Fortuna heeft tegen Emmen het betere van het spel, maar komt in de slotfase tot tweemaal toe op achterstand. Twee treffers van invaller Danny Schreurs voorkomen echter dat we met lege handen van het veld moeten. Dankzij het puntje zijn we nog maar één plaats verwijderd van de plek waar iedere Fortunees van droomt: plaats zestien.

8 Februari 2008

Danny Schreurs grote held in bizarre slotminuten

Fortuna Sittard 3 FC Emmen 3
Doelpuntenmakers: 36. Boymans 1-0; 73. Pannekoek 1-1; 79. Dost 1-2; 90. Schreurs 2-2; 91. Dost 2-3; 93. Schreurs 3-3.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Bejas (87. Jacobs), Olondo (59. Schreurs), Simone, El Hammouchi, Heinrichs, E. Guvenc, Boymans (79. Derksen)
Toeschouwers: 2.213
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): El Hammouchi

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Emmen spelen twee belangrijke vragen door het hoofd. In de eerste plaats: hoe heeft de spelersgroep de carnaval verwerkt? Daarover hoeven we ons dankzij het kordate optreden van onze algemeen directeur weinig zorgen te maken. De salarissen zijn immers pas na de carnaval uitbetaald, zodat het uitgesloten is dat het bacchanaal fysiek en mentaal té uitputtend is geweest. In de tweede plaats: hoe verwerkt de spelersgroep de afwezigheid van Frans Körver? De mental coach van trainers en spelers verblijft deze week in het zonnige Turkije, waar hij de finefleur van de Limburgse voetbaljeugd aan het afbeulen is. Niet onbelangrijk natuurlijk, maar wie moet er nu oppeppende dollemanspraat verkopen wanneer onze jongens na een tegenslag de kopjes even laten hangen? Willy Dullens?

De altijd alerte en behulpzame stewards van onze club vervullen ook vanavond hun taken weer op voorbeeldige wijze. De door de Lateral Boys vervaardige behangpapieren Spruchband ‘René, de laatste der Wikipedianen’ komt vanwege brandgevaar het stadion niet binnen. Volgende keer een Spruchband van synthetische stof maken, dat is immers een stuk minder gevaarlijk! Na een kritische inspectie door drie verschillende stewards krijgt een mederedacteur van deze site uiteindelijk wel toestemming twee paracetamolletjes het stadion binnen te brengen.

In de opstelling van Fortuna twee verrassingen. Ruud Boymans start vanavond weer in de basis en dat gaat ten koste van Dirk-Jan Derksen. Nog verrassender: ook Cédric Olondo, waarvan iedereen dacht dat hij na blessureleed op de bank zou zitten, staat in basis. Danny Schreurs heeft voor hem het veld moeten ruimen. De opstelling is als volgt: Christianen in de goal; Geenen, Op den Kamp, Grabovac en Bejas achterin; Simone, el Hammouchi en Heinrichs op het middenveld; Olondo, Boymans en Güvenc voorin. Naast de lijn neemt assistent-trainer Fuat Usta de honneurs waar voor de geschorste Roger Reijners.

We zijn nog geen zeventien seconden bezig wanneer Fortuna voor de eerste keer gevaarlijk is. Jürgen Heinrichs neemt de door Brazilian Beach Property & Rentals BV gesponsorde bal mee voor een solo-actie. Hij rondt af met een schot dat rakelings naast gaat. Het is meteen de laatste goede actie van de Duitser, die net als in voorgaande wedstrijden vooral opvalt door zijn onnauwkeurige passing en zijn gebrekkige handelingssnelheid. Kennelijk ligt het niveau van de eerste divisie toch nog net boven dat van de Oberliga.

Simone bezig met een onweerstaanbare rush

Na de actie van Heinrichs gebeurt er lange tijd niet veel meer (behalve dan de inmiddels traditionele ereronde van commercieel medewerker Tom Janssen), maar gaandeweg de eerste helft wordt Fortuna steeds gevaarlijker. Olondo komt op rechts een paar keer door, maar heeft geen goede voorzet in huis.

Boymans komt te laat

De grootste kans krijgt Fortuna na een minuut of twintig, wanneer Ruud Boymans een Emmen-verdediger de door Brazilian Beach & Property BV gesponsorde bal afpakt. Boymans legt af op Simone, die vanaf een meter of twaalf vrij kan inschieten. Het schot kan echter eenvoudig worden gekeerd door doelman Villadsen.

De Beer van Born wordt neergetrokken

Aan de andere kant krijgt Emmen een levensgrote kans wanneer Rick Geenen Emmen-aanvaller Sergio van Dijk vergeet te dekken. Van Dijk kan links in het strafschopgebied vrij uithalen, maar Christianen redt bekwaam. Fortuna blijft echter de betere partij. Tien minuten voor rust komen we dan ook terecht op voorsprong. Cedric Olondo krijgt de door Brazilian Beach & Property BV gesponsorde bal aangespeeld in het strafschopgebied. Hij weet Ruud Boymans te bereiken. De Beer van Born levert een rollertje af dat de Emmen-keeper kansloos laat.

1-0 dankzij Ruud Boymans

Een paar minuten later hopen we op de twee-nul, wanneer Emmo Güvenc vanaf links doorkomt. Zijn schot gaat echter voorlangs; bovendien heeft de scheidsrechter al voor buitenspel gefloten.De rust gaat in alle rust voorbij. Het begin van de tweede helft is wederom voor Fortuna. Olondo levert vanaf rechts een knappe voorzet bij de tweede paal af. Boymans komt echter net te laat om binnen te tikken. Olondo heeft ook nog een schot op doel in huis voordat hij zich na een kwartier laat vervangen door Danny Schreurs.

Olondo controleert de bal op subtiele wijze

Intussen heeft Emmen het heft in handen genomen. Tot grote kansen komen de Drentenaren niet, maar onze verdediging vertoont bij tijd en wijle behoorlijke scheurtjes. Onze aanval komt niet veel meer in het stuk voor.

De gelijkmaker van Emmen in de 73ste minuut komt dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. De ploeg countert snel na een corner van Fortuna. Christianen kan de eerste inzet nog keren, maar in de rebound kan Pannekoek vrij inschieten. Zes minuten later zet invaller Dost Emmen zelfs op voorsprong. De aanvaller wordt niet gedekt bij een hoekschop en krijgt alle ruimte om binnen te koppen.

Güvenc laat zich opzij zetten

De scheurtjes in onze verdediging zijn intussen gapende gaten geworden. In dat geval is de aanval de beste verdediging. Met Derksen voor Boymans en Jacobs voor Bejas (twee Parkstadters tegelijkertijd op het veld acht Usta kennelijk niet verantwoord) gaan we op jacht naar de gelijkmaker. Danny Schreurs is dichtbij, maar zijn schot wordt door de keeper over de lat getikt. In de laatste minuut heeft Schreurs meer geluk. Raschid el Hammouchi komt knap door op links, zijn voorzet eindigt diep in het strafschopgebied bij de tweede paal. Daar komt Danny Schreurs in om de gelijkmaker binnen te schieten.

El Hammouchi jaagt op de bal

We zijn nog niet klaar met feesten wanneer de door Brazilian Beach Property & Rentals BV gesponsorde bal wéér in het net ligt. Onze verdediging verzuimt opnieuw om kordaat in te grijpen, zodat Dost zijn tweede treffer kan maken. Twee van de drie minuten blessuretijd zijn inmiddels verstreken. De verdediging van Emmen blijkt net als die van Fortuna niet over stalen zenuwen te beschikken. Het uitverdedigen verloopt paniekerig en van enige organisatie in de dekking is geen sprake meer. Danny Schreurs profiteert optimaal. In de laatste seconden van de wedstrijd staat hij helemaal vrij in het strafschopgebied, wanneer er vanaf rechts een hoge door Brazilian Beach Property & Rentals BV gesponsorde bal in zijn richtig komt aanzeilen. Schreurs neemt het leder in één tijd op de schoen en plaats hem perfect in de hoek.

Juichen mag, maar wel een beetje voorzichtig zijn met onze held

Scheidsrechter Winter heeft mededogen met onze verdediging en fluit direct na de aftrap van Emmen voor het einde van de wedstrijd.

Met dank aan het Torinstinkt en de durf van Danny Schreurs levert een  bizar slot uiteindelijk een drie-drie ge
lijkspel op. Maar verder schieten we hier natuurlijk geen door Brazilian Beach Property & Rentals BV gesponsorde bal mee op.