Na het in blessuretijd gewonnen punt in Veendam, hoopte men in Sittard en omstreken op een leuk eind van de competitie. Helaas werd alle hoop binnen een half uur de grond in geboord. Die tijd had Eindhoven namelijk nodig om de wedstrijd te beslissen. Fortuna’s opleving na rust mocht niet meer baten.


24 Maart 2006

Wederom een treurige avond

Fortuna Sittard 1 FC Eindhoven 2
Doelpuntenmakers: 17. Janssen 0-1; 31. Noyen 0-2; 56. Lord 1-2
Opstelling: Thijssen, Op den Kamp, Akerboom, Dassen (85. Grabovac), Hermans (46. Lord), Simone (25. Mészáros), Garritsen, Van Driel, Daemen, Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 1.877
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Garritsen
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagavond 20.50 uur als TMD over de tribune in onze richting komt aangelopen. Plots schiet door mijn hoofd dat ik eerder deze week van de geestesvader van deze site de ‘ministeriële verantwoordelijkheid voor de laatste drie wedstrijdverslagen van dit seizoen’ heb gekregen. Aangezien TMD is teruggetreden, neem ik de taak op me om dit seizoen de laatste loodjes op schrift vast te leggen. Over de wedstrijd kan en wil ik vandaag kort zijn. Ik kán alleen maar kort zijn omdat ik de eerste helft niet echt heb opgelet en ik wil kort zijn omdat andere zaken even voorrang hebben.

Fortuna begint in de volgende opstelling: Thijssen staat in doel omdat Budziak nog steeds geblesseerd is; achterin mogen Op den Kamp, Akerboom, Dassen en Hermans de klus klaren; het middenveld wordt bezet door Angelo Simone, Tom Daemen, Koen Garritsen en Mels van Driel en de aanval wordt gevormd door Taiwo en Moutawakil.


Wordt dit een gevalletje ‘even Apeldoorn bellen’?

De eerste helft is het aanzien niet waard. Simpel balverlies, geklungel in alle linies en slechte passes domineren het spel van Fortuna. Eindhoven is ‘minder slecht’, want ‘beter’ mag het niet genoemd worden. Dat ‘minder slecht’ blijkt wel voldoende om na een half uur met 0-2 voor te staan door doelpunten van Janssen en Noyen. Eindhoven krijgt nog enkele kansen, maar de rust wordt bereikt met de 0-2 op het scorebord.


‘Sterk spul hoor’, die shirts…

Tijdens de rust zie ik links en rechts op de tribune blaadjes rondgaan. Even later krijg ik er een in handen en zie dat supporters na de wedstrijd verhaal willen gaan halen bij de Raad van Commissarissen. Hierover later meer.


Staat FC Eindhoven in de top zes?

We worden in de pauze weer eens getrakteerd op een hartverwarmend optreden van twee G-voetbalteams die strafschoppen mogen nemen op Sten Dreezen. Had een aantal van onze spelers maar een beetje van de bezieling van deze groep, dan had de puntenteller momenteel waarschijnlijk hoger gestaan dan de schamele zestien waarop we nu staan.


Moutawakil raast over het veld

Na rust mag Lionel Lord het gaan proberen. Hij komt in de ploeg voor Edwin Hermans. Tijdens de eerste helft was Mészáros al ingevallen voor de geblesseerd geraakte Simone. Lord krijgt direct een aantal kansjes, waarvan hij de makkelijkste na dik tien minuten weet te benutten. Fortuna drukt nu goed door en zet Eindhoven volledig vast. Helaas blijkt een gebrek aan scorend vermogen ons ook nu weer de das om te doen.


8 Eindhovenaren tegen 3 Fortunezen: hoe wil je dan scoren?

Vrije trappen van Garritsen, Dassen en Daemen ontberen kracht of verdwijnen over het doel van keeper Ten Rouwelaar, uit hoekschoppen wordt geen rendement gehaald, een strafschop wordt ons onthouden en écht uitgespeelde kansen krijgen we niet. Na 94 minuten maakt scheidsrechter Diks een eind aan de wedstrijd en is de 24ste nederlaag van Fortuna een feit.


En zo komt er een einde aan de volgende ‘Super Game’

Voor de derde keer op rij eindigen we als laatste in het betaald voetbal. Dit jaar krijgen we op Omniworld na de meeste tegentreffers, scoren we zelf het minst van alle ploegen, lijden de meeste nederlagen en winnen het minst vaak. Het gat met de nummer 19 is twee wedstrijden voor het eind maar liefst 13 punten. Dat dit een uitermate belabberde prestatie is, mag duidelijk zijn.

Deze keer wil ik mijn kritische blik ook eens werpen op de totale Eerste Divisie. Gisteren werd de titel (officieus) door Excelsior behaald in de uitwedstrijd tegen Stormvogels Telstar. Excelsior speelt voor gemiddeld 1.900 toeschouwers en verliest zijn trainer Been na dit seizoen. Tweede wordt waarschijnlijk VVV dat na de winterstop behoorlijk uit vorm raakte en na dit seizoen aanvoerder en beste speler Meeuwis naar Roda ziet vertrekken. Haarlem, Top Oss en Zwolle behaalden een periodetitel maar staan op respectievelijk plaats 8, 9 en 10 in de ranglijst. In Haarlem trekt het voetbal tweewekelijks 1.800 belangstellenden en in Oss zelfs slechts 1.500. Voetballend heeft vrijwel geen enkele ploeg Fortuna echt weggespeeld. Nederlagen zijn structureel te wijten aan het gebrek aan scorend vermogen en het veel te makkelijk weggeven van doelpunten.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de Eerste Divisie sportief gezien geen moer meer voorstelt. Het gat naar de nummers 16 en 17 van de Eredivisie (Den Haag / Sparta en Willem II) lijkt onoverbrugbaar. Dat wil echter niet zeggen dat de amusementswaarde in de Eerste Divisie niet hoog kan liggen.

Dan terug naar de aangekondigde actie tegen de Raad van Commissarissen. Frustratie en verdriet van de supporters is uiteraard goed te begrijpen, maar mijns inziens draagt deze actie totaal niks bij aan de wederopbouw of het herstel van de club. De mensen die onze club een aantal jaar geleden met deze ellende hebben opgescheept (Coenen / Nijpels / Opgenoord) zijn vertrokken en bekleden inmiddels prima functies buiten de voetballerij. Enkele goedwillende supporters / geldschieters (lees: Philippen / Abelshausen / Nuijen) hebben vervolgens jarenlang miljoenen euro’s en honderden uren werk in de club gestoken om zo Fortuna uit het slop te trekken. Daarbij zijn ze geregeld tegengewerkt door politiek, projectontwikkelaars, lastige journalisten en soms zelfs door eigen supporters en personeel. Uiteindelijk lijkt de schuldberg van € 24 miljoen euro te zijn weggewerkt en het (zwaar op de begroting drukkende) stadion te zijn verkocht. De genoemde geldschieters (tevens RvC) krijgen nu bakken met kritiek over zich heen. Maar ook zij zullen niet anders willen dan dat het sportief, financieel en organisatorisch eindelijk beter gaat met Fortuna. Met de huidige onrust in het achterhoofd zullen potentiële sponsoren, kaderleden en spelers zich echter wel twee keer bedenken om zich aan Fortuna te verbinden. Het enige wat Fortuna nu kan gebruiken is dan ook: RUST. Dat is in mijn ogen het enige wat die groepen naar Sittard kan lokken.Ik houd me na de wedstrijd dan ook bewust afzijdig van de actie en verruil tijdig het supportershome voor ons vaste kebab-etablissement. Daar komen we oud-Fortunees Roeland Geraerts tegen, nog steeds spelend voor het Belgische Spouwen – Mopertingen. Hij hoopt nog altijd terug te kunnen keren in de Nederlandse competitie en verzekert ons niks te maken te hebben met het gokschandaal rondom de Chinees Ye. Zo eindigt deze treurige avond toch nog met een beetje positief nieuws.

RvL