Tegen FC Volendam komt Fortuna aanzienlijk beter voor de dag dan in de eerste twee thuisduels van het seizoen. Maar een gebrek aan ervaring en kwaliteit doet de ploeg van Dusseldorp opnieuw de das om. Voor de rust wordt een terecht verkregen voorsprong binnen vijf minuten helemaal uit handen gegeven, na rust volstaat opportunisme niet om de opgelopen acherstand ongedaan te maken. De spelers krijgen na afloop een verdiend applaus voor de getoonde inzet, maar feit is dat we weer met lege handen staan.

24 September 2010

Fortuna werkt hard, maar mist kwaliteit

Fortuna Sittard 1 FC Volendam 2
Doelpuntenmakers: 17. Riyani 1-0; 19. Van Dijk 1-1; 21. Zsidai 1-2.
Opstelling: Wintjens, Diaz (46. Facenna), Liard, Schroyen, Voorn, Di Lallo, Kotbani (83. Villareal), Riyani (64. Diogo), Dadda, Caracciolo, Grabovac.
Toeschouwers: 2.564
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Diaz, Voorn

Trainer Wim Dusseldorp valt niet te benijden. Hij is het seizoen al met een selectie begonnen die echt niet eerste-divisiewaardig genoemd mag worden en nu wordt hij ook nog eens geconfronteerd met een heuse blessuregolf. Vanavond ontbreken Rick Geenen, Yoann de Boer, Bernard Hofstede, Randel Shakikson en Sebastiano Garlisi op het appel. João Marcos en Lars Gulpen mogen zich met langdurige schorsingen vanwege rode kaarten naast hen op de tribune vervoegen.

De vraag is overigens of Dusseldorp zelf niet gedeeltelijk medeverantwoordelijk is voor de blessures. Onder zijn leiding is de intensiteit van de trainingen danig opgevoerd. Dat is niet per se slecht, want in het verleden hebben we al eens geleden onder al te veel vrijblijvendheid. Maar wanneer de trainingsprogramma’s gelijkenis gaan vertonen met die van de legendarische Hans Verèl, dan hebben we toch een serieus probleem. Dan liggen in november niet vijf, maar tien spelers met blessures aan de lichte lies in de lappenmand.

Dusseldorp begint vanavond in nagenoeg dezelfde formatie die afgelopen dinsdag in IJmuiden niet onverdienstelijk tegen een uitschakeling in de KNVB Beker is aangelopen. In plaats van de geschorste Marcos mag Mo Riyani zijn opwachting, verder geen wijzigingen. Dus: Wintjens op doel; Diaz, Liard en Schroyen in de verdediging; Voorn en Kotbani controlerend op het middenveld; Di Lallo, Riyani en Dadda als aanvallende middenvelders; en Grabovac en Caracciolo in de aanval.

De eerste tien minuten van de wedstrijd gaat het spel aardig op en neer. Zowel Fortuna als Volendam spelen met aanvallende intenties en beide verdedigingen geven de nodige ruimte weg. Bij Volendam valt met name het onzekere optreden van keeper Ruiter op, die de nodige ballen los moet laten.

De achterhoede van Fortuna is op alle mogelijke manieren kwetsbaar: te weinig snelheid, slecht positiespel, weinig ondersteuning vanuit het middenveld. Afin, de kille cijfers van achttien tegendoelpunten in zes wedstrijden behoeven verder geen illustratie.

Met zo weinig defensieve kwaliteiten is de aanval inderdaad de beste verdediging en dat is dan ook het motto waarmee Dusseldorp sinds een week speelt. Door achterin één-op-één te spelen kan Fortuna in de aanval een extra speler posteren en door die tweede spits is onze aanvalskracht aanzienlijk toegenomen.

Die tactiek is natuurlijk een beetje op hoop van zegen, want hij levert wel een extra gat op onze verdediging. De redenering zal wel zijn dat zo’n extra gat in de praktijk nauwelijks voor extra problemen kan zorgen, omdat de bestaande gaten al zo gapend groot waren dat een extra gat meer of minder nauwelijks verschil maakt.

In de beginfase werkt de tactiek van Dusseldorp prima. Na een minuut of tien neemt Fortuna zelfs het heft in handen. Soufiane Dadda begint soleert vanaf de middenlijn langs een aantal wijdbroeken en beëindigt zijn solo met een schot dat door keeper Ruiter met de vuisten gekeerd moet worden.

Het is het beginsignaal voor een waar offensief van Fortuna. Aangevuurd door de Noord-tribune, waar overigens genoeg ruimte is voor nog twee van die mooie grote spandoeken, zet Fortuna de tegenstander gedurende een minuut of vijf vast op de eigen helft. Dat leidt tot een paar kansen. Kotbani laat een schot los dat door Ruiter gelost wordt, Caracciolo is te laat voor de rebound. Di Lallo schampt een voorzet van Dadda na een afgeslagen corner met het hoofd en schiet de rebound vervolgens vlak langs de paal.

Die laatste actie levert een nieuwe hoekschop op. De corner van links wordt in eerste instantie weggewerkt door de Volendam-verdediging. Maar dan gaat Dominique van Dijk prutsen. Opgejaagd door Kotbani, speelt hij de bal terug in het niets. Di Lallo is als eerste bij de bal en geeft zo’n beetje vanaf de achterlijn een prima voorzet. Doelman Ruiter en Caracciolo gaan voor de bal, Ruiter moet lossen. De bal rolt voor de voeten van Mo Riyani, die niet aarzelt en zijn eerste treffer in het betaald voetbal laat noteren: 17e minuut, 1-0.

De voorsprong is op dat moment volledig verdiend en niets wijst er in eerste instantie op dat Volendam snel terug in de wedstrijd zal komen. Maar zoals zo vaak is Fortuna de architect van haar eigen ondergang. De ploeg gaat weer volop in de aanval en dat is op zich prima. Maar dat levert problemen op wanneer al onze middenvelders enthousiast mee gaan doen. En dat is precies wat er gebeurt. Kotbani krijgt de bal op de helft van Volendam, begint aan een risicovolle actie en leidt een paar meter voor het Volendamse strafschopgebied balverlies. Omdat Ramon Voorn ook al een aanvallende stelling betrokken had, ligt er een gapend gat tussen ons middenveld en onze verdediging.

Precies daar, bij Charles Dissels, komt de bal terecht. Die staat volledig vrij en geeft in één tijd door aan Dominique van Dijk, die evenmin te klagen heeft over een gebrek aan ruimte. Giuliano Diaz durft het duel niet aan te gaan met zijn tegenstander, die op zijn gemak een solo van een meter of dertig maakt en tenslotte langs Wintjens in de korte hoek de gelijkmaker binnenschiet.

Twee minuten later krijgen de oranjehemden ook de tweede treffer op een presenteerblaadje aangereikt. Aan de linkerkant zijn Schroyen en Kotbani zo druk bezig het gevaar van Dissels in te perken, dat ze vergeten rechtsbuiten Tol te dekken. Dadda komt te laat om ondersteuning te bieden, Tol geeft een gave voorzet in het midden van ons strafschopgebied. Daar kan Zsidai ongehinderd binnenkoppen: 1-2. Binnen vier minuten staat de wedstrijd volledig op zijn kop.

Deze dreun komt Fortuna de eerste helft niet meer te boven. Aanvallend stellen we niks meer voor, verdedigend blijven we veel te veel ruimte weggeven. Volendam krijgt twee levensgrote kansen. De eerste keer schiet Van Dijk de bal na een steekpass van Tuyp nonchalant naast. De tweede keer speelt Voorn slecht terug op Diaz. Die verliest vervolgens het sprintduel van Dissels. Dissels passeert ook Wintjens, maar zijn schot wordt op de doellijn gekeerd door Diaz. Daarmee blijft de schade bij rust beperkt tot 1-2.

Diaz zien we na de rust niet meer terug. De jongeling is ook in zijn tweede thuiswedstrijd door de mand gevallen en moet plaatsmaken voor Gino Facenna. Die wissel zorgt voor iets meer stabiliteit in onze verdediging, maar desondanks krijgt Volendam opnieuw de nodige kansen. Vooral rechtsback Van der Werff is na een mooi uitgespeelde aanval dichtbij een treffer, maar zijn schot gaat na een redding van Wintjens voorlangs de goal. Van Dijk en Opdam zorgen met afstandsschoten voor gevaar.

Fortuna stelt daar aanvankelijk alleen op de counter gevaar tegenover. Zo begint Dadda aan zijn tweede indrukwekkende solo van de avond, deze keer vanaf eigen helft. De afronding eindigt echter dichter bij de hoekvlag dan het doel. Voor meer gevaar zorgt Fabio Caracciolo, die na een knappe dieptepass van Di Lallo van vlak buiten de zestien met een hard schot Ruiter tot redding dwingt.

Naarmate de tweede helft vordert slaagt Fortuna er weer meer in om Volendam op eigen helft terug te dringen. Diogo Pinheiro, ingevallen voor de moegestreden Riyani, probeert het met een afstandsschot, maar deze keer heeft Ruiter daar geen problemen mee. Fabio Caracciolo schiet na een pass van Kotbani vanuit de draai in, maar stuit ook op Ruiter.

De laatste minuten, waarin Villareal Kotbani is komen aflossen, gooit Fortuna het helemaal over de opportunistische boeg. Het slotoffensief leidt tot een reeks corners. Voor de laatste daarvan meldt ook Danny Wintjens zich voorin. De corner van Di Lallo vliegt over Wintjens heen recht op het hoofd van Facenna. Die kopt goed in, maar Ruiter kan redding brengen. Vlak daarna krijgt Fortuna na een overtreding van Voorn een laatste vrije trap. Dadda weet Wintjens te vinden, diens kopbal gaat echter voorlangs. Daarna vindt scheidsrechter Bekebrede het voldoende.

De spelers verlaten ondanks de nederlaag onder applaus het veld. Dat is terecht, want er is hard gestreden en we zijn in tegenstelling tot de vorige thuiswedstrijden niet kansloos ten onder gegaan. Maar tegelijkertijd moeten we ook constateren dat deze nederlaag gezien de kansen opnieuw niet onverdiend was. Fortuna heeft de zaken in de verdediging niet op orde en die problemen, die ongetwijfeld te maken hebben met een gebrek aan kwaliteit en routine, moeten worden opgelost om ook maar een schijn van kans op lijfsbehoud te maken.