Fortuna is er niet in geslaagd zijn missie te volbrengen. Het gelijkspel tegen Excelsior was niet voldoende om de periodetitel in de wacht te slepen. Maar daarom nog niet getreurd: we maken nog altijd een goede kans, al hebben we het dan niet meer in eigen hand. Als FC Zwolle in het gisteren afgelaste duel uit tegen Cambuur niet verder komt dan een gelijkspel, is deelname aan de nacompetitie voor Fortuna een feit.

30 Januari 2009

Een fantastische ambiance, maar nog geen periodekampioen

Fortuna Sittard 1 Excelsior Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 40. Boymans 1-0; 81. Vink 1-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Van den Ouweland, Heinrichs, Olondo, Boymans (70. Schreurs)
Toeschouwers: 6.741
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): –

Voor het eerst sinds de degradatie naar de eerste divisie in 2001 speelt Fortuna weer eens een wedstrijd waarin het echt ergens om gaat. Tot verbazing van alles en iedereen heeft Fortuna een dermate goede vierde periode gespeeld, dat het zich op de laatste wedstrijddag koploper mag noemen. Zelfs de ongelukkige nederlaag tegen Cambuur eerder in de week heeft aan die status niets veranderd. Fortuna moet de kop nu delen met FC Zwolle, maar heeft een aanzienlijk beter doelsaldo. Dat betekent dat winst in de laatste competitieronde van deze periode zo goed als zeker het periodekampioenschap en deelname aan de nacompetitie betekent.

De reactie van het publiek op dat niet eens zo heel grote succes bewijst dat betaald voetbal in Sittard zeker bestaansrecht heeft. Tegen Excelsior zitten er vanavond zo’n zesduizend mensen op de tribune, een toeschouwersaantal waarvan menige niet door Kesler op de korrel genomen club uit de Jupiler League zelfs bij een wedstrijd om het echte kampioenschap alleen maar kan dromen. En overigens ook een aantal waar de promotors van de Limburg Lions alleen maar van kunnen dromen.

Bewijs geleverd: Fortuna is inderdaad dood

Tien jaar wanbeleid mag de club dan bijna tot de grond toe hebben gesloopt, dat neemt niet weg dat Fortuna er nog steeds toe doet. Laten we hopen dat de mensen die het lot van de club in handen hebben – en dat zijn uiteindelijk de voormalige commissarissen en nieuwbakken bestuurders Abelshausen en Philippen – daar respect voor hebben en bij hun afwegingen over een fusie niet alleen eigen geldelijk gewin in overweging nemen.

Nee, dit is geen archieffoto!

De tegenstander in de finale wedstrijd van vanavond heet Excelsior en dat gegeven brengt onze gedachten onwillekeurig terug naar minder plezierige tijden. Het was immers na de heenwedstrijd tegen Excelsior op 22 augustus dat onze redacteur en vriend Harald Didderen tragisch om het leven kwam. Harald heeft als redacteur van de site nooit de gelegenheid gehad de club in een succesvolle periode te verslaan. De afgelopen negen jaar was het immers altijd kommer en kwel. Wat hadden we het Harald graag gegund om dit onverwachte succes mee te kunnen vieren en wat hadden we het onszelf graag gegund zijn ongetwijfeld volstrekt originele kijk op dat succes te kunnen lezen. Het mag niet zo zijn en die constatering doet nog steeds veel pijn.

De verwachte toestroom van toeschouwers in combinatie met het fouilleerbeleid van de club is voor mij reden om mij vandaag een kwartiertje vroeger bij het stadion te melden dan gebruikelijk. De toestroom van toeschouwers is inderdaad beduidend groter dan normaal, maar dat leidt gelukkig niet tot heel erg lange rijen. De stewards beperken zich vandaag tot het controleren van kaartjes. De Stichting Trots Op Fortuna is erin geslaagd de club ervan te overtuigen dat het strikte fouilleren op de meeste toeschouwers een bijzonder onvriendelijke indruk maakt en bovendien nogal overdreven is. Weer een klein succesje van TOF in haar pogingen van Fortuna weer de voetbalclub te maken waar de Westelijke Mijnstreek trots op is.

Het stadion is vanavond goed gevuld. De Noord-tribune zit voor meer dan tweederde vol, ook Oost en de hoofdtribune zijn veel drukker bezet dan normaal. Ik schat het aantal toeschouwers op zo’n zesduizend, een resultaat waarover we meer dan tevreden kunnen zijn. Zoals altijd eist de TIFO-battle ook vanavond weer de nodige aandacht op. De tifosi van Excelsior slaan een goede slag met het fabrieksmatig geproduceerde spandoek met de tekst ‘strijden & winnen’. Onze United Tifosi beseffen dat ze alles uit de kast moet halen om vanavond de overwinning op hun naam te kunnen schrijven. Het resultaat mag er zijn: het nodige knip- en plakwerk heeft een paar honderd rollen gele en groene vuilniszakken getransformeerd in prachtige gele en groene vanen, waarmee gevlagd wordt wanneer de spelers het veld betreden. Middenin de vlaggenzee wordt het logo van de United Tifosi uitgerold, terwijl het nodige Bengaals vuurwerk voor de sfeer tot een hoogtepunt brengt. Een geslaagde actie, die de Ultra Tifo Curvesi Excelsior met een smadelijke nederlaag naar Rotterdam doet afdruipen.

De ambiance is voor aanvang van de wedstrijd dus uitstekend, al zorgt het nieuws van de afgelasting van het duel tussen SC Cambuur – FC Zwolle voor enige teleurstelling. Trainer Roger Reijners kiest voor de vaste formatie van de laatste weken: Meul op doel; Geenen, Grabovac, Facenna en Vanek achterin; Heinrichs, Simone, Voorn en Van den Ouweland op het middenveld; Olondo en Boymans in de voorhoede. Doordat Olondo zijn schorsing erop heeft zitten, neemt Danny Schreurs weer op de bank plaats.

Fortuna begint fel aan het duel. Er staat nog geen minuut op de klok wanneer Charly van den Ouweland zich voor de eerste keer meldt in het strafschopgebied van de tegenstander. Een paar minuten later krijgt Van den Ouweland de eerste grote kans van de wedstrijd. Op rechts speelt Angelo Simone met een fraai boogbal Cédric Olondo in de diepte aan. Olondo verslaat zijn directe tegenstander op snelheid en geeft een strakke voorzet. De bal komt achter de tweede paal terecht bij Van den Ouweland, die in het zijnet schiet.

Vanek dweilt de linkerflank weer eens af

Fortuna blijft de eerste tien minuten druk zetten op de tegenstander, is ook veel in balbezit, maar slaagt er niet in gevaarlijke kansen uit te spelen.Het veld is daar ongetwijfeld mede debet aan. Met name aan de kant van de hoofdtribune lijkt het soms meer op een glijbaan dan op een voetbalterrein. Niet iedereen kan met die condities goed uit de voeten. Ramon Voorn lijkt er nog het minste moeite mee te hebben. Hij jaagt in de eerste helft regelmatig fel door op zijn tegenstander, die daar erg onrustig van wordt.

Het gaat allemaal wat te snel voor Daan Bovenberg

In balbezit toont hij zich een bekwaam evenwichtskunstenaar, die handig langs zijn tegenstanders weet te slalommen. Dat leidt enkele malen tot gevaar voor het doel van Excelsior. Eén keer wanneer Voorn begint aan een rush die sommige anciens doet denken aan de legendarische actie van Nenad Bjekovic tegen NEC in 2001 (Fortuna Sittard – NEC 13-04-2001). Die actie eindigde echter in een doelpunt, terwijl het schot van Voorn over de goal gaat.

Een andere actie van Voorn leidt wel bijna tot een doelpunt. Hij verovert de bal op de linkerflank en zet voor. De bal wordt afgeslagen, maar komt voor de voeten van Angelo Simone. Die haalt vanaf een meter of twintig hard uit, maar doelman Mulder kan de bal ten koste van een corner pareren. Simone, wiens motortje ook vanavond niet uitgeput lijkt te raken, speelt een paar minuten later Olondo weer knap vrij. De voorzet van Olondo op Boymans is perfect, maar deze maait over de bal heen. Dat maakt overigens niet veel uit, want de aanval wordt terecht afgevlagd voor buitenspel van Boymans.

Simone’s imitatie van een stoomtrein nadert perfectie

Excelsior duikt in de eerste helft niet heel veel op voor het doel van Meul. Een paar schoten uit de tweede lijn kunnen onze Belgische goalie niet verontrusten. Oud-Fortunees René van Dieren is nog het dichtst bij een treffer, wanneer hij uit een corner de bal richting doel trapt. De Fortuna verdediging weet de bal echter met vereende krachten weg te werken.

Tien minuten voor tijd lijkt de wedstrijd een beetje op slot te zitten. Excelsior heeft meer grip op het middenveld gekregen, waardoor Fortuna moeite heeft haar aanvallers te bereiken. Maar zeven minuten voor rust slaat Fortuna toch toe. Olondo krijgt de bal op eigen helft aangespeeld. Hij passeert zijn tegenstander, heeft echter nog een paar man voor zich en ook geen medespeler in de buurt om de bal af te spelen.

Olondo heeft het gaatje gevonden

Olondo ziet echter wel Boymans vrij staan. Hij geeft een schitterende pass in de diepte, die Boymans vrije doorgang richting Excelsior-doel geeft. Boymans gaat richting het doel, maar heeft moeite de bal te controleren. Dat geeft een Excelsior-verdediger de kans om zijn achterstand op Boymans in te lopen. Wat de Beer van Born daarna doet, is werkelijk briljant te noemen. Hij kapt naar binnen toe, zet zijn tegenstander daarmee op het verkeerde been en creëert zichzelf ruimte om te schieten. Doelman Mulder lijkt de hoek goed afgedekt te hebben, maar Boymans slaagt er toch in om de bal net langs de doelman in de rechterhoek te plaatsen.

De beer van Born heeft weer toegeslagen, met noppen

Net als twee weken geleden tegen Helmond ontploft het stadion ook nu weer na een treffer van Boymans. De N-Side en Oost staan op hun kop.

Receptie Boymans in stadswinkel Born, Kasteelhof 3

Verder valt er in de eerste helft niets noemenswaardigs meer te vermelden, of het zou de indrukwekkende bicycle kick moeten zijn waarmee Jürgen Heinrichs op de rand van zijn eigen strafschopgebied uitverdedigt. De Duitser weet ons iedere wedstrijd wel weer te verrassen met een staaltje atletisch en technisch kunnen van hogeschoolniveau.

Het gaan allemaal wat te hoog voor Daan Bovenberg

De tweede helft begint Fortuna weer volop met aanvallende intenties. Na een minuut heeft Charly van den Ouweland al een open kans op doel. Zijn schot wordt door doelman Mulder gekeerd.

Charly heeft zijn tegenstander zoek gespeeld

Na vijf minuten krijgt Jürgen Heinrichs de bal in het penaltygebied aangespeeld. Hij staat niet echt in een kansrijke positie, maar weet via een draaibeweging toch nog ruimte te vinden voor een schot. Mulder voorkomt met een knappe redding de 2-0.

Langzamerhand krijgt Excelsior echter steeds meer overwicht. Onze krachten op het middenveld lijken een beetje uitgeput. Bovendien verloopt de aanvalsopbouw vrijwel zonder uitzondering over de rechterflank, waar de toestand van het veld normaal voetbal bijna onmogelijk maakt.

Voetbal zonder noppen, is geen voetbal

Het resultaat is dat we veelvuldig balverlies lijden en dus steeds meer achter de tegenstander aan gaan lopen. Na een kwartier brengt Excelsior-trainer Lokhoff de boomlange Kevin Vink om voor nog meer dreiging te zorgen. Fortuna verdedigt met man en macht, maar Excelsior komt soms akelig dicht bij een treffer. Zo schiet de naar links uitgeweken rechtsbuiten Fernandez knap op de paal.

Trainer Roger Reijners reageert door Boymans te wisselen voor Danny Schreurs. Die wissel sorteert echter niet het gewenste effect. Schreurs komt er niet aan te pas tegen de verdedigers van Excelsior, waardoor we de bal voorin nog minder vasthouden. We moeten hopen dat we de tijd met 1-0 kunnen uitzitten. Die hoop is niet irreëel, want de druk van Excelsior is nu ook weer niet zo groot dat we met de rug tegen de muur staan en de gelijkmaker ieder moment kan vallen.

Maar tien minuten voor tijd valt die treffer toch. Bij een hoge bal is Facenna in de lucht geen partij voor Vink. Die kopt de bal door naar Fernandez. Diens actie lijkt te mislukken, maar de bal eindigt recht voor de voeten van Vink. Zijn schot laat Meul kansloos: 1-1. De gelijkmaker komt aan als een mokerslag. Opeens valt er een grote stilte in het stadion. Het publiek herstelt zich als eerste van de tegenstander. Het ‘Come On Sittard’ klinkt luid door het stadion. De spelers proberen zich op te trekken aan de steun van de tribunes. In de slotfase gaat het duel weer wat meer gelijk op. Excelsior krijgt nog een grote schotkans, terwijl namens Fortuna opnieuw Ramon Voorn gevaar sticht. Voorn komt op links door en geeft een voorzet op Olondo. De Congolees staat helemaal vrij op de vijfmeterlijn, maar krijgt de moeilijke bal niet goed onder controle. Hij komt niet tot een schot en de bal gaat daarna via Heinrichs over de achterlijn.

Na drie minuten blessuretijd kopt Vink de bal nog een keer rakelings naast de goal. Dan vindt scheidsrechter Nijhuis het genoeg geweest. De belangrijkste wedstrijd die Fortuna sinds 2001 gespeeld heeft, eindigt in een gelijkspel.

Terecht applaus voor spelers en supporters

Teleurstellend? Natuurlijk is het zuur om zo dichtbij je doel te zijn en het dan toch niet te bereiken. Maar het positieve gevoel mag toch overheersen. De sfeer in het stadion was uitstekend, de ploeg heeft tegen een sterke tegenstander en onder druk opnieuw heel behoorlijk gespeeld én we maken nog steeds kans op de periodetitel. Er zijn tijden geweest dat we ons met heel wat minder tevreden moesten stellen.