De eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen heeft een 0-12 overwinning opgeleverd voor Fortuna Sittard. De amateurs van SVM werden vooral in de eerste helft overspeeld. Werd de traditionele seizoensopening vorig jaar wegens hevige regenval pas op zaterdag gespeeld, dit jaar werd even na 19.00 uur de aftrap gegeven.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden Fred van Barneveld, Emmo Meijer en Jo Abelshausen in het zonnetje gezet. Aan hen werd een fles wijn overhandigd, als dank voor datgene ze de afgelopen periode voor Fortuna hebben betekend. Jos Nuijen, eveneens aanwezig, sloeg het tafereel gade vanaf de zijlijn. Volgens de voorzitter van SVM betrof het in Munstergeleen ‘gebrouwen’ wijn. Tot zover de plichtplegingen vooraf.

Omstreeks 19.10 uur ging het dan ècht beginnen. Fortuna startte meteen met het vastzetten van de Munstergeleense verdediging. Van de aanval van vorig jaar is alleen Aziz Moutawakil overgebleven. In de spits speelde Wasiu Taiwo. Hij zal dit jaar voor de doelpunten moeten gaan zorgen. Als rechtsbuiten stond proefspeler Thijs Hendriks geposteerd. De eerste 25 minuten liet hij zien wat hij in zijn mars heeft. Hij was zijn directe tegenstrever keer op keer te snel af, was constant aanspeelbaar en trapte een aantal prima corners. Op dat moment had Taiwo al de 0-1 gemaakt. Kort daarna kreeg hij nog een grote schietkans, na zwak uitverdedigen van de op leeftijd zijnde voorstopper van SVM. Zijn schot ging echter rakelings naast. Rond de 20e minuut was het de beurt aan Hendriks. Uit een scrimmage voor doel scoorde hij eerst de 0-2 en niet veel later verraste hij de keeper in de korte hoek: 0-3. Plots ging het snel en hapte SVM naar adem. Voor het Munstergeleense doel speelden zich tal van hachelijke momenten af en het was Koen Garritsen die zich mooi vrijkapte en de bal tegen de netten schoot: 0-4.

Ondanks dat de verdediging niet veel te doen kreeg, moest Edwin Hermens na een half uur tòch geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Angelo Simone. Doordat Hermans geblesseerd is geraakt, beschikt Fortuna momenteel niet over een linkervleugelverdediger. Nieuweling Mels van Driel startte namelijk niet aan het duel.

In de laatste 10 minuten voor rust scoorde Fortuna er weer lustig op los. Taiwo scoorde de 0-5, Joos van Barneveld de 0-6 en weer Taiwo de 0-7. Het mooiste doelpunt van de avond kwam echter op naam van Koen Garritsen. Met een schitterende lobbal vanaf ruim 20 meter verschalkte hij de keeper van SVM. De bal paste precies tussen de handen van de keeper en de dwarsligger: 0-8. Dit was ook de ruststand.

In de rust paste trainer Chris Dekker een drietal wissels toe. Van de voorhoede mocht alleen Hendriks blijven staan. Zarko Grabovac loste Taiwo af en Saladhin Aitjdag verving Moutawakil. Koen Garritsen tenslotte werd vervangen door Tom Daemen.

In de tweede helft zakte het spelpeil zienderogen. Fortuna nam gas terug en SVM kwam wat aan voetballen toe. Tot echte kansen leidde dit overigens niet. De eerste de beste Fortuna-aanval leverde echter wel weer een doelpunt op. Grabovac hoefde slechts met zijn hoofd tegen de bal aan te lopen om de 0-9 aan te tekenen. Grabovac was de tweede helft niet echt gevaarlijk, maar fungeerde als aanspeelpunt. Tegen de amateurs van SVM lukte dit prima. Of dit ook in de Gouden Gids Divisie zal lukken is de vraag. Na een uur wisselde Dekker Joep op den Kamp voor Gino Facenna en wat later keeper Guido Budziak voor Willem-Jan Thijssen. Tussendoor scoorde Daemen nog de 0-10 uit een vrije trap. Enkele minuten later mocht de keeper van SVM zich wederom omdraaien. Een staalhard schot van Van Barneveld was hem duidelijk te machtig. De bal zeilde prachtig in de hoek: 0-11.

Het slotakkoord was voor Tom Daemen. Hij trapte een penalty in twee instanties binnen: 0-12. Doordat de keeper erg snel uitliep en haast eerder bij de bal was dan Daemen, lukte het niet de bal in één keer te kaderen. In de rebound scoorde Daemen alsnog.

Eind goed, al goed; de eindstand werd uiteindelijk 0-12. Er waren ongeveer 350 toeschouwers aanwezig. Dinsdag gaat het verder, maar dan in Koningsbosch.

SVM – Fortuna Sittard:
9′ Taiwo 0-1, 18′ Hendriks 0-2, 24′ Hendriks 0-3, 28′ Garritsen 0-4, 37′ Taiwo 0-5, 43′ Van Barneveld 0-6, 44′ Taiwo 0-7, 45′ Garritsen 0-8, 49′ Grabovac 0-9, 67′ Daemen 0-10, 73′ Van Barneveld 0-11, 76′ Daemen 0-12.