Daar waar het hele land onder de indruk is van het weeralarm en de eerste sneeuwbuien van deze winter, mag Fortuna ‘gewoon’ aantreden in Dordrecht. Op een redelijk bespeelbaar veld speelt Fortuna een prima wedstrijd en pakt door een doelpunt van Ramazan Cevik drie dikverdiende punten.

Walking in a winter wonderland

7 december 2012

FC Dordrecht 0 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 58. Cevik 0-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer, Çevik (65. Briels); Khalouta, N’Koyi (87. Rajcomar), Diaz (81. Nepomuceno).
Toeschouwers: 1.575
Scheidsrechter: Martens.
Geel: Janssen, Dreesen, Briels.
Rood: –

Vanaf maandag wordt er voorspeld dat het vanaf vrijdagochtend flink zal gaan sneeuwen. Het KNMI waarschuwt alvast niet de weg op te gaan, indien dat niet per sé nodig is en de NS past in de loop van de week haar dienstregeling aan. Op vrijdagochtend worden we dan ook inderdaad getrakteerd op een witte deken. In de Westelijke Mijnstreek sneeuwt het vrijwel de hele dag door, maar in Dordrecht is het in de ochtenduren al gestopt met sneeuwen. Omdat de plaatselijke FC aan een prima reeks bezig is (13 punten uit 6 wedstrijden, met onder andere knappe overwinningen bij De Graafschap en Go Ahead Eagles), wordt het veld met man en macht sneeuwvrij en speelklaar gemaakt. De wedstrijd kan doorgang vinden. Een redelijk uniek feit op deze vrijdag, aangezien er verder alleen op het kunstgras bij Excelsior gespeeld kan worden. De overige zeven wedstrijden worden afgelast.

Het weer- en verkeersalarm heeft een aantal Fortuna-fans doen besluiten om toch maar met de bus mee te reizen. Gelukkig beschikken we vandaag over een dubbeldekker, waardoor iedereen die dat nog wil, mee kan. Om 17 uur vertrekken we met dik zeventig fans aan boord. Ook ‘opa’ heeft zich op tijd kunnen losrukken van zijn werkzaamheden en meldt zich netjes op tijd op zijn vaste plek in de bus. De goede prestaties van Dordrecht (momenteel 4e in de stand) en de wat minder resultaten van onze eigen trots, zorgen voor wisselende gevoelens over de wedstrijd van vanavond. Wellicht is het supporters eigen om ons in de underdog positie te posteren. Of dat terecht is, zullen we over enkele uren weten.

De autoweg is prima begaanbaar en zonder files bereiken we om kwart over zeven de randweg van Dordrecht. Ruim op tijd voor de wedstrijd zou je denken. Maar dat is buiten de inzet van enkele jeugdige Dordtenaren gerekend. Bij een rotonde vlakbij het stadion proberen ze de bus de doorgang te beletten. De lokale politie krijgt de tieners blijkbaar niet snel onder controle, want na ruim vijf minuten staan we nog steeds op dezelfde rotonde. De hierdoor ontstane frustratie bij een deel van de buspassagiers blijkt onnodig, aangezien iedereen ruim op tijd het bezoekersvak kan betreden.

Een warm welkom kunnen we dit niet noemen

Op de een of andere manier trekt de wedstrijd in Dordrecht altijd veel Fortuna-fans aan. Dat zal er vooral mee te maken hebben dat de wedstrijd vrijwel altijd met vrij vervoer te bezoeken is en dat hierdoor veel Fortuna-fans uit de Randstad zonder problemen kunnen komen kijken. Ondanks de sneeuw en vorst tellen we ook vanavond weer 135 Fortunezen on Tour. Als we het toeschouwersaantal moeten geloven (1575) zitten er op de andere tribunes dus 1400 Dordtenaren, maar dat waag ik eerlijk gezegd te betwijfelen. Hoe dan ook, het veld is speelklaar en om exact 20 uur fluit scheidsrechter Martens voor de minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week doodgeslagen grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere.

De minuut stilte was gelukkig ook echt stil

Trainer Wil Boessen heeft de opstelling op drie plekke gewijzigd ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Eindhoven van vorige week. Mannes mag zijn plek op het middenveld teruggeven aan Yoann de Boer, die met een pijnstiller toch kan spelen. Quin Kruijsen is geschorst, zijn plek wordt overgenomen door Ramazan Cevik. En op de rechtsback positie krijgt Jonathan Hendrickx vandaag de voorkeur boven Fatih Turan.

Aan de zijde van FC Dordrecht herkennen we buiten technisch manager Marco Boogers in aanvaller Jesse Mayele nog een oud-Fortunees. Aan Fortuna-kans heeft alleen trainer Boessen in het verleden een seizoen in Dodrecht gespeeld. Toen kwam de club nog uit onder de naam Dordrecht ’90.

Wie we vanavond niet aan Dordtse zijde zullen aantreffen is oud-winnaar van de Van der Padt-trofee Shayron Curiel. Eerder berichtten we al dat hij betrokken was geraakt bij een gewapende overval op een studentenhuis. Twee weken geleden werd hij hiervoor veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en vier maanden. Voetballen doet hij voorlopig dus hooguit nog achter de muren van de gevangenis.

Een beetje ‘pratsj’ mag de pret niet drukken

Fortuna begint de wedstrijd zeer aanvallend. Binnen een halve minuut leidt dit tot de eerste hoekschop, wanneer Kevin Diaz wordt diep gestuurd. Twee minuten later is het de beurt aan Hendrickx op rechts diep wordt gestuurd. Hij levert een prima voorzet af, die door Diaz helaas net naast wordt geschoten. Na zes minuten noteren we vervolgens al de derde kans voor Fortuna. Patrick N’Koyi zet een prima een-twee op met Diaz. Hierdoor kan hij alleen op doelman Hahn af. Die redt in eerste instantie met zijn voeten en ziet de rebound tot zijn opluchting door Cevik net over het doel gewerkt worden.

Dordrecht is nu enigszins van de schrik bekomen en durft voorzichtig aan haar eerste aanvallen te beginnen. Hierbij wordt het enigszins geholpen door Aziz Khalouta die tot twee keer toe zijn man laat lopen. De tweede keer kan een Dordtse speler hierdoor vrij op doelman Ferhat Kaya af. Gelukkig redt publiekslieveling Kaya met één hand en voorkomt zodoende een vroege achterstand.

De wedstrijd verveelt werkelijk geen seconde. Beide ploegen spelen vol op de aanval en dat leidt vanaf de eerste minuut tot een leuke wedstrijd. Na twaalf minuten belandt een vrije trap van Cevik bij de tweede paal bij de geheel vrijstaande Ramon Voorn. Diens inzet met zijn links eindigt helaas op de paal. Tien minuten later is het weer de beurt aan Dordrecht. Gelukkig voorkomt Hendrickx een tegentreffer door de bal van de lijn te halen. Dordrecht krijgt in deze fase een beetje de overhand en dat leidt na een half uur tot een enorme kopkans voor Lars Veldwijk. Het opgewonden standje kopt de bal van zeven meter echter drie meter naast, tot opluchting en vermaak van de 135 meegereisde Fortunezen.

Tien minuten voor rust mag Moussa Kalisse vrij opkomen door het midden. Niemand pakt hem aan en wanneer Veldwijk hem na een hakbal vrij voor Kaya zet, vrees ik het ergste. Kaya is echter een meester in de één tegen één duels en redt opnieuw uitstekend. Vlak voor rust biedt N’Koyi Diaz een prima mogelijkheid. Vanuit de draai geeft hij de bal mee aan de Fransman die hierdoor alleen op de keeper af kan. Wederom redt Waner Hahn met zijn voeten, waardoor we met 0-0 de rust bereiken. Het moet echter wel heel raar lopen, wil hier vanavond geen doelpunt gaan vallen.

Omdat ik voorafgaand aan de busreis mijn maag al heb gevuld bij een friture met de toepasselijke naam ‘Happy Snacks’ laat ik de catering in Dordrecht aan me voorbij gaan. Te meer omdat ik weet dat Michel steevast een broodje kroket uittest. Zo ook vandaag. Zijn kritiek is lovend: ‘prima kroket, warm, goed broodje en schappelijke prijs van €1,75’. Helaas is het broodje rond in plaats van langwerpig. Maar een goede waardering voor de Thank God it’s Friday verkiezing is onafwendbaar.

Fris is anders

Na rust heb ik mijn plek op de tribune nog niet ingenomen, als Fortuna de volgende kans krijgt. En dat was blijkbaar een grote. Jonathan Hendrickx levert vanaf rechts een keurige voorzet af op N’Koyi. Patrick kopt de bal ook keurig in, maar ziet deze helaas via de binnenkant van de paal terug het veld inspringen. Twee minuten later raken we wederom het houtwerk. Deze keer belandt een vrije trap van Kevin Diaz buiten bereik van Hahn op de bovenkant van de lat. Tijd om aan de kou te denken hebben we in het uitvak vandaag niet. Meer en meer beginnen we ons zorgen te maken of we de prima wedstrijd wel gaan belonen met drie punten, want de bal lijkt er gewoon niet in te willen.

Net als in de eerste helft, creëren de groen-gelen binnen vijf minuten drie goede kansen. De derde kans ontstaat na een prima pass van De Boer op Diaz. Zijn lage voorzet is goed, helaas is N’Koyi net niet alert genoeg, waardoor ook deze kans geen treffer oplevert. Helaas levert de hieruit volgende counter wel een gele kaart op voor Roel Janssen.

Vlak voordat een uur speeltijd verstreken is, krijgen we weer een vrije trap op. De bal ligt schuin voor het doel, op circa 25 meter afstand. Nadat Diaz de vorige bal op de lat schoot, is het nu de beurt aan Cevik. Doelman Hahn verwacht blijkbaar een bal over de muur in de korte hoek, maar wordt verrast door een bekeken bal in de lange hoek. Cevik zorgt hiermee voor de dikverdiende 0-1. Nu nog een half uur volhouden mannen!

Ramazan zoekt een vrij hoekje

Het laatste half uur komen beide ploegen steeds minder aan verzorgd aanvallen toe. Dordrecht begint steeds meer de lange bal te hanteren en vergeet hierdoor dat het gevaarlijke buitenspelers heeft die het onze backs Hendrickx en Joeri Schroyen erg moeilijk kunnen maken. Hoge ballen zijn echter meestal een prooi voor Timothy Dreesen en Roel Janssen. Fortuna concentreert zich uiteraard op het verdedigen en het vasthouden van de voorsprong. Voorin wordt eerst Cevik gewisseld voor Jordie Briels en een kwartier later vervangt Gevaro Nepomuceno de wederom prima spelende Kevin Diaz. De automatismen in onze voorhoede vallen hierdoor een beetje weg. Briels zakt sowieso in naar het middenveld, waardoor Khalouta, N’Koyi en Gevaro voorin op een eilandje belanden. Daarbij worden ze in de laatste minuten vergezeld door Prince Rajcomar, die N’Koyi vervangt.

Hoewel er zich geen langdurige blessurebehandelingen hebben voorgedaan, tovert de arbitrage toch nog vier minuten blessuretijd uit haar hoge hoed. Het team van Boessen toont karakter en bijt zich hier echter gelukkig ook doorheen, waardoor even voor tien uur 270 handen de lucht ingaan van blijdschap. Uiteraard wordt er een kort feestje gevierd met de spelers, die ons al voor de vierde keer dit seizoen op een uitoverwinning trakteren.

Genieten!

Vanwege de kou zoekt iedereen snel de bus, auto of trein op om lekker warm huiswaarts te keren. Nou ja, vrijwel iedereen dan. Want een handjevol aanhangers van de thuisclub probeert nog even vanuit een zijstraat onze bus aan te vallen. Net als voor de wedstrijd levert deze poging gelukkig niks op, waardoor we zonder problemen de autoweg bereiken.

Dat de sfeer in de bus opperbest is, behoeft geen verdere uitleg. Op de autoweg is het lekker rustig en nadat de jeugd zich bij een tussenstop op een parkeerplaats nog even in de sneeuw heeft kunnen uitleven, arriveren we om kwart over twaalf in Sittard. Thuisgekomen overdenk ik de avond nog eens op mijn gemak en kom daarbij tot de volgende scores in de verkiezing van het ‘Thank God it’s Friday‘ klassement.

Resultaat: 9 punten.
Uitvak: 135 supporters, 6 punten erbij.
Stadion: het is wellicht oud en niet meer up to date, maar ik kom graag in Dordrecht. Daarom 6 punten.
Thuisfans: Met de supporters aan onze linkerkant is het altijd gezellig, derhalve zes punten.
Catering: € 1,75 voor een lekker broodje kroket levert acht punten op.
Randvoorwaarden: Ruimte genoeg voor de vlaggen, gratis programmaboekjes bij de kassa, maar iets minder vriendelijke stewards: zes punten.

Met 41 punten knalt Dordrecht zowaar meteen naar de kop van de ranglijst!

Na zestien wedstrijden heeft de ploeg al 28 punten verzameld. Een aantal waar niemand voorafgaand aan het seizoen over had durven dromen. Ter vergelijking: in het seizoen 2010-2011 behaalden we 28 punten na 34 wedstrijden… Uiteraard hopen we dat deze goede lijn wordt doorgezet, in de eerste plaats volgende week in de derby tegen MVV. Maar wat het resultaat van die wedstrijd ook mag zijn, we mogen terugkijken op een prachtige heenronde. Hiervoor alle krediet naar Wil Boessen, de technische staf en de selectie!