Getuige het spel en de resultaten in de laatste wedstrijden, leek trainer Frans Körver eindelijk de juiste speelwijze voor zijn elftal gevonden te hebben. De trainer zelf dacht daar anders over en besloot voor de wedstrijd tegen Emmen het roer radicaal om te gooien. Een kansloze nederlaag is het gevolg. Zijn we weer terug bij af?

27 Oktober 2006

Meesterzet Körver resulteert in nieuwe Kladderadatsch

Fortuna Sittard 0 FC Emmen 4
Doelpuntenmakers: 65. Stroeve 0-1; 68. Leferink 0-2; 76. Leferink 0-3; 84. Van Dijk (pen) 0-4
Opstelling: Thijssen, S. Güvenc, Voigt, Paridaans, Garritsen, El Hammouchi, Simone, E. Güvenc (75. Bouhadan), Taiwo, Olondo, Bright (64. Grabovac)
Toeschouwers: 2.835
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Simone, Olondo
Rood (Fortuna): S. Guvenc

Met de weelde van twee overwinningen op rij gaan wij vol verwachting richting stadion, waar Fortuna het vanavond opneemt tegen de wisselvallige middenmoter Emmen. Op papier een goede tegenstander om de goede reeks van de laatste wedstrijden voort te zetten. In het stadion is het net als vorige week een tamelijk desolate bedoening. Twee overwinningen laten het Sittardse publiek koud; om verloren supporters terug te winnen, zal er een lange reeks goede prestaties moeten worden neergezet. Witdoeken met beledigende teksten aan het adres van Airkes blijven vanavond uit. Het verzet tegen de directeur lijkt vooralsnog ondergronds gegaan.

Door naar de opstellingen. Bij Emmen doet keeper Mark Zegers wat hij bij Fortuna ook meestal deed: op de bank zitten. Bijna-Fortunees Bas van de Brink staat wel in de basis, waarmee hij het weekend van een Emmen-supporter met aanleg tot dichten bij voorbaat goed heeft gemaakt. Wij nemen tenminste aan dat het meesterwerk ‘Pas in mijn sas met Bas op het gras’, dat ophangt in het uitvak, op Van de Brink van toepassing is en niet op Van Noortwijk.

Fortuna mist in vergelijking met de laatste twee overwinningen twee spelers. Doelman Arjen Christianen is geblesseerd, zodat Willem-Jan Thijssen dit seizoen voor het eerst onder de lat staat. Daarnaast is Mels van Driel na dertien wedstrijden eindelijk toe aan zijn eerste schorsing. Zijn plaats in het elftal wordt ingenomen door Wasiu Taiwo. Taiwo? De man die zijn verdedigende taken niet goed uitvoert? Die zal wel geen linksback gaan spelen. Inderdaad, het wegvallen van Van Driel en het inbrengen van Taiwo heeft een hele reeks wijzigingen tot gevolg.

Heeft u even? We spelen vandaag met drie mensen in het centrum van de verdediging. Serdal Güvenc schuift van rechtsback naar rechts in het centrum, Paridaans blijft links staan, Voigt mag tussen hen in rondlopen. De flanken op links en rechts moeten bestreken worden door Koen Garritsen en Rashid El Hammouchi, die de afgelopen weken steeds beter tot zijn recht kwam als breker centraal op het middenveld. Zij moeten voor aanvallende impulsen over de flanken zorgen, maar ook de buitenspelers van Emmen in bedwang houden. Voorin krijgen Olondo en Bright het gezelschap van Taiwo. We spelen dus wéér met drie spitsen, hoewel dat dit seizoen nog geen enkele keer tot resultaat heeft geleid. Taiwo mag als centrumspits beginnen. Dat Olondo verhuist naar rechtsbuiten, is niet verwonderlijk. Ook in een tweemansvoorhoede speelt hij vaak als een verkapte buitenspeler. Maar wat heeft Kris Bright in hemelsnaam te zoeken op de positie van linksbuiten? Als we goed geteld hebben, blijven er nog twee spelers over voor het middenveld. Eén daarvan, Emmo Güvenc, is op zijn best wanneer hij de vrijheid neemt om naar hartelust te aanvallen. Als hij dat vanavond ook doet, staat Angelo Simone vanavond voor een enigszins ondankbare taak. Hij mag dan praktisch op zijn eentje het middenveld van Emmen tegemoet treden.

Simone ziet de bal een keer

De wegen van de trainer zijn soms ondoorgrondelijk. We hopen er maar het beste van. En het begin valt alleszins mee. Net als tegen Stormvogels/Telstar trekt Fortuna het initiatief naar zich toe en gaat het meteen opzoek naar de goal van de tegenstander. Dat leidt binnen zes minuten tot twee kansen voor Taiwo, maar zijn kopbal en zijn schot leveren doelman Van Westerop geen problemen op.

Een van de spaarzame acties van Taiwo

Ook Emmo Güvenc wil de doelman beproeven; zijn bekeken schot vanaf de rand van de zestien draait echter naast de goal. Na het succes van afgelopen maandag meldt Koen Garritsen zich enige malen om afgeslagen ballen richting Emmen-goal te schieten. Zijn pogingen blijven echter zonder het gewenste resultaat.

Emmo is Wolters te snel af

Garritsen en ook aanvoerder El Hammouchi hebben in de beginfase ruimschoots de gelegenheid om de aanval op te zoeken. Na een minuut of twintig begint Emmen onder aanvoering van de routiniers Wolters en Stroeve echter langzamerhand het spel naar zich toe te trekken. Zij nemen het middenveld in handen, terwijl de buitenspelers El Khalifi en Verwey ervoor zorgen dat Garritsen en El Hammouchi zich tot verdedigen moeten beperken. Fortuna komt na de openingsfase amper nog in het spel voor. Het overwicht van Emmen leidt echter niet tot heel veel kansen. Het gevaar moet voornamelijk komen van schoten uit de tweede lijn. Daardoor haalt Fortuna ongeschonden de rust.

Emmen heeft echter in de gaten dat vanavond de volle winst te halen valt en zet Fortuna in de tweede helft met de rug tegen de muur. Fortuna komt de hele tweede helft tot welgeteld twee fatsoenlijke doelpogingen, maar schoten van Olondo (een paar minuten na rust) en El Hammouchi (halverwege de tweede helft) missen de nodige precisie.

De bal is al langs, hoor

De ploeg van Körver verliest de slag op het middenveld volledig en moet zich daarom beperken tot verdedigen. De vijfmansverdediging vertoont al direct na rust de nodige haarscheurtjes. Die scheurtjes worden met het verstrijken van de wedstrijd langzamerhand gapende gaten. El Hammouchi en Garritsen blijken geen geboren vleugelverdedigers, Serdal Güvenc mist het overzicht om centraal in de verdediging te spelen. Regelmatig kunnen tegenstanders doen en laten wat ze willen, omdat de Fortuna-verdedigers van elkaar verwachten dat zij de dekking op zich nemen. Zo is een verdediging die na een moeizame start eindelijk een beetje weerbaar leek door de tactische ingreep van Körver binnen een wedstrijd onttakeld.Een treffer kan gezien de druk van Emmen niet uitblijven. Het duurt nog tot de 66ste minuut, maar dan werkt Roy Stroeve de bal in een wederom overvol strafschopgebied langs Thijssen. Daarna gaat het snel. De in een overvol strafschopgebied desondanks volledig vrijstaande Leferink maakt twee minuten later 2-0 uit een rebound. Negen minuten later mag Leferink zijn tweede goal maken via een knappe volley.

Paniek in ons strafschopgebied

Even daarvoor heeft Mourad Mghizrat zijn opwachting gemaakt bij Emmen. Zijn entree leidt al na een paar minuten tot het nodige tumult. Wanneer Emmen een vrije trap wil nemen, ligt Serdal Güvenc ineens op de grond in het strafschopgebied. Alle vingers wijzen naar Mourad, die volgens de grensrechter inderdaad een Tätlichkeit heeft begaan. Scheidsrechter Makelie vindt het ernstig genoeg voor geel, maar niet ernstig genoeg voor rood. Het leidt tot tamelijk kinderachtig gedrag op de Noord-tribune, die de inmiddels overbekende ‘hoerenjong’-gezangen inzet. Gelukkig houdt de onzin op voordat Makelie in de gelegenheid is de wedstrijd te staken. Het is allemaal al erg genoeg en ik heb geen zin een minuut langer dan nodig in het stadion te blijven.

Olondo deze keer wel langs Karreman

Körver is na de nodige wissels (Grabovac heeft al voor de 1-0 Bright uit zijn lijden verlost, Bouhadan heeft Emmo Güvenc vervangen) toch maar teruggevallen op de speelwijze van de afgelopen weken. Maar dat heeft alleen maar tot gevolg dat er nog meer ruimt
e ontstaat in de inmiddels volledig gedemoraliseerde verdediging. Vijf minuten voor tijd krijgt Emmen de zoveelste kans. Mourad heeft de bal voor het intikken, ware het niet dat Serdal Güvenc met de hand redding brengt. Rode kaart en strafschop, die door Sergio van Dijk wordt benut. Een nogal dwaze actie van Güvenc, die daardoor de derby tegen MVV moet missen. In blessuretijd kopt Van de Brink de bal nog een keer tegen de lat, maar de 5-0 blijft ons gelukkig bespaard.

En weer een gat in het gras

Na een gelijkspel en twee overwinningen volgt weer eens een nederlaag. Dat is op zich geen schande, maar de manier waarop we verliezen is dat wel. Emmen is geen hoogvlieger en tegen zo’n tegenstander mag je thuis geen kansloze wedstrijd spelen. De ineenstorting in de tweede helft bewijst daarnaast dat het zelfvertrouwen ook na een paar goede resultaten nog steeds broos is. Al met al weinig reden tot optimisme voor de derby tegen MVV.

Hoe groot is de hand van Körver in deze nederlaag geweest? We moeten erkennen dat er sinds het vertrek van Edwin Hermans geen directe vervanger voor (de nochtans regelmatig geschorste) Van Driel in de selectie zit. Maar het ontbreken van één speler rechtvaardigt nog niet het omgooien van het complete elftal. Körver had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Op den Kamp of Facenna als linksback. Of voor Garritsen als linksback en Van Barneveld op het middenveld. Geen ideale oplossingen, maar wel oplossingen die de speelwijze intact hadden gelaten. En dit elftal kan niet zonder vastigheid. We hebben eenvoudigweg niet de kwaliteit voor ingewikkelde tactische experimenten. Hopelijk trekt ook Körver die les uit het fiasco van deze vrijdagavond.