Na drie wedstrijden waarin Fortuna niet verloor en zeven punten pakte, lopen de Sittardenaren in Eindhoven tegen een terechte 3-1 nederlaag aan. Tijdens de eerste helft had Fortuna nog wel het betere van het spel, maar tijdens de tweede toonde FC Eindhoven aan over een beter elftal te beschikken. Zoals zo vaak in Eindhoven: de tegenstander zet een tandje bij en Fortuna kan niet meer bijbenen. Of heeft de puntenaftrek van afgelopen week dan tóch zijn weerslag gehad op de weerbaarheid van de spelersgroep?


14 april 2017

FC Eindhoven maatje te groot

FC Eindhoven 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 4. Lieder 1-0, 17. Hadzhiev 1-1, 58. Lieder 2-1, 80. Dianessy (e.d.) 3-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri (64. Saddiki); Briels, Hadzhiev, Başsan, Saba (68. Ars), Dianessy; Stokkers.
Toeschouwers: 2.871
Scheidsrechter: Dhr. R. Dieperink.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De afgelopen week is er eentje die me opzadelt met een gevoel van ontgoocheling. Sinds het hervatten van de competitie in januari heeft Fortuna het sukkelstraatje verlaten en pakt met enige regelmaat punten. En dat gaat dusdanig goed dat, mocht er een rankschikking worden opgemaakt vanaf de winterstop, de club dáár staat waar ze hoort: in de top van de Jupiler League. En juist als de club weer een beetje aan prestige lijkt terug te winnen en het seizoen goed dreigt af te sluiten, grijpt de licentiecommissie van de KNVB in.


Hehe, we staan weer tussen het volk

Want deze neemt Fortuna zes punten af en waardoor de club zakt naar de 17e plek op de ranglijst. Want ‘in november 2016 heeft de club voor de derde en vierde keer niet tijdig voldaan aan financiële doelstellingen uit een plan van aanpak dat gericht is op financieel herstel. De financiële doelstellingen hadden betrekking op de jaarrekening van het seizoen 2015/2016’. En daarmee mag je het doen.

En dan kan het het persoonlijke bericht van Isitan Gün op Fortuna’s website best de lading dekken (geen zorgen, alles is in orde), maar puntenaftrek in de aanloop naar het nieuwe seizoen is natuurlijk fnuikend met het oog op het aantrekken of terugwinnen van seizoenkaarthouders, sponsoren of nieuwe spelers. Of is de voetbalwereld nog altijd even opportunistisch zodat iedereen dit na de zomerstop allang weer is vergeten?

Maar slecht nieuws of niet; vandaag reizen ± 200 supporters Fortuna achterna naar Eindhoven. Even voor 18u00 wordt het teken gegeven om in te stappen en dat gaat in mijn geval niet zonder slag of stoot. Vooraleer ik namelijk mijn entree mag maken in de bus wordt mijn tas gecontroleerd waarin, zoals altijd, twee vlaggen zijn opgeborgen, een notitieblok en twee pennen. Inderdaad, twee pennen. We reizen vandaag namelijk niet naar RKC Waalwijk waar de veiligheidsreglementen slechts één pen per persoon toestaan.

Als ik vraag of mijn tas door de stewards van FC Eindhoven ter plekke nóg een keer wordt gecontroleerd krijg ik een nogal onsamenhangend verhaal te horen waaruit ik opmaak dat dit inderdaad het geval zal zijn.

Na een uur rijden verlaten we de Eindhovense buitenring en rijden via de binnenring richting Jan Louwers Stadion. Rondom het stadion is het een drukte van belang. Tijdens het Paasweekend wordt op het hoofdveld van Hockey Club Oranje Rood namelijk de finale van de Euro Hockey League gespeeld en dus troepen hockeyfans van uiteenlopend pluimage samen op de Genneper Sportparken.

Nadat we op een ventweg zijn uitgestapt vervolgen we per benenwagen onze reis richting uitvak. Nadat de behulpzame preses in ruste Mark een automobilist op weg heeft geholpen laten we ons grondig fouilleren. Allemaal geen probleem.

Aangekomen in het uitvak probeer ik me allereerst te informeren inzake de opstelling van twee-eenheid Sunday Oliseh en Gino Facenna. En daar waar Jorrit Smeets werd aangekondigd warmt zich toch Jordie Briels op. Hij zal het middenveld vanaf minuut één vormen met Kamen Hadzhiev, geflankeerd door Djibril Dianessy en Emrah Başsan. Vandaag geen Gavin Vlijter op het wedstrijdblad; hij blesseert zich tijdens de warming up en wordt vervangen door Vitor Saba. Hij speelt in steun van Finn Stokkers.

In doel en verdediging verder geen verrassingen. Dus staat Miguel Santos weer tussen de palen met voor zich Christopher Braun, Ferry de Regt, Perr Schuurs en Marco Ospitalieri.

Na een goede opwarming vertrekken de spelers naar binnen en worden de toeschouwers verder opgewarmd door een stukje geluid van Dr. Phunk, DJ Paul Elstak en Jebroer. Even voor de aftrap bevestigen enkele ervaren hekklauterraars van sfeergroep TGV een boodschap voor de aanwezige KNVB Bondsvoorzitter Michael van Praag die het gevoel van alle supporters verwoordt.


Het antwoord op Zeister bossen logica

Scheidsrechter Dieperink doet net alsof zijn neus bloedt en fluit de wedstrijd om 20u00 op gang. En terwijl Fortuna in de eerste minuten naar voren loopt, wordt balverlies op het middenveld genadeloos afgestraft. Rai Vloet stuurt de aalvlugge Jinty Caenepeel op pad en zijn perfecte voorzet bereikt Mart Lieder. De aanvaller duikt helemaal alleen op voor Miguel Santos en hoeft zijn voet maar tegen de bal te zetten: 1-0, Fortuna koud gepakt.

Maar Fortuna’s antwoord laat niet lang op zich wachten. Vedette Emrah Başsan flitst voorbij linksback Maxime Gunst en zet de bal goed voor. Maar de bal bereikt geen medespeler, maar doelman Ruud Swinkels.


Finn Stokkers haalt een corner uit een duel met Dario van den Buijs

Na een minuut of tien gaat Finn Stokkers in duel met de aanvoerder van FC Eindhoven, Dario van den Buijs. Stokkers gaat er niet voorbij, maar puurt wel een corner uit het duel. En dat zijn gevaarlijke momenten, want dan kan Fortuna rekenen op de traptechniek van Başsan. De bal wordt richting tweede paal getrapt, maar de kopbal die Hadzhiev daar aflevert kan makkelijk gevangen worden door doelman Swinkels.

Maar Fortuna gaat door en probeert de opgelopen schade te herstellen. Met ongeveer vijftien minuten op de klok toont Vitor Saba een stukje van zijn klasse. Hij speelt slim tussen de linies en legt de bal dood achter de verdediging van de Lichtstedelingen. Daar probeert Dianessy de bal te controleren maar als dat eindelijk is gelukt produceert hij een slap rollertje richting Swinkels.

Toch forceert Fortuna de gelijkmaker. Na wederom een corner van Başsan staat Hadzhiev vrij aan de tweede paal en daar waar zijn eerdere kopbal weinig opleverde is zijn geplaatst schot Swinkels te machtig: 1-1. Loon naar werken.


De gelijkmaker is van Bulgaarse makelij

Na zijn gelijkmaker loopt Hadzhiev richting uitvak om zijn treffer te vieren. Maar zijn liefdesverklaring richting club en / of fans is van generlei waarde. Zoals het er nu naar uitziet zullen hij en Christopher Braun de club na afloop van het seizoen verlaten.


Een mooie beloning voor krachtpatser Hadzhiev

FC Eindhoven moet even bekomen van de tegentreffer en probeert haar zaakjes verdedigend weer op orde te krijgen. Maar Stokkers blijft een constante plaag, Başsan is ongrijpbaar voor Gunst en Dianessy maakt het Thomas Horsten lastig.


Horsten is Dianessy voor even de baas

En dit is dan ook hét moment om afstand te nemen van FC Eindhoven. Saba komt op het middenveld steeds vrij en probeert met allerlei slimme passjes spelers in scoringspositie te manoeuvreren. Maar vaak is de eindpass niet secuur genoeg. En dus moet het weer van Başsan komen. Bij een corner vindt de kleine Turk Hadzhiev nog een keer, maar de doelpuntenmaker kopt de bal juist over het doel.


Van den Buijs blijft moeite houden met Stokkers

Van FC Eindhoven (afgezien van het doelpunt) vooralsnog geen spoor al komt de partij wel steeds meer in evenwicht. Gevaarlijk wordt de tegenstander niet, want Santos heeft het dwarrelschot van Vloet prima in de smiezen.


Zeldzaam moment tijdens de eerste helft: Gunst stopt Başsan af

Halverwege de eerste helft had Fortuna eigenlijk nóg een keer moeten scoren, verzuimde dat, waardoor beide teams met 1-1 gaan rusten. Geen hoogstaande animatie tijdens het rustmoment van de wedstrijd en na een kwartier start het tweede bedrijf.

En daarin is Fortuna meteen gevaarlijk als Finn Stokkers aflegt op Saba. De Braz trapt in één tijd richting doel, maar de bal vliegt naast het doel van FC Eindhoven. Of het komt doordat Başsan van schoenen heeft gewisseld tijdens de rust of vanwege een tactische aanpassing van Ricardo Moniz, maar tijdens de beginfase van de tweede helft loopt Gunst niet meer achter Başsan aan maar andersom. Maar dat is niet zo Başsans ding, waardoor de Belg steeds maar weer een voorzet mag trappen.


Braun krijgt steeds meer te doen

Na 50 minuten speelt Van den Buijs de linksachter aan en zijn voorzet belandt middenin de doelmond. De Regt kan nog wel wegkoppen, maar vooral dankzij de slechte controle van Civard Sprockel weet Fortuna de gelijke stand op het bord te houden.

Toch komt Fortuna bijna aan een voorsprong. Dianessy wordt weliswaar onder de zonden gelopen door Horsten, maar tikt de bal nog net richting Saba. Hij ziet in zijn ooghoeken Stokkers weglopen en geeft de bal op maat mee. Stokkers loopt door, omspeelt een verdediger, doelman Swinkels en denkt voor 1-2 te kunnen zorgen, al weet Gunst de bal met een uiterste krachtsinspanning nog van de lijn te halen.

Vervolgens slaat FC Eindhoven toe. Maxime Gunst dweilt weer de flank af en kan ongehinderd voorzetten. Mart Lieder is eerder bij de bal dan Ferry de Regt en devieert de bal subtiel in doel 2-1. Terwijl het eigenlijk 1-2 had moeten staan…

Ondertussen heeft FC Eindhoven het commando volledig overgenomen en houdt het tempo hoog. Fortuna’s backs worden overspoeld en incasseren voorzet na voorzet.


Miguel Santos verijdelt een voorzet

Na een dik uur gaat Horsten een één-twee aan zet de bal mooi voor richting Vloet. Hij heeft de hoek voor het uitzoeken, maar trapt wild over het doel waardoor ons een verdere achterstand blijft bespaard. Het is ook het laatste wapenfeit van Ospitalieri. Hij moet geblesseerd het veld verlaten en wordt door Dries Saddiki vervangen.


Saddiki heeft het al meteen lastig tegen Caenepeel

Omdat Saddiki qua snelheid niet is opgewassen tegen Jinty Caenepeel wisselt Oliseh hem voor Dianessy op de positie van linksachter. Daardoor komt Saddiki meteen wat meer aan voetballen toe, al is zijn pass op Başsan niet geheel op maat. Via Braun komt de bal dan toch nog voor doel, maar de kopbal van de ingevallen Sjoerd Ars (voor Saba) wordt gepakt door Swinkels.

Tien minuten voor tijd wordt het pleit beslecht. Middenvelder Tibeau Swinnen weet een voorzet te produceren die tegen de kruising belandt. De bal stuitert weer in het speelveld, maar valt tegen het been van Dianessy. Vervolgens proberen Dianessy en Santos de bal nog uit het doel te houden, maar dat lukt niet. En daarmee is de wedstrijd definitief gespeeld.


3-1; Santos baalt verschrikkelijk

Nadat sfeergroep TGV haar goedkeuring heeft gegeven aan de moab gaat de wedstrijd haar slotfase in. Maar verder dan een hard schot van Ars dat via de vingertoppen van Swinkels de deklat raakt komt Fortuna niet meer. En dus is het 3-1 verlies een feit.

Tijdens de eerste helft domineerde Fortuna en had meer verdiend dan de 1-1, maar na rust kantelde de wedstrijd na het missen van Stokkers en de 2-1 van Lieder razendsnel en konden de Sittardenaren zich niet meer in de wedstrijd terugvechten. En dat is jammer, want een overwinning vandaag was een mooie opsteker geweest richting maandag, als FC Oss op bezoek komt.


Sunday Oliseh troost Christopher Braun

Eenmaal in de bus is van een bedrukte stemming nauwelijks iets te merken. Nadat aanverwanten van het BFZ een bak koude schotel wegwerken kan het ‘kophauwen’ beginnen en dat houdt aan tot voorbij de afslag Echt. Niet veel later bereiken we onze thuishaven en keert iedereen huiswaarts.

Na vanavond mag ik de pen neerleggen. Mijn ‘Fortuna-seizoen’ zit erop. We houden een ranglijst bij van favoriete scheidsrechters, maar het zou pas interessant worden als dit zou worden geprojecteerd op de redactie. Want het was weer een mooi seizoen. 8 wedstrijden, 5 punten en een doelsaldo van 9 vóór en 19 tegen.

Adieu,

Michel Hennen