sterkhouder deed zijn verhaal in vertrouwen aan Frans Körver en die ging er prompt sier mee maken bij de regionale media.

Er zijn zeker spelers die het anders zien dan Wisman, maar die zullen dat niet achter zijn rug gaan rondbazuinen. Daarnaast heeft Wisman ook duidelijk laten blijken waarde te hechten aan contacten met de achterban. Supportersavonden neemt hij weldegelijk serieus. Niet om zichzelf te profileren, maar wel om zijn visie te verkondigen en te luisteren naar de mening van anderen. Zo ook maakte hij er geen punt van om na afloop van de dramatische uitwedstrijd tegen MVV ter hoogte van de parkeergarage tot bijna middernacht te discussiëren met ontevreden supporters. Het enige wat Wisman vanuit supportersoogpunt verweten kan worden, is het consequent passeren van Cornelia. Maar met blote handen ijzer breken is immers erg lastig.

De communicatie

Na ontstentenis van een klein jaar, herrees de nieuwe Supportersverening Nao Veure uit de as van de ter ziele gegane SV ’92. Helaas werd het Supportershome verplaatst naar de begane grond en is die behuizing wel erg klein. Bovendien is het niet erg wenselijk voor een BVO om een supportershome te huisvesten pal naast de kleedkamers, bij Fortuna kan dit om diverse reden echter zomaar. Dat dit in de afgelopen maanden al meermaals tot een botsing heeft geleid met Ad Interim Directeur Erkens, valt de SV echter nauwelijks te verwijten.

Erkens is een kampioen van de non-communicatie, trekt graag zelf aan de touwtjes zonder belanghebbenden te kennen in bepaalde zaken en handelt dan ook dienindachtig als een volleerd alleenheerser. De SV beet en bijt echter steeds van zich af en heeft aangetoond geen mak lammetje te willen zijn. Groot probleem is echter het ontbreken van enig supportersbeleid van de zijde van de BVO. Een enkele keer mag free lancer Roland Hintzen naar buiten treden, voor het overige ligt de bal bij Hans Erkens en die houdt van balbezit.

De bom barstte echter, toen Erkens het alom befaamde vak C voorzag van de naam Frans Körver Tribune, uiteraard weer zonder het vooraf aangekondigde overleg met supporters dan wel de SV. De redactie van dit medium protesteerde in woord en gebaar en werd hierin bijgestaan door supporters uit diverse andere groeperingen. Op gezag van Hans Erkens kwamen stewards en politie in burger in aktie. In het hieropvolgende tumult werd een bestuurlid van de SV dusdanig hardhandig door een steward tegen de grond gewerkt dat hij lichamelijk letsel opliep en zich onder doktersbehandeling moest stellen.

Vanaf dat moment zijn spreekbanden op vak C ten strengste geboden en dient (vrijwel) iedere bezoeker van de tribunes aan de oostzijde van het stadion zich te onderwerpen aan een doordringende fouillering. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat de kritiek op Hans Erkens met de week aanzwelt. Niet alleen van supporterszijde, ook sponsoren hebben off the record al meermaals hun ongenoegen laten blijken.

En dan zijn er nog mensen rondom de club die niet bij naam genoemd willen worden en ieder geval tegen ons hebben laten doorschemeren hun twijfels over Erkens’ beleid te hebben. De commissarissen Philippen en Abelshausen zorgen echter voor een stevige rugdekking voor de AID. Dit gaat dusdanig ver dat een redactielid van een andere fansite openlijk van het bewust onder druk zetten van Erkens en vuilspuiterij beschuldigd werd. De RvC had er beter aan gedaan zich in deze te matigen dan wel op de vlakte te houden. Was het niet diezelfde RvC die eerder dit jaar in de zaak Joos van Barneveld ineens dreigde met een aankomend faillissement als gevolg van de op handen zijnde schuldaflossing aan Joos van Barneveld én een terloops op de proppen gekomen “stille schuld” van ongeveer 9 miljoen euro? Diezelfde “stille schuld” van ongeveer 9 miljoen euro is echter niet meer of min dan het vermogen dat de RvC leden in de club staken in barre tijden. Voor de betreffende heren een hard gelag en bijzonder menselijk dat men alsnog het geld wil terugkrijgen, maar de manier waarop dit werd geuit, verdient allerminst de schoonheidsprijs.

De geringe bereidbaarheid van anderen om toe te treden tot de RvC doet ons in deze ook het ergste vrezen. De RvC laat AID Hans Erkens de volledige bewegings- annex handelingsvrijheid en binnen de organisatie van de club is er verder niemand meer die openlijk zijn stem hiertegen zal verheffen. Conclusie: Fortuna verkeert in een diepe bestuurlijke impasse.

De financiële situatie/afbouw stadion

Over de financiële positie van Fortuna is de laatste maanden erg weinig naar buiten gekomen. In vergelijking met het verleden zou je dan ook geneigd zijn om te zeggen “geen nieuws is goed nieuws”. Wat echter een publiek geheim is, vormt de garantstelling van een aantal sponsoren m.b.t. een eventueel begrotingstekort over het lopende seizoen. Op zich natuurlijk bijzonder gul, maar de vraag is in welke mate die gulheid op de lange termijn zich zal uiten.

De situatie rondom de afbouw van het stadion ligt iets gecompliceerder. Allereerst zal de gemeente Sittard-Geleen het ontwerp-bestemmingsplan in procedure moeten brengen. Maar diezelfde gemeente zal daar geen al te hoge prioriteiten aan geven, gezien de voorkeuren van de huidige coalitiepartijen (GOB, PvdA en GroenLinks), die eigenlijk tegen detailhandel bij het stadion zijn. Als die stap toch gezet wordt, kan het proces van de bezwaarprocedures gaan beginnen en dat kan een aantal jaren in beslag nemen.

Daarenboven lijkt de invulling van de ruimtes in het stadion uit te draaien op een kleine ramp, zeker voor wat het aantal gegadigden in de sportbranche betreft, want die zijn er (nog) niet of nauwelijks, in ieder geval ruim onvoldoende om tot een juiste invulling te komen. Dit impliceert dus dat er naar een andere invulling moet worden gezocht, waarbij weer de politiek aan het woord komt. Het moge duidelijk zijn dat dit het proces ook niet echt zal bevorderen.

Dan is er nog de kwestie omtrent de XXL Albert Heyn. AH heeft zeker oren naar een dergelijke vestiging in het stadion, ware het niet dat er op dat moment een probleem rijst met de huidige vestiging in de Brugstraat.  AH wil daar alleen vertrekken wanneer de vrijgekomen locatie niet ingenomen wordt door een andere supermarkt. Dat betekent dus dat er weer een groot bedrijf zijn intrek moet nemen en dat is niet zomaar gevonden.

Een andere optie is een schadeloosstelling van de verhuurder. Naar verluid zou het in het laatste geval om een astronomisch bedrag gaan en er is vooralsnog geen enkele partij die dat bedrag op tafel wilt leggen. Ook daar valt dus weinig beweging te verwachten. Zoals de situatie er nu voorstaat en met de kennis die wij hebben, zien wij de afbouw van het stadion niet voor 2012 gerealiseerd worden.

De Eindconclusie

Op sportief vlak zal Fortuna in de terugronde van de competitie een flinke inhaalslag moeten gaan maken om de vooraf gestelde doelstelling van minimaal de 15de plaats te bereiken. Gezien de huidige stand van zaken lijkt dat een welhaast onbegonnen karwei en veel versterkingen mogen er niet verwacht worden. Op communicatief vlak zit de situatie muurvast als gevolg van de halsstarrige non-communicatie van Hans Erkens. En last but not least zijn er ook geen wonderen op financieel vlak te verwachten. Het is hopen op een betere toekomst, maar damage has been done. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat de dodenmars lijkt te zijn ingezet, tenzij een nieuwe groepering zich op bestuurlijk zal melden.

Gegroet,

TMD,

Redactie Fortuna Online