In de allesbepalende sleutelwedstrijd in de strijd om de zestiende plaats trekt Fortuna aan het langste eind. Eindhoven kan ons alleen aan het begin van de tweede helft verontrusten en mag met een drie-nul nederlaag terug naar huis. Van Fortunazijde zien we af en toe zowaar acties voorbijkomen die het predikaat ‘goed voetbal’ verdienen. En dat is een compliment voor onze jonge voorhoede.

22 Februari 2008

Fortuna zet Eindhoven eenvoudig opzij

Fortuna Sittard 3 FC Eindhoven 0
Doelpuntenmakers: 36. El Hammouchi 1-0; 73. Schreurs 2-0; 79. Boymans 3-0.
Opstelling: Christianen, Geenen (70. Ocal), Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Olondo, Simone, El Hammouchi, Heinrichs (56. Boymans), E. Guvenc, Schreurs (88. Taktak)
Toeschouwers: 2.678
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Ocal, Schreurs

Wij gingen er in onze naïeviteit van uit dat Fortuna – Eindhoven een wedstrijd om des keizers baard was, maar één van de huiscolumnisten van de officiële website van de club confronteerde de supporters én de spelers enkele dagen voor het treffen met de keiharde realiteit. “Laat ik eens met de deur in huis vallen: aanstaande vrijdag moet er worden gewonnen van FC Eindhoven. Normaal gesproken wil ik de ploeg geen druk opleggen, maar in dit geval is het niet anders. Fortuna Sittard – Eindhoven is voor beide teams een sleutelwedstrijd; namelijk de kans om onderin weg te komen.”, sprak Jan Notermans.

Alwéér een sleutelwedstrijd. Het aantal spannende confrontaties laat dit seizoen bepaald niet te wensen over. Ik ga al bijna dertig jaar naar Fortuna en ik kan mij inderdaad geen enkel seizoen herinneren dat zo opwindend was en waar in zoveel wedstrijden zoveel op het spel stond. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er met zoveel spektakel in het vooruitzicht wederom slechts vijftienhonderd mensen de weg naar het stadion hebben weten te vinden. De ondankbaarheid van het Sittardse publiek moet voor onze directeur zo langzamerhand een enorme bron van frustratie zijn. Hij schotelt de mensen iedere twee weken een sleutelwedstrijd voor en zij halen er slechts hun neus voor op.

Trainer Roger Reijners beschikt over een bijna complete selectie. Alleen Nico Vanek ontbreekt. De Duitser heeft zijn schorsing er weliswaar opzitten, maar kampt nu met een voetblessure. In de achterhoede zijn er daarom geen veranderingen. Arjan Christianen, de laatste weken prima op dreef, staat in de goal en Rick Geenen, Joep op den Kamp, Zarko Grabovac en Roy Bejas vormen de verdediging. Op het middenveld keren Rachid el Hammouchi en Jürgen Heinrichs na ziekte terug ten koste van Abdul Öcal en Charly van den Ouweland. Angelo Simone completeert de middenlinie. De grootste verrassing zien we voorin. Daar starten noch Ruud Boymans noch Dirk-Jan Derksen in de basis. Reijners heeft ervoor gekozen Emmo Güvenc als diepste spits te laten spelen. Cedric Olondo en Danny Schreurs bezetten de flanken. Bij tegenstander Eindhoven heeft de legendarische Gerald Vanenburg oud-Fortunees Sjors Paridaans een plaats centraal achterin gegeven. Een andere oud-Fortunees, Joos van Barneveld, is geblesseerd.

Jan Notermans heeft onze jongens niet alleen de nodige druk om te winnen opgelegd. Hij heeft ook constructief meegedacht over de tactiek: “Daarom denk ik dat we in het eerste kwartier er vol tegen aan moeten gaan. We moeten Eindhoven vanaf het begin constant onder druk houden.” De technische staf heeft echter een ander aanvalsplan in gedachten, want van constante druk is in de openingsfase zeker geen sprake. Zowel Fortuna als Eindhoven beginnen voorzichtig aan het duel. Een afstandsschot van Op den Kamp dat recht in de handen van doelman Hendriks eindigt, is na tien minuten het enige wapenfeit.

“Als we in de eerste 15 minuten niet scoren, kunnen we iets gas terug nemen,” luidt het vervolg van het tactisch advies van Notermans. Ook dat advies slaat de technische staf in de wind. Fortuna begint na een kwartier juist gas te geven. Een schot van Emmo Güvenc dat net over de lat zeilt, is de eerste aanzet tot het offensief.

Geenen struikelt over Caracciolo

We zien enkele kleine kansen voor nogmaals Güvenc, Schreurs en Olondo en Fortuna dwingt een hele reeks corners af. Het offensief leidt in na een half uur tot de terechte openingstreffer. Na een afgeslagen hoekschop soleert Heinrichs vanaf links het strafschopgebied in. Hij weet met enige moeite Schreurs te bereiken, die teruglegt op El Hammouchi. Die legt de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn linker en schiet achter Hendriks in de linkerhoek binnen.

Rachid scoort zijn eerste treffer voor Fortuna

De keeper van Eindhoven zag er niet bepaald goed uit bij deze actie, maar een kniesoor die daar op let. El Hammouchi heeft zijn eerste treffer in het shirt van Fortuna gemaakt en bekroont daarmee zijn sterke terugkeer na een diepe vormcrisis.Na de openingstreffer volgen er meer kansen. De aanval van Fortuna weet vooral dankzij de slimme Güvenc regelmatig gaatjes te vinden in de verdediging van de tegenstander. Bovendien helpt die tegenstander zo nu en dan even mee, bijvoorbeeld wanneer Sjors Paridaans vlak voor rust over de bal maait. Danny Schreurs mag vrij inschieten, maar weet Hendriks niet te verschalken.

Schreurs komt te laat

Vlak daarvoor heeft ook Eindhoven zijn eerste grote kans gehad, maar Fabio Caracciolo faalt oog in oog met Christianen. De ruststand van 1-0 is een juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld.

Caracciolo buitelt over Joep heen

De rust biedt ons de gelegenheid om de werking van de valwinden van Nijpels eens goed te bekijken. Dat de wind in het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard altijd exponentieel harder waait dan daarbuiten, is een bekend gegeven. Interessanter is de constatering dat de wind in het stadion alle kanten uitwaait en sommige plekken in het stadion niet vatbaar zijn voor de wind. Hoe kan het anders dat de ene cornervlag in zuidelijke richting waait, de andere in noordelijke, weer een andere in zuidwestelijke, terwijl de laatste door windstilte naar beneden hangt?

Na rust komt Eindhoven sterk uit de kleedkamer. In de eerste tien minuten krijgt de ploeg van Vanenburg drie behoorlijke kansen, maar een gebrek aan koelbloedigheid en Christianen staan succes in de weg. Reijners grijpt na tien minuten in door Ruud Boymans te brengen. Jürgen Heinrichs, vanavond overigens minder slecht dan in voorgaande wedstrijden, gaat naar kant. Emmo Güvenc neemt zijn plek als aanvallende middenvelder in en Boymans wordt diepe spits. De wissel sorteert effect. Met Boymans voorin kan Fortuna wat vaker de lange bal hanteren, zodat de aanvalsopbouw sneller verloopt. Bovendien is Güvenc beter dan Heinrichs in staat vanaf het middenveld de vrijstaande man te vinden.

De Beer van Born schiet op goal

In de meeste gevallen heet die vrijstaande man Olondo. Naarmate de tweede helft vordert, komt de Congolees beter in het spel. Na twintig minuten rust wordt hij door Güvenc vrij voor de keeper gezet, maar Olondo speelt de bal te ver voor zich uit en de bal carmboleert via zijn eigen been over de achterlijn.

Cedric Olondo stuit op keeper Hendriks

Even later is het wel raak. Angelo Simone geeft een strak afgemeten pass in de diepte. Olondo is sneller bij de bal dan zijn tegenstander en geeft vanaf de achterlijn een schitterende voorzet. Bij de tweede paal staat Danny Schreurs klaar om binnen te schieten: twee-nul. Zo zien we het graag, dit is wat we ‘goed voetbal’ noemen.

Weer een goal voor Schreurs

Vijf minuten later voert Schreurs een volgend kunststukje op, wanneer hij uit een voorzet van Olondo met een subtiel hakje op goal schiet. De oefening voor de Hogeschool der Voetbalkunsten wordt bijna perfect voltooid, maar de paal staat een tweede treffer voor de Maastrichtenaar in de weg. Van tegenstander Eindhoven vernemen we intussen taal noch teken.

Balkunstenaar Danny Schreurs Fortuna speelt een gewonnen partij.

Tien minuten voor tijd trapt Joep op den Kamp een lange bal naar Schreurs. Die legt af op Güvenc, die binnen de kortste keren Boymans richting het doel van Eindhoven stuurt. Boymans begint zo’n beetje vanaf de middenlinie aan een solo. Hij kan afleggen op Schreurs, maar in plaats daarvan kapt hij zijn tegenstander uit en schiet hij loepzuiver binnen. Drie-nul en wederom een prachtige treffer.

En ook Boymans heeft het net weer gevonden

Bij Fortuna is Abdul Öcal intussen Rick Geenen komen aflossen. Een paar minuten voor tijd mag een andere jongeling zijn debuut maken. Taner Taktak komt Danny Schreurs aflossen. In de wedstrijd gebeurt verder niet veel meer. Eindhoven is machteloos, Fortuna blijft achterin moeiteloos overeind, maar mist de laatste tien minuten op de counter de rust om tot echt gevaarlijke acties te komen. Maar dat doet er verder niet toe. We winnen afgetekend en verdiend met drie-nul.