De eerste van twee achtereenvolgende ontmoetingen met Emmen levert Fortuna een comfortabele overwinning op. Het balletje met Fortuna gaat dus in de magnetron voor de tweede ronde. Verder mogen we de wedstrijd snel vergeten, want veel viel er niet te beleven in deze zouteloze partij bekervoetbal.

25 September 2007

Fortuna zonder problemen naar volgende ronde

Fortuna Sittard 3 FC Emmen 1
Doelpuntenmakers: 38. Derksen 1-0; 65. Cornelia 2-0; 70. Friss 2-1; 92. E. Guvenc 3-1.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone (74. El Hammouchi), Van Driel, Heinrichs (39. E. Guvenc), Van den Ouweland, Derksen (64. Jacobs), Cornelia
Toeschouwers: 1.060
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Op den Kamp

Het is dinsdag 25 september, een ideale avond voor het stiefkindje van het vaderlandse voetbal, de KNVB Beker. Niet minder dan 800 mensen vinden de confrontatie tussen Fortuna en Emmen in de eerste ronde van dit prestigieuze tournooi het bezoeken waard. De entourage belooft dus weinig spektakel, maar misschien hebben de spelers van beide elftallen er wel zin in.

Na de successen in de drie laatste competitiewedstrijden heeft trainer Wisman geen enkele reden om zijn elftal te wijzigen. Fortuna start dus met het inmiddels vertrouwde elftal: Christianen op doel; Geenen, Op den Kamp, Grabovac en Vanek in de verdediging; Van den Ouweland, Simone, Heinrichs en Van Driel op het middenveld en Derksen en Cornelia in de voorhoede. Vandaag geen begrijpelijke, edoch nog moeilijk uitvoerbare tactische meesterzetten van Wisman. Joep speelt centraal achterin en ook de andere spelers lopen op een logische plaats.Tegenstander Emmen brengt een elftal zonder bekende namen. Of is die kleine trage rechtsback good old Etienne Barmentloo? Het zou zomaar kunnen.

Na het beginsignaal van de bekwame arbiter Wiedemeijer wordt onze vrees bewaarheid. De vonken vliegen er niet bepaald vanaf. De eerste helft speelt zich voor het grootste deel af op het middenveld, waar de bal in een laag tempo rondgaat tussen beide elftallen. Fortuna heeft het betere van het spel, maar weet het veldoverwicht niet om te zetten in kansen. Het publiek is langzaam in slaap gesukkeld, maar wordt daar zeven minuten voor de officiële rust wreed uit in gestoord. Fortuna heeft de sleutel tot succes gevonden. Aanvoerder Van Driel neemt aan de rechterkant van het veld op een meter of veertig van het doel van Emmen een vrije trap. De bal draait het strafschopgebied in en wordt daar door iedereen gemist. Iedereen? Nee, Dirk-Jan Derksen is de enige die wel oplet. Vanaf een paar meter kan hij de bal in de lege goal schieten. De treffer leidt tot een explosie van vreugde in het stadion.

De goal van Derksen heeft niet alleen de toeschouwers, maar ook de spelers van Emmen wakkergeschud. De rood-witten voeren iets uit dat op een offensief lijkt. Dat leidt op slag van rust tot een grote kans, wanneer bij een voorzet vanaf links ineens drie spelers in vrije positie staan. Sergio van Dijk werkt de bal naast, maar onze verdedigers zijn gewaarschuwd. De verdedigers waarschuwen op hun beurt de grensrechter, die verzuimd zou hebben voor buitenspel te vlaggen.

De tweede helft komt pas na een minuut of tien tot leven, wanneer Nico Vanek aan één van zijn traditionele rushes begint. De Duitser laat de hele rechtervleugel van Emmen zijn hielen zijn en levert een verwoestend schot af, dat eindigt op de vuisten van keeper Thomas Villadsen. Een paar minuten later zet Fortuna nog een fatsoenlijke aanval op. Het schot van Emmo Güvenc, in de eerste helft al ingevallen voor Heinrichs, levert echter geen problemen op voor Villadsen. Aan de andere kant meldt ook Emmen zich een keer gevaarlijk voor doel, maar het schot van Sergio van Dijk gaat naast.

In de 65ste minuut herhaalt Fortuna het succesrecept uit de eerste helft nog een keer. Aanvoerder Van Driel neemt aan de rechterkant van het veld op een meter of dertig van het doel van Emmen een vrije trap. De bal draait het strafschopgebied in en wordt daar door iedereen gemist. Iedereen? Nee, Florencio Cornelia is de enige die wel oplet. Vanaf een paar meter kan hij de bal in de lege goal schieten. De treffer leidt tot een explosie van vreugde in het stadion.De wedstrijd lijkt beslist, maar een twintig minuten voor tijd laat Fortuna Emmen terugkomen in de wedstrijd. Opnieuw staat Mels van Driel aan de basis van de treffer. De bal springt bij het uitverdedigen in het eigen strafschopgebied ongelukkig van zijn voet en belandt voor Morten Friss. Die twijfelt geen moment en haalt verwoestend uit. De Anschlusstor is een feit, er staat ons nog een heet kwartiertje te wachten. Wisman reageert door Raschid el Hammouchi te brengen voor Simone. Eerder is Bas Jacobs Derksen al komen afwisselen.

De vrees voor een onweerstaanbaar slotoffensief van Emmen blijkt echter ongegrond. We blijven moeiteloos overeind. In de laatste minuut van de wedstrijd krijgt Florencio Cornelia de bal aangespeeld op de middenlijn. Hij draait weg van zijn tegenstander en begint aan een indrukwekkende opmars naar het doel van de tegenstander. Etienne Barmentloo kan hem niet in bedwang houden en trekt hem op de rand van de zestien meter naar beneden. Wiedemeijer geeft de rechtsback terecht rood.

Even lijkt Cornelia onder het motto ‘Ik ben neergetrokken, dus ik mag schieten” de vrije trap op te eisen, maar uiteindelijk laat hij het karweitje over aan Emmo Güvenc. Een wijs besluit, want die krult de bal mooi over de muur en onbereikbaar voor Villadsen in de korte hoek. Het is een mooi slotakkoord voor een wedstrijd die verder weinig om het lijf had. We zijn een ronde verder, dat is het belangrijkste. Nu maar hopen dat we dezelfde tegenstander aanstaande vrijdag even gemakkelijk de baas blijven.