Na een eerste helft waarin Fortuna bij vlagen werd overlopen en van geen hout pijlen wist te maken toonde het in de tweede helft een ander gezicht. Excelsior had het moeilijk, incasseerde al snel de gelijkmaker en moest alle zeilen bijzetten om na een rode kaart een punt aan de ontmoeting over te houden. Fortuna ging nadrukkelijk op zoek naar meer, maar moet na 90 minuten content zijn met een puntendeling. We zijn er weer bij, we tellen mee. Makkelijk zal het niet worden, maar who cares?


11 augustus 2018

Terechte puntendeling

Doelpuntenmakers: 32. Mattheij 1-0, 54. Smeets 1-1.
Opstelling: Koselev; Ciranni, Heerings, Dammers, Pinto; Smeets (69. Vlijter), El Messaoudi, Diemers; Semedo, Novakovich, Hutten (81. Stokkers).
Toeschouwers: 4.250.
Scheidsrechter: S. Mulder.
Geel (Fortuna): K. Heerings.
Rood (Fortuna): –

Na zestien seizoenen te hebben gebivakkeerd in de op één na hoogste klasse van het profvoetbal maakt Fortuna haar rentree op het hoogste niveau. Jarenlang doet de club er niet toe en kijkt de Westelijke Mijnstreek de andere kant op als het met Fortuna wordt geconfronteerd of schiet in de lach als de club ter sprake komt op maandag tijdens de lunchpauze of op verjaardagen.

Slechts weinigen blijven de club trouw en richten, nota bene aangespoord door ons gewezen gedelegeerd lid van de RvC, algemeen directeur, lid van de Stuurgroep Topvoetbal Limburg, maar bovenal neuro-linguïstisch denker, Hans Erkens, een nieuwe supportersvereniging op. Sinds het ter ziele gaan van Supportersvereniging ‘Fortuna Sittard ’92’ is er geen organisatie meer die zich inzet voor de belangen van supporters en daar moet volgens Hans maar eens verandering in komen. En aan de vooravond van het seizoen 2007-2008 is het dan zover: Supportersvereniging ‘Nao Veure’ wordt opgericht.

Maar de vereniging doet niet wat Hans hoopt; het blijkt een luis in de pels van de man die alles in het werk stelt om Fortuna te verzwakken en ‘fusierijp’ te maken. Uiteindelijk overleeft de club Hans’ moordaanslag en smeden fangroeperingen rondom de club een plan.


‘Wat zeg je? Fortuna speelt weer eredivisie?’

Er wordt een lobby gestart om in het bezit te komen van een zogenaamde ‘gouden aandeel’. Want eenmaal in het bezit van een dergelijk aandeel bezitten de fans een middel om een dergelijke ellende in de toekomst te blokkeren. Maar om zo’n aandeel op te eisen is het van belang één front te vormen. Diverse fangroeperingen besluiten zich begin 2013 te groeperen tot Supporterscollectief ‘Fortuna SC’. En als je hebt besloten om achter dit initiatief te gaan staan en lid te worden of je lidmaatschap van de SV ‘Nao Veure’ te continueren, dan ben je nu spekkoper.

Want het moment waarop je lid bent geworden van ‘Fortuna SC’ is bepalend voor de indeling in diamond, gold, silver of bronze. Iedereen heeft erover gelezen, er zijn talloze bijdrages op sociale media aan gewijd, maar supporters zijn ingedeeld op basis van een objectieve maatstaf.

Veel supporters zien de bui al hangen en kiezen eieren voor hun geld, maar er zijn uiteindelijk ook nog voldoende bronzen supporters die bij de 400 fans behoren die het uitvak in Kralingen bevolken.

Maar zoals het voor supporters een uitdaging is om tickets te bemachtigen voor het uitvak, zo wordt het gehele komende seizoen een uitdaging voor de Fortuna Online-redactie. Want na 16 jaar is iedereen wel vergroeid met de Jupiler League die niet de grandeur heeft van de Eredivisie, maar in alle facetten boven het amateurvoetbal uitsteekt. Het wordt wennen met een uitwedstrijd in Heerenveen op zaterdagavond om 20.45 uur (waarom zo laat?) of zondagmiddag in Emmen om 12.15 uur (waarom zo vroeg?). Maar ook de zondagmiddagwedstrijd op het klassieke tijdstip van 14.30 uur wordt wennen.

Maar desondanks gaan we proberen wekelijks een zo accuraat mogelijk verslag te schrijven. Ook al moeten we op zondag of doordeweeks achter onze computer kruipen. De kick off van het seizoen 2018-2019 start bij Excelsior. De reis naar Rotterdam kan al bijna op de automatische piloot worden afgelegd; het is amper drie maanden geleden dat we eveneens naar Excelsior reden voor een demonstratiewedstrijd tegen de Suriprofs!

Sindsdien is er veel veranderd in de Westelijke Mijnstreek. Gekende krachten zwaaien af (Miguel Santos, Stefan Askovski en Dries Saddiki), realiseren een toptransfer (Perr Schuurs), keren terug naar de rechtmatige eigenaar (Todd Cantwell) of krijgen te horen dat de club niet met hen verder wilt (Christopher Braun, Mickaël Malsa).

Ter vervanging landt een flink contingent aan nieuwe spelers in Sittard, tevoorschijn komend uit allerlei Achterhoeken en gaten. Die moeten, onder leiding van de nieuwe trainer René Eijer, het behoud in de Eredivisie gaan verzekeren. En de eerste competitiewedstrijd lijkt meteen een ‘zespuntenduel’. Want ondanks dat Excelsior zich de afgelopen vijf seizoenen in de Eredivisie handhaafde, werden ze evenveel seizoenen vooraf als degradatiekandidaat bestempeld, iets wat Fortuna nu ook overkomt.

Maar de realiteit is dat er om 17.30 uur twee bussen staan te wachten om supporters naar Rotterdam-Kralingen te brengen. Ondanks dat iedereen nog heeft moeten wennen aan het nieuwe systeem van ticketing en er mogelijk niet in is geslaagd in de juiste bus te zitten. Maar soit, op een avond als deze maalt daar vooralsnog niemand om. Nieuw is wel dat we deze keer niet in een bus van Hanneman ‘De Toerist’ stappen, maar van Kupers, de leverancier van de hagelnieuwe spelersbus.

Wat niet is veranderd zijn de busbegeleiders van onze bus. Bus 1 wordt weliswaar begeleidt door enkele kopstukken van de nieuwe supportersvereniging United Generations Sittard (UGS), maar bus 2, ‘onze’ bus, vertrekt onder auspiciën van Annette en Wil. En zonder problemen bereiken we onze eerste pleisterplaats. En daar gaat het gruwelijk mis. De medewerkers van de locale Burger King en Subway hebben geen rekening gehouden met de competitiestart, zitten overduidelijk in de zomermodus en zorgen ervoor dat bestellingen veel te laat worden afgeleverd. Het duurt hierdoor behoorlijk lang vooraleer we onze weg naar de Maasstad kunnen vervolgen.

En als we dan weer ‘en route’ zijn, lopen we vast in een file ter hoogte van Breda. Volgens het onvolprezen Teletekst betreft het oponthoud 13 minuten en dat zorgt ervoor dat er links en rechts paniek uitbreekt. Zelfs bij Excelsior, dat dientengevolge een blik stewards opentrekt teneinde iedereen tijdig in het uitvak te krijgen.


De spelers zijn al gearriveerd, wij staan in de file

En eenmaal aangekomen op Woudestein lukt dat wonderwel. Van de warming-up krijgen we niks mee en zien dus pas bij de opkomst van de spelers dat Alexei Koselev het doel verdedigt. Vóór hem geen Clint Essers, die kampt met een knieblessure, maar Alessandro Ciranni als rechtsback. Aan de overzijde speelt Michael Pinto. Het centrum wordt verdedigd door kapitein Wessel Dammers en Kai Heerings. Het centrale middenveld wordt door Jorrit Smeets en Ahmed el Messaoudi gevormd. De rechterflank is voor Lisandro Semedo en op links speelt Lars Hutten. Trainer-coach René Eijer kiest voor een iets verdedigender variant waardoor André Vidigal op de bank begint. De rol van spelmaker is toebedeeld aan Mark Diemers en Andrija Novakovich speelt diep in de spits.


Jazeker! WE ARE BACK!

Ondertussen heeft scheidsrechter Siemen Mulder de wedstrijd op gang gefloten en beginnen we officieel aan ons hernieuwde avontuur in de Eredivisie. De uitgelaten stemming van de laatste weken in de Jupiler League hebben we vastgehouden en de ploeg wordt flink aangemoedigd. Dat is hard nodig, want binnen een paar minuten hebben we in de gaten dat het tempo véél hoger ligt dan in de Jupiler League. Fortuna zweet vooral peentjes als Ali Messaoud en Anouar Hadouir aan het combineren slaan, maar ook voormalig Witte Leeuw Jerdy Schouten blaast zijn partij mee op het middenveld.


Ook Lisandro Semedo beleeft een lastige eerste helft

Maar na een paar minuten drukt Fortuna haar neus een eerste maal aan het venster. De counter wordt ingeleid via Mark Diemers die de bal naar Lars Hutten speelt. Hutten staat vandaag op een voor hem vreemde positie van linksbuiten, maar kan daardoor wel naar binnenkomen en met zijn rechter been trappen. Dat is precies wat hij doet, maar zijn schot zeilt langs het doel.

Niet veel later is het Andrija Novakovich die zich laat opmerken, maar zijn schot is te zwak om doelman Sonny Stevens te verontrusten. Excelsior probeert een openingstreffer te forceren waardoor doelman Koselev flink aan het werk wordt gezet. Van rustig opbouwen is geen sprake en hij hanteert dan ook steeds de lange bal richting Novakovich. Maar omdat de lange Amerikaan weinig steun krijgt, komt Fortuna nooit aan voetballen toe en staat de verdediging contstant onder druk.


Luigi Bruins toont zijn technisch vernuft

Na een klein kwartier maakt Fortuna Kai Heerings aan de rand van het strafschopgebied een overtreding op Mikael Anderson. Hadouir gaat achter de bal staan en krult de bal prachtig over de muur en mikt op de paal. In het verleden werd binnen het voetbal eens geopperd om draaiende doelpalen in te voeren en mocht Excelsior erover beschikken, dan was de achterstand een feit. Maar niet nu. De bal kaatst terug het veld in waarna Ryan Koolwijk op doel probeert te schieten. Maar omdat Koselev goed naar de grond gaat, kan de Moldaviër de bal gauw oprapen.


Het uitvak bij Excelsior puilt uit

Een eerste flinke waarschuwing en zaak om zelf ook eens goed te prikken. Lars Hutten heeft balbezit op het middenveld en passt de bal buitenkantje rechts in de diepte. Novakovich heeft begrepen wat Hutten van plan is en sprint in de ruimte. Hij komt in het strafschopgebied in balbezit en ziet in zijn ooghoeken doelman Stevens uit zijn doel stormen. Die pakt bal en minimaal ook man, maar scheidsrechter Mulder wilt er niet aan te fluiten voor een strafschop.


Andrija Novakovich blijkt een behoorlijke handenbinder…

Aan de tussenkomt heeft Stevens toch behoorlijk veel hinder overgehouden en vraagt om verzorging. Tijd voor het uitvak om eens te onderzoeken of er ook supporters in de thuisvakken hebben plaatsgenomen. En dat blijken er toch behoorlijk veel!

Ga staan, als je van Sittard bent,
Ga staan, als je van Sittard bent,
Ga staan, als je van Sittard bent,
Ga staan, als je van Sittard bent…

Nadat de wedstrijd is hervat blijkt nog eens hoe goed je in de Eredivisie moet opletten. Kai Heerings gaat na een onschuldig kopduel tegen de grond en even is de organisatie zoek. Hadouir duikt in de ruimte en probeert meteen zijn kans te grijpen, maar Koselev redt gevat. Het is overduidelijk dat Fortuna flink moet wennen aan de intensiteit en het lijkt erop dat enkele spelers toch nerveus aan de wedstrijd zijn begonnen.


…maar van scoren is voorlopig nog geen sprake

Na ruim een half uur gebeurt waar iedereen zo voor vreest. Excelsior mag een corner nemen en de bal komt strak bij de tweede paal terecht. Daar troeft Jurgen Mattheij Wessel Dammers af in de lucht en kopt op doel. Omdat Koselev geen medespeler bij de paal heeft geposteerd vliegt de bal pardoes in doel: 1-0.

Fortuna is even aangeslagen en moet proberen de scheve situatie recht te zetten. Veel moet van Semedo komen. Hutten speelt eerder controlerend vanaf links en ontbeert ook de snelheid om een tegenstander achter zich te laten, terwijl Novakovich weinig medespelers om zich heen ziet.

Afgelopen seizoen kreeg Semedo de bal vaak halverwege de speelhelft van de tegenstander, liet de linksback ter plekke en zocht naar medespelers, maar niet vandaag. Hij vertrekt vaak vanaf Fortuna’s rechtsback-positie en moet eerst een half elftal voorbij om uit te komen bij het doel van de tegenstander. Op het middenveld proberen El Messaoudi en Smeets grip te krijgen op Koolwijk en Schouten, maar ook dat blijkt verdomd lastig.


Lisandro Semedo komt er vooralsnog niet aan te pas

Het devies luidt vooralsnog ook met 1-0 de rust halen. Dat is moeilijk genoeg, want Koselev twijfelt keer op keer bij hoge ballen. Bij het doelpunt had hij misschien ook wel uit zijn doel moeten komen, maar dat doet hij nu wéér niet. De kopbal van Jeffry Fortes is dan wel niet op maat en levert geen gevaar op, maar de boomlange doelman zal meer moeten gaan heersen in zijn strafschopgebied.


Ook Lars Hutten zucht veelvuldig tijdens de eerste helft

De laatste aanval van de eerste helft is voor Fortuna. Diemers behoudt het overzicht en speelt de mee opgekomen Ciranni aan. De back heeft wat tijd en trapt de bal tot aan de andere kant van het speelveld. Hutten neemt de bal aan en speelt Semedo strak in. Die denkt Novakovich in stelling te kunnen brengen, maar de Amerikaan begrijpt zijn hakbal niet helemaal. En zo eindigt de eerste helft.

Ook in het uitvak wordt flink gepuft, want de rentree in de Eredivisie valt flink tegen. Fortuna heeft nauwelijks een kans bijeen gevoetbald, mist de handelingssnelheid en het vernuft om Excelsior in de problemen te brengen. Dat zullen de spelers zelf ook wel beseffen maar het is natuurlijk ridicuul om de basisopstelling na één helft Eredivisie meteen af te fakkelen.

Na een paar minuten is iedereen bijgekomen van een enerverende eerste helft en krijgt iedereen rustig de tijd om eens rond te kijken. En dan zie ik toch louter en alleen bekende gezichten en moet toch een beetje grinniken om de commotie die de nieuwe manier van ticketing teweeg heeft gebracht. Want wie is nu écht gedupeerd? Wie had de intentie om naar Woudestein af te reizen en viste achter het net? En dus lijkt het erop dat de vele reacties op de indeling in diamond, gold, silver en bronze praat voor de vaak zijn geweest.


Mark Diemers controleert de bal, maar kan zijn stempel niet op de eerste helft drukken

Na een kwartier rusten komen de spelers het veld weer op. In het uitvak wordt weer aan de volumeknop gedraaid en leeft de hoop dat de rollen zijn omgedraaid. En daar lijkt het meteen op. Semedo staat veel dieper en passeert Lorenzo Burnet. Hij zoekt Novakovic, maar de spits zit in de tang bij Hervé Matthys en Jurgen Mattheij. Novakovich gaat niet voor de eerste keer tegen de grond vanavond, maar wordt verzocht met gepaste spoed weer op te staan.

Duidelijk is dat Fortuna alle schroom van zich heeft afgegooid en brutaal op zoek gaat naar de gelijkmaker. Dat onderkent ook het uitvak en luidkeels wordt de Rotterdamse aanhang medegedeeld dat we uit Sittard komen.

Dao wo ich gebaore bèn,
Wo mien auwesjhoes nog sjteit,
De taal die ich toch zoo goud kèn,
Wo ich hauw mien leif en leid…

Dat is mie Zitterd, Zitterd allein,
Dao geit niks baove, so is ter mer ein,
Dat is mie Zitterd, Zitterd allein,
Dao geit niks baove, so is der mèr ein…

Ondertussen heeft Jorrit Smeets de bal overgespeeld naar Alessandro Ciranni en zijn voorzet komt terecht bij Lars Hutten. Hij heeft een vrije schietkans, maar is veel te onrustig en trapt de bal ver naast en over het doel. Weg kans, maar het toont eens te meer de Sittardse intenties.


Lars Hutten beseft dat hij een reuzekans om zeep heeft geholpen

Even later lijkt de gelijkmaker te vallen. Fortuna voert de druk verder op en brengt Semedo in stelling. Hij neemt de bal goed aan en schiet de bal hard voor doel. De bal gaat echter voorlangs, maar raakt een Excelsior-been. Corner. Diemers trapt de bal goed voor doel waar El Messaoudi de bal op zijn hoofd krijgt. Hij kopt de bal perfect naar de grond, waarna deze opstuit en richting kruising vertrekt. Maar doelman Alessandro Damen heeft het gevaar gezien en tikt de bal met een formidabele reflex uit het doel. Het devies is: nu scoren, een beter moment bestaat niet!


René Eijer en Kristof Aelbrecht sturen bij

De gelijkmaker hangt in de lucht en komt er ook. Na een solo van Semedo komt op Fortuna’s rechterkant Jorrit Smeets in balbezit en hij ziet dat er achter de doelman in de verre hoek nog ruimte is. Hij stuurt de bal richting de tweede paal waarna deze in het net ploft: 1-1!


De trap van Smeets is Damen te machtig

De vreugde in het uitvak is gigantisch. Tijdens de eerste helft was Fortuna rijp voor de sloop en nu is het plots 1-1. Dat juist Smeets scoort is extra mooi, want hij kwam ooit bij Fortuna binnen met een amateurcontract, veroverde een basisplaats, kreeg een klein contract en scoort nu Fortuna’s eerste doelpunt in de Eredivisie sinds 16 jaar.


Jorrit Smeets schreeuwt het uit: het is 1-1!

Maar met een punt zijn de Sittardenaren allerminst tevreden. Het vuur zit terug in de sloffen en Excelsior wordt hoog opgevangen. Plotseling ligt het spel stil omdat Ciranni geblesseerd op de grond ligt. Semedo maakt zich op voor een nieuwe dribbel, maar tikt de bal uit. Ietwat verwonderd ziet iedereen de scheidsrechter het veld verlaten. Klaarblijkelijk heeft hij iets onoirbaars gezien, maar wat dan? De VAR moet uitsluitsel brengen. Na een kleine onderbreking komt Siemen Mulder terug het veld op, grabbelt in zijn borstzak en toont Luigi Bruins een rode kaart. Blijkbaar heeft Bruins tóch een overtreding op Ciranni begaan en moet inrukken.


Abmarsch

Met 10 tegen 11 gaat Fortuna nóg nadrukkelijker op zoek naar een voorsprong. Excelsior graaft zich in en gaat loeren op de counter. En Fortuna probeert openingen te vinden in de hechte verdediging. Steeds is het Diemers die de bal komt ophalen en probeert een gaatje te vinden.


Mark Diemers trapt de tweede helft het gaspedaal maximaal in

Toch ontsnapt Fortuna als Ali Messaoud er vandoor gaat. Hij bindt drie verdedigers aan zich en ziet de ruimte om Hadouir vrij voor Koselev te zetten. Mica Pinto onderkent het gevaar en knijpt gauw naar binnen om Hadouir dusdanig te hinderen dat hij de bal naast het doel plaatst.

Tijd om te wisselen. Doelpuntenmaker Smeets verlaat het veld en wordt vervangen door Gavin Vlijter. Daar waar Vlijter onder Sunday Oliseh steeds centraal speelde, schuift Eijer Hutten door naar een centrale positie en posteert Vlijter op de linkerflank.


Aelbracht geeft Vlijter nog wat tips mee

Vlak nadat Vlijter het veld in ingekomen krijgt hij de mogelijkheid beslissend te zijn. Op eigen helft onderschept Diemers de bal en stuurt de razendsnelle Vlijter op pad. Hij loopt Fortes eruit, ziet in het midden Novakovich vrijstaan en geeft de bal voor. Maar de bal is niet op maat, waardoor Novakovich niet bij de bal komt. En juist zulke buitenkansjes moet je in de Eredivisie verzilveren…


Vlijter is vooral in de ruimte razend gevaarlijk

Met nog ruim tien minuten te gaan begint de tijd een beetje te dringen. Excelsior probeert links en rechts wat tijd te sprokkelen, zonder dat het echt storend wordt.

Fortuna omsingelt het strafschopgebied nog maar eens, maar beperkt zich vooral tot rondtikken. Er volgen te weinig schoten of steekpasses om iets te forceren. Pas als Pinto een verre voorzet geeft ontstaat er weer gevaar. Semedo pikt de bal op en probeert te schieten, maar de bal ketst af. Deze komt voor de voeten van Diemers en hij schiet nog een keer gevaarlijk op doel, maar meer dan een corner houdt hij er niet aan over.

En zo eindigt de wedstrijd in 1-1. In de eerste helft had Fortuna weinig in de melk te brokkelen, maar kwam als herboren uit de kleedkamer. Wat volgde was een spervuur aan aanvallen, maar uiteindelijk was het te weinig voor drie punten.


1-1, een terechte uitslag

Na afloop komen de spelers het uitvak bedanken en bespeur ik bij velen een dubbel gevoel. De pass van Vlijter had natuurlijk op maat moeten zijn, maar ondanks een ondertal had Excelsior nog kunnen scoren. Fortuna heeft in ieder geval getoond te begrijpen wat het inhoudt om in de Eredivisie te spelen. En dat is hard nodig, want volgende week komt landskampioen PSV op bezoek dat vanaf dit seizoen wordt getraind door Mark, de zoon van John van Bommel.


Het gezang gaat minutenlang door na de wedstrijd

Omstreeks 23.00 uur vertrekken de bussen uit Rotterdam en zetten koers richting Westelijke Mijnstreek. Na een klein uur last de reisleiding een tussenstop in zodat iedereen gebruik kan maken van het natuurtoilet. De heen- en ook de terugreis heeft het toilet van de bus overuren gedraaid en krijgt nu eventjes rust.

Na ruim twee uur bereiken we Sittard weer en gaat eenieder zijn weg. Wij vervolgen onze route naar het zuiden, waarbij we de boorden van de Bosphorus links laten liggen. Het is bijna 02.00 uur als ik op mijn telefoon kijk en bemerk dat Niels ons al foto’s heeft gestuurd. Shit, straks verslag maken!? Snel poets ik mijn ivoor en ga in bed liggen. Het Eredivisie-avontuur zit er alweer voor 1/34e deel op.

Michel Hennen