He, he Fortuna pakt de eerste overwinning van het seizoen en houdt ook voor het eerst dit seizoen de nul. Geweldig was het allemaal niet, maar wie maalt daarom!


17 Oktober 2003

Fortuna pakt de eerste overwinning

FC Dordrecht 0 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 73. Gommans 0-1
Opstelling: Baart, Geerinckx, Van der Hoeven, Akerboom, Steegs, Rajcomar, Joosten, Cagnazzo, Tychon (82. Meulenberg), Brusselers, Gommans.
Toeschouwers: 1.600
Scheidsrechter: Olde Olthof
Geel (Fortuna): Tychon
Rood (Fortuna): –

Aldaar aangekomen troffen we meteen een aantal bekende gezichten aan in de vorm van de welbekende Fortuna Home Crew, uiteraard ook ditmaal weer onder leiding van webmaster Linford.

Het is 17.15uur. In de Westelijke Mijnstreek – die voor de zoveelste maal dit jaar getrakteerd wordt op een zonnetje, zou het toeval zijn? – vertrekt een redelijk gevulde auto op weg naar Dordrecht. Al snel dringt zich een vraag op: nemen we de Belgische route via Antwerpen of gaan we een poging wagen via de A2? De stemmen staken en dan neemt de chauffeur zijn verantwoordelijkheid en nemen we de A2. Dat is zijn goed recht, maar of het ook een verstandige beslissing is, moet de komende uren maar blijken….

Goed, tot aan Eindhoven – tegen alle verwachtingen in – geen problemen. Nauwelijks file op deze vrijdagmiddag voor Eindhoven! Snel door dan naar Tilburg.

En daar gaat het hopeloos mis. Van Eindhoven via Tilburg richting Breda staan we simpelweg vast in één lange file. Nederland blijkt nog steeds een bouwput te zijn. Is dit land na al die jaren dan nog steeds niet compleet volgebouwd/geasfalteerd? Houdt het dan nooit op in dit landje?

Als we om ons heen kijken zien we een hoop Duitsers, die blijkbaar op weg naar het strand zijn voor een weekje herfstvacantie. Is prima, geen probleem maar moet dat uitgerekend vandaag?

Via de mobiele snelweg bereiken ons geluiden dat de Belgische route veel weg heeft van de met bakken Europees geld aangelegde compleet overbodige (een absolute vereiste om in aanmerking te komen voor geld uit Brussel) Spaanse autosnelwegen. Kortom, daar is geen kip op de weg…

Toch had ik dit tripje voor geen goud willen missen, omdat zo’n veldonderzoek ook duidelijk maakt wat er met Nederlands belastinggeld gebeurt.

Weet je wat het nieuwste fenomeen is dat ze bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben verzonnen? De pechhaven!

We zijn weer een stap dichterbij de vergansebordisering van het Nederlandse wegennet. Als je tijdens het gansenborden een verkeerd getal dobbelt, beland je in een put en moet je een beurt overslaan. Dat kan je tegenwoordig ook op de autosnelweg gebeuren. U heeft pech gehad meneer, gaat u maar even in de pechhaven staan…

Goed, genoeg over het verkeer, het zal duidelijk zijn dat we 20.00uur niet gaat halen. Rond 20.00uur dolen we nog steeds ergens op de autoweg, maar dan gaat de telefoon: de wedstrijd begint een kwartier later, omdat de spelersbus van Fortuna vertraging heeft opgelopen.

Kijk aan, het zijn de kleine dingen in het leven die ertoe doen! Exact om 20.15uur betreden we het GN Bouw Stadion, voor de niet ingewijden, vroeger heette dat de Krommedijk, waar op dat moment de aftrap plaatsvindt.

Prima. In rap tempo nemen we de formaliteiten door. In het uitvak tellen we 25 supporters. Ik betrap me erop ze alle 25 bij naam en toenaam te kennen. En gezien de samenstelling van de groep reken ik nu al op een geslaagd avondje Fortuna, want dat is wel gegarandeerd met deze groep.

Snel een broodje kroket bestellen. Voor 2 euro zijn we spekkoper. De kroket is prima en eigenlijk wel Goodyear ster waardig, maar die krijgt Dordrecht niet. Eerst moet die vrouw achter het frietenvet haar haren eens wassen, daarna kunnen we praten over een ster. Dat kan zo echt niet!

Goed, dan nemen we de opstelling van Koning maar eens door. We zijn benieuwd wat hij ervan gemaakt heeft nu hij een stuk of negen spelers vanwege uiteenlopende redenen mist, onder wie vier basispelers: Paul Janssen, Tom Daemen, Joos van Barneveld en Samir El Gaaouiri.

Eens kijken, wie is die vent daar op de rechtsbackpositie? Dat is toch niet Jo Geerinckx? Yip, het is Jo Geerinckx! Hij bestaat nog! Jo staat al jaren onder contract bij Fortuna, maar is altijd wel ergens aan geblesseerd. Volgens sommigen is zijn rechterknie rot, maar Jo is zowat de enige die zich daar nog niet bij wil neerleggen. Vandaag zal blijken wat daar waar van is.

Centraal staan Jochem van der Hoeven en Marcel Akerboom. Kijk aan, een verstandige beslissing, die ook al in Maastricht toegepast had kunnen (moeten?) worden. Tycho Steegs completteert de defensie. Op het middenveld zien we Prince Rajcomar aan de rechterkant, Dave Joosten en Dario Cagnazzo centraal en Georges Tychon linkshalf. Ook een begrijpelijke keuze. Voorin staan Harrie Gommans en Geert Brusselers.

Prima opstelling, gezien de waslijst aan blessures. En ach ja, we spelen dan wel niet in onze sterkst denkbare opstelling. Maar ik heb dat in het geval van Fortuna altijd al een dubieuze term gevonden….

De tegenstander? Kennen we iemand? Ja, technisch directeur Marco Boogers, maar die nam vorig seizoen in een duel tegen ons afscheid van het betaalde voetbal. Die zullen we dus niet meer op het veld tegenkomen.

De wedstrijd. Komt Fortuna met de juiste instelling op het veld? We mogen dan gehavend zijn, dat is geen enkele reden om op te kijken tegen de tegenstander. Tegen Sparta en MVV hebben we laten zien dat we voor niemand hoeven onder te doen. Geen enkele reden dus om hier in Dordrecht verkleed als Calimero aan te treden. Aanpakken die handel! Wil dat niet zeggen dat je de wedstrijd met de juiste instelling niet kunt verliezen, maar dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan.

En het goede nieuws is dat Fortuna inderdaad met de enige juiste instelling het veld betreedt. Het initiatief ligt in de openingsfase duidelijk bij de geel/groenen. Zowel op het veld als er naast. Ik repte al over de samenstelling van het Fortuna vak: succes verzekerd!

Levert het Fortuna kansen op? Geen idee, ik kan het namelijk allemaal niet zien. We staan achter een doel. Ga je op je stoeltje zitten, dan kijk je tegen de lat van het doel aan, ga je staan dan kijk je tegen een reclamebord aan dat onder het scorebord hangt. Zelden zo’n beroerd uitvak gezien in het Nederlandse betaalde voetbal. En wat had de – eeuwig oude – voorzitter Derksen van FC Dordrecht bij de opening van dit stadion ook alweer te melden? Menige eredivisieploeg was jaloers op zo’n accomodatie. Grappige man die Derksen!

Het ‘Forza FSC’ galmt momenteel minutenlang door ons vak. Tijd niet meer gehoord, goed dat het terug is! De stemming is dus opperbest. En dat wordt alleen maar beter als scheids Olde Olthof Dordrecht een penalty onthoudt! Herinnert iemand zoch nog hoe Brusselers in het duel tegen Sparta een penalty werd onthouden? Nou, deze overtreding van Steegs liet ook niets te wensen over. Maar Olde Olthof wuift alles weg.

De 100% penalty voor Dordrecht was het gevolg van een counter, hetgeen aangeeft wie de bepalende ploeg op het veld is in de eerste helft. Dat zijn wij dus. Fortuna speelt gewoon feller dan Dordrecht en dwingt een hoop corners af. Brusselers probeert allerlei varianten, die ook gevaar opleveren, maar geen treffer.

Toch komt Fortuna eenmaal heel dicht bij een treffer, als Tychon zich een weg door de verdediging baant. Hij passeert zelfs de keeper en is nu aanbeland bij het simpelste klusje van zijn opdracht: de bal in het lege doel deponeren. En waarom dat dan weer misgaat weet niemand. Tenminste ik kan het niet zien vanaf een meter of 100 kijkend tussen de lat en een lichtgevend reclamebord…

Ruststand 0-0. Fortuna was de betere ploeg, maar kan dat niet omzetten in duidelijke kansen, dus zal de tussenstand wel terecht zijn.

In de rust gebeurt er niets aan de Krommedijk. Tijd dus om het toilet eens te bezoeken van dit eredivisiewaardige stadion. Kuch, kuch, wat een aanfluiting. Het doet denken (en vooral ruiken) aan de oude Vijverberg. Nee, hoe langer ik hier rondloop, hoe meer ik voorzitter Derksen gelijk moet geven.

Tweede helft. Dordrecht heeft besloten ook eens van zich af te bijten, waardoor we meer strijd moeten gaan leveren om het middenveld in bezit te houden. En tot ons groot genoegen blijkt dat een kolfje naar de hand van Dave Joosten. Deze ex VVV-er loopt vast niet over van de kwaliteiten (anders liep hij hier nu niet in een geel/groen shirt) maar compenseert dat met een voorbeeldige inzet. En dat mogen wij graag zien in het uitvak.

Na enige melige minuten in het uitvak (tja dat hoort er ook bij) wordt Joosten geleidelijk het centrum van onze aanmoedigingen.

Op het veld is en blijft het rommelig. Rein Baart moet zo nu en dan in actie komen en Van den Ban plukt ook zo af en toe een bal uit de lucht, maar echt verheffend wil het niet worden.

Toch is het wel amusant. Met name die Caniggia look-a-like aan Dordtse kant zorgt voor vertier. Zijn naam is Juan Martinez, hij komt uit Brazilië en moet uitkijken dat ie niet struikelt over zijn haar. Alhoewel dat al voldoende ingrediënten zijn voor een geslaagd avondje Krommedijk, zijn we toch vooral gecharmeerd van het mes dat ie tussen zijn tanden heeft. Zo af en toe kan ie zich niet beheersen en zaagt ie Fortunezen doormidden. Zo moet een minuutje of twintig voor het einde ook Rajcomar er aan geloven. Rajcomar wordt doormidden gezaagd, maar in zijn val neemt ie gelukkig ook een stukje ‘Martinez’ mee. De laatste krimpt van de pijn en staat voorlopig niet meer op, Rajcomar komt ongeschonden uit de aanslag te voorschijn.

En het zijn dat soort kleine overwinninkjes die me het idee geven dat dit ons avondje is/wordt.

Een kwartier voor tijd worden we op onze wenken bediend. Rajcomar ontdoet zich weer eens van zijn tegenstander en trekt de bal voor. Dat lijkt een prooi voor de keeper, maar die blijft staan op de doellijn. Dan lijkt het een prooi voor verdediger Van der Pennen. Maar die heeft blijkbaar wortel geschoten, of waarom komt ie niet van de grond? Tja, en als dan niemand de bal wil hebben, neemt Gommans de bal maar aan en hij trapt hem van vier meter voor de goal hoog het dak van het doel in: 0-1!!!

Het gebeurt allemaal recht voor onze neus. We mogen dan slecht uitzicht hebben, maar het strafschopgebied voor onze neus kunnen we nog net zien.

Wordt dit dan onze beloning voor maandenlang niet kunnen winnen? Het lijkt erop. Of toch niet, wat doet Koning? Hij haalt linkshalf Tychon van het veld en brengt Bart Meulenberg in. Maar Meulenberg wordt geen linkshalf want spurt onmiddellijk richting verdediging, waar overigens ook Harrie Gommans al als derde centrale verdediger heeft plaatsgenomen.

Oh, nee hè, we gaan toch niet weer vragen om een gelijkmaker…. Het lijkt er toch echt sterk op…. Bij Dordrecht is overigens ook Marco Boogers tussen de lijnen verschenen! Organiseren we vorig jaar een leuk afscheidsfeestje voor hem, gaat ie gewoon door! Dat doen we dus nooit meer….

Een kwartier te spelen dus nog en het wordt het kwartier van de lijdensweg van Jo Geerinckx, het kwartier van centrale verdediger Gommans, het kwartier van keeper Rein Baart en het kwartier van balvasthouder Prince Rajcomar.

Jo Geerinckx gaat een keer of vier door zijn knie in dat laatste kwartier. Hij is compleet gesloopt, maar moet blijkbaar door. Zit er niemand op de bank die beter is dan een kapotte Jo Geerinckx? Daar mag die jeugdspeler dan dit weekend eens over nadenken.

En net als je denkt dat Geerinckx definitief gesloopt is, herrijst hij weer uit zijn as en staat weer op om nog een keer de bal af te pakken en weg te rammen richting Rajcomar. En die Rajcomar, die doet dat helemaal niet slecht daar voorin op zijn eilandje. Hij sleurt en trekt en wint kostbare tijd voor Fortuna.

Dordrecht beperkt zich tot lange halen naarvoren en die blijken nogal eens een prooi voor Gommans te zijn, die daar veel weghaalt. Maar toch, zo’n wild om zich heen maaiende spits in je eigen strafschopgebied, daar krijg je niet bepaald een Zwitserleven gevoel van.

Toch kan Fortuna Dordrecht niet altijd op reglementaire wijze afstoppen. Een x-aantal malen had ik het idee dat de scheids naar de stip wees, maar telkens bleek de overtreding weer net buiten het strafschopgebied gemaakt te worden. Vrije trappen dus op de rand van het strafschopgebied. De meeste smoren in de muur, maar eentje komt weldegelijk door. Baart stopt de bal met één hand, maar moet wel lossen. Cagnazzo komt te laat, waardoor Baart de bal wel in twee keer kan pakken. Klasse redding, Rein!

En zo lijken we dit slotoffensief van Dordrecht te overleven. Zeker als in blessuretijd Dordrecht door moet met tien man. Van der Heijden krijgt rood. Vraag niet waarom, ik heb geen idee. Ik zag in ieder geval geen overtreding.

En dan is het verzet definitief gebroken. Olde Olthof fluit voor het laatst en de overwinning is binnen. Fortuna dwingt die overwinning af op basis van inzet en lef. En zo hoort het, nu alleen nog ophouden met dat verdedigen van een broze voorsprong. Want het had ook vanavond weer net zo goed mis kunnen gaan in de slotfase….

Dat gebeurde niet en dus was er een feestje voor ons vak. De spelers (en dan met name de verbouwereerde Dave Joosten) worden bedankt voor de prestatie en dan voert Koning ook nog een striptease act op.

En dan houden we het voor gezien hier in Dordrecht. De eerste overwinning is een feit en er staan geen files meer in de BV Bouwput, ook wel Nederland genaamd. De stemming is prima, zelfs een bordje met de tekst ‘langzaam rijden, in verband met uitharden beton’ kan mij niet meer van mijn stuk brengen.

Rond 23.45uur zijn we weer terug in Sittard. Volgende week komt Emmen op bezoek. Aanpakken die handel!