Op enkele momenten na weet FC Emmen haar opponent 90 minuten lang onder de duim te houden. Fortuna start met twee spitsen, speelt veelvuldig de lange bal en kijkt met rust tegen een 1-0 achterstand aan. Na rust gaat het van kwaad tot erger (ondanks dat een extra aanvaller wordt ingebracht) en juist als Semedo de aansluitingstreffer maakt, dikken de Drenten aan tot 3-1. Maar twee mindere momenten van de Emmense doelman zorgen ervoor dat Fortuna evenveel keer scoort en met een gelijkspel De Oude Meerdijk weer verlaat. Goed? Zeker niet, maar als de komende wedstrijd tegen De Graafschap wordt gewonnen is er weinig aan de hand…


7 september 2018

Zwak Fortuna komt met de schrik vrij

FC Emmen 3 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 37. Dammers (e.d.) 1-0, 66. Arias 2-0, 70. Semedo 2-1,  73. Bannink 3-1, 80. Stokkers 3-2, 90+1. Rodríguez 3-3
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Niňaj, Dammers, Ospitalieri (46. Pinto); Rodríguez, El Messaoudi (46. Lamprou), Smeets (76. Stokkers), Diemers; Semedo, Novakovich.
Toeschouwers: 8.300.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Niňaj.
Rood (Fortuna): –

Na de 0-2 nederlaag tegen Ajax blijft het merendeel van de supporters met een bittere nasmaak achter. Na een ietwat slappe eerste helft waarin Fortuna te veel ontzag kent voor de Amsterdammers neemt Ajax in de tweede helft al snel de leiding. En juist dat is het sein om de bakens te verzetten en méér naar voren te spelen. Maar daarvan is Ajax niet onder de indruk. Het wisselt haar linksbuiten voor een controleur, leunt achterover en speculeert vanaf dat moment op de snelheid van Kasper Dolberg en Hakim Ziyech. En neemt verder afstand.

Maar het zorgt er ontegenzeggelijk voor dat Fortuna steeds beter gaat voetballen en gedurende de tweede helft enkele mooie kansen bijeen voetbalt. En dus verlaat iedereen, helaas op de tonen van Bob Marley’s ‘Three Little Birds’ (Fortuna bedankt!), met een wrang gevoel het stadion. ‘Er had meer ingezeten’, zo trekken velen de conclusie.

Maar of Fortuna echt te goed is om in een relegation battle terecht te komen, dat moet blijken. Sterker nog, dat móét al heel gauw blijken, want met FC Emmen en De Graafschap treffen de Sittardenaren de andere twee promovendi en rechtstreekse concurrenten achter elkaar.

Dan zou je zeggen dat Sittard en omstreken gemobiliseerd is om naar Drenthe af te reizen. Maar als je dat denkt, dan kom je van een koude kermis thuis. Ongeveer 270 Fortunezen nemen de moeite om de urenlange busreis naar Emmen te maken. Aan de andere kant: het is nog maar van vorig seizoen dat 43 supporters in de bus naar Emmen stapten, dus we mogen spreken van een toename binnen één seizoen van 528%! Hallucinant.

Omdat de wedstrijdcoördinator van de KNVB de wedstrijd heeft ingepland op 12.15 uur dienen we reeds om 07.45 de bus te nemen bij het Fortuna Stadion. En dat onzalige vertrekuur zorgt er dan weer voor ik eerder uit de veren moet dan voor een standaard werkdag! Omstreeks 06.30 uur hijs ik mij uit bed; slaapdronken. Vanuit de slaapkamer slof ik richting toilet en stap vervolgens in de douche.

Nadat ik mij heb gedoucht, gedroogd en aangekleed loop ik de trap af richting keuken, terwijl ik iets ben vergeten. Het smeren van boterhammen voltooi ik routineus, steek twee flessen water in mijn rugzak en wacht geduldig vooraleer Guido arriveert. Nog gauw even ontbijten en kijken wat de tv me op deze vroege ochtend te bieden heeft. RTL 5 zendt ‘De Journal’ uit; altijd fijn te bezien wat er in het geboorteland van Michael Pinto actueel is.

Na een korte rit arriveren we aan de Milaanstraat waar reeds vier bussen klaarstaan om ± 270 supporters naar Emmen te vervoeren. Het heeft wat rekenwerk voor het buscomité van het Supporterscollectief gekost, maar als iedereen op zijn of haar plek zit kunnen we vertrekken.

Onze bus wordt vandaag bestuurd door de vader van Daan Knapen, trainer van Fortuna’s O11 en chauffeur van de spelersbus. En die heeft een aantal mededelingen voor ons. Zo moet eenieder plaatsnemen op de voor hem of haar voorziene stoel, gordel vast. Maar hij vertelt ook dat er uitsluitend in noodgevallen gebruik mag worden gemaakt van het toilet. ‘Als de watertank leeg is, dan sluit ik het toilet af’. En dat is flink balen, aangezien mij invalt wat ik vanochtend in alle haast ben vergeten: grote boodschap. Mijn hoop is dan ook gevestigd op het toilet van het uitvak.

De heenreis verloopt voorspoedig. Dusdanig voorspoedig dat ons reisschema ruimte biedt om even te stoppen bij tankstation ‘De Slenk’. Na het halthouden begeeft een groot deel van de 270 supporters zich daadwerkelijk richting tankstation terwijl het tankstation daar niet op is voorbereid. Hoe anders ging het er in het verleden aan toe? Huub of Jo belden vooraf naar een tankstation met de vraag om een paar extra kroketten in het vet te leggen. En zo geschiedde. Ook onderkant Jupiler League kende zo zijn charmes.

En ondanks dat Fortuna weer op het hoogste niveau speelt, heerst er toch een ‘Jupiler Liguesque’ sfeer in de Amadou Ciss-bus. Enkele kopstukken van ‘het oude Vak C’ zijn aan boord gestapt en zorgen voor een uitgelaten sfeer. Op zondag naar Emmen, daar wilt iedereen bij zijn! Zoevend over de N34 Hunebed Highway komt de eindbestemming in zicht.

En warempel, op enig moment bereiken we effectief Emmen en worden we verzocht een beroep te doen op ons engelengeduld. Het is de organisatie blijkbaar teveel gevraagd om niet één, maar twéé tourniquets te openen waardoor het betreden van het stadion bijna een uur duurt. Maar eenmaal binnen loop ik linea recta richting toilet en merk op dat het toilet vrij is. Ein-de-lijk. Maar het ontbreken van toiletpapier zorgt voor een onbeschrijflijke teleurstelling…

Eenmaal terug op de tribune is de warming up al bijna voorbij, maar zien dat René Eijer twijfelgevallen Andrija Novakovich en Ahmed el Messaoudi gewoon opstelt. Samen met doelman Alexei Koşelev, rechtsback Alessandro Ciranni, aanvoerder Wessel Dammers, stopper Branislav Niňaj, linksback Marco Ospitalieri, middenvelders José Rodríguez, Jorrit Smeets, Mark Diemers en rechtsbuiten Lisandro Semedo vormt het tweetal het basiselftal.


Veel rook, maar gelukkig staat het raam open

Voor het eerst sinds de clubhistorie zit het bij FC Emmen goed vol en dat is op zich leuk om te zien. Van de Jupiler League ligt in Drenthe niemand wakker, maar voor de Eredivisie komt men blijkbaar de deur wel uit.

En die toeschouwers zien dat Fortuna probeert meteen FC Emmen terug te dringen en dat lukt twee minuten heel behoorlijk. Blijkbaar is de opdracht om FC Emmen het voetbal onmogelijk te maken en zo zien we het graag. De sfeer was de hele dag al goed en wordt alleen maar beter.


‘El Messi’ in fel duel met Michael Chacón

Maar lang duurt het openingsoffensief niet en FC Emmen weet het evenwicht te herstellen. Lastpak Anco Jansen breekt uit over de rechterflank en zet voor tot bij Alexander Bannink, maar zijn schot gaat ver naast.

Daarnaast is het de beurt aan Fortuna. Het sluit de tegenstander even op en dwingt een vrije trap af. Dat levert meestal gevaar op en dat is nu niet anders. De bal van Diemers wordt weliswaar weggekopt, maar komt via een medespeler bij Smeets terecht. Hij geeft de bal voor en dan blijkt dat doelman Kjell Scherpen kwetsbaar is bij hoge ballen.


Keziah Veendorp heeft zijn handen vol aan Andrija Novakovich

Maar Fortuna is nog niet zo ver dat het Scherpen kan bedreigen. Net als tijdens alle andere edities blijkt FC Emmen een lastig te bespelen tegenstander die potig in duel gaat en zich niet laat afbluffen. Maar ook voetballend zijn tekortkomingen kent. Waarschijnlijk is de opmerking van assistent-trainer Kevin Hofland, ‘dat Fortuna voetballend beter is dan FC Emmen’, terecht. Maar wel jammer dat Fortuna vooral dat vergeet. Want net als andere wedstrijden wordt nauwelijks van achteruit opgebouwd waardoor het middenveld veelal wordt overgeslagen.


FC Emmen grendelt Fortuna’s aanvalsleider goed af

We zijn getuige van een matig Fortuna dat nooit aan voetballen toekomt, omdat het regelmatig via lange ballen Novakovich probeert te zoeken die op zijn beurt tegen twee centrale verdedigers mag opboksen. Lisandro Semedo heeft vooralsnog zijn dag niet en Mark Diemers wordt flink teruggedrongen op de linkerflank.

Het initiatief is dan ook voor de Drenten, die echter nauwelijks iets met het overwicht doen. Soms verschijnt Fortuna gevaarlijk voor doel en dat gebeurt eigenlijk vooral als El Messaoudi in het spel wordt betrokken. Hij probeert steeds medespelers te zoeken en het lukt hem bijna om Novakovich in kansrijke positie te manoeuvreren.


Gersom Klok houdt Mark Diemers van voetballen af

De beste aanval produceert Fortuna vlak voor rust als Ciranni knap wordt vrijgespeeld op de rechterflank. Hij dendert over Caner Cavlan heen en zet goed voor. Maar de voorzet is niet precies op maat en gaat aan Novakovich voorbij.

Niet veel later krijgt Fortuna het deksel op de neus als de tandem Jansen-Bannink in stelling wordt gebracht. Bannink gaat diep en ontvangt de bal. Hij neemt aan, kijkt waar het doel staat en schiet de bal via de voet van Dammers in Koşelevs korte hoek: 1-0.


Met de rust in zicht neemt FC Emmen een voorsprong

Veel tijd om iets aan de achterstand te doen resteert er niet meer en 1-0 is dan ook de ruststand. Reden om de spelers op een fluitconcert te trakteren is er natuurlijk niet. Fortuna gaf de eerste helft nauwelijks iets weg, maar toonde wel aan FC Emmen voetballend de baas te kunnen. Alleen, dat deed het misschien maar drie keer en dat is véél te weinig. Het zal de tweede helft echt anders moeten!

Tijdens de rust zal het ongetwijfeld donderen in de Sittardse kleedkamer en de trainersstaf grijp in. De grieperige El Messaoudi blijft in de kleedkamer achter en wordt vervangen door Lazaros Lamprou. Marco Ospitalieri had weinig controle op zijn linkerflank en wordt afgelost door Mica Pinto.


Lisandro Semedo heeft het wederom erg moeilijk

Eindelijk lijkt Fortuna van eigen kracht uit te gaan en offert een controleur (misschien wel noodgedwongen) op voor een aanvaller. Maar veel verandert er vooralsnog niet. FC Emmen weet de wedstrijd aardig stil te leggen door het maken van allerlei kleine overtredingen, is feller in de duels en straalt domweg méér uit absoluut te willen winnen vanmiddag.

En Fortuna? Dat ondergaat de wedstrijd. Het mag de bal van FC Emmen rustig rondtikken op eigen helft en doet dat ook veelvuldig. Er lijkt niemand beschikbaar om voor een creatieve opening te zorgen, waardoor Fortuna nauwelijks meer gevaarlijk wordt.

Na een klein uur wisselt FC Emmen-trainer Dick Lukkien Nicklas Pedersen en brengt Jafar Arias in het veld. Lang ziet het ernaar uit dat dit een gouden greep is. Arias is statisch, maar wordt keer op keer aangespeeld en is een meester in het vasthouden van de bal. Dammers en Niňaj maken steeds weer dezelfde fout door aan de struise speler te gaan hangen waardoor de Drenten steeds weer een vrije trap mogen nemen.


Dammers kan maar niet van Arias winnen

Maar toch komt Fortuna nog aan een mooie kans als Novakovich Semedo in de diepte aanspeelt. Semedo neemt goed aan en nadert het doel van Scherpen, maar besluit in het zijnet. Niet veel later mag Cavlan een vrije trap nemen halverwege de Sittardse helft. Hij lepelt de bal voor doel waar Dammers tegenstander Arias compleet kwijt is. De aanvaller kijkt naar de bal en devieert deze met zijn hoofd langs de niet ingrijpende Koşelev.


Het uitvak treurt na de 2-0

De hoop op een punt lijkt vervlogen, want FC Emmen is heer en meester vandaag. Fortuna speelt slap en komt niet aan voetballen toe. En dat juist vandaag, een wedstrijd die niet verloren mág worden…

Maar er is nog een klein half uur te voetballen en alles kan natuurlijk! Zeker als verdediger Veendorp de bal in de voeten van Lazaros Lamprou schuift! De Griek valt goed in en drijft de bal op richting FC Emmen-doel. En juist als de verdediger instapt passt hij perfect in de loop van Semedo die zo een niet te missen kans wordt geboden. Scherpen komt uit, maar heeft geen verhaal bij Semedo’s intikker. En daarmee lijkt de wedstrijd weer helemaal open!


Lisandro Semedo toont zich weer!

Gaat Fortuna fanatiek op zoek naar de gelijkmaker? Niet voor lang, want FC Emmen slaat weer toe. Smeets bereikt Semedo niet en via Arias en Jansen komt de bal in de voeten van Bannink terecht. Hij is met bal sneller dan Dammers zonder en laat Koşelev voor de derde keer kansloos. Voor het thuispubliek het sein om te gaan staan, zich een kwartslag richting uitvak te draaien, te gaan zwaaien en uit volle borst te gaan zingen. Onduidelijk wat er wordt geroepen, vanwege het inslikken van klinkers, typisch voor Oost-Nederland. Maar het doet desondanks pijn dat mensen die ik de afgelopen 15 jaar nooit in het Emmen-stadion heb gezien me nu uitlachen…

Meteen na de 3-1 verlaat Jorrit Smeets het veld. Fortuna gaat nóg offensiever spelen na het inbrengen door de man die de club naar de Eredivsie kopte: Finn Stokkers.

Stokkers niet aflatende werklust kan de ploeg goed gebruiken. Hij is misschien geen goaltjesdief, maar weegt wel op een verdediging en wat dat een ploeg kan brengen toont Arias al 20 minuten aan. Na een kort intermezzo in het uitvak recht iedereen nog een keer de rug en dat sorteert al meteen effect.

Via Mark Diemers komt de bal terecht bij de opgekomen Ciranni en die zet de bal voor. Maar doordat de bal tegen Cavlan wordt aangeschoten gaat deze hoog de lucht in en landt uiteindelijk op het hoofd van Stokkers. Ondertussen is doelman Scherpen half uit zijn doel gekomen en dat is niet zo slim. Want de bal gaat over hem heen en eindigt in doel.

Nog één keer alles op alles zetten, zo zou je zeggen, maar het foutenfestival in de verdediging gaat gewoon door. FC Emmen combineert er weer op los en geraakt bijna aan een vierde doelpunt. Chacón bereikt via een omweg Bannink, maar in de chaos voor het doel van Koşelev komt laatstgenoemde, met hulp van Dammers, als winnaar uit de bus.

Meteen gaat de bal naar Ciranni die Stokkers in de lucht aanspeelt. Stokkers probeert met de rug naar het doel aan te nemen, maar wordt danig in de rug gesprongen. En mag Fortuna dan een laatste maal een vrije trap nemen? Het lijkt erop! Diemers neemt de bal en schildert deze op het hoofd van José Rodríguez: 3-3!


José heeft toegeslagen!

De doelman van FC Emmen twijfelt weer eens en is kansloos bij de kopstoot van de Spanjaard. Het leek lange tijd op niks, maar Fortuna kan zomaar een punt overhouden aan het duel.


Dolle vreugde bij de twee Iberen

En inderdaad, scheidsrechter Joey Kooij heeft genoeg gezien en fluit voor het einde. De spelers van FC Emmen storten ter aarde en Fortuna beseft dat het ongelofelijk veel geluk heeft gehad en een Houdini-act uit haar geel-groene hoed heeft getoverd. En dus halen de spelers een gemeend applaus op bij het uitvak. Daar waar iedereen zeker had gehoopt en misschien ook wel had gerekend op een overwinning eindigt het duel in een gelijkspel en als je met 2-0 en 3-1 achterstaat is dat niet zo slecht.


Ondanks de slechte wedstrijd moet je je ploeg altíjd steunen!

Komend weekend staat het Oktoberfest op het programma en de week nadien komt De Graafschap naar Sittard. Als die wedstrijd wordt gewonnen, dan heeft Fortuna vier punten aan het tweeluik ‘degradatievoetbal’ overgehouden en dat puntenaantal valt te billijken. Maar dan zal het een stuk beter voor de dag moeten komen als vanmiddag.

Maar vooraleer we daaraan durven denken moeten we eerst nog terug naar de Westelijke Mijnstreek. Dat gaat nog uren duren, aangezien extra stops worden ingelast wegens het sluiten van het toilet. Na een rondje Drenthe is het tijd voor de eerste stop. En na een eerste stop volgt nog een tweede. Dat maakt niet iedereen mee, want een drietal passagiers verkiest het openbaar vervoer boven de bus; andere passagiers sneuvelen onderweg.

Hoe langer de busreis duurt, hoe joliger de stemming aan boord. Zeker als Paul zich al roeiend door de bus begeeft en de ene na de andere evergreen luidkeels wordt meegezongen. De voorronde van Idols zullen we hoogstwaarschijnlijk niet overleven, maar daar lijkt ook niemands ambitie te liggen.

Het gaat al richting 19.00 uur als we Sittard bereiken en zijn net geen 12 uur onderweg geweest. De avond wordt afgesloten met het beklimmen van de ruim 150 meter hoge Griekse tafelberg waar we ons tegoed doen aan diverse spijzen onder het genot van even diverse dranken en ik eindelijk mijn handen grondig kan wassen.

Na de odyssee naar Emmen v.v. is het tijd voor een weekje rust. Geniet van het Oktoberfest en tot De Graafschap. Dan zal Peter het stokje van me overnemen.

COYS,

Michel Hennen