Fortuna komt in Emmen door twee verdedigende fouten van de tegenpartij tegen de verhouding in op een 0-2 voorsprong. Met die stand wordt ook de rust bereikt. Emmen zet na rust aan en trekt de stand binnen een kwartier weer gelijk. En bij die twee treffers gaat onze verdediging weer niet vrijuit. Pas in het laatste deel van de wedstrijd durft Fortuna weer de aanval te kiezen maar weet daarbij niet meer te scoren. Zo blijft het bij 2-2. Na vijf wedstrijden mogen we concluderen dat handhaving voorlopig het hoogste doel is geworden.  


18 oktober 2020

Puntendeling in duel dat geen winnaar verdient

FC Emmen 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 18. Polter 0-1, 23. Semedo 0-2, 51. Laursen 1-2, 60. De Leeuw 2-2
Opstelling: Koşelev; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens, Semedo (81. Hansson); Flemming, Polter.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Seuntjens.

Tijdens de afgelopen interlandperiode zwermde een aantal Fortunezen over de wereld uit om voor zijn nationale ploeg uit te komen. Leuk voor de publiciteit en later wellicht voor de marktwaarde, maar aan de andere kant niet gunstig voor de benodigde rust (denk aan alle vliegreizen). Daarbij zou het voor bepaalde spelers niet verkeerd zijn om wat extra trainingsuren in Sittard te hebben gemaakt. Zo zou Lazaros Rota misschien beter wat extra tactische en defensieve trainingstijd hebben kunnen genieten dan twee keer negentig minuten naast John van ‘t Schip op de Griekse bank te zitten. Maar goed, dat hoort er allemaal bij dus klagen heeft in dit geval weinig zin.

Waar ik wél graag over blijf klagen, is de KNVB. Onze nationale voetbalbond bevestigde de afgelopen weken nog maar eens dat ze in feite tot niet meer dan een speelbal van de grote sponsoren en tv-zenders zijn verworden. Gezondheid van de spelers? Een eerlijk verloop van de competitie? Aandacht voor de amateurclubs? Nee hoor, it’s all about the money. Want het is toch wel aardig beschamend om clubs te dreigen met boetes en puntenstraffen als de coronaprotocollen niet voldoende worden nageleefd waardoor wedstrijden moeten worden afgelast. Ik ben ook erg benieuwd hoe je dat als bond hard wilt maken. En als je dan ook nog de amateurclubs dreigt uit te sluiten van het bekertoernooi als ze door de landelijk opgelegde coronamaatregelen niet tijdig hun trainingen mogen hervatten, ben je in mijn ogen niet goed bezig. Het was natuurlijk ook een idee geweest om in dit toch al overvolle programma het bekertoernooi een jaar over te slaan.

Iets meer dan een maand na de start van de competitie is in ieder geval al duidelijk dat corona een erg grote invloed op de competities heeft en dat lijkt de komende periode alleen maar erger te worden. Door de toevalsfactor ‘corona’ kun je de pech hebben dat je wedstrijd wordt afgelast terwijl je net in vorm bent of dat je enkele van je belangrijkste spelers moet missen doordat ze na een positieve test in quarantaine zitten. Uiteraard kan dit ook omgekeerd in je voordeel spelen. De meeste clubs kunnen zonder de tv-inkomsten blijkbaar niet meer overleven en staan dus met de rug tegen de muur. Doorvoetballen is de enige optie, of dat nu met of zonder publiek is en of corona een grote invloed heeft of niet: the (tv)show must go on.

Een laatste punt van ergernis vormt de selectieve verontwaardiging van een groot deel van de voetballerij. Spelers die massaal verontwaardigd reageerden op de discussie rondom Zwarte Piet of de dood van een arrestant in Amerika, blijven nu doodstil bij de onthoofding van een Franse leraar. Het zegt veel over de hedendaagse maatschappij én de voetballerij. Diezelfde spelers gaan wel doodleuk met hun ploeg op tournee door landen waar het met de mensenrechten niet bijster goed is gesteld of spelen straks vol trots voor hun nationale ploeg tijdens een WK in Qatar, waar stadions zijn gebouwd door moderne slaven. Terwijl ik me merkbaar stoor aan al dit soort zaken die blijkbaar bij het ‘moderne’ voetbal horen, bestel ik braaf voor €7,95 een dagpas voor Fox Sport. Enige hypocrisie valt dus ook mij te verwijten…

Maar goed, het is uiteraard niet mijn intentie om de lezers van deze site óf mezelf in een (voetbal)depressie te praten dus snel over naar de orde van de dag! Fortuna treedt vanavond in Emmen aan zonder de twee nieuwe aanwinsten Jaroslaw Jach en Samuel Moutoussamy. Jach zou nog moeite hebben met het speeltempo, wat op zich natuurlijk best verwonderlijk te noemen is. Moutoussamy trainde door de interlandperiode pas één keer mee. Daarom start Fortuna in dezelfde basisopstelling als twee weken geleden in Eindhoven.

Voordat we aan de wedstrijd beginnen, een belangrijk bericht van huishoudelijke aard: onze huisfotograaf geniet momenteel van een vakantie waardoor dit verslag helaas niet door zijn prachtige foto’s kan worden opgeluisterd.

Het eerste kwartier is duidelijk voor Emmen. Binnen twee minuten wordt een schot van de opkomende linksback Caner Cavlan door Martin Angha van richting veranderd en tot hoekschop gepromoveerd. Amper vijf minuten later laat Sebastian Polter bij een volgende hoekschop voor de Drentenaren zijn tegenstander Michael de Leeuw uit zijn rug weglopen. Gelukkig kopt De Leeuw naast. En na een kwartier spelen is het oud-testspeler Nikolai Laursen die vanaf de rechterflank gevaarlijk naar binnen komt en uit kan halen. Zijn poging wordt door Roel Janssen getoucheerd en dat zorgt voor de volgende hoekschop voor Emmen. Deze wordt door Alexei Koşelev goed uit de lucht geplukt.

Emmen is vooral via haar linkerflank gevaarlijk. Linksback Cavlan komt graag en veelvuldig mee op en heeft met Anco Jansen een slimme en behendige voetballer voor zich staan. Rota heeft zijn handen al meer dan vol aan alleen Jansen, maar ziet dus ook Cavlan geregeld op zich afkomen. Daarbij zou Mats Seuntjens een helpende hand moeten bieden, maar die loopt vaak op een andere positie of verdedigt niet of te weinig mee. Fortuna zet daar in het eerste kwartier weinig tegenover. Van achteruit wordt voornamelijk de lange bal gehanteerd. Een tactiek die vooralsnog weinig rendement oplevert doordat óf de pass niet aankomt óf onze aanvallers hun duel verliezen of de bal niet goed aannemen. Bovendien wordt ons middenveld, waar de voetballende impulsen toch vandaan zouden moeten komen, op deze manier volledig overgeslagen.

En dan zul je altijd zien dat de eerstvolgende lange bal wél iets oplevert! Angha knalt de bal bijna vanaf de achterlijn over de middenlijn. De bal blijft in de lucht hangen waarna Cavlan hem terug kopt op zijn collega Nick Bakker. Die glijdt echter uit op het gesproeide kunstgras waardoor Lisandro Semedo er met de bal vandoor kan. Semedo legt de bal netjes breed op de meegelopen Polter. Die legt de bal snel goed voor zijn linkerbeen en schiet hem vervolgens keurig in de rechterhoek langs keeper Dennis Telgenkamp. 0-1 en we mogen gerust stellen dat dat tegen de verhouding in is.

Vijf minuten later krijgt Fortuna wéér een doelkans op een presenteerblaadje van de Emmense verdediging. Deze keer tikt Jansen de bal langs zijn teamgenoot Michael Chacon. Weer is Semedo de lachende derde. Met enkele verdedigers voor zijn neus zou Lisandro de bal wellicht het beste af kunnen spelen naar een van de meegelopen teamgenoten, maar de Portugees gaat voor eigen succes. Zijn poging lijkt houdbaar maar verrast de te ver voor zijn doel staande Telgenkamp alsnog. Via de vingertoppen van de keeper stuitert de bal in het doel. 0-2, wat een weelde!

Binnen een minuut van de tweede Sittardse treffer gaat het aan de andere kant van het veld bijna mis. Tesfaldet Tekie lijdt een voor hem helaas nog steeds kenmerkend balverlies, waardoor Simon Tibbling alleen op Koşelev af kan. Onze goalie is echter tijdig uit zijn doel gekomen en pareert de inzet van Tibbling. Twee minuten later zien we echter ook weer bijna een typische ‘Koşelev-fout’. De Moldaviër laat een afstandsschot van Laursen door zijn handen glippen maar weet het leer tot onze opluchting nog net voor de doellijn alsnog op te vangen.

Diezelfde Koşelev gaat na een half uur spelen onder een hoge voorzet van Glenn Bijl door. De Leeuw kopt van bij de tweede paal maar ziet zijn inzet voor het lege doel langs stuiteren. In dezelfde minuut komt Anco Jansen vanaf links gevaarlijk naar binnen. Zijn lage schot in de verre hoek wordt nu door een uitgestrekte Koşelev uitstekend naast het doel getikt. De hartslag in veel Limburgse woonkamers kan weer even omlaag.

In de eindfase van de eerste helft blijft Fortuna redelijk eenvoudig overeind. Emmen heeft het meeste balbezit, maar weet vooralsnog geen gaten meer te creëren in de Sittardse verdediging. Met ietwat meer precisie en/of geluk had het zelfs zomaar 0-3 kunnen worden. Eerst eindigt een goede combinatie van Zian Flemming met Polter in een schot van Flemming op de benen van Telgenkamp. De lastige rebound wordt door Rota met zijn zwakke linkerbeen ver over geschoten. Een minuut later wordt Polter de diepte in gestuurd. Telgenkamp en een Drentse verdediger maken het onze Duitse spits dermate moeilijk dat de derde Sittardse treffer wordt voorkomen.

En zo bereiken we met een op het oog comfortabele 0-2 voorsprong de rust. Emmen had de eerste helft beduidend meer balbezit, maar Fortuna profiteerde optimaal van de uitglijders in de Drentse verdediging. In de pauze lees ik dat we vanavond in onze thuisshirts spelen omdat de uitshirts door de nieuwe lichtinstallatie aan de Meerdijk teveel op het tenue van de arbitrage zouden lijken. De tegenstanders van ons nieuwe uittenue hoeven dus ook vandaag hun zonnebril niet op te zetten voor de tv.

Fortuna lijkt fris en bij de les uit het kleedlokaal gekomen want na één minuut verdienen we al een hoekschop. De bal wordt weggewerkt en komt terug bij nemer Tekie. Die slingert de bal weer voor het doel maar daar begaat Angha een aanvallende overtreding door op zijn tegenstander te leunen.

Helaas is de hoop op een attent Fortuna van korte duur. Vijf minuten na rust komt Cavlan nog maar eens mee op op de linkervleugel. Via een een-twee met Jansen is hij zowel Tekie als Rota kwijt. Zijn lage voorzet lijkt een prooi voor de uitgekomen Koşelev. Alexei gooit zich op de vijfmeterlijn voor de bal, maar pakt hem helaas niet klem. De rebound is voor Laursen die hard en laag binnen schiet. Een snelle tik tegen, dat is iets waar Fortuna altijd moeite mee heeft.

En inderdaad, nog voordat de tweede helft een kwartier oud is, staat de gelijkmaker al op het bord. En helaas ook nog via een vergelijkbare situatie als tien minuten eerder. Cavlan zet op links een een-tweetje op, deze keer met Peña. Rota dekt niet de ruimte maar stapt in de richting van de bal. Tekie kijkt ook alleen naar de bal en laat Cavlan uit zijn rug weglopen. De linksback krijgt zo alle ruimte om de bal scherp voor te zetten. De Leeuw is er als de kippen bij om bij de eerste paal de 2-2 binnen te glijden. Bij deze tegentreffer helaas wederom een negatieve hoofdrol voor zowel Rota als Tekie. Beide spelers laten in aanvallend opzicht geregeld aardige dingen zien, maar zakken verdedigend even vaak door het ijs.

Emmen is gedurende het eerste kwartier na rust simpelweg feller in de duels, durft meer te voetballen en legt meer energie in de wedstrijd. Fortuna is duidelijk angstig om een tegendoelpunt te krijgen en weet in balbezit vaak niet wat te doen. Jorrit Smeets verricht als altijd veel werk op het middenveld maar is vooral bezig met tegenhouden en komt nauwelijks aan opbouwen toe. De man van wie je de meeste dreiging zou mogen verwachten, Seuntjens, is vandaag vrijwel onzichtbaar en valt vooral op door balverlies en verloren duels. Net als tegen PSV pakt hij vandaag een gele kaart uit frustratie, nu wegens aanhoudend gemekker op scheidsrechter Gözübüyük. Het wordt echter tijd dat Mats beseft dat hij bij Fortuna niet meer alleen op zijn talenten kan teren, maar dat er op dit niveau meer van een speler wordt gevraagd.

Enigszins verrassend drukt Emmen na de gelijkmaker niet echt door. Zeker nadat Dreh- und Angelpunkt Jansen in de vijfenzestigste minuut het veld verlaat, zakt het spel van de thuisploeg ver terug. Alleen middenvelder Sergio Peña laat bij vlagen nog wat aardige acties zien. Fortuna herstelt zich enigszins van de twee snelle tegentreffers en zoekt weer voorzichtig de aanval. Onze aanvallend ingestelde spelers vinden na rust echter niet echt hun vorm. Seuntjens is onzichtbaar en voetbalt vooral tegen zichzelf, Tekie zorgt altijd voor veel energie met zijn rushes maar lijdt ook nog te vaak balverlies, Polter krijgt veel moeilijke lange ballen maar controleert dan de bal te vaak niet goed of hij rent even vaak tegen zijn tegenstander aan waarna hij verontwaardigd naar de scheids kijkt wanneer deze fluit voor een overtreding, Semedo lijkt zijn kruit in de eerste helft al te hebben verschoten en Flemming werkt wel hard maar komt net als Smeets vooralsnog nauwelijks aan aanvallen toe. Het verbaast me dan ook dat Kevin Hofland tot tien minuten voor tijd wacht met het brengen van vers aanvallend bloed. Emil Hansson lost Semedo af. Maar ook Moutoussamy of Djibril Dianessy hadden toch al eerder voor frisse offensieve impulsen kunnen zorgen?

Emmen wordt in het laatste half uur van de wedstrijd nog slechts één keer enigszins gevaarlijk. Peña glipt langs Angha maar wordt vervolgens voldoende door Rota gestoord zodat zijn schot niet echt gevaarlijk kan worden. Fortuna krijgt pas in de laatste tien minuten echt in de gaten dat Emmen zonder Jansen ver is teruggezakt en dat er wellicht toch meer te halen valt. Drie minuten voor tijd stuurt Seuntjens bij een van zijn spaarzame goede acties van de avond Hansson met een prima pass de diepte in. De jonge Zweed rondt keurig af maar ziet dan de grensrechter zijn vlag de lucht in steken. En inderdaad, in de herhaling zien we dat Emil nét over het randje van buitenspel vertrok. Iets dat even later door de VAR wordt bevestigd.

In de laatste twee minuten van de officiële speeltijd duikt Flemming alsnog enkele keren gevaarlijk op voor het vijandige doel. Eerst sprint hij na een pass van Seuntjens de zestien in en lijkt daarbij aangetikt te worden door Telgenkamp. De keeper blijkt echter de bal gespeeld te hebben. Flemming staat snel op en brengt de bal alsnog voor het doel, maar daar wordt het leer weggewerkt door een verdediger van de thuisploeg. In de slotminuut legt Flemming van ruime afstand aan voor een vrije trap. Met een mooie curve probeert hij Telgenkamp te verrassen, maar de keeper weet de bal met zijn vuisten tot hoekschop te verwerken. Uit deze hoekschop krijgt Flemming een kopkans, maar die wordt door Polter vlak voor het doel aangeraakt waardoor de bal naast het doel verdwijnt.

De avond wordt na drie minuten blessuretijd op een misschien wel typerende manier afgesloten door een totaal mislukte voorzet van George Cox. De bal vliegt hoog en ver richting niemandsland waarna Gözübüyük fluit voor het einde van de wedstrijd.

Na afloop overheerst aan de ene kant het gevoel dat er vanavond echt meer in had gezeten dan een gelijkspel. Aan de andere kant geven we zelf de doelpunten weer veel te simpel weg en komen we te weinig aan voetballen toe. Dat laatste wordt treffend bevestigd door de percentages balbezit: 66% voor Emmen, 34% voor Fortuna. Aangezien we niet tegen een club als Ajax spelen, kan het in mijn ogen maar twee dingen betekenen als je tegenstander twee keer zo vaak of zo lang in balbezit is als jij. Dan ben je of te bang om zelf het spel te moeten maken, of je bent simpelweg niet in staat om de bal in je ploeg te houden. En van beide opties hebben we vanavond voldoende voorbeelden gezien.

Het is mij persoonlijk te gemakkelijk om na vijf wedstrijden de schuld van de matige resultaten bij één persoon (de trainer) neer te leggen. Teveel spelers halen het niveau nog niet dat van hun verwacht mag worden. Het zijn uiteindelijk profs die (voor zover ik kan inschatten) meer dan aardig betaald worden om te doen waar ze voor aangenomen zijn. Los van de individuele prestaties van de spelers is het duidelijk dat ook de technische staf, met Kevin Hofland als eindverantwoordelijke, nog veel werk te verrichten heeft. Verdedigend móet het echt veel beter en ook op tactisch vlak moeten er stappen gemaakt worden. Spelers moeten op de juiste plek staan (dan voorkom je problemen zoals vanavond op onze rechterflank) en er mag van mij gerust eerder gewisseld worden als spelers hun opdracht niet uitvoeren of simpelweg hun dag niet hebben.

Volgende week komt het Groningen van oude bekenden Wessel Dammers en Ahmed el Messaoudi in Sittard op bezoek. Aan onze spelers en staf de schone taak om te laten zien dat er vooruitgang in ons spel zit. Zolang dat niet het geval is, is degradatievoetbal de harde realiteit.