Vrijdag 2 december: Fortuna-AGOVV. Dezelfde tegenstander als die waar we vorig seizoen een pracht seizoenopener tegen beleefden, maar dat is één jaar en bijna drie maanden geleden. De twee hieropvolgende partijen in Apeldoorn waren redelijk emotioneel voor de meegereisde Fortunezen. Maar die tijd ligt achter ons. Veel is er echter niet veranderd in positieve zin…


2 December 2005

Een onnodige nederlaag met gevolgen

Fortuna Sittard 2 AGOVV Apeldoorn 3
Doelpuntenmakers: 21. Taiwo 1-0; 25. Guijo-Velasco 1-1; 43. Guijo-Velasco 1-2; 90. Garcia-Garcia 1-3; 90+2 Grabovac 2-3
Opstelling: Budziak, Mészarós, Akerboom, Hermans (80′ Daumantas), Van Driel, Van Barneveld, Op den Kamp (73′ Grabovac), Daemen (46′ Lord), Simone, Guvenc, Taiwo .
Toeschouwers: 1.931
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Van Barneveld
Rood (Fortuna): Akerboom

Wat wel positief is, is de temperatuur. Waar we de afgelopen weken verkeerden in temperaturen van om en nabij het vriespunt, zijn deze nu een stuk milder als we in Sittard uit de auto stappen. Ik haast me nog gauw naar het hoofdgebouw van het stadion om een wedstrijdopstelling te bemachtigen. Als ik langs de N-Side terugloop, steekt er een gure valwind op, weg is het milde en redelijk aangename gevoel.

Voor aanvang van de wedstrijd is er een minuut stilte ter nagedachtenis van de deze plotseling overleden David di Tommaso van FC Utrecht. Het stadion zwijgt en zo hoort het ook. Het was de zoveelste stille minuut dit jaar. Voor wat Fortuna aangaat kunnen we 2005 gerust het jaar van de rouw noemen.

De wedstrijd dan. Deze staat vandaag onder leiding van scheidsrechter Van Meenen, van wie ik een goede dunk heb gekregen in de eerdere partijen waar hij ons leidde. Hij is bovendien niet het type dat fluit voor iedere pietluttigheid, mooi meegenomen na het “uitstekende” optreden van meneer Van Egmond in Venlo. Laatstgenoemde beklaagde zich over bij de bond over het gedrag van de Fortunezen in het uitvak, het is maar dat u het weet.

Op de hoofdtribune zet een zichzelf brassband noemend zaat herremenieke de tonen van “Bonanza” in, we kunnen ten aanval. Maar AGOVV is ons voor. Totdat Emmo Guvenc aan de rand van de eigen 16 meter de bal weet te onderscheppen en over 40-50 meter diep speelt naar Wasiu Taiwo. De Nigeriaan heeft vrije doorgang, maar doelman Van der Gouw is ondanks zijn 42-jarige leeftijd niet van gisteren en trapt de bal tijdig weg.


Het ging er regelmatig vinnig aan toe…

Een zelfde tafereel doet zich voor op onze helft waar Risamasu op links aan de haal gaat, Garcia Garcia mist de voorzet, Ter Heide pikt die wel op bij de tweede paal, maar de oplettende Budziak is hem de baas.  Het spel golft dus op en neer, beide teams zijn gelijkwaardig. Een aanval via de tussenstations Van Driel en Van Barneveld komt bij Guvenc terecht, Emmo zet Taiwo met een steekpass vrij, Van der Gouw is weer eerder bij de bal.

Direct hierna laat Winklaar Tommie Daemen ter plekke, maar László Mészáros redt op het laatste moment ten koste van een hoekschop de meubelen. Dan is het weer de beurt aan Fortuna. Op links combineren Simone en Guvenc, Emmo speelt zichzelf vrij en kan het strafschopgebied binnen, iedereen verwacht een schot, maar Emmo kapt nog een tegenstander uit, alvorens op Van der Gouw te stuiten, maar de rebound belandt bij Taiwo die zijn 9e van het seizoen binnen tikt, 1-0!


Guvenc was in de beginfase haast niet te stoppen…

De derde opvallende actie van ons wonderkind Emmo Guvenc leidt dus tot resultaat. Emmo is zowat de Kasparov onder de Fortunezen, het lijkt erop of hij steeds enkele fasen sneller weet te denken dan de meeste van zijn teamgenoten én tegenstanders. Lang hoeven we echter de voorsprong niet te koesteren. Ons middenveld let niet op, Guijo Velasco loopt door en laat Budziak met een geplaatst schot kansloos. Zowel Fortuna als scheidsrechter Van Meenen zijn dan de weg kwijt. Laatstgenoemde toont Marcel Akerboom subiet geel voor diens eerste en niet eens een zware overtreding. Een kaart met gevolgen, zal later blijken.


Budziak is geklopt bij de inzet van Guijo-Velasco…

Van Meenen verliest kortstondig de grip op de partij en toont ook Cathalina en Van Barneveld geel. Fortuna krijgt nog één mogelijkheid voor de thee. Mészáros onderschept rond de middencirkel en zet de op snelheid gekomen Guvenc vrij, Van Boxel kan nog net onderscheppen.Maar de thee krijgt voor de Fortunezen een bittere smaak . Een counter van de Apeldoorners via links wordt voorgezet, Akerboom en Hermans duelleren met Ter Heide. De bal komt bij Guijo Velasco die de bal raakt, maar via een mooie kapbeweging in de rebound een aantal Fortunezen het bos instuurt en 1-2 scoort. Tea time.


Angelo Simone speelde onwennig aan de zijkant…

Bij het begin van de tweede helft neemt Lionel Lord de plaats in van de falende Tommie Daemen. Tommie kwam steeds tekort in de duels, maar hij had er zelf een verklaring voor. “Ik had eigenlijk niet eens moeten beginnen. In Venlo ben ik heel diep gegaan, met als gevolg dat mijn hamstring is gaan opspelen. Ik wilde na de goede wedstrijd tegen VVV per sé iets laten zien, maar het ging dus niet.” Een plausibele verklaring, Hiddink heeft hiervoor de term dissimilatie uitgevonden. Hoe dan ook, Fortuna start furieus.


Lionel Lord had last van koude handen, in tegenstelling tot uw verslaggever…

Lord speelt door het midden Taiwo vrij, maar Wasiu heeft geen controle. Joos van Barneveld recapituleert, maar op het moment dat hij wil schieten, maait hij over de bal, welke via Mackay achter gaat, hoekschop dus. Helaas denkt de spelleiding hier anders en men bedankt AGOVV met een doeltrap. Fortuna blijft echter druk zetten en AGOVV gaat gewillig achteruit met het oog op de ruimte voor mogelijke counters. En die komen. Maar eerst speelt de gedreven Lord Emmo Guvenc nog eens in, alweer Van der Gouw stopt het schot. Dan komt de eerste gevaarlijke counter van AGOVV, maar Guijo Velasco weet de kans niet doeltreffend af te ronden en besluit naast het doel van Budziak.

Vervolgens is Fortuna een beetje uitgeraasd en controleert AGOVV de wedstrijd. In de laatste 10 minuten zet Fortuna aan voor een slotoffensief dat wordt ingeleid met een droge schuiver van alweer Emmo Guvenc, maar deze gaat net voorbij aan het doel. Dan volgt een dubbele 1-2 van onze invallers Lord en Garbovac. Lord komt oog in oog met Vander Gouw, maar bij durft niet vol in het duel te gaan en de Apeldoorner goalie is alweer heer en meester over de situatie. Op zeven minuten voor tijd voltrekt zich een klein drama. Van der Gouw trapt uit, Aki schat de situatie niet goed in en ziet Garcia Garcia langs zich gaan. Marcel bedenkt zich geen moment en haalt de Uruguayaan met het Spaanse paspoort naar grond en krijgt van Van Meenen zijn tweede gele kaart, rood en inrukken.


Tweemaal geel is nog altijd rood…

In blessuretijd mag Garcia Garcia met de zegen van scheids en assistent met vlag door in redelijk opzichtig buitenspel, met een stiftje scoort de man met de dubbele gelijknamige achternaam de beslissende 1-3. Fortuna komt nog terug tot 2-3 via een intikker van Grabovac, maar dan is de zandloper van de waarnemer annex vierde official ook leeggelopen.


Emmo bedankt de opgekomen toeschouwers…

Leeg van teleurstelling nemen de Fortunezen het karige applaus van de bijna 2.000 toeschouwers in ontvangst en druipen ze af naar de douches. Behalve een onnodige nederlaag verliest Fortuna dus ook nog Marcel Akerboom.


Angelo Simone verbijt zijn teleurstelling…

Bovendien verneem ik van Edwin Hermans dat hij geblesseerd van het veld moest. In de slotfase kreeg Hermans een tik op de achillespees, waardoor zelfs lopen al ernstig bemoeilijkt werd. Het is dus afwachten in hoeverre hij en Daemen op tijd hersteld zijn voor Excelsior van komende dinsdag. Dan is de officiële verjaardag van de Goedheiligman én van trainer Chris Dekker. Als ik me niet vergis zelfs zijn 60e. Hopelijk weet hij zijn ploeg in Rotterdam met een mooie traktatie aan te sporen voor de tweede seizoenoverwinning. Dat zou dan nog eens een mooi (verjaardags)cadeau zijn van de Fortunezen voor allereerst hun trainer maar ook de meereizende supporters.

Gegroet,

TMD