Na de volledig verdiende nederlaag in Volendam herpakt Fortuna zich in Dordrecht. En daar ziet het het eerste half uur allesbehalve naar uit. Een rode kaart voor Vleugels en een benutte strafschop van Janssen blijken het kantelpunt in de wedstrijd. Het veldspel was zeker niet geweldig, maar er werd hard gewerkt en de kopjes gingen na de vroege tegentreffer niet omlaag. Ere wie ere toekomt, vanavond gaat die eer volledig naar de spelers.


12 februari 2016

Fortuna revancheert zich voor 0-5 nederlaag

Doelpuntenmakers: 9. Janga 1-0, 32. Janssen 1-1, 52. Hutten 1-2, 90+3. Briels 1-3.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Ospitalieri; Schroyen (90. Belkassem), Van Son, Saddiki (78. Mert), Briels, Loen; Hutten.
Toeschouwers: 2.142
Scheidsrechter: Dhr. M. Pérez
Geel (Fortuna): Van Son, Schroyen

Na een wederom oergezellige avond aan de Volendamse Dijk waaiden we letterlijk en figuurlijk door de carnaval heen. Enkele dagen later melden we ons voor een tochtje naar Dordrecht. Ondanks de matige sportieve prestaties van de afgelopen weken, troosten zich toch weer 47 getrouwen de moeite om met de bus mee te reizen. Vijfenveertig anderen zullen dat met eigen vervoer doen, waardoor Fortuna zich gesteund zal weten door ruim negentig fans.

De reis naar Dordt staat voor Guido deze vrijdag in eerste instantie op losse schroeven. Buikloop is de boosdoener. Gelukkig zorgen diarreeremmers voor de oplossing en worden we (een kwartiertje later dan verwacht) opgepikt. Nadat de aanwezige leden van de Sjpasspromotion een minuut stilte in acht hebben genomen voor het plotselinge einde van de carrière van cultheld Jacky Baggen, kunnen we vertrekken richting Zuid Holland. Een opvallende trend zet zich vandaag voort: het spelen van spelletjes op de gsm. Vooral Command and Conquer blijkt erg populair.

Ondanks het feit dat MVV vandaag naar Breda reist, mag er toch een tussenstop gemaakt worden. Waarom dat vorige week, toen we ruim voor MVV vertrokken richting Noord Holland, niet mocht, is me nu des te meer een raadsel. Maar goed, er zijn ergere dingen om je druk om te maken. De loterij bijvoorbeeld. Ook vandaag verloopt die zeer dubieus. Maar liefst vier prijzen komen bij een en dezelfde persoon terecht. Zelfs de FIFA zou zich hier lichtelijk voor schamen. De gewonnen prijzen worden echter keurig uitgedeeld, waarbij ondergetekende een heuse bierpul met fietsbel ontvangt!

Vanwege een kort Dordts’ uitstapje naar de Eredivisie, hebben we een jaartje geen bezoek kunnen brengen aan de authentieke Krommedijk a.k.a. het Riwal Hoogwerkers Stadion. Bij het vorige bezoek werd het 1-1. Gevaro Nepomuceno scoorde destijds de gelijkmaker tegen de toenmalig koploper. De thuiswedstrijd tegen Dordrecht was er een om heel snel te vergeten. Ikzelf kwam die dag terug van vakantie en was blij om tijdig voor Fortuna’s wedstrijd thuis te zijn. Die inspanning werd beloond met een 0-5 nederlaag. Hopelijk krijgen we vanavond de kans deze oorwassing enigszins recht te zetten. Dordrecht kampt momenteel met een ware blessuregolf, dat biedt in ieder geval al perspectief.


Deze lichtmasten genoten een jaar lang van de Eredivisie

Ruimschoots op tijd komen we bij het bezoekersvak aan. Het avontuur ‘Eredivisie’ heeft ook zijn invloed gehad op het uitvak. De ingang is verplaatst, het vak en de parkeerplaats zijn vergroot en een hele rij containers is geplaatst. Aangezien we ons graag bezig houden met zinloze vragen, vraag ik een van de dienstdoende stewards sinds wanneer al deze veranderingen zijn doorgevoerd. ‘Toch al een tijd geleden, twee jaar ofzo’ is zijn antwoord. Als ik zeg dat dat niet kan, omdat we zelf anderhalf jaar geleden nog hier waren, reageert hij met ‘Ik weet het eigenlijk ook niet, ik sta hier nooit’. Geen antwoord op mijn vraag, maar wel eerlijk.

De redelijk ingrijpende veranderingen hebben het bezoekersvak geen goed gedaan. Het zicht was al niet te best, maar is door het toevoegen van een net over de gehele breedte van het vak alleen nog maar slechter geworden. Ook de staat van de toiletten laat ernstig te wensen over. Als het sanitair in Heumensoord er ook zo aan toe is, heb ik alle begrip voor het geklaag van de asielzoekers. Smerig is nog een understatement.

De laatste restanten van het jaar Eredivisie zijn een aantal stickers op de achterwand van ons vak. Waar de stickers van PSV, Twente en Groningen geen opzien baren, doen enkele stickers van Dynamo Kyiv dat wél. De eerste verdenkingen gaan richting ons zeer gewaardeerde redactielid Peter, maar aangezien hij ‘famous for not travelling’ is, valt die optie af. Bovendien zou hij dergelijke afbeeldingen nooit gebruiken.


Schandelijke Russische stickers

Ben van Dael kiest ervoor het basiselftal op meerdere plaatsen te wijzigen. Muhammed Mert en Gökhan Lekesiz betalen de prijs voor hun matige optreden in Volendam en verhuizen naar de reservebank. Luc Mares is helemaal niet van de partij, we vermoeden dat hij ziek thuis is gebleven maar zeker weten doen we dat niet. Dennis Dengering, Youri Loen en Dries Saddiki nemen de plekken van het genoemde trio over. Een opvallende tactische wijziging is de positiewisseling van Joeri Schroyen. Hij schuift van linksback door naar linkshalf. Marco Ospitalieri schuift door naar de linksachterpositie en Dengering keert terug op zijn vertrouwde plek rechts achterin. Naast Mares is ook Raymond Fafiani vandaag geheel afwezig. Ook de reden daarvan is ons (nog) niet bekend.

Nadat we hebben genoten van een prima houseplaat bij de opkomst van de spelers, kan de wedstrijd beginnen. Dordrecht komt beduidend sterkter uit de startblokken en dat leidt na vier minuten al tot de eerste kans. Glenn Bijl kan vanaf rechtsachter geheel vrij oprukken en uithalen op het doel van Ferhat Kaya. Ferhat brengt redding met zijn vuisten.

Na tien minuten spelen laat Ferry de Regt de Dordtse spits Rangelo Janga langs glippen. Janga maakt zijn naam als topscorer waar en tikt de bal rustig langs de uitkomende Kaya, 1-0. Waar dit normaal gesproken tot vermakelijke interactie met een groepje Dordtenaren in het vak links van ons leidt, is dit vanavond niet het geval. Zijn ze afgehaakt na de degradatie of heeft het iets te fanatiek defenden van hun island hen wellicht een stadionverbod opgeleverd? We missen ze vanavond in ieder geval wel.

Jens bewijst tot nog toe duidelijk zijn waarde

Fortuna komt maar niet onder de druk van Dordrecht uit. Als we de bal al eens hebben, zijn we die ook weer heel erg snel kwijt. Na iets meer dan twintig minuten valt er dan toch wat te vieren. Loen ziet zijn afgeweken schot in de handen van keeper Robbert te Loeke belanden. Een schot tussen de palen, iets dat ons in Volendam in negentig minuten geen enkele keer lukte. Tja, we zijn tegenwoordig al snel tevreden in Sittard.

Even na het half uur krijgt Fortuna een vrije trap, net over de middenlijn op de helft van de tegenstander. Deze wordt ingespeeld op Lars Hutten, die de bal meegeeft aan Schroyen. Diens scherpe voorzet zou wellicht door Jens van Son binnengewerkt kunnen worden. Dat is echter buiten Jordy Vleugels gerekend. Met een ruk aan het shirt voorkomt hij dat Van Son aan scoren toekomt. Scheidsrechter Pérez bestraft Vleugels met rood en kent Fortuna een strafschop toe. Roel Janssen houdt zijn hoofd weer uiterst koel en schiet de bal rechtdoor in het doel. 1-1 en 11 tegen 1o, de wereld ziet er ineens weer een stuk vrolijker uit.

Roel doet het weer foutloos

Het enige wapenfeit in het laatste kwartier van de eerste helft is een schot van Schroyen dat door Te Loeke wordt gepareerd. Zodoende bereiken we de rust met een 1-1 stand.

De rust in het uitvak verloopt voor één supporter allesbehalve rustig. Terwijl de meesten genieten van de goede muziek en een drankje of broodje, staat ‘gunman’ Denny bleekjes te wachten op de EHBO. Tijdens het juichen na de gelijkmaker heeft de ongelukkige dartsfan zijn duim lelijk bezeerd. Een kwartiertje na rust zal hij onder luid gejuich terugkeren met een volledig ingetapete hand. Denny, namens de redactie wensen we je een voorspoedig herstel!

Naast deze malheur is er ook nog goed nieuws te melden. Na een jarenlange afwezigheid maakt Boris zijn comeback. De reden voor zijn rentree is simpel: ‘Ik had vanavond écht niks beters te doen’. Wederom een eerlijk antwoord, zo zien we dat graag.

Terwijl ik achter het uitvak nog de ramptoerist sta uit te hangen bij Denny, scoort Fortuna haar tweede treffer van de avond. Schroyen zet vanaf links laag voor. Hutten toont zijn neusje voor goals en tikt de bal bij de eerste paal binnen. Daar waar Joeri in het eerste half uur zijn draai op zijn nieuwe positie maar niet wist te vinden, is hij wél nadrukkelijk bij de twee doelpunten betrokken.


De 1-2 is in de maak, Joeri is de aangever

Wie denkt dat de wedstrijd hiermee gespeeld is, heeft het mis. Dordrecht denkt niet aan opgeven en blijft bal na bal richting het doel van Kaya pompen. Daarbij wordt voornamelijk targetman Janga gezocht. Onze verdediging, met in het hart De Regt en Janssen, geeft echter vrijwel geen kans weg waardoor de Dordtenaren steeds wanhopiger worden. Aan de andere kant krijgt Fortuna hierdoor steeds meer ruimte en kans op counters.

Na driekwart wedstrijd kan Dennis Dengering bij een van die counters op rechts opstomen. Zijn tegenstander wordt ter hoogte van de zestien achter zijn standbeen uitgekapt, waarna Dennis met een schot met zijn linkerbeen keeper Te Loeke probeert te verrassen. Het schot mist echter kracht, waardoor Dordrecht weer kan bouwen aan een nieuwe aanval.

Verder dan enkele voorzetten vanaf de flanken die langs alles en iedereen vliegen, komt Dordrecht echter niet meer. In de derde van de vier toegekende minuten blessuretijd mag Fortuna het nog eens proberen via een counter. De ingevallen Muhammed Mert passt een bal halverwege onze eigen helft in een keer door op de meesprintende Jordie Briels. Jordie mag vanaf de middenlijn alleen op het vijandelijke doel af en het uitvak houdt haar adem in. Dat is echter nergens voor nodig, want Briels schiet de bal zeer beheerst langs Te Loeke en beslist daarmee de wedstrijd definitief.

Spelers en fans vieren na het laatste fluitsignaal opgelucht feest. Waar we regelmatig zeer kritisch over de prestaties van onze spelers zijn, is vandaag een dik compliment op zijn plaats. Na een snelle tegentreffer en een zeer moeizaam eerste half uur gingen de kopjes niet omlaag, wordt er geconcentreerd verdedigd en wordt rustig naar een overwinning toe gewerkt. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de selectie en technische staf onder zeer onrustige financiële en organisatorische omstandigheden moeten werken. Het is makkelijk gezegd, maar om dan toch gemotiveerd en op niveau je werk te blijven doen, is geen makkelijke opgave. Dit alles maakt de smaak van de overwinning van vanavond des te zoeter.


Een verdiend feestje op het veld

Op de terugreis komt Hub met een verrassend standpunt. ‘We zijn al een half uur onderweg en over een uurtje zijn we thuis, we stoppen nergens en rijden meteen door naar Sittard’. Een nogal gewaagde uitspraak aangezien we op dat moment Tilburg nog maar net achter ons gelaten hebben. Iedereen heeft echter het volste vertrouwen in Hub en dat wordt beloond doordat we inderdaad na (iets meer dan) een uur in Sittard arriveren.

Maandag komt Telstar op bezoek. Ook tegen die ploeg hebben we nog wat goed te maken van de heenwedstrijd. Tot dan!

Zoals altijd sluiten we af met het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Drie maal drie is negen.
Uitvak: 92 fans, 4 punten.
Stadion: De Krommedijk heeft absoluut zijn charme, al is het uitvak verre van ideaal. 6 punten.
Thuisfans: De interactie met het vak links van ons werd vanavond gemist. 2 punten.
Catering: Broodje hamburger was onder de maat, de broodjes worst waren in orde. Een magere zes punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke en eerlijke stewards, voldoende ruimte voor de vlaggen en een stapel programmaboekjes. De volle 9 punten op dit onderdeel.

Met een totaalscore van 36 punten neemt Dordrecht een keurige plek in de middenmoot in.