Na vier uitoverwinningen op rij vindt Fortuna in Groningen haar Waterloo. En dat hebben onze mannen voor het grootste deel aan zichzelf te wijten. Zeker, Groningen heeft een degelijke ploeg die weinig weggeeft maar daarnaast haalden teveel spelers aan Sittardse zijde vandaag niet het niveau dat we de laatste maanden van ze gewend zijn. Dat is jammer, maar ook weer geen schande. Maar dit verslag begint natuurlijk met het opmerkelijke verhaal van Piet…

Doelpuntenmakers: 50. Paulos Abraham 1-0.
Opstelling: Velthuizen (23. Koselev); Tirpan, Angha, Janssen (86. Verlinden), Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Semedo (74. Hansson), Polter, Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Van der Laan.

Zelfs met een voor Fortuna-begrippen zeer comfortabele plek in de middenmoot, weet onze club ons deze week tóch weer te verrassen. Yanick van Osch viel in de gewonnen wedstrijd tegen Den Haag uit met een kneuzing in zijn knie. Een blessure die je normaal gesproken een aantal weken langs de kant houdt. Blijkbaar was Alexei Koşelev ook na de winter mercato nog actief op zoek naar een nieuwe club en heeft hij die nét nu gevonden in Japan. Alexei zou, zo snel als de coronamaatregelen dat toestaan, willen vertrekken. En dus moet Fortuna in allerijl op zoek naar een nieuwe keeper. Groot is echter eenieders verbazing als Piet Velthuizen op woensdag plotseling op het trainingsveld opduikt. Óf Piet keept een paar uitstekende trainingen óf Fortuna is heel wanhopig, maar op vrijdag wordt er al een contract getekend. De verbazing wordt alleen maar groter als blijkt dat Velthuizen ook nog eens in Groningen in de basis zal starten. Een grote gok van onze technische leiding.

Tegenstander FC Groningen kent tot dusverre een uitstekend seizoen met een zesde plaats als voorlopig resultaat. De ploeg van Danny Buijs treedt vandaag aan zonder twee oud-Fortunezen in de basis. Wessel Dammers kan al een tijdje niet meer op een basisplaats rekenen en begint op de bank. Ahmed el Messaoudi herstelt van een blessure en is derhalve afwezig.

Sjors Ultee laat, op de geblesseerde Van Osch na, dezelfde basis starten als vorige week. En inderdaad, Velthuizen mag vanaf de aftrap beginnen. Hij wordt achterin ondersteund door Tirpan, Angha, Janssen en Cox. Op het middenveld verschijnen Tekie, Rienstra en Seuntjens. Voorin moeten Semedo, Polter en Flemming voor gevaar gaan zorgen.

Piet gaat inderdaad in de basis starten

Lisandro Semedo krijgt inderdaad als eerste de kans om gevaarlijk te worden. Op rechts speelt Mickaël Tirpan de vragende Sebastian Polter in. Polter laat de bal slim lopen waardoor Zian Flemming er met het leer vandoor kan. Flemming snelt de zestien binnen, behoudt het overzicht en speelt de bal keurig af op de links van hem meegelopen Semedo. En zo krijgt Lisandro een niet te missen kans op slechts zeven meter van het doel op een presenteerblaadje aangereikt. Maar zoals jullie weten, is het bij Semedo vaak ‘expect the unexpected’. Zo ook vanmiddag om 14.33 uur in het Hitachi Capital Mobility Stadium. In plaats van rustig langs Sergio Padt in het doel te schieten, tikt de grillige Portugees de bal alsnog naast het doel. Een 100% kans gaat zo verloren, dit had absoluut de openingstreffer moeten zijn!

Missen was bijna lastiger dan scoren…

Fortuna zoekt in de openingsfase de aanval en krijgt rond de zesde minuut drie hoekschoppen op rij. Daarbij zien we een nieuw ingestudeerde variant: een speler komt richting bal gelopen (in het eerste geval is dat Roel Janssen) en kopt de bal door richting tweede paal. Daar staat bij de eerste poging Martin Angha paraat, maar die ziet de bal net voor zijn neus weggekopt worden. De overige twee hoekschoppen leveren helaas ook niks op.

Van Hintum voorkomt dat Angha gevaarlijk kan worden

Nog voordat er tien minuten op de klok staan moet Piet Velthuizen een eerste keer in actie komen. Na een overtreding van Tesfaldet Tekie aan de zijkant van het veld, mag Groningen een vrije trap nemen. Met de zon tegen voor onze verdediging gokt Groningen op een hoge bal in de doelmond. Velthuizen komt uit, botst onderweg tegen Ben Rienstra aan maar kan de bal nog net weg boksen. De bal vliegt echter recht omhoog waarna Piet een tweede poging doet om deze uit de lucht te plukken. Ook nu heeft hij hem niet klem waardoor Jorgen Strand Larsen van dichtbij de 1-0 in kan schieten. Ware het niet dat de grensrechter heeft gevlagd voor buitenspel. Een beslissing die even later door de VAR van dienst wordt bevestigd.

Daar waar George Cox de afgelopen weken steeds minder aan aanvallen lijkt toe te komen, lukt dat Tirpan vandaag op rechts beter. Na een dik kwartier spelen rukt hij vanuit de defensie met de bal aan de voet op richting middenlijn. Helaas is zijn dieptepass te hard voor Polter en Flemming. In de tussentijd hebben we gezien dat Velthuizen na het nemen van een vrije trap aan zijn hamstring voelt.

Tegenstanders weten dat ze Cox goed in de gaten moeten houden

Na twintig minuten spelen vangt Piet een hoge bal redelijk eenvoudig op. In zijn ooghoek ziet hij Semedo diep gaan en wilt hem met een snelle dropkick richting het vijandelijke doel sturen. Dat de uittrap mislukt en ter hoogte van de middenlijn over de zijlijn verdwijnt is nog tot daaraan toe. Erger is het feit dat Velthuizen wederom naar zijn hamstring grijpt en nu echt niet verder lijkt te kunnen. Even later maakt hij met beide handen het bekende ‘wisselen s.v.p.’ gebaar in de richting van onze dug-out. En zo komt er na slechts 23 minuten een vroegtijdig einde aan zijn rentree op de Nederlandse velden. Met het binnenhalen en ook nog zo snel voor de leeuwen gooien van Velthuizen nam onze technische staf een groot risico. Want Velthuizen speelde al ruim drie jaar geen wedstrijd meer in het betaald voetbal en kon na slechts drie dagen meetrainen eigenlijk ook nooit wedstrijdfit zijn. De trainers namen dus een grote gok en verloren. Zodoende moet Koşelev alsnog aantreden, de vraag is wat de afgelopen periode en met name de afgelopen dagen met zijn gemoedstoestand hebben gedaan.

Fortuna legt vlak voor de keeperswissel nog een mooie aanval op de mat. Flemming zet zijn tegenstander goed weg en legt de bal breed. Mats Seuntjens laat lopen voor de inlopende Cox. George moet echter van ver komen en de bal vervolgens eerst goed leggen voordat hij tot schieten overgaat. Die extra seconden stellen Bart van Hintum in staat om vlak voor de doellijn plaats te nemen en de inzet van Cox vervolgens weg te werken.

Ook Rienstra speelde vandaag niet zijn beste wedstrijd

Er is nog geen half uur gespeeld wanneer Semedo al voor de derde keer in negatieve zin opvalt. Na de gemiste enorme kans in de openingsminuten zien we daarna nog een voorzet in de tribunes verdwijnen en ten slotte een balaanname die circa tien meter van zijn voet springt. Het is typerend voor de grilligheid van Lisandro, het is vaak alles of niets. Een 4 of een 8. Vooralsnog is het vanmiddag helaas een 4.

Daar waar Semedo op onze rechterflank in negatieve zin opvalt, zo valt Tirpan in positieve zin op. Verdedigend zeer attent en bij meerdere aanvallen betrokken. Wanneer Tekie Tirpan met een goede lange bal weet te bereiken, trekt Mo el Hankouri aan de noodrem. Het komt de aanvaller op een gele kaart te staan. Datzelfde lot valt enkele minuten later Sam Schreck ten deel. Hij stopt Tirpan met een felle tackle af en ziet voor deze actie eveneens de gele prent. Helaas leveren de toegekende vrije trappen geen Sittards gevaar op.

Tirpan bewijst wekelijks een uitstekende aanwinst te zijn

Een kleine tien minuten voor rust zien we weer heel even een flits van de Semedo zoals we hem graag zien. Na wederom een goede pass van Tekie dribbelt Semedo de zestien in. Zijn eerste tegenstander passeert hij door een kapbeweging achter zijn standbeen langs. Helaas vervolgt hij zijn actie met een schot met zijn mindere linkerbeen tegen de volgende verdediger aan. In ieder geval weer enige dreiging van zijn kant. De eerste helft eindigt met een goede verdedigende actie van Janssen. Op de rand van ons strafschopgebied probeert Strand Larsen de bal vrij te spelen voor een schot op doel. Op het moment dat hij daar enige ruimte voor krijgt, zet Janssen een tackle in waarbij hij de bal voor de voeten van Strand Larsen wegtikt. In het vervolg van de tackle wordt ook de enkel van de Noorse spits geraakt. Collateral damage noemen ze dat. Strand Larsen strompelt verder tot aan de rust maar keert na de pauze niet terug op het veld.

Fortuna komt de eerste minuten na rust goed uit de startblokken. Een afstandsschot van Seuntjens zeilt een dikke meter over en na een hoekschok van Cox verrast Janssen Sergio Padt bijna in de korte hoek. Padt voorkomt met een goede reflex de 0-1.

Aan inzet nooit gebrek bij Zian

Daar waar Fortuna in de persoon van Semedo in de eerste helft een enorme kans liet liggen, verzilvert Groningen haar eerste echt goede kans van de wedstrijd wél. Fortuna probeert vijf minuten na rust op rechts uit te verdedigen en ziet de bal via Van Hintum over de zijlijn rollen. De grensrechter heeft blijkbaar even last van de zon, want hij geeft de inworp aan de thuisploeg. Onze verdediging grijpt niet kordaat in waarna Tomas Suslov de ingevallen Paulos Abraham met een slimme pass vrij voor Koşelev zet. De jonge Zweed lepelt de bal behendig over de uitkomende Koşelev in de verre bovenhoek. Het mogelijke buitenspel van de aanvaller wordt opgeheven door Cox waardoor de 1-0 staat. We moeten in de achtervolging.

En voor die achtervolging hebben we met name de spelers nodig die het spel moeten maken. Mannen als Seuntjens, Semedo, Flemming, Polter, Tekie en Rienstra. En laten dat nu net de spelers zijn die vandaag niet aan hun gebruikelijke niveau toekomen. Te vaak komen passes niet aan en mislukken aannames of passeeracties. Zodoende controleert Groningen de wedstrijd het kwartier na de openingstreffer vrij eenvoudig.

Dit mag je gerust ‘een rommelige fase’ noemen

In het begin van het laatste kwart van de wedstrijd lijkt Fortuna haar rug enigszins te rechten en gaat het op zoek naar de gelijkmaker. Flemming stuurt zijn tegenstander op rechts het bos in, lanceert zichzelf maar ziet zijn lage voorzet door Damil Dankerlui onschadelijk worden gemaakt voordat Semedo gevaarlijk kan worden. De hoekschop levert helaas niks op. Twee minuten later is het diezelfde Semedo die op rechts goed wordt weggestuurd. Zijn voorzet is prima, maar wordt net voordat Rienstra aan inkoppen kan denken weggekopt door Dankerlui. Tirpan is de volgende die het vanaf rechts mag proberen. Zijn voorzet is helaas te scherp voor Polter en wordt opgeraapt door Padt.

Met nog een dik kwartier op de klok brengt Buijs met Wessel Dammers een extra verdedigende kracht in het veld. Een minuut later komt Emil Hansson aan Sittardse zijde in de ploeg voor Semedo.

Vlak na de invalbeurt van Hansson verstuurt Seuntjens een prima pass op Tirpan, die voor de zoveelste keer mee naar voren is gestormd. De voorzet van Tirpan is onderweg naar de inlopende Polter maar wordt net voor diens voeten weggehaald door de oplettende Ko Itakura. Nu de gelijkmaker lang op zich laat wachten, blijft het risico op een tweede en daarmee beslissende Groningse treffer groot. Tien minuten voor tijd verliest Rienstra op rechts de bal. Met een mooi balletje achter zijn standbeen speelt Ramon-Pascal Lundqvist vervolgens Paulos Abraham vrij. Die haalt van buiten de zestien hard in de lange hoek uit, Koşelev daarmee kansloos latend. 2-0 en wedstrijd beslist. Of toch niet? VAR Gözübüyük trekt namelijk aan de bel en heeft geconstateerd dat Da Cruz buitenspel stond voordat hij Janssen blokkeerde in de Groningse aanval. Scheidsrechter Jannick van der Laan komt aan de zijlijn op zijn schermpje kijken en neemt de visie van Gözübüyük over: no goal.

Zelfs onze spelers wisten soms niet welke kant het op zou gaan

Ultee zet met nog vijf minuten officiële speeltijd alles op de aanval door Janssen naar de kant te halen ten faveure van aanvaller Thibaud Verlinden. Maar net als Hansson kan ook Verlinden in de slotfase geen gelijkmaker forceren. Zoals eerder aangegeven halen teveel spelers vandaag hun niveau niet. Daarbij speelt Groningen niet groots maar wel degelijk. De vrije trap die we diep in blessuretijd krijgen, is eigenlijk tekenend voor de hele middag. Na een overtreding van Dammers (die hem een gele kaart oplevert) op Flemming legt Tekie halverwege de Groningse helft aan voor de vrije trap. De bal komt echter niet meer dan vijftig centimeter van de grond en wordt eenvoudig weggewerkt. Even later komt een voorzet van Cox ook niet verder dan kniehoogte. En het allerlaatste balcontact van de wedstrijd is een kopbal van Flemming die meters over gaat. Na vijf minuten toegevoegde tijd fluit Van der Laan voor het einde van de wedstrijd.

Ook Thibaud kon een nederlaag niet meer voorkomen

En zo verliest Fortuna na drie maanden weer eens een uitwedstrijd. Dat is natuurlijk geen ramp en ook geen schande, maar het had voorkomen kunnen worden. In dit soort wedstrijden beslissen details uiteindelijk de uitslag. Vandaag waren enkele van die details de gemiste kans van Semedo, de onterecht aan Groningen toegekende inworp en één moment van niet goed ingrijpen van onze verdediging. In een aantal van de voorgaande wedstrijden viel het kwartje in dit soort momenten net wél onze kant op, vandaag dus helaas niet. Daarbij moeten we natuurlijk ook een beetje realistisch blijven. Wanneer elke speler elke wedstrijd voor een 8 zou presteren, dan zouden we óf voor het kampioenschap meedoen óf zouden deze spelers niet bij Fortuna maar bij een grotere (maar zeker niet mooiere!) club spelen. Volgende week komt PSV op bezoek. Fortuna kreeg eerder dit seizoen in Eindhoven geen loon naar werken, is er deze keer wel een resultaat haalbaar?