Door middel van een flinke dosis geluk, veel kunst- en vliegwerk en een uitblinkende Miguel Santos houdt Fortuna een puntje over aan de ontmoeting met FC Emmen. In Emmen zal men de komende week nog wel eens napraten over hoe het mogelijk is dat de thuisploeg niet de volle buit binnenhaalde in deze wedstrijd. Fortuna speelde bijzonder matig en men mag dan ook oprecht spreken van een gestolen punt.


8 september 2017

Paal, lat en Santos houden Fortuna overeind in Emmen

FC Emmen 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy, Smeets; Semedo (66. Vidigal), Stokkers, Askovski.
Toeschouwers: 2.267.
Scheidsrechter: C. Mulder.
Geel (Fortuna): Vidigal.
Rood (Fortuna): –

Voor de uitwedstrijd in Emmen geldt dit jaar een verplichte buscombi-regeling. Na een akkefietje na afloop van de uitoverwinning van vorig seizoen komt de lokale driehoek tot dit besluit. Enigszins zonde, aangezien dit behoorlijk van invloed zal zijn op de bezettingsgraad van de Jens Veste. Uiteindelijk maken 43 Fortunezen de reis via de officiële weg. Zij melden zich twee minuten na het eerste fluitsignaal in het uitvak.


Zonder buscombi zit het gegarandeerd voller…

Op weg naar Emmen vernemen we dat de KNVB in al haar wijsheid teruggekomen is op de promotieplicht van de tweede klasse naar de Jupiler League. Wederom geeft de KNVB daarmee een brevet van onvermogen af. De voetbalbond kiest op deze manier overduidelijk voor handhaving van het ‘vrijheid blijheid’-principe voor de amateurclubs. “Promotie mag niet tot gevolg hebben dat het voortbestaan van de clubs of een goed verloop van de eerste divisie in gevaar komt”, valt te lezen op de website van o.a. Rijnsburgse Boys. Een onbegrijpelijke en zwakke keuze waarmee de KNVB dus eigenlijk toegeeft dat de invoering van de voetbalpiramide nu al tot een faliekante mislukking mag worden bestempeld.

Net zoals enkele weken geleden tijdens de verplaatsing naar Ajax is het ook vandaag weer een chaos op de Nederlandse wegen. Zo’n chaos dat de chauffeur van Hanneman besluit om een sluiproute te nemen door het centrum van Arnhem. Of die beslissing tijdens de vrijdagmiddagspits veel heeft opgeleverd zullen we nooit te weten komen, maar het begint duidelijk te worden dat we hoe dan ook nog flink komen aan het doorrijden willen we tijdig op de plaats van bestemming arriveren. Na een korte pitstop bij een tankstation en het oppikken van een tweetal Fortunezen ter hoogte van Hoogeveen rijden we tegen 19.45 uur Emmen binnen. De bus-coördinators blijken vanavond niet al te scherp te zijn en pakken daardoor twee keer de verkeerde afslag. Uiteindelijk lukt het dan toch en na gefouilleerd te zijn geworden betreden we als laatste het uitvak van de Jens Veste, waar zo’n twee minuten geleden is gefloten voor het begin van de wedstrijd.

Sunday Oliseh brengt een wijziging aan in het elftal van de Sittardenaren. Perr Schuurs keert terug in de basis nadat hij vorige week afwezig was wegens interlandverplichtingen. Zijn terugkeer gaat ten koste van Clint Essers. Onze andere jeugdinternational André Vidigal begint vanavond op de bank. Inmiddels is ook het Turkse toptalent Ufukcan Engin speelgerechtigd. Ook voor hem heeft Oliseh een plaatsje op de bank gereserveerd. Het is voor Engin overigens niet te hopen dat zijn rugnummer heeft te maken met de plek in de rangorde die hij inneemt binnen het keurkorps van de Sittardse ploeg. Engin heeft volgens het wedstrijdformulier rugnummer 99 toegewezen gekregen. De volledige opstelling luidt dus als volgt: Santos; Braun; Dammers; Schuurs; Ospitalieri; Saddiki; Smeets; Dianessy; Semedo; Stokkers en Askovski.

Fortuna haalde de laatste jaren behoorlijke resultaten op Emmense bodem. De laatste twee seizoen werd er zelfs gewonnen. Vandaag de kans voor de manschappen van Oliseh om daar drie op een rij van te maken. De beginfase is er een van aftasten; er gebeurt vrij weinig voor beide doelen. Na een kwartier lijkt Fortuna een beetje overwicht te krijgen, maar enkele minuten later blijkt dat maar schone schijn te zijn geweest. Rond de 25ste minuut neemt Emmen steeds meer het heft in handen en moet Fortuna achteruit. In de 27ste minuut wordt de thuisploeg voor de eerste keer gevaarlijk als Alexander Bannink doorzet op rechts, zich ontdoet van Marco Ospitalieri en een schot op het Fortuna-doel afvuurt. Miguel Santos brengt de bal wegboksend redding.


Askovski lag aan de ketting

In de 35ste minuut komt Fortuna goed weg als een overtreding op een Emmenspeler leidt tot een vrije trap rechts van het strafschopgebied. Oud Fortunees Yoeri Loen meldt zich achter de bal. Zijn inzet belandt buiten het bereik van Santos op de paal en stuit terug het veld in. Uiteindelijk komt de bal terecht bij Cas Peters wiens schot vanaf rand zestien wordt gepareerd door de Fortuna-sluitpost. Enkele minuten later is het wederom Cas Peters die de kans laat liggen om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Zijn inzet verdwijnt voorlangs.


Oud Fortunees Loen had weinig geluk in de afwerking

Ondanks het inmiddels flinke veldoverwicht van de thuisploeg weet men in het restant van de eerste helft geen echt grote kansen meer te creëren. Fortuna bereikt daardoor ongeschonden de rust. Die rust wordt door Doom gebruikt om contact op de nemen met de lokale Turkse Grillroom. Net zoals vorig seizoen is er besloten om te zorgen voor een warme hap tijdens de terugreis. Heel erg makkelijk verloopt het doorgeven van die bestelling overigens niet. Als ze door de medewerker aan de andere kant van de lijn eindelijk genoteerd is, volgt de vraag: “Waar moet die bestelling afgeleverd worden?” Op het antwoord van Doom dat dat dient te gebeuren om kwart voor tien bij het uitvak van FC Emmen luidt de vraag: “FC Emmen, waar ligt dat?”

Om die vraag moet ik enigszins grinniken als ik terugdenk aan het interview met FC Emmen-supporter Arjan Brouwmeester in de seizoen special van Voetbal International. Volgens hem is FC Emmen een echte ‘sleeping giant’ in de Jupiler League. Voorlopig lijkt het erop dat die reus nog wel even zal doorslapen als zelfs de middenstand in Emmen nog niet op de hoogte is van het bestaan van de club.

Schrikt ‘De Slapende Reus’ wakker?

Overigens zijn er volgens de officiële telling van FC Emmen vanavond 2267 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd. Een bijzonder creatieve telling lijkt dat zo. Naar mijn mening ligt dat aantal dichter bij 220 dan bij 2200. De waarheid zal zoals zo vaak wel ergens in het midden liggen.

De tweede helft gaat op dezelfde voet verder als de eerste helft. Wederom is het Emmen dat het iniatief stevig in handen neemt.


Interessante balcontrole

Na vijf minuten krijgt Emmen weer een vrije trap toegekend op de rand van het strafschopgebied. Wederom is het Yoeri Loen die de bal opeist. Ook wederom is het Yoeri Loen die enkele seconden later de hand voor zijn ogen slaat. De vrije trap is opnieuw prima genomen en laat Santos volledig kansloos. Dit keer is het echter de deklat die Fortuna te hulp schiet. Over een gebrek aan geluk heeft de Sittardse ploeg tot dusverre niet te klagen.


Het was niet Finns avond

Na ruim een uur spelen weet Fortuna eindelijk haar eerste doelpoging te noteren. Dries Saddiki verovert de bal op het middenveld en speelt Lisandro Semedo aan, die op zijn beurt Djibril Dianessy weet te vinden. Die neemt de bal aan en stormt op richting strafschopgebied. Vanaf rand zestien meter haalt hij uit, maar Emmen-doelman Telgenkamp heeft de bal in tweede instantie klemvast.


Emmen is baas

Twee minuten later ontsnapt Fortuna voor een derde maal aan een achterstand door toedoen van het aluminium. Oog in oog met Santos lijkt de aanvaller de score te gaan openen. Tot ongeloof en verbijstering van iedereen die Emmen een warm hart toedraagt verdwijnt de bal op de paal. Het engeltje op de lat bij Santos maakt vanavond overuren en vertrekt komende week waarschijnlijk in overspannen toestand op een verdiende vakantie. In de 66ste minuut wisselt Oliseh voor de eerste keer. Semedo wordt naar de kant gehaald ten faveure van André Vidigal. Een beslissing die niet iedereen weet te waarderen, aangezien Semedo – ondanks dat hij zeker geen sterke wedstrijd speelde – met zijn loopvermogen en snelheid altijd voor gevaar kan zorgen.


Onze voorhoede kreeg geen millimeter ruimte

In de 73ste minuut is het Santos die Fortuna overeind houdt na een geweldige redding op een schot van Bannink. Zes minuten later krijgt Emmen wederom een uitgelezen kans om de Emmenaren op een verdiende voorsprong te zetten. In een duel met Cas Peters binnen het strafschopgebied begaat Wessel Dammers een overtreding. Scheidsrechter Mulder wijst gedecideerd naar de penaltystip. De bal wordt opgeëist door voormalig Roda-speler Anco Jansen. Afgaande op zijn strafschop is het bijzonder jammer dat hij dat tegenwoordig niet meer doet in dienst van onze geel zwarte buren. De bal is ontzettend zwak ingeschoten en waarschijnlijk zal Santos in het verdere verloop van zijn carrière nooit meer een makkelijkere penalty moeten stoppen.

Ondertussen wordt Doom gebeld door de bezorger van de grillroom. De man staat te wachten bij de ingang. Een grillroom die te vroeg levert in plaats van te laat. Het is een bijzonder vreemde vrijdagavond hier in Emmen. Met medewerking van een vriendelijke Emmen-steward mag Doom even het vak verlaten om de pizza’s, durum en het broodje kebab veilig te stellen. Als hij terugkomt staat Emmen met nog maar 10 man op het veld. Cas Peters heeft vier minuten voor tijd, voor wat vanuit het uitvak een niet overdreven harde overtreding op Stefan Askovski leek, een directe rode kaart gekregen.


Ook Askovski kon vandaag het verschil niet maken

Ondanks de man minder is het toch Emmen dat in de absolute slotseconden van de wedstrijd alsnog heel dicht in de buurt komt van de overwinning op een schot van Yoeri Loen. Wederom is het Santos, die een uitstekende tweede helft keepte, die redding brengt. Enkele seconden later fluit scheidsrechter Mulder voor het slotsignaal. Met het puntje mag Fortuna uiterst tevreden zijn.


Teleurstelling bij Dries, ondanks het punt

Aan geluk ontbrak het vanavond zeker niet. Daarnaast keepte Santos een prima wedstrijd en hield hij de Sittardse ploeg op cruciale momenten in de wedstrijd.


Santos pakte een punt voor ons vandaag

Na afscheid van de spelers genomen te hebben, spoeden we ons terug naar de bus die inmiddels doordrongen is van de geur van pizza en kebab. Die smaken overigens uitstekend en met een goed gevulde maag en onder genot van een koude Foster’s vervolgen we de terugreis. Rond de klok van 2 uur bereiken we onze thuisbasis. De volgende twee competitiewedstrijden spelen we thuis. Hopelijk is de honderd procent thuisscore daarna nog intact.

Guido Erens