Fortuna gaat ook ten onder tegen een bepaald niet imponerend Excelsior. De nederlaag was terecht, want Fortuna kon te weinig kansen afdwingen om aanspraak te kunnen maken op meer.

25 Februari 2005

Fortuna verliest opnieuw een thuisduel; nu tegen Excelsior

Fortuna Sittard 0 Excelsior Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 2. Curth 0-1
Opstelling: Thijssen, A. Simone, Akerboom, Dassen, Hermans, Elberkani (86. M. Simone), Meszaros, Op den Kamp (82. Reneerkens), Daemen, Zafarin, Derksen
Toeschouwers: 2.347
Scheidsrechter: Kuipers;
Geel (Fortuna): Derksen

Verrek, het is alweer vrijdagavond. Snel de boel de boel laten en door naar het W&P Stadion. Op de affiches in de stad zien we dat Excelsior Rotterdam het volgende slachtoffer van onze dadendrang zal worden. En daarmee is de voorbereiding op dit duel rond: meer hoeven we namelijk niet te weten! In het stadion aangekomen, zien we dat de warming-up bezig is. Dat mag ook wel, want de winter van 2004/2005 heeft een stevige eindspurt ingezet: het is koud.

Verrassingen op het veld? Niet echt, blessures bij Joos van Barneveld, Aziz Moutawakil en Rein Baart voorkomen dat Chris Dekker hetzelfde elftal de wei in kan sturen dat in de sneeuw van Deventer een punt stal. De drie logische vervangers zijn respectievelijk: Tom Daemen (of om precies te zijn Joep op den Kamp), Dave Zafarin en Willem Jan Thijssen. Voor de rest geen wijzigingen. Door naar de tegenstander: Excelsior Rotterdam. De Rotterdammers zijn bezig aan een bijzonder flets seizoen. De oorzaak is vrij snel gevonden: te weinig oud Fortunezen in de gelederen. We herkennen slechts René van Dieren. Andersom zijn er geen Fortunezen die een verleden hebben bij Excelsior. Als jeugdproduct van Feyenoord komt Ray Fränkel nog het dichtst bij een relatie naar Excelsior. Zo zien we dat hij staat te praten met Juanito Sequeira. Die kent hij blijkbaar nog van bij Feyenoord. In het uitvak ontwaren circa 20 Kralingers. Welkom!

Genoeg gepraat, door naar de wedstrijd. Oh nee, toch niet genoeg gepraat. Voor aanvang van het duel gaat de microfoon naar Ronald Dassen. Hij roept het publiek op om spreekkoren achterwege te laten.

De vuurdoop van Dassen als speaker!

Normaliter levert dat een geforceerd praatje – waar niemand op zit te wachten en wat averechts werkt – op, maar Dassen brengt het er prima vanaf. Zo zie je maar weer: Dassen is niet alleen een prima centrale verdediger, hij verstaat ook het vak van stadionspeaker. Toch nog een tip: volgende keer gewoon die lijst met kreten die niet meer mogen van de KNVB meenemen en even voorlezen (en als het even kan ook voordoen). Als dan het ijs niet gebroken is, weet ik het ook niet meer!

Na deze prima speech van Dassen kunnen we beginnen. Fortuna speelt richting lege Zuid tribune, maar in de openingsfase moeten we ons helaas concentreren op datgene wat er zich afspeelt voor de Noord-tribune. Excelsior valt aan over onze rechterkant en die aanval eindigt bij Jeppe Curth. Jeppe wie? Jeppe Curth dus. Er lijkt niets aan de hand, want Marcel Akerboom hijgt in zijn nek en dan zal het wel loslopen. Maar helaas niet deze keer. Akerboom laat zich aan de kant zetten en Curth trapt de bal achter Thijssen: 0-1….

De kille cijfers….

Tsjonge, jonge. Twee minuten gespeeld en we staan al 1-0 achter. Veel gekker moet het toch niet worden…. Nou ja, Fortuna moet verder, maar de klap is zo hard aangekomen dat daar voorlopig niets van terechtkomt. Of is het toch vooral de vormcirsis die ervoor zorgt dat Fortuna niets klaarspeelt? Hoe dan ook, Excelsior is in het vervolg van deze eerste helft dichter bij de 2-0 dan dat wij in de buurt komen van de 1-1. Maar ja, bij Excelsior schrikken ze blijkbaar ook van de overmacht op het veld, want de kansen die ze krijgen, weten ze vakkundig om zeep te helpen.

Op den Kamp kan deze voorzet van Pascal de Nijs niet voorkomen…

Zo had Curth halverwege de eerste helft ook de 2-0 op zijn schoen, maar goed keeperswerk van Thijssen voorkwam dat. Nou ja, als Curth fatsoenlijk had afgewerkt was Thijssen kansloos geweest. Niet dus, en zodoende blijft Fortuna in de wedstrijd. Even later is het De Nijs die een serieuze kans krijgt. Opnieuw is het Thijssen die redding brengt, maar het geeft wel aan wie de lakens uitdeelt in deze eerste helft.

De Nijs heerst voorlopig overal…

De frustraties bij Fortuna beginnen dan ook op te lopen. Met name bij onze topscorer, die nauwelijks in het stuk voorkomt: Dirk Jan Derksen. Als hij dan toch eens de bal heeft op de rand van het strafschopgebied en onder de zoden wordt gestopt, wordt het hem te kwaad als de scheidsrechter er een Schwalbe in ziet. Hij loopt richting scheids en dan volgt een eenstemmig spreekkoor. De scheids pikt dat niet en slingert Derksen op de bon. Dat was de vierde keer al dit seizoen, dus mag Derksen volgende week brommen als Fortuna op bezoek gaat bij zijn vorige club.

Derksen op de bon: zowat de enige prestatie van Fortuna in de eerste helft

Goed, dat weten we dan ook weer. In het restant van de eerste helft zien we dan nog even iets wat lijkt op Sittardse dreiging. Eerst Daemen en even later Mohammed Elberkani lijken vrij op de keeper af te gaan, maar als ze in de buurt van het strafschopgebied zijn gekomen, zijn ze of hun voorsprong plotsklap kwijt of de bal vergeten mee te nemen. Nee, snel ophouden over deze eerste helft: ruststand 0-1. In de rust is er weer een miniwedstrijd tussen twee jeugdelftallen. Helaas is uw verslaggever er weer niet in geslaagd te achterhalen welke teams spelen, laat staan wie er gewonnen heeft…

Door naar de tweede helft. Geen wissels aan Sittardse kant. De elf die in de eerste helft niets klaarspeelden, krijgen dus een herkansing. En toegegeven, het wordt allemaal wat beter. Excelsior moet terug, of heeft besloten moedwillig terug te zakken om op de counter te spelen. Maar als dat laatste het geval is, dan komt er voorlopig bitter weinig terecht van die counters. Fortuna dicteert het spel dus, maar kan dat niet of nauwelijks omzetten in kansen. Tja, wat wil je ook als Zafarin de bal vaker met zijn hak dan met zijn tenen raakt…. Leuk hoor de hakballetjes, maar doe dat maar als we met 5-0 voorstaan. De helft van die hakballetjes mislukt, met balverlies als direct gevolg. Het restant lukt wel, maar dan schrikt de ontvanger zo van de ontstane ruimte dat hij niet meer weet wat te doen, met balverlies als indirect gevolg.

Toch wordt Fortuna sterker en iets zegt me dat de gelijkmaker niet kan uitblijven. Dit Excelsior is zo pover, dat zelfs een zwak Fortuna er niet van hoeft te verliezen. Halverwege de tweede helft lijkt de gelijkmaker er dan eindelijk te komen. Eén fatsoenlijke aanval in 70 minuten voetbal lijkt daarvoor voldoende te zijn. Daemen is verzeild geraakt op de linksbuitenpositie en doet wat een linksbuiten moet doen: geen geklungel; bal voorzetten. In het centrum komen Derksen en Laszlo Meszaros aangesneld. De bal gaat voor de eerste langs, maar de bal is precies op maat voor de tweede. Meszaros denkt de bal in te tikken, maar rekent buiten Cor Varkevisser. Tja, het enige wat Meszaros moest vermijden was de bal tegen Varkevisser aantrappen…

Meszaros lijkt de 1-1 te scoren, maar Varkevisser redt

Weg kans, want ook de rebound is voor Varkevisser. Toch blijft Fortuna het proberen. Dat moet je de ploeg nageven. Met name dat bijtertje op de rechtsback positie wil van geen wijken weten. Angelo Simone heeft al lang in de gaten dat Brayton Biekman ook zonder zijn aanwezigheid geen vlieg kwaad zal doen en dus schakelt de kleinste Simone zich veelvuldig in, in de aanval. Maar ja, het mag allemaal niet baten. Ook zijn voorzetten zijn niet besteed aan Fortuna’s voorwaartsen. De verdediging van Excelsior staat blijkbaar goed genoeg om Fortuna’s aanvallende aspiraties te neutraliseren.

Ehh, wat gebeurt hier eigenlijk???

In de slotfase van de wedstrijd neemt Fortuna nog meer risico’s en dan zien we ook weer iets van Excelsior. Zij krijgen een paar mooie kansen op de counter om dit duel in het slot te gooien. Maar dat lukt niet, zoals zoveel niet lukt in dit duel.

Je zou zeggen dat de bal erin gaat, toch is dat niet zo!

En dus blijft er tot de slotminuut uitzicht op een punt voor Fortuna. Dekker heeft Jordi Reneerkens en Mauro Simone al ingebracht en ook Dassen is al lang niet meer te vinden in de verdediging. Maar het mag allemaal niet baten. Fortuna kan zich geen duidelijke kansen creëren en moet zich dus tevreden stellen met de zoveelste nederlaag. Ook de steun van het publiek ten spijt. Eindstand: 0-1.

En dus verliest Fortuna opnieuw. Van het frisse aanvallende spel uit de eerste helft van de competitie is niets meer over. Zou er nog iets van terugkomen in de slotfase van de competitie? We zullen het wel zien.