Voor de vijfde keer op rij verliezen we een wedstrijd met één doelpunt verschil. Het zit dus niet echt mee en het verschil is dus blijkbaar klein, maar het is er wel….

13 December 2002

Fortuna kan ook niet winnen van Dordrecht

Fortuna Sittard 2 FC Dordrecht 3
Doelpuntenmakers: 30. Hamming (pen) 1-0; 34. Boogers 1-1; 35. Van Dalen 1-2; 60. Van Dommelen 1-3; 70. Gommans 2-3
Opstelling: Baart, T. Janssen, Van der Hoeven, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Cagnazzo (57. Tychon), Hamming, Brusselers, Gommans, El Gaaouiri (64. Rajcomar).
Toeschouwers: 3.200
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Brusselers

Vorst of niet, in Sittard wordt gevoetbald. En dus maken we ons op voor de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2002. Een uitzonderlijke geslaagd jaar mogen we wel zeggen…..Koning meldt in de “Fortuna Kicks” dat hij en zijn team vanavond de trouwe fans zal proberen met hun spel warm te maken. Niet nodig Hans, dat geweldige spel van de afgelopen weken heeft ons de rode lantaarn opgeleverd en die doet nu dienst als straalkacheltje!

En daarmee is ook meteen het belang van dit duel geschetst. We spelen tegen FC Dordrecht, de ploeg die ons vorige week de rode lantaarn in de handen duwde en dus hebben we vandaag de mogelijkheid om hem terug te geven. Nou ja, dan moeten we wel winnen…. Op het veld is de warming-up bezig en we zien dat Koning besloten heeft niemand (op de geblesseerde Hamers na) te vervangen ten opzichte van vorige week. Geen gek idee met het oog op het toch al broze zelfvertrouwen van de jeugdigen, want van al dat gewissel worden ze ook niet beter.

De tegenstander is dus FC Dordrecht. Moeten we nog iemand kennen? Zeker, twee zelfs! Op het veld staat Marco Boogers. De spits die in het seizoen 91/92 topscorer werd in Sittard met 13 doelpunten, maar die in Sittard toch vooral herinnerd wordt als de man die met alles en iedereen herrie had inclusief trainer Kessler… Aan de rand van het veld zien we nog een oud Fortunees: assistent trainer Nico Jalink. Nico speelde in een grijs verleden ook nog twee seizoenen voor Fortuna (87/88 en 88/89). In het uitvak zien we zowaar een aardige afvaardiging van FC Dordrecht. Een mannetje of 40 is meer dan we de laatste weken gewoon zijn in Sittard.

Tot zover de beslommeringen vooraf. Het is tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt naar de zuidkant toe, maar kan de eerste tien minuten geen potten breken. Dordrecht ook niet, kortom het is weer genieten geblazen. Daarna wordt het allemaal iets beter. Dat wil zeggen, er komen enkele kansen aan beide kanten. De eerste is voor Fortuna. Hamming kopt een voorzet tegen de looprichting van keeper Van der Ban in, maar die kan de bal toch nog tegenhouden. Maar aan de andere kant krijgt Dordrecht ook kansen. Alleen via assistentie van de paal en Mészáros kan Baart zijn doel schoon houden….

Toch herstelt Fortuna zich enigszins van de plaagstootjes van Dordrecht, want als we richting het half uur gaan heeft Fortuna de zaak redelijk onder controle. En in die fase vinden ze bij Dordrecht achterin dat de druk zo hoog is geworden dat er paniekerig wordt ingegrepen. Of hoe moeten we anders verklaren waarom Van de Ent Hamming neertrapt in het strafschopgebied? Penalty dus en alhoewel scheids Oskam Van der Ent vergeet de rode kaart voor te houden nemen we genoegen met dit buitenkansje op een voorsprong.

Hamming ligt plat: een strafschop!

Voordat die penalty genomen kan worden, zijn we weer een paar minuten verder. Enkele Dordtenaren staan nog wat te zeuren bij Oskam, maar waar het eigenlijk over gaat is onduidelijk. Zouden ze nu werkelijk willen beweren dat dit geen strafschop was? Of vinden ze soms ook dat Van de Ent rood had moeten krijgen?

Waar gaat dit gesprek eigenlijk over?

En als Boogers vindt dat de bal niet op de strafschopstip ligt maar de scheids wel kan Hamming eindelijk aanleggen voor zijn achtste competitietreffer. Binnenkant paal, 1-0!!

We staan dus voor en zijn virtueel van de laatste plek af. Maar helaas, we hebben de laatste weken al vaker kunnen constateren dat Fortuna in één opzicht de vergelijking met een Al-Qaeda terrorist makkelijk kan doorstaan: niet te beroerd om zelfmoord te plegen…. Zo ook vandaag. Steegs heeft het al de hele eerste helft lastig met die Van der Ent en een minuutje nadat Fortuna een voorsprong neemt, passeert Van de Ent Steegs en zet de bal voor. Een foutje van Steegs dus, maar dat had helemaal geen fatale gevolgen hoeven hebben als de routiniers Van der Hoeven en Paul Janssen niet hadden staan slapen. Boogers zegt dank je wel en kopt de bal bommetje vrij voor Baart binnen: 1-1….

Slaap maar rustig verder…

Dordrecht beschikt over één geslepen vos en juist die laten uitgerekend de twee ervaren verdedigers vrij staan. Moeten we daar nog iets van vinden? Mwah, hopelijk vinden ze er zelf iets van. Nou ja, het is niet anders we moeten verder. Eh, dat wil zeggen FC Dordrecht gaat verder. We zijn nog geen minuut verder als Cagnazzo denkt rustig terug te kunnen spelen op Baart. Dat had ook wel gekund, maar dan had de bal iets harder moeten zijn. Of misschien lag het wel aan het ontdooide veld, maar hoe dan ook Van Balen kan de bal onderscheppen, passeert Baart en tikt binnen: 1-2….

Kijk aan, daar staan we dan. In twee minuten tijd, spelen we het klaar om een 1-0 voorsprong om te zetten in een 2-1 achterstand. Het kan volgens mij alleen maar in Sittard! Dan is er nog tien minuten te spelen in de eerste helft en die kunnen we samenvatten middels een corner die Fortuna te nemen krijgt bij de Funtribune. De corner wordt genomen door Geert Brusselers en de andere geelhemden staan verwachtingsvol klaar in het strafschopgebied. Een ferme kopbal kan namelijk zomaar de gelijkmaker opleveren. We analyseren de corner: Punt 1 moet een cornerbal bij voorkeur hard voorkomen zodat een medespeler in het strafschopgebied er maar tegenaan hoeft te lopen. De bal behoudt dan snelheid en blijkt onhoudbaar. De plofbal die Brusselers produceert riskeert geen snelheidsovertreding, want de bal etaleert een schrijnend gebrek aan snelheid.

Punt 2 moet een cornerbal voldoende hoog voor het doel komen. Als de bal niet voorbij de verdediger bij de eerste paal komt, kan de corner gevoeglijk als mislukt bestempeld worden. Dit exemplaar van Brusselers komt op buikhoogte aanvliegen bij de eerste paal en had dus eenvoudig weggewerkt kunnen worden door de Dordrecht verdediger. Maar zover kwam het niet en daarvoor moeten we naar punt 3.

Punt 3 de bal moet de juiste richting hebben. Als de bal niet in het strafschopgebied terechtkomt, schiet het niet op! Bij voorkeur zelfs op de rand van het vijf meter gebied. Bij zo’n bal zal de keeper twijfelen over uitkomen of niet en is het dus levensgevaarlijk. Deze bal eindigt in het zijnet. Rechtstreeks wel te verstaan, er kwam echt niemand aan….. Mag Cagnazzo het de volgende keer eens proberen? Die jongen beschikt over een aardige voorzet. Slechter dan dit kan ie het niet doen. Ruststand: 1-2.

In de rust zijn er wat penalty’s, maar wie er nu gewonnen heeft is onduidelijk. We gaan dus maar gelijk door met de tweede helft. Fortuna gaat opzoek naar de gelijkmaker, maar is niet in staat gevaar te creëren voor de Dordrecht goal. Voor doelgevaar moeten we aan de andere kant zijn, waar Baart Fortuna met kunst en vliegwerk in de wedstrijd probeert te houden. Dat gaat een tijdje goed, maar na een kwartiertje spelen niet… Van Dommelen laat Baart van dichtbij kansloos: 1-3.

Ja hoor, ook nog 1-3….

En wat nu? Koning bracht net voor de treffer Tychon (voor Cagnazzo) al in de ploeg en ook Rajcomar komt er snel in voor El Gaaouiri. Met de moed der wanhoop gaan we dus aanvallen. En ach enig respect is wel op zijn plaats, want ze gaan er wel voor. De zakkenvullers die vorig seizoen het magische geel/groen droegen hadden nu al lang het bijltje erbij neergegooid. Deze groep laat zich niet kennen en gaat opzoek naar de aansluitingstreffer. En die komt er zowaar ook nog 20 minuten voor tijd. De sluwe Hamming neemt een vrije trap snel richting Gommans, die vrij staat omdat de Dordrecht verdediging nog staat te slapen. En Gommans weet wel raad met dit buitenkansje want een forse knal later staat het 2-3!!

Gommans en Rajcomar hebben haast!

De laatste twintig minuten van dit duel zijn nog het meest attractief. Fortuna zoekt nadrukkelijk de gelijkmaker, stevig ondersteund door de eigen aanhang en dan raakt Dordrecht toch wel in paniek. In deze fase lopen uiteraard de irritaties in het veld op, want Dordrecht concentreert zich op tijd rekken. En dan blijkt dat de scheids niet berekend is voor zijn taak. Wat een drama zeg, die Oskam. Niet dat ie nu duidelijk in het voordeel van Fortuna of Dordrecht fluit, maar hij maakt zoveel fouten dat het lachwekkend wordt. De man is in ieder geval behoorlijk onvoorspelbaar….

Fortuna krijgt nog twee kansen op de gelijkmaker. Eentje voor Tychon die een aardige solo afsluit met een schot dat net over gaat en de tweede kans krijgen we in blessuretijd. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied is een prooi voor Paul Janssen die een paar weken geleden uit een vergelijkbare situatie een doelpunt scoorde. Maar helaas, deze bal eindigt in de muur en zo eindigt het duel in een nederlaag. Eindstand: 2-3…

En dus verliezen we ook de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2002 tegen FC Dordrecht. In dit jaar speelde Fortuna 15 thuiswedstrijden, we wonnen er twee, speelden er vier gelijk en verloren er negen. Slechts twee winstpartijen dus, ook dat zal wel een record zijn…..