Daar Fortuna’s seizoen erop zit en Koninginnedag ons niet kan boeien, trekken we vandaag richting Köln voor een wedstrijd in de Duitse derde klasse.

 

 

 

 


Het is zaterdagochtend rond de klok van elven als we de A76 opdraaien richting Duitsland. We hebben in het Duitse blad ‘Stadionwelt’ en via de WDR al vaker beelden gezien van de Regionalliga, oftewel de Duitse Hoofdklasse. Köln ligt op slechts 95 kilometer rijden en dat is dus in een uurtje te doen. Na een goede voorbereiding rijden we feilloos tot in Köln. Op enkele kilometers van het stadion zien we een bordje met ‘Stadion’, echter dit ligt niet op onze route. Nieuwsgierig als we zijn en met voldoende speling in ons reisschema, volgen we de borden. We komen uit bij ‘Geissbockheim’: het mooi gelegen trainingscomplex van de 1. FC Köln en haar jeugdafdeling. Hier ligt tevens het ‘Franz Kremer-stadion’. Franz Kremer was van 1948 (bij de oprichting van FC Köln) tot aan zijn dood in 1967 voorzitter van FC Köln. Binnenkort zal Jong Köln (ook wel ‘Köln II’ genoemd) hier zijn wedstrijden gaan spelen.


Het nette Franz Kremer-stadion

We maken een rondje door het stadion en lopen even bij de fanshop binnen, die ook op het complex gesitueerd is. Verder dan één pin met het Keulse clublogo willen we niet gaan, dit is gelukkig wel net genoeg voor een exclusieve draagtas. In deze fanshop ligt ook een ticketbox. Enkele Keulse fans kopen hier al hun kaartje voor de thuiswedstrijd tegen HSV. Wij vragen echter voor kaarten voor de wedstrijd van Köln U23 tegen Rot-Weiss Essen die over circa 1,5 uur gespeeld zal worden in het ‘Südstadion’. Dit blijkt geen probleem en voor 10 euro kopen we een kaart voor de overdekte hoofdtribune. We maken deze keuze in verband met de donkere wolken die aan komen waaien. Een nat pak zien we uiteraard niet zitten.

Het Südstadion wordt eenvoudig gevonden. Geparkeerd wordt er bij een nabijgelegen supermarkt en na 5 minuutjes lopen staan we voor de ingang. Helaas geen leuk voorplein of groot hoofdgebouw, maar enkele drukke straten rondom het stadion. De vele auto’s met kenteken ‘E’ van Essen en sjaals met de letters ‘RWE’ leren ons dat het uitvak goed gevuld kan zijn. Logisch ook, want Essen staat op het punt te promoveren naar de 2. Bundesliga. Na 31 van de 36 gespeelde wedstrijden staat Essen trots bovenaan met 65 punten. Men voelt wel de hete adem van Carl Zeiss Jena, Holstein Kiel en VfB Lübeck in de nek, waardoor een overwinning tegen de nummer twee van onderen vandaag dan ook noodzakelijk is. Voor Köln staat de degradatie naar de Oberliga zo goed als vast. Met nog vier speelronden te gaan staat men negen punten achter op de veilige plaatsen, een schier onmogelijke opgave.

Er worden vandaag veel toeschouwers verwacht bij deze derby. Het stadion biedt normaal plaats aan dik 13.000 bezoekers, maar dat kan vandaag sowieso niet gehaald worden omdat de staantribune op de lange zijde vanwege veiligheidsredenen gesloten is. De ‘curva’ van Essen zit goed vol, die van Köln is erg matig gevuld. Alleen de zittribune aan de lange zijde (waarop wij ons vandaag bevinden) is overdekt en deze is ook zo goed als vol.

Het percentage Essen-fans ligt hier op zo’n 90%. Gemiddeld zitten er dit seizoen dik 1.100 toeschouwers in het Südstadion, vandaag bevolken 5.900 bezoekers de tribunes. Ruw geschat zijn er 5.000 daarvan afkomstig uit Essen.


Een volle hoofdtribune kijkt gespannen toe.

Op de achtergrond het uitvak van Rot-Weiss EssenAangezien we ruim op tijd in het stadion aanwezig zijn en onze magen beginnen te knorren, trekken we vlug de witte jassen van de Goodyear-commissie aan. We hebben de keuze uit een Bratwurst en een Bockwurst. We gaan voor de Bratwurst. Deze wordt geserveerd op een kartonnetje en vergezeld door een sneetje tostibrood. Deze opmaak kwamen we pas geleden in Breberen ook tegen, typisch Duits dus. De curry morgen we zelf tappen. Helaas druipt er weer vet van het kartonnetje en het droge sneetje brood maakt het geheel er niet beter op. De worst is redelijk van smaak, maar een Goodyear-ster is niet aan de orde.


Het cateringpunt dat onze Bratwurst verzorgt

Na deze culinaire activiteit zoeken we onze plaats op de tribune op. Gelukkig is het nog even droog, want onze plaatsen bevinden zich op rij 1. De overdekking biedt ons hier geen plezier. Het zonnetje breekt echter door en we genieten van de eerste helft. Bij de Essense club zien we twee bekenden. De eerste is onze eigen Stijn Haeldermans. Stijn speelde van 2000 tot en met 2002 in Sittardse dienst. De prijs/kwaliteit-verhouding van zijn spel was onder het nulpunt. Zijn salaris zal rond de € 250.000 euro hebben gelegen, zijn spel was abominabel slecht. Vandaag speelt Haeldermans zoals we hem kennen: veel balletjes terug en breed en weinig inzet. Hij loopt er op de linkshalfpositie maar wat bij en vindt het zo te zien allemaal wel goed.

De kwaliteit van de beide elftallen is overigens niet om jaloers op te zijn. Köln speelt met 11 jonge knapen die hopen om ooit in het eerste team te mogen spelen. Essen daarentegen is een mengelmoes van harde werkers en buitenlanders met vedetteneigingen. Probleem van beide categorieën is dat ze geen fatsoenlijk voetbal laten zien. Een speler die daar bovenuit zou moeten steken is de tweede bekende op het veld: Arie van Lent. Met een brok aan (Bundesliga-)ervaring moet hij dit niveau gemakkelijk aankunnen. Na circa twintig minuten moet hij echter geblesseerd het veld verlaten. Dan staat het overigens al 1-0 voor de jonge Keulenaren via een mooie treffer in de tweede minuut van Adil Chihi.

Essen dringt wel aan, maar is vooralsnog niet bij machte een treffer te forceren. Vlak voor rust is knullig balverlies van de Keulse linksback noodzakelijk om de gelijkmaker af te dwingen. Een voorzet van Michael Bemben wordt door Danko Boskovic netjes binnengetikt. Met 1-1 wordt de rust bereikt. In de pauze verkassen we naar de grote gang bovenaan de tribune. De lucht wordt donker en flinke buien dalen enkele minuten later op Köln neer. De resterende vijfenveertig minuten kijken we dan ook hoog en droog staand achter de bovenste rij stoeltjes.


Vanuit deze gang genieten we van de tweede helft

Het is nu eenrichtingsverkeer richting het doel van de thuisploeg. Helaas voor Essen en de duizenden meegereisde fans komen ze niet verder dan een afgekeurd doelpunt wegens gevaarlijk spel en een claim op een penalty die niet wordt gehonoreerd door scheidsrechter Stefan Lupp. Als de eindstanden van de andere wedstrijden worden omgeroepen, kan Essen van geluk spreken dat achtervolger Holstein Kiel met 3-0 heeft verloren. Kiel en Lübeck staan nu samen op vier punten achterstand van Essen, Carl Zeiss Jena staat er drie voor. De eerste twee ploegen promoveren rechtstreeks naar de 2. Bundesliga, dus het worden nog spannende weken voor de Rot Weiss-fans. Voor Köln is het doek definitief gevallen, de degradatie is een feit.

Vandaag proefden we de sfeer bij een wedstrijd uit een lagere Duitse liga en dat viel niet tegen. Een bezoekje aan de Regionalliga Nord is dan ook zeker de moeite waard en op de terugweg worden de plannen voor een volgend bezoek alvast gesmeed…

Lateral Boys