Fortuna verliest voor de derde keer op rij in de Jupiler League en begint zo wel heel slecht aan de derde periode. De oorzaak van de nederlaag is een collectieve wanprestatie in de eerste helft, die in de tweede helft niet meer recht te trekken is. Merci Sittard!


29 november 2013

Merci Sittard, merci Sittard, merci!

Excelsior 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 14. Kruys 1-0, 44. Veldwijk 2-0.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis; Vlug (46. N’Koyi), Voorn, Zennaro (72. Gulpen); Nepomuceno, Khalouta, Amoah.
Toeschouwers: 2.509.
Scheidsrechter: Boot.
Geel: N’Koyi, Khalouta.
Rood: -.

Om 16:15 uur stap ik in Best in de auto om richting het AC Restaurant in Nederweert te reizen. Het slechte weer zorgt er echter voor dat veel medeweggebruikers op de rem gaan staan en ik in een file terechtkom. In paniek neem ik contact op met de bus of er toch wel op mij gewacht kan worden. Het gaspedaal wat dieper induwende schiet ik iets na vijf uur de parkeerplaats op. Na een sprintje richting de overkant begin ik de bus te zoeken. Door de regen is mijn bril een soort waas voor mijn ogen geworden en ik zie niks, een bus al helemaal niet. Mijn opluchting is dan ook groot als ik een minuut later een bus van Slangen richting mijn kant op zie komen. De deur in het midden gaat onder het rijden open en ik meld me in de bus. Daar word ik meteen tot betalen aangezet, terwijl ik nog niet eens gekeken heb of er nog wel plek voor me is. Als ik betaald heb zie ik dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. De animo voor deze wedstrijd blijkt erg minimaal en ik kan met een gerust hart mijn plekje achter in de bus opzoeken. Er ontbreken de nodige bekende gezichten, maar velen daarvan hebben de auto verkozen boven de ongemakken die de bus van Slangen met zich meebrengt.

Na een korte stop bij een tankstation komen we ruim op tijd aan bij stadion Woudestijn. Warm word ik nog altijd niet van dit stadion. Sterker nog, gezien de gebeurtenissen van vijf geleden heeft deze wedstrijd nog altijd een zwart randje. Mijn gedachten gaan weer even terug naar die avond en denk ik aan mijn laatste woorden die ik aan Harald richtte. “Goede reis” waren misschien maar twee woorden, maar hadden heel erg betekenis, zo bleek later. Als we het stadion zijn binnengetreden krijgen we van de stewards toegang tot het veld om de spandoeken op te hangen. Qua vriendelijkheid wordt er hier dus hoog gescoord. Ondertussen word ik naar onder geroepen om de vlag van TMD te vangen. Onze huisfotograaf Niels gooit hem netjes aan en de vlag krijgt een prominente plaats in het uitvak.


Een duidelijke waarschuwing bij de kassa van het uitvak

Nadat de vlag is opgehangen, richten we ons op de wedstrijd. Fortuna doet dit in dezelfde opstelling als in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Volgens trainer Wil Boessen was dit weer een uitstekende wedstrijd van zijn team en ziet hij geen reden tot wisselingen. De enige twee veranderingen zijn twee wissels op de reservebank. Jordie Briels heeft zijn arm gebroken en Tarik Bahr moet zijn plaats afstaan aan de eindelijk terugkerende Patrick N’Koyi. Het is soms onbegrijpelijk hoe lang een speler bij Fortuna doet om terug te komen van een blessure.


De reserves werken de verplichte rondo af tijdens de warming up

Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd laat beginnen is het Excelsior dat begint met aanvallen. Bij Fortuna lijken ze nog op het fluitsignaal te wachten. Het gevolg is dat Excelsior geen duimbreedte in de weg wordt gelegd en het kans na kans krijgt. Het is wachten op de 1-0 en die valt dan ook na een fraai staaltje miscommunicatie aan Sittardse kant. Doelman Ferhat Kaya redt eerst nog uitstekend op een kopbal van Rick Kruijs, maar stompt hierbij de bal slechts omhoog. Wanneer de bal naar onder komt en Kaya hem lijkt te kunnen pakken, denkt Ramon Voorn daar anders over en probeert de bal ver weg te schieten. Het blijft echter bij proberen, want een paar meter verder staat dezelfde Rick Kruijs die de bal kan ontvangen en van dichtbij in het doel kan schieten. 1-0 voor Excelsior en Fortuna mag aftrappen. De scheidsrechter laat de wedstrijd hervatten en Fortuna is blijkbaar nog altijd niet wakker geschud. Wat volgt is een draak van een eerste helft. Fortuna raakt vrijwel geen bal goed en moet dan ook nog vlak voor rust de 2-0 incasseren. Na dom balverlies van Aziz Khalouta wordt de bal diep gegeven op spits Lars Veldwijk. De bal valt precies over de Fortuna verdediging en Veldwijk laat zien dat hij een echte spits is. Gelukkig blaast de scheidsrechter na de goal al snel op zijn fluitje. Een signaal wat de spelers blijkbaar wel hebben gehoord, aangezien ze zich naar de kleedkamer spoeden.

Tijdens de rust is er even de tijd om wat eten te halen. In de karakteristieke schuur worden bij Excelsior nog altijd tegen een schappelijke prijs de broodjes met snacks gemaakt. Niets bijzonders, maar ook niets mis mee. Als we weer de tribune opgaan, zien we dat de spelers van Fortuna al op het veld staan. Blijkbaar was er maar een korte bespreking van de eerste helft nodig.  Gelukkig zien we daar wel de terugkeer van Patrick N’Koyi. Hij vervangt de wederom tegenvallende Jeffrey Vlug.

De hoop dat de spelers op hun donder hebben gekregen, verschiet echter al bij de aftrap. Binnen twee simpele passes wordt de bal al ingeleverd bij Excelsior. De supporters kijken elkaar aan en moeten bijna lachen van deze armoedige vertoning. Het vervolg in de tweede helft is gelukkig een stuk beter, dan wat het elftal in de eerste helft laat zien. Fortuna krijgt een aantal halve kansen, maar weet niet te scoren.


Wederom is een Sittardse aanval in schoonheid gestrand

Duidelijk is wel dat de terugkeer van N’Koyi een belangrijke is. Zolang de aanvoer van de zijkanten echter minimaal blijft zal het moeilijk worden om veel doelpunten te maken. Het hoogtepunt van de tweede helft is als het een paar minuten voor tijd begint te regenen. Het “Why does it always rain on me” schalt door mijn hoofd en weer moet ik terugdenken aan de mooie tijden met Harald. Na een laatste domme actie aan Fortuna kant wordt er gelukkig afgefloten. De wedstrijd zit erop en de spelers krijgen een scheldkanonnade over zich heen. Net als de spelers druipen we al snel af uit dit stadion.


Vandaag weinig applaus vanuit het uitvak vanwege de wanvertoning

Buiten zien we nog een oude bekende waarmee we nog wat bijkletsen en gaan daarna de bus weer in.  In de bus is het tijd voor een reprise van Andre. Koalesjup had vorige wedstrijd al zijn moppen laten passeren, maar dat doet hij vandaag dunnetjes over. Dezelfde moppen uiteraard, maar ze blijven op je lachspieren werken. Zeker zijn geluidseffecten bij de moppen zijn goud waard.

Als we weer bij Nederweert zijn aangekomen verlaat ik de bus en zoek ik mijn auto op. Tijd om nog een half uurtje te rijden en om na te denken over het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 2-0, nul punten op het veld levert ook nul punten binnen TGIF op.
Uitvak: Steeds minder animo voor de uitwedstrijden, nu slechts 78 supporters aanwezig. Dat levert 4 punten op.
Stadion: Het blijft koud en kil, uitstraling is ver te zoeken! 3 punten.
Thuisfans:  De support bij Excelsior lijkt wat toe te nemen. Interactie met onze buren was er zeker, al is hun geografische kennis niet noemenswaardig. 6 punten.
Catering:  Netjes verzorgd, niks bijzonders, maar ook niks te klagen. 6 punten.
Randvoorwaarden: Een gratis programmaboekje, vriendelijke stewards en ruim plek voor spandoeken. 9 punten.

Excelsior behaalt 28 punten en neemt daarmee een plaats in de middenmoot in.

Evert Bos